Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kako se ponasa na dogrejavanju unazad ovih dana ? Minimalna potrosnja ?
Ono sto me interesuje da li ima nekih zvukova krckanja ili sustanja protoka gasa (to mene zanima, starija osoba ne cuje tako dobro)
Razmatram je za stariju osobu u 20-25m2 bas zbog opcije ubacivanja vazduha, neznam dal vredi sve to za oko 60k din ili ipak nesto drugo za te novce. Da li ce da bude dovoljna ako stegne bas. Ne verujem da ima dvoredni isparivac, eev ventil nesto sto bi davalo osecaj sigurnosti kapaciteta.
postavio sam jos niz pitanja na par stranica unazad ako imas vremena :)
hvala
Za oko 60k hisense energy pro plus/nordic/pro x… ili jos bolje gree amber pro ako ga ima negde…

Palo mi je to na pamet, probaću :)

Provjeri i prilikom ukljucivanja klime koja je razlika u startu u temperaturi koju pokazuju klima i sobni termometar. Mozda ona vec u startu pokazuje +2 i to je ta razlika. Kad bude hladnije bice i bolja situacija. Samo se treba prilagoditi rad klime njenim mogucnostima. Meni pokazuje tacnu temperaturu u standby. Ako je tebi +2 u startu, ne mozes ocekivati u istim postavkama da radi kao neka koja u startu ima bolja ocitavanja. Iz tog razloga izvrse se manja korigovanja... Usmjerevicac malo visocije, zadata temperatura za stepen veca i slicno.

Prilozi

• IMG_20240919_132333349~2.jpg
    IMG_20240919_132333349~2.jpg
    105.1 KB · Pregleda: 216
  • Screenshot_20240919-132352.png
    Screenshot_20240919-132352.png
    43.1 KB · Pregleda: 214
Poslednja izmena:
U startu su identične temperature, i ona na mobilnoj aplikaciji od klime, i ona na daljinskom od klime (koji je na stolu u dnevnoj sobi i ima svoj senzor), kao i ona od digitalnog termometra koji je na istom stolu. Juče kad sam je palio sve troje je pokazivalo 20 stepeni. Uključio sam je mislim na 26, i kad je dostigla realnih oko 22.5 smanjio sam joj na 23, i ona je to fino održavala, kada recimo dođe do 22.8 prestane da duva, a u sledećem ciklusu se isključila na 30.0 (to je ono što je pokazivao digitalni termometar na stolu). Tu negdje sam izlazio pa nisam gledao kako bi dalje održavala, vidjeću nekom prilikom kad ostanem duže u stanu kako se dalje ponaša, pogotovo kad dođe prava zima. CIjelo to vrijeme temperatura koju ona očitava ide 2-3 stepena više od podešene, mislim da prestane da duva kad bude +3., a onda opet počne kad bude +1. Dakle na podešenih 23 duva do "njenih" 26, pa pauzira do "njenih" 24 kada opet počne da duva.

Usmjerivači vazduha su bili na najnižem položaju, tako ona po defaultu podesi za grijanje.

U startu su identične temperature, i ona na mobilnoj aplikaciji od klime, i ona na daljinskom od klime (koji je na stolu u dnevnoj sobi i ima svoj senzor), kao i ona od digitalnog termometra koji je na istom stolu. Juče kad sam je palio sve troje je pokazivalo 20 stepeni. Uključio sam je mislim na 26, i kad je dostigla realnih oko 22.5 smanjio sam joj na 23, i ona je to fino održavala, kada recimo dođe do 22.8 prestane da duva, a u sledećem ciklusu se isključila na 30.0 (to je ono što je pokazivao digitalni termometar na stolu). Tu negdje sam izlazio pa nisam gledao kako bi dalje održavala, vidjeću nekom prilikom kad ostanem duže u stanu kako se dalje ponaša, pogotovo kad dođe prava zima. CIjelo to vrijeme temperatura koju ona očitava ide 2-3 stepena više od podešene, mislim da prestane da duva kad bude +3., a onda opet počne kad bude +1. Dakle na podešenih 23 duva do "njenih" 26, pa pauzira do "njenih" 24 kada opet počne da duva.

