Šta je novo?

Toplotna pumpa

Nema ni visine, koja bi govorila o tome koja je kubikaža grijanog vazduha. Mislim da je u pitanju dosta ozbiljna stvar,i ne bih lično išao mnogo preko foruma - neke smjernice i na šta da se obrati pažnja, to da, ali tebi ovdje treba inžinjer mašinac koji radi KGH, da to sve sračuna kako treba, da poslije ne boli glava "hladno slabo ne grije" ili "ajoj koliki računi".

Nema ni visine, koja bi govorila o tome koja je kubikaža grijanog vazduha. Mislim da je u pitanju dosta ozbiljna stvar,i ne bih lično išao mnogo preko foruma - neke smjernice i na šta da se obrati pažnja, to da, ali tebi ovdje treba inžinjer mašinac koji radi KGH, da to sve sračuna kako treba, da poslije ne boli glava "hladno slabo ne grije" ili "ajoj koliki računi".
Slažem se, treba uraditi analizu gubitaka i zahteve objekta, ništa napamet.
Može se grejati toplotnom pumom, 900 rebara može na 55'C da isporuči ono što objekat traži. Na spoljašnjoj od nula to je već 45'C polaz, tako da nije smak sveta.

Da li ste vi upalili grejanje na vašim TP?
Ja danas prebacujem u režim za grejanje. Pre manje od nedelju dana je hladila. Obično imamo period od bar mesec dana kada TP ne radi, ove godine imamo ubrzan tempo.
Imam opciju da sama uključuje režim po potrebi, ali volim sam to da odradim. Da znam šta radi :)
Vi koji se hladite i grejete na TP, da li pusite automatiku ili ručno menjate?

Kod mene samo ručno po zonama, podno+FC

Kod mene greje samo klima u dnevnoj sobi, tj greje dnevnu, trpezariju i kuhinju jer je sve otvoreni prostor. A TP neće skoro grejati, još čekam priključenje na električnu mrežu u novoj kući, a uplatio sam pre godinu dana. Organizovani kriminal u EPS-u...

1000024673.jpg
Ja cu tek posle 15 oktobra da krenem da proverim za grejnu sezonu. Vodu u sistemu, pritisak, ozracim ako treba, testiram TP na 45c polaz vode .. Do tada samo klima.

Takodje, nije jos dovoljno hladno, pregreje na 26 sa minimum snage pa se pali-gasi svaki cas.

Cao, nedavno sam uklucio toplotnu pumpu Vaillant eco therm 8 kw. E sad me zanima sta prikazuje ekran od unutrasnu edinicu jel ovo dnevna potrosna ili ne?? Posto na vailant termostat (slika 2) prikazuje mesecnu potrosnu sasvim i na aplikaciju (slika 3) pokazuje razlicna mesecna potrosnja
Slika:1 (unutrasna edinica)
1000013121.jpg
Slika 2 : termostat (navodna mesecna potrosnja)
1000013122.jpg
Slika 3 : andorid aplikacija

1000013123.jpg

Napomena: Pumpa je uklucena 3 dana ( uklucuje se kad padne nadvoresna temp pod 16 stepena) pri sto u jednu sobu temp ne 26 stepena dok u druge dve 24.5
Najvise me zanima sta prikazuje Slika 1
Hvala

aroTherm split, dnevni prinos kWh je prikazan na unutrasnjoj jedinici.

Da pojasnim,
prinos = acquired daily energy kWh (yield), not electricity consumption.

Poslednja izmena:
Nisam koristio android app, ali taj metric bi trebalo da je "Environmental Yield" u aplikaciji.

Ja sam prosle godine ugradio arotherm split, unutrasnja jedinica je kao tvoja. Nemam wifi kontroler koji ti imas. Pa sam morao da desifrujem sta pokaze unutrasnja jedinica, a to je takozvani prinos energije, dobijen iz vazduha, znaci nije ukupna proizvedena toplotna energija, a nije ni potrosnja struje. E taj prinos moze da se upotrebi da se izracuna COP formulom, (prinos + potrosnja struje) / potrosnja = COP.

Edit, jos nesto, u meniju unutrasnje jedinice moze da se vidi potrosnja struje, ali se odnosi samo na unutrasnju jedinicu, bez spoljasnje.

Poslednja izmena:
Ja sam prosle godine ugradio arotherm split, unutrasnja jedinica je kao tvoja. Nemam wifi kontroler koji ti imas. Pa sam morao da desifrujem sta pokaze unutrasnja jedinica, a to je takozvani prinos energije, dobijen iz vazduha, znaci nije ukupna proizvedena toplotna energija, a nije ni potrosnja struje. E taj prinos moze da se upotrebi da se izracuna COP formulom, (prinos + potrosnja struje) / potrosnja = COP.

Edit, jos nesto, u meniju unutrasnje jedinice moze da se vidi potrosnja struje, ali se odnosi samo na unutrasnju jedinicu, bez
A ovaj termostat koji je od vaillant zar ne pokazuje ukupna potrosnja?1000013129.jpg

Ne znam sta mu je izvor za potrosnju struje, najbolje da zabelezis na glavnom brojilu za struju pa onda da uporedis sa wifi kontrolerom. Za jedan dan rada.

