Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2024)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa na kolicinu.

Sorry, ne razumem kako uspevaš da zaradiš 32K kao na screenshot u, bez bar 50x leverage?!
Pa prodao X komada svog ETH za Y USDT-a po 2571 USDT , onda kupio nazad istu kolicinu ( X) ETH-a po 2517 USDT za sta je platio Z USDT-a. Na kraju mu ostalo isto ETH- koliko je imao i pre trgovine i jos Y-Z = 32k USDT... jednostavno

Djavoli te ganjali, trgovao si sa 666.666 eth
666 je andjeoski broj inace. 😀

"The presence of the Angel number 666 in the context of money conveys three essential messages. Firstly, it signifies the existence of opportunities to improve your financial situation. Secondly, it acts as a signal from the angels to define and work towards your financial goals, ensuring positive outcomes. Lastly, it serves as a divine reminder not to become fixated on financial matters but to maintain focus on the bigger picture of life’s purpose and your overall well-being."

666 je andjeoski broj inace. 😀

"The presence of the Angel number 666 in the context of money conveys three essential messages. Firstly, it signifies the existence of opportunities to improve your financial situation. Secondly, it acts as a signal from the angels to define and work towards your financial goals, ensuring positive outcomes. Lastly, it serves as a divine reminder not to become fixated on financial matters but to maintain focus on the bigger picture of life’s purpose and your overall well-being."
Kakva god da ti je bajalica dobra je :)

Tako nekako

Shocked Episode 2 GIF by Friends

OK onda znači da si trgovao sa ~ 1.5 miliona dolara da bi zaradio 32K.
Allegedly. 😀

I trgovao sam ETH-om. Kakvi crni dolari. To sto neko ETH-u daje vrednost je splet srecnih okolnosti.

I taj trejd recimo nije bio planiran kao prosli. Zadesio sam se tu, video priliku i resio da trejdujem. Gain je gain.

Taj nazovimo "trejdic" je uradjen da bi se povecala razlika u ceni jer sam iz prethodnog jurio 400$ po novcicu a zaradio 230$ tako da sam sa tim dosao na skoro 290$. Plus sigurno je bilo negde u podsvesti i malo besa zbog "neuspelog" proslog. 😀

Odlican je to mindset, Dzigi.

Sve sto sam vam pisao, pisao sam dobronamerno i bez sarkazma. Molio bih da se vratimo na deo koji kaze da nam nisu svima iste polazne tacke, targeti i vreme za koje se to treba/moze ostvariti. Ne postoji univerzalna formula za trejdovanje i ne postoji kurs koji ce vas tome nauciti. Jedino u Dzigijevoj prici mi se ne dopada mnogo onaj deo gde je otisao da vozi biciklu i ostavio otvorenu poziciju sa tom kolicinom novca, jer mislim da stop order nije postavio.

Opusteno buraz. Treba samo znati i izdrzati udarac kad se desi.

Kada se iskustvo prekali na kriptu i zaradi znacajno, pravi potez je prelazak na pravu berzu.

Nisi bas po feng suiju nabrijanih trejdera, ali nisam ni ja 🤣.

Mozda sam otisao da vozim bajs ali to ne znaci da nisam bio blizu da trejdujem ako se nesto desi. Bacim ja ponekad pogled na desavanja putem moba. Ali i dobro je ne gledati sta se desava nakon trejda jer to samo moze da utice na psihu.

Ali pre trejda uvek kazem sebi "Sta je najgore sto moze da se desi?" a desilo bi se nesto od dve stvari u ovom slucaju. Ili bi mnogo pali pa bih odradio jos bolji trejd od "planiranog" ili bi skocili pa bