Šta je novo?

iPhone 16

Nisam nesto odusveljen, video tu je ko i uvek, dobar, novi modul ultrawida nista tolko spec, main klasika... :D

U Nemackoj mesec dana cekanje za Pro modele... Koliko li ce biti tek kod nas? A kazu da je prodaja slabija za 12% u odnosu na 15 seriju....

Tone mapping je odlican.

Pa ne može cena da padne, oni je drže do sledeće generacije i to je to.

Moze da padne samo u Kini :)

Kod nas ce biti kao i uvek, preorder ce da plane ( pricam o operaterima jer tu imam podatke) a onda ce se dopunjavati ali ce faliti najpopularnije kombinacije boja i kolicine memorije... Inicijalna kolicina ce biti kao i uvek, deli se po trzistima, zato i nestane na nekim pa se ceka...

Obzirom da je slabija tražnja, da čipova ima dosta, da nije Korona, nema razloga za čekanje ni nestašicu. Samo Apple povlači ručnu da se ne bi brzo pala cena.
Uz to bih dodao da nema problema u proizvodnji, recimo prošle godine su imali problema sa proizvodnjom telefoto kamere za 15PM, ove godine sve ide ok i zato mi nije jasna ta nestašica, možda je namerno stvorena, da u DE čekaju mesec dana telefon...

Prilozi

• IMG_6513.png
    IMG_6513.png
    151.1 KB · Pregleda: 181
Evo...

Prilozi

• Screenshot_20240918_225914_Chrome.jpg
    Screenshot_20240918_225914_Chrome.jpg
    314.6 KB · Pregleda: 181
  • Screenshot_20240918_225840_Chrome.jpg
    Screenshot_20240918_225840_Chrome.jpg
    317.5 KB · Pregleda: 180
Znači Amazon ima day1 lagano, a preko sajta pilićarenje. 🤔

Porucio sam Desert i White, pa koja mi se vise svidi uzivo ostavljam sebi, a drugi ide kolegi.

Vazi. Super sto si narucio i "novu" boju, zanima me da li je previse svetla ili ne.

Ova serija 16 će biti interesantna samo zbog AI, koji nije dostupan na dan izlaska telefona što je nekad bilo nezamislivo za apple. Ne vidim skoro nikakav razlog ove godine da se uzima pro. Običan 16 ima sve što i pro osim 120hz ekran i 5x zoom.

Običan 16 ima sve što i pro osim 120hz ekran i 5x zoom.
Samo toliko :D Dve bitne karakteristike, koji prave razliku u odnosu na telefone od pre nekoliko godina, i na kraju neki telefon čine relevantnim u 2024. godini.

Recenzike su manje-vise sve u fazonu da je za Pro modele ovo meh upgrade.

Ne pamtim da su ikada bile ovakve. Videcemo da li ce to uticati na Apple ili prodaju.

Videcemo kad izadju full, posto je ovo sada uglavnok first impressions.

Ja rezervisao desert titanium Pro.

Posebno meh za korisnike proslogodisnje serije. Tu su tek razlike nikakve, nazalost.

Iskreno iz godine u godinu je i kod ajfona,a i kod drugih proizvodjaca upgrade minimalan.
Nisam uopste imala zelju da predjem sa 14PM na 15 PM (titanium i usb C mi licno nista nisu znacili da predjem).
Slicno je i sada-nista novo na stolu osim novog dugmeta. AI ne racunam jer je pitanje da li ce i kako i kada biti dostupan kod nas.
Da li razmisljam da predjem? Da,razlog-eto cisto glupi potrosacki mentalitet.
Sta cu dobiti-generalno nista posebno,nesto laksi uredjaj,tanjih ivica,ali opet losijeg kvaliteta izrade. Meni je celik mnogo vise premium od titanijum.
Dobijam USB c,nove dugmice i nesto poboljsane perfomanse i kamere. I ono cemu se iskreno prilicno iskreno radujem-znacajno poboljsanje baterije.
Neko je ovde pisao da je imao p30 pro,pa presao na ajfon i da nije osetio neku veliku razliku-meni je ta izjava cista glupst. I to kazem kao neko ko je pomenuti telefon posedovao jako dugo. Osetila sam prilicnu razliku kad sam uzela 12PM u odnosu na njega,a kad sam presla na 14 tek se tada osetilo koliko je u stvari ostario i koliko kaska u svakom pogledu.
I da dosam nije mi jasno cekanje toliko za pro seriju-sami su najavljivali da su ponacali proizvodnju da do toga ne dodje,potraznja je manja od serije 15 i eto opet sve isto 😵‍💫
Uglavnom da zavrsim svoj esej
Da li je potrebno da se prelazi na novi uredjaj-apsolutno ne. Da li ce gomila nas ipak preci-apsolutno da. 🫣

Svake godine ista priča.
Razočarenje, nikakav apgrejd, ovo, ono...
A svi smo u redu, čekamo i voleli bi da ga imamo.
I na kraju ga velika većina kupi.

OK, ovo je next level

Samo toliko :D Dve bitne karakteristike, koji prave razliku u odnosu na telefone od pre nekoliko godina, i na kraju neki telefon čine relevantnim u 2024. godini.
Verovatno zavisi od čoveka ali kao neko ko je prešao sa 12 mini na 14 pro značaj oba navedena “unapređenja” je minimalan. Čak i razlog za prelazak na običnu 16 sa 14 pro je za mene prelazak na USB-c i smanjivanje kablova po kući sto opet možda i sačeka narednu generaciju.
Htedoh da dodam da je prvi put posle nekoliko generacija razlika između obične i pro verzije toliko minimalna da je uzimanje pro verzije potpuno obesmišljeno.

Poslednja izmena:
Sramota me reci ali sam na 15 presao samo zbog usb c,da smanjim broj kablova u punjacu.

Ja npr. prelazim na 16 Pro zbog 5x zuma. Sve drugo je ekstra bonus, ali je ovo nesto sto mi je glavni razlog.

Ljudi zanemaruju da nekoga moze da privlaci ili zulja neka sitnica i da je to dovoljno da se otvori novcanik.

Svako u svom sistemu vrednuje odredjene stvari. Nekome je 10% baterije vredno 10 evra, drugome to moze biti 1000 evra.

Ne igram igre, al' ove temperature obecavaju!

Vrh Dno