Usmjerivači vazduha su bili na najnižem položaju, tako ona po defaultu podesi za grijanje.
To ti je to. Ispravna 100%. Ja imam neki jeftiniji Daikin i softver radi na isti nacin. Gasi se na +3, a pali na +2. Podigni malo usmjerivace vazduha i radice ti jos bolje. Kad dnevna temperatura bude 15 stepeni radice bez gasenja sigurno.

Zdravo svima, planiram kupovinu inverter klime 18k do 80 000din, koje marke i modele preporučujete
Hvala unapred

Kako se ponasa na dogrejavanju unazad ovih dana ? Minimalna potrosnja ?
Ono sto me interesuje da li ima nekih zvukova krckanja ili sustanja protoka gasa (to mene zanima, starija osoba ne cuje tako dobro)
Razmatram je za stariju osobu u 20-25m2 bas zbog opcije ubacivanja vazduha, neznam dal vredi sve to za oko 60k din ili ipak nesto drugo za te novce. Da li ce da bude dovoljna ako stegne bas. Ne verujem da ima dvoredni isparivac, eev ventil nesto sto bi davalo osecaj sigurnosti kapaciteta.
postavio sam jos niz pitanja na par stranica unazad ako imas vremena :)
hvala
Na prva pitanja sam vam odgovorio na 597. strani. Ne bih da se ponavljam oko toga jer je odgovor dugačak i kompletan. Minimalna potrošnja leti 170 vati što sam primetio. Zimi kad su bili hladni dani skoro, 270 vati. Sada mi održava na 21 stepen, ne čuje se, kao da ne radi. Ne vuče ništa ali krilca su aktivna. Čim spadne ispod 21 ona se aktivira i sa fan 3 brzo dostigne 21 i radi tako od zavisnosti kako je napolju i od brzine kojom se soba hladi. Pa se opet ućuti i opet počne. Meni dobro ugreje 70 m2h, tako dobro da je žena tražila da ugasim ili smanjim jer ne može da spava a ona baš voli toplo. Doduše napolju je bilo najmanje 12 stepeni. Ispod toga nije silazilo. Videćemo kada budu mrazevi i minus mada ja sad u ovom trenutku imam puno poverenja u nju. Ako vam ne treba svež vazduh onda je nemojte uzimati. Meni svež vazduh znači zbog dece jer su ranije imali problema sa disanjem i kašljanjem. Sada nemaju tih problema. Pošto komšija pali gume i ***** od kučadi u kotlu ja nemam mogućnosti zimi da otvorim prozor i izluftiram kuću. Pa prema tome meni je korisna ta funkcija jer samo je uključim i vazduh spolja uvlači i prečišćava ga kroz 4 filtera i izlazi iz klime u sobu čist i svež. Ako vi nemate takvih problema onda vam ova klima i nije potrebna. Ja sam prezadovoljan do sada sa njom. Efikasna je i mizeran potrošač.

Sinoc se dosadjivao, reko aj da operem klimu. Prana pre godinu dana u ovo vreme.
Izmenjivac ni upola nije bio prljav kao posle godine, ali turbina...pa jedno 3x vise usvinjena.
U istim uslovima radi, sve isto, bas me iznenadi u kakvom je stanju.

Prilozi

• 20240918_221932.jpg
    20240918_221932.jpg
    186.2 KB · Pregleda: 164
  • 20240919_005829.jpg
    20240919_005829.jpg
    160.1 KB · Pregleda: 153
Na prva pitanja sam vam odgovorio na 597. strani. Ne bih da se ponavljam oko toga jer je odgovor dugačak i kompletan. Minimalna potrošnja leti 170 vati što sam primetio. Zimi kad su bili hladni dani skoro, 270 vati. Sada mi održava na 21 stepen, ne čuje se, kao da ne radi. Ne vuče ništa ali krilca su aktivna. Čim spadne ispod 21 ona se aktivira i sa fan 3 brzo dostigne 21 i radi tako od zavisnosti kako je napolju i od brzine kojom se soba hladi. Pa se opet ućuti i opet počne. Meni dobro ugreje 70 m2h, tako dobro da je žena tražila da ugasim ili smanjim jer ne može da spava a ona baš voli toplo. Doduše napolju je bilo najmanje 12 stepeni. Ispod toga nije silazilo. Videćemo kada budu mrazevi i minus mada ja sad u ovom trenutku imam puno poverenja u nju. Ako vam ne treba svež vazduh onda je nemojte uzimati. Meni svež vazduh znači zbog dece jer su ranije imali problema sa disanjem i kašljanjem. Sada nemaju tih problema. Pošto komšija pali gume i ***** od kučadi u kotlu ja nemam mogućnosti zimi da otvorim prozor i izluftiram kuću. Pa prema tome meni je korisna ta funkcija jer samo je uključim i vazduh spolja uvlači i prečišćava ga kroz 4 filtera i izlazi iz klime u sobu čist i svež. Ako vi nemate takvih problema onda vam ova klima i nije potrebna. Ja sam prezadovoljan do sada sa njom. Efikasna je i mizeran potrošač.
Milorade znam da komentar nije na mjestu al rjesavaj tog ludog komsiju. Cuj pali gume i *ovna od kera...

Milorade hvala propustio sam nekako odgovor unazad na stranici.
I u nasem kraju se oseti ponekad opojni mirisi tovljenih svinja i njihovih izlucevina kao i tezak miris sagorelog drveta secenog u obliznjoj zumici pa nije onaj lep miris bukve nego nesto bas tesko. Ali sumljem da to moze profiltrirati, neznam. No nije to u velikoj meri ali kad se otvori prozor oseti se to ponekad zavisi od pravca duvanja vetra.

Milorade znam da komentar nije na mjestu al rjesavaj tog ludog komsiju. Cuj pali gume i *ovna od kera...
Da, ima kotao na drva al pali sve živo. Zbog njega sam uzeo i mašinu za sušenja veša, jer kad žena prostre veš u potkrovlju oseća se veš na pršutu i smrdi. Što je najgore za jedan sprat koristi kotao na gas a na drugi kotao na drva. Užas!

Pozdrav svima.
Posle dosta istrazivanja i smaranja ljudi na forumu (PP) (nisam imao pojma o klimama :) ) kupio sam toshibu shorai edge 13-cu. Pre svega zelim da se zahvalim @LukasP , @Xepoj87 , i @igor84 koji su mi mnogo pomogli svojim odgovorima. Mislim da sam doneo pravu odluku jer klima radi kao blesava. Zagreje 40-ak kvadrata za 20-ak minuta (i to sa 50% kapaciteta. Ima opciju da kompresor radi sa 75%, 50% snage) posle toga odrzava temperaturu. Pricam o prethodnih par dana kada je temperatura bila 10C. Kako ce raditi kada bude minus to cemo tek videti.

U Svedskoj sredom, ( ili cetrtvrkom, nisam zapamtio ) u mesecu, ako ne pomeris auto, dok ciste ulice ( to sam redovno zaboravljao ) nalepe ti 500 kruna , oko 50 eura kaznu, jel.
Da vidis kako nauce ljudi da sklanjaju auta, tj, vecina ljudi .
Za ovo, ni cenu ne mogu odrediti. To je za robiju. Aj da kazemo 100k dinara, za kod nas, pa ne bi mu palo na pamet vise, jel. Samo po dzepu, jedini nacin.
Da, ima kotao na drva al pali sve živo. Zbog njega sam uzeo i mašinu za sušenja veša, jer kad žena prostre veš u potkrovlju oseća se veš na pršutu i smrdi. Što je najgore za jedan sprat koristi kotao na gas a na drugi kotao na drva. Užas!

Poslednja izmena:
Vidite moj problem. Prekjučer prvi put upalio grijanje(vanjska oko 10 stepeni, u sobi oko 23) i stavim klimu da radi na 25 i ona ugrije i isključi se, digne krilca i nečujna je, kompresor ne radi, ni temperatura u sobi po termometrima ne pada ali je subjektivni osjećaj da je hladnije. I tako stoji po 2 sata, možda bi i duže.