Evo da podelim jedno iskustvo zadovoljnog korisnika.
Kuća u Leštanima, danas je serviser očitao potrošnju od prošle sezone.
Predata energija 15397 kWh, potrošeno 3826kWh, tj COP 4.02

Prilozi

• 1000015206.jpg
    1000015206.jpg
    78.9 KB · Pregleda: 84
  • 1000015208.jpg
    1000015208.jpg
    125.2 KB · Pregleda: 85
  • 1000015207.jpg
    1000015207.jpg
    134.2 KB · Pregleda: 66
Lepo je kad ima ovakva informacija :)
Samo da korisnik ne očekuje uvek ovakvu potrošnju, pošto je prošla sezona bila neuobičajno topla. Mislim da je realno da očekuje oko 5000 kWh za normalnu zimu (poredim odnos naše potrošnje za prošlu sezonu i sezone pre toga: obično imamo oko 3100 kWh, a prošle sezone je bilo ispod 2400 kWh).

Očigledno solidna izolacija, dobar proračun 👌

Danas ili sutra punim sistem, svaki put pred sezonu mi opadne pritisak i ispuštam vazduh iz radijatora/ sušača. Tradicionalno pred zimu 😁

Za vikend ce biti hladnije krece zvanično TP sa radom.

Spreman i kotao i drva jos od 2021 kada sam ugradio TP i nisam bio siguran sta da očekujem.
Kod mene mora da bude temp 24c u kuci tj 23.5c je minimum.

Lepo je kad ima ovakva informacija :)
Samo da korisnik ne očekuje uvek ovakvu potrošnju, pošto je prošla sezona bila neuobičajno topla. Mislim da je realno da očekuje oko 5000 kWh za normalnu zimu (poredim odnos naše potrošnje za prošlu sezonu i sezone pre toga: obično imamo oko 3100 kWh, a prošle sezone je bilo ispod 2400 kWh).
Sad sam pogledao na brojilu kod mene

Na 24c u kuci, prema krivi podešeno.

22/23 - 5133kw nov- april
23/24 - 3933kw nov -appril (u januaru limitirao koliko ampera moze da vuce TP da bi bila efikasnija mozda je i to malo pomoglo )

Brojilo ima mozda 100-150kw mesečno za neke radove u garaži.

Poslednja izmena:
To ima smisla. 23/24 je oko 75% potrošnje u odnosu na godinu pre. Ne verujem da je zbog limita ampera već pre zbog visokih spoljnih temperatura. Kod svih koje znam je tako.

Sad sam pogledao na brojilu kod mene

Na 24c u kuci, prema krivi podešeno.

22/23 - 5133kw nov- april
23/24 - 3933kw nov -appril (u januaru limitirao koliko ampera moze da vuce TP da bi bila efikasnija mozda je i to malo pomoglo )

Brojilo ima mozda 100-150kw mesečno za neke radove u garaži.
Koliki beše stabilni minimum u kW te tvoje TP?

U kući koje se izdaje je centralno grijanje na struju (postavljeno prije 20 godina, mislim da je 24KW), kako su računi bili nenormalni zimi (odavno, nego su tu stranci bili pa ih nije mnogo interesovalo), sad se ipak mora razmišljati o nekom energetski efikasnijem izvoru energije.

Toplotna pumpa se nameće kao logično rješenje međutim interesuje me može li na postojeće cijevi i radijatore ista instalirati? Vidim da u teoriji i može ali zavisi od promjera cijevi i još nekih faktora, ali generalno je li praksa da toplotna pumpa mijenja el. kotao? Kakve su Vivax toplotne - VIVAX HPM-53CH155AERIs R32-3H9, daju 5 godina garancije koliko vidim što i nije neka garancija ? Da li su sve toplotne pumpe na istom principu pa recimo ako ne odgovara ova Vivax, neće odgovarati ni jedna ?

Pitam jer bi mi ogromna kutara bila mijenjati kompletnu postojeću instalaciju (cijevi i radijatora), ovako se samo zamijeni el kotao toplotnom i vozi Miško. Prinudno rješenje bi bilo da ubacim multi-split (4 klime na prvom spratu, 2 klime na prizemlju, u suterenu se nalazi trenutno kotao) Ne bi ni to toliko loše rješenje bilo s obzirom da su 3 od 6 klima sada neinvertorske stare od kojih su dvije 18-ice koje sigurno troše mnogo...

Kakva su iskustva sa Fujitsu toplotnim pumpama kod nas? Ulazim u 8 sezonu upravo, ja sam prezadvoljan do sada, ali generalno kada mogu da se očekuju kvarovi i da li postoji tržište kod nas za polovne toplotne pumpe, tj da li je moguće prodati, pa kupiti nešto novo, efikasnije? Takođe šta je best buy kod nas u smilu ponude i podrške. Gledah na stranim specijalizovanim sajtovima da se Panasonic Aquarea izuzetno dobro kotira

Nazad
Vrh Dno