Šta je novo?

SBB - generalna diskusija (2024) [nije tema za EON box i aplikacije]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, pisali smo pocetkom proslog meseca da ce premium da poskupi za 150 dinara. Pošto je informacija iskazana na računu još uvek nije istekao rok od 30 dana, od momenta dobijanja računa, ukoliko se ide na raskid.

Za sve korisnike Premium paketa, od 1. septembra, tj. od danas. Bilo je obaveštenje na računu svima koje to kači. Ja sam bio početkom avgusta da podnesem zahtev za raskid zbog tog poskupljenja, pisao sam pre nekoliko strana, zvali posle par dana i ponudili novu UO sa 9 meseci za 1 RSD.

Takodje podneli zahtev za raskid i dobili novi ugovor na 24 meseca. 12 meseci za 1 dinar plus ubrzanje interneta sa 600/60 na 700/70mbps

… ako se pročuje kako su galantni, više im se isplati da svima umanje pretplatu umesto ovakvog poskupljenja…

Imao sam dve dobre ponude za optiku od mts i Yettel. Mislim da je to presudilo...

Znaju oni sve... I dalje su u profitu i sa ovih 12 meseci sto daju za 1 din.

Da barem pocnu da menjaju koaks za optiku bilo bi idealno

Uzgred, koja je cena za optiku, kod nas u ulazu ima SBB optika, i da li svi sa optikom dobiju NAT?

Pozdrav,
prelazim u novom stanu na sbb i premium eon paket
jel ima nesto na sta bi trebao da obratim paznju ili mozda trazim eon box,ruter ili sl ili ide univerzalno po difoltu

Pozdrav,
prelazim u novom stanu na sbb i premium eon paket
jel ima nesto na sta bi trebao da obratim paznju ili mozda trazim eon box,ruter ili sl ili ide univerzalno po difoltu
Ako možeš izbegni eon mini boxove (katastrofa su ) i traži Cam kartice, ako ti tv-i podržavaju. A ako ti treba 2 eon boxa probaj da insistiraš na tome, mnogi su ih dobili na premium paketu. I bar 9 meseci po 1 din., ako si novi korisnik.

uzimam preko posla pa imam povoljniju cenu..a trebao bi mi eon box zbog stremio,yettel aplikacije i sl...znaci ne gine mi eon mini?
to je jedina verzija koju imaju?

EON mini ili D3 mini? 🤔

Да није можда обратно? Те кам картице су поприлично старе а чини ми се и да не подржавају гледање уназад. Нови боксови су ок, шта им то толико фали? Андроид 11 или 12, стављаш апликације које ти одговарају, игрице.
Узимаш фул или премијум, за оба добијаш бар један бокс, за још 2 ТВ-а дају д3 мини, можеш за то да тражиш кам модул, ако ти баш треба. За премијум можда дају и 2 бокса, нисам сигуран.

To su eon boksovi, oni su ok. Ja sam pričao o D3 mini boksovima.
Edit: sad vidim da sam u prethodnom postu umesto D3 napisao Eon, moja greška.

Д3 мини није ТВ бокс, обичан рисивер. Ја сам имао срећу, за релативно кратко време су поцркали оба, па су ми дали онај 2100, тај је бољи, ако доведеш лан кабл имаш и враћање уназад.

Kod tog D3 mini uređaja najveći problem je daljinski koji je lošeg kvaliteta. Ponekad treba da se odradi vraćanje na fabrička podešavanja jer zna da se izgubi EPG. Jedinu prednost koju sam video je da brže prebacuje radio kanale nego kada se koristi TV sa karticom.

Razmatram povratak na SSB (nude 12 mes po 1 din), kod mene je coax infrastruktura. Kad sam ih napustio (pre 4 god) nisam bio NAT-ovan. Koja je šansa da dobijem NAT sada?
Alternativa je mts (koji i sada koristim), naginjem njima.

Što jeftiniji paket, veća je šansa.
Ako ništa, pošto je coax, tu postoje lepe šanse da ne bude NATa na većim paketima.