Danas na grijanju nema tog isključivanja, vanjska je opet oko 10 stepeni, klima je stavljena na 23, u aplikaciji pokazuje da je 26, Ifeel se ne koristi, ali klima se ne gasi kao neki dan nego konstantno puše, nekad mlak nekad malo topliji zrak, ono kao modulira nešto. Ali često digne krilca kao da pravi neku pauzu a i dalje puše, pa onda opet spusti i nastavi. Koliko sam skonto dosad nije taj defrost ako mora biti niža temperatura i valjda negdje piše da je to, nema nikakvih čudnih zvukova. Nekad isključi kompresor a nekad ne, i to ne traj dugo pa opet nastavi raditi.

Ne kontam kako treba raditi i nervira me.
Meni vox klima isto kad postigne temp podigne krilca i ugasi se.
Pali se i gasi svakih 10 minuta. Kad radi duva toplo dole nisko, onda rotira krilca skroz gore i duva slabo i hladnije (ali mislim da je to samo turbina, ne radi kompresor, po mobilnoj tada troši 60W). Na daljnskom kada kliknem da vidim urednije prikazuje sobnu temperaturu, prikazao mi je 22 kada je i sobni termometar prikazivao 22, ali u mobilnoj app prikazuje 26 - 26.5 u momentu kada napravi neku od tih brojnih pauza, i onda ista ta sobna u mobilnoj isto tako brzo pada kada klima pauzira.

Dakle za razliku od hlađenja ona pauzira dosta prije nego što dostigne temperaturu, ali ne znam šta ona gleda da utvrdi da li je dostigla temepraturu, ako gleda sobnu temepraturu koju prikazuje mobilna aplikacija onda i nije čudno da tako često pauzira. Kao da ima dva senzora za sobnu temperaturu, jer na daljinskom ima dugme da prikaže sobnu temperaturu, i kada sam se sjetio da to uopšte postoji i kada sam kliknuo bilo je 22, i toliko je u tom momentu zaista bilo i po digitalnom termometru na stolu, dakle to je u redu, ali je u mobilnoj prikazivao dosta više. I da, tih realnih 22 je bilo tek nakon više sati rada po principu duva...pauzira...duva...pauzira. Dakle trebalo joj je dosta da sa 19.5 dođe do 22. Možda je problem u tom lažnom očitavanju prevelike sobne temperature, ali to se nije nikad dešavalo kod hlađenja, kod hlađenja je sve uredno u onome šta mobilna aplikacija prikazuje kao sobnu temperaturu.
Druze meni neka vox sirotica grejala sada na 9c-10c kucu 80+m2 bez problema, setovana na 26c u sobama preko 24c jer je postavljena u hodniku. Kada klima postigne temp hodniku preko 26c ugasi se i podigne krilca, LG bi trebala da bude daleko bolja u radu, nesto tu nije kako treba. Pozz

Poslednja izmena:
Pozdrav svima.
Posle dosta istrazivanja i smaranja ljudi na forumu (PP) (nisam imao pojma o klimama :) ) kupio sam toshibu shorai edge 13-cu. Pre svega zelim da se zahvalim @LukasP , @Xepoj87 , i @igor84 koji su mi mnogo pomogli svojim odgovorima. Mislim da sam doneo pravu odluku jer klima radi kao blesava. Zagreje 40-ak kvadrata za 20-ak minuta (i to sa 50% kapaciteta. Ima opciju da kompresor radi sa 75%, 50% snage) posle toga odrzava temperaturu. Pricam o prethodnih par dana kada je temperatura bila 10C. Kako ce raditi kada bude minus to cemo tek videti.
Ako ti ne bude tesko, baci neki apdejt kad bude zima kako greje, i kako se ponasa :) Mislim da niko ovde na forumu nema Shorai Edge, pa zato. Da, svakako si pravu odluku doneo, nema tu geske.

Poslednja izmena:
Ako ti ne bude tesko, baci neki apdejt kad bude zima kako greje, i kako se ponasa :) Mislim da niko ovde na forumu nema Shorai Edge, pa zato

Naravno. Tu sam da odgovorim na svako pitanje, kako su meni pomogli drugi tako cu i ja pomoci ukoliko nekome nesto treba. Dugo sam se dvoumio izmedju Edge i Daikin Perfere ali na kraju je presudila cena jer sam dobio cenu za edge manju od veleprodajne ;) a u principu to su maltene iste klime, nijanse su u pitanju.

kazi mi jel filter od gore ili se otvara poklopac klasicno kao na drugim? Ne mislim na filter vazduva od napolje.
Ima jedan sa leve strane, uvlači se i izvlači. Video sam da ima mogućnost da sa gornje strane odozgo skine poklopac ali nisam otvarao i nisam još uvek ništa čistio. Uskoro ću ga ovih dana izvaditi i očistiti. Evo, upravo mi došao račun i otvorio sam ga. Za 25 dana korišćenja u avgustu i za utrošenih 130 kw platiću samo 800 dinara više nego obično. Ovo je ekstra, za 2 pakle cigara skoro ceo avgust smo se lepo hladili.

Da li vredi dodati 50-60e i umesto Vivax ACP-12CH35AERI+ uzeti Midea 12NXD1.WIK ili Hisense Energy SE HiNano (KA35XR0E)? Midea jedina nema grejac i negde pise SCOP 4.2 negde 4.6, negde do -15 ili -25°C, ali ne znam u praksi?

Malo sam se upoznao sa situacijom, posto sam mislio da stavim grijac na svoju tacnu ispod klime i kroz crijevo. Vidim da je cjevasti grijac ove njihove tacne, mislio sam da je neki fleksibilni (silikonski npr). I grijac tacne i grijac kompresora se napajaju direktno sa ploce, tako da ne bih tu nista dirao. Vidim da ima slobodno mjesto za L i N (auto stopice), a i za zemlju na sarafu, tako da bih to iskoristio. Moze fino i da se kabl izvuce i stisne ispod sa ovom plastikom. Kao da su znali da treba da se ostavi mjesto.

E sad kako ne bi grijac stalno radio (u pitanju je samoregulisuci grijac), sta bih mogao staviti na kabl? Prekidac pa da se ukljucuje po potrebi, termostat neki mali ako ima za ove stvari ili...? Imam onaj sobni termostat klasika (bimetal).

Prilozi

• IMG20240920125621.jpg
    IMG20240920125621.jpg
    238.3 KB · Pregleda: 71
  • IMG20240920125342.jpg
    IMG20240920125342.jpg
    169.7 KB · Pregleda: 51
  • IMG20240920125224.jpg
    IMG20240920125224.jpg
    146.7 KB · Pregleda: 94

2025

Za 62-3k ima Fujitsu LLCE ja da uzimam za grejanje, ( vec sam uzeo prosle godine za stare roditelje ) ne bi imao dileme.
Da, Viakom nema podrskke itd, ali imas 2 godine zakonske garancije, sta god da bude, a cena je, pa rekao nih, PREpristupacna u odnosu na nase okrruzenje,
tek za zapad da ne govorimo
Valja biti obavesten pre kupovine bilo koje klime, bilo kog proizvoda tacnije,
kakvu podrsku, garanciju konkretno dobijate, jel.
Nazovite pre kupovine, pitajte, sta ako ovo, sta ako ono...

Poslednja izmena:
Na koji nacin resiti odvod kondenza iz spoljne jedinice na inverter klimi, obzirom da klasicno odvodno crevo nije preporucljivo zbog zaledjavanja ? Klima je postavljena na kuci, u prizemlju i imam lak pristup spoljnoj jedinici.

Ako ti ne smeta, najbolje je ostaviti bez icega, da curi direktno iz rupe na klimi.

Ako moras da sprovedes otvor, onda moras da kupis grejni kabl i da ga sprovedes u odvodnu cev. Svaki majstor bi to trebao znati da uradi.

Ja sam samo za jednu klimu morao da sprovedem odvod jer ne sme da se sliva, a evo kako to izgleda:

Prilozi

• 20240812_180254.jpg
    20240812_180254.jpg
    228.5 KB · Pregleda: 88
  • 20240812_180258.jpg
    20240812_180258.jpg
    261.3 KB · Pregleda: 95
  • 20240812_180305.jpg
    20240812_180305.jpg
    216.3 KB · Pregleda: 90
  • 20240812_180431.jpg
    20240812_180431.jpg
    131 KB · Pregleda: 87
Najbezbednije bez iceg sto rece kolega, minusi i velika vlaga znaju da nakupe dosta leda koji kasnije napravi problem.

Vrh Dno