Razmatram povratak na SSB (nude 12 mes po 1 din), kod mene je coax infrastruktura. Kad sam ih napustio (pre 4 god) nisam bio NAT-ovan. Koja je šansa da dobijem NAT sada?
Alternativa je mts (koji i sada koristim), naginjem njima.
Ja mogu da ti potvrdim da na EON Premium na koaksu nema NAT-a.

I ja.

A šta je taj NAT?
Ja dogovorio novi premium ugovor krajem meseca 12 po dinar, 3 boxa, mesh. Koji router da im tražim? Na coaxu sam.

A šta je taj NAT?
Ja dogovorio novi premium ugovor krajem meseca 12 po dinar, 3 boxa, mesh. Koji router da im tražim? Na coaxu sam.
Nisam neki strucnjak bas ali tu je cika Google svi korisnici a verujem da svi provajderi rade isto,koji bilo zicano tj putem fiksnog ili cak optickim kablom imaju mogucnost za sve na primer MTS box bilo fiksninim ili optikom.Uzmu IPTV+Internet i npr fiksni sve ide preko Interneta.E tada provajder iza jedne IP adrese nagura koliko vise moze korisnika,cime oni ovamo gube bese na brzini,a valjda ima problema malo oko skidanja torenta to je otprilike to.Jedno od resenja je ako ne gresim,da uzmes u zakup svoju staticku IP adresu koju oni dodeljuju samo tebi,e onda sav saobracaj ide preko nje...pa ne bi trebalo da si NAT-ovan.I ja sam se pitao sta je to guglao i video ali sve eksperti pa umesto da ovako otprilike sire objasne,upotrebljavaju takve izraze tipa NAT CAT i slicno.

A šta je taj NAT?
Kada nemas CG NAT, tvoj ruter dobija jedinstevnu svetsku IP adresu za celo tvoje pokucstvo, bilo ona dinamicka ili staticka. Svaki uredjaj nakon rutera, poput telefona ili racunara se internetu predstavlja tom adresom jer ide preko tvog rutera. Zato imas LAN, lokalnu mrezu u kojoj se svaki posebni uredjaj identifikuje lokalnom IP adresom nevezanom za javnu. Iz ovog razloga se radi ono cuveno prosledjivanje portova. To se radi kako bi neko mogao da "gadja" uredjaj unutar tvoje mreze od spolja. Inace kada ciljas na javnu IP adresu, pogadjas ruter i ne znas kome dalje ide. Kao kada treba da ti stigne paket, a ne stoji broj stana nego samo broj zgrade. Zato ruter radi kao portir i prosledi kome sta treba.
Sve u svemu, ta adresa je tvoja i to si ti kao korisnik interneta.
CG NAT pravi jednu lokalnu mrezu unapred i tako grupise vise korisnika, recimo tebe i komsije oko tebe. Pa onda ponovo ti pravis lokalnu mrezu unutar toga. Ovako se svetske javne IP adrese stede od strane provajdera, ali za problem ima sto se vise korisnika predstavlja kao jedan. Takodje, vise nije moguce da iz sveta gadjas svoj ruter. To je sada kao kada paket ide na adresu ulice bez broja zgrade, ali ovog puta nema portira da rasporedi.
Jedan od problema su, kao sto je receno, torrenti. Ti se svetu predstavljas kao korisnik sa nekom IP adresom, ali kada drugi korisnik proba da ti pristupi tom adresom, ne moze.
Dodatni problem je za korisnike koji koriste servise unutar svoje mreze poput sigurnosnih kamera ili web hostinga, mail hosta, privatnog VPN servera... Inace bi hteli da pristupe svojoj mrezi preko svoje IP adrese, ali to vise nije moguce.
Uglavnom, internet radi, ne utice na obican rad, ali ima ogranicenja.

И то све због похлепе. Ваде суву дреновину докле је год могуће. Лимити ип4 су достигнути, па и превазиђени, а за мрежу са ип6 треба уложити паре у опрему. Ништа од тога не могу додатно да наплате па терају са овим док не прети распад.

Kad operateri aktiviraju IPv6 i paralelno sa tim imaju CGNAT IPv4 dešava se jedna mnogo zanimljiva stvar koja u stvari smanjuje troškove za samog operatera.

• Vaš kućni ruter NAT-uje grubo rečeno do 1Gbps saobraćaja
  • Provajderov nat box mora da NAT-uje stotine gigabita i terabite u sekundi
  • Za to se koriste uglavnom komercijalna rešenja firmi kao što su Huawei, Cisco, Nokia, Juniper...
  • Operater njima plaća uglavnom mesečno za korišćenje NAT box-a i to u skladu sa kapacitetom NAT-ovanja, odnosno količinom saobraćaja koji se NAT-uje.

Sav saobraćaj koji prolazi kroz IPv6 mrežu se ne NAT-uje, ni kod provajdera ni kod vašeg kućnog rutera.
IPv6 uveliko koriste skoro svi mogući "bandwidth hungry" servisi:
  • YouTube
  • Max, Netflix, DisneyPlus ...
  • Meta (Fb, Instagram)
  • Vimeo
  • Windows update
  • Steam
  • ...

Ako sav taj saobraćaj ide kroz IPv6, ništa od toga neće proći kroz provajderov NAT box.

Osim pohlepe, prisutan je i strah, nestručnost, nerazumevanje... Za IPv6 se mora primeniti potpuno drugi način razmišljanja. Kad jednom razume čovek IPv6, u principu ništa komplikovano za implementaciju.

U Srbiji samo Supernova ima komercijalno aktivan IPv6 kod skoro svih korisnika. Mada i oni po nekad imaju neke probleme (dešava se da pogreše u konfiguraciji pa nekad iz nekog razloga IPv6 baš i ne radi kako treba, ali obično srede).

Da li vam se menjao racun nakon sto ste aktivirali brzinu 1000/500 ? Meni je ostala ta brzina, a u aplikacije su sklonili to polje. Racun je ostao isti, bez poskupljenja.

Kad operateri aktiviraju IPv6 i paralelno sa tim imaju CGNAT IPv4 dešava se jedna mnogo zanimljiva stvar koja u stvari smanjuje troškove za samog operatera.

• Vaš kućni ruter NAT-uje grubo rečeno do 1Gbps saobraćaja
  • Provajderov nat box mora da NAT-uje stotine gigabita i terabite u sekundi
  • Za to se koriste uglavnom komercijalna rešenja firmi kao što su Huawei, Cisco, Nokia, Juniper...
  • Operater njima plaća uglavnom mesečno za korišćenje NAT box-a i to u skladu sa kapacitetom NAT-ovanja, odnosno količinom saobraćaja koji se NAT-uje.

Sav saobraćaj koji prolazi kroz IPv6 mrežu se ne NAT-uje, ni kod provajdera ni kod vašeg kućnog rutera.
IPv6 uveliko koriste skoro svi mogući "bandwidth hungry" servisi:
  • YouTube
  • Max, Netflix, DisneyPlus ...
  • Meta (Fb, Instagram)
  • Vimeo
  • Windows update
  • Steam
  • ...

Ako sav taj saobraćaj ide kroz IPv6, ništa od toga neće proći kroz provajderov NAT box.

Osim pohlepe, prisutan je i strah, nestručnost, nerazumevanje... Za IPv6 se mora primeniti potpuno drugi način razmišljanja. Kad jednom razume čovek IPv6, u principu ništa komplikovano za implementaciju.

U Srbiji samo Supernova ima komercijalno aktivan IPv6 kod skoro svih korisnika. Mada i oni po nekad imaju neke probleme (dešava se da pogreše u konfiguraciji pa nekad iz nekog razloga IPv6 baš i ne radi kako treba, ali obično srede).
Koliko često menjaju ipv6 prefix na Supernovi? Imam kućni server koji se kači na VPS i odradio sam port forward i to je radilo par meseci. Skoro primetim da ne radi kad imam šta da vidim. Promenio se ipv6 prefix i samim tip i ip adresa kućnog servera. Ubacio novu ip adresu i šljaka ponovo.

Ne znam, meni se nije menjao dok god je ista mac adresa rutera. Možda sam ja nešto propustio, ali ovo je ipak tema o SBB-u.

vratimo se na temu. za objašnjenja i diskusije o NAT, IPv4, IPv6 itd tu je ovaj podforum
hvala na razumevanju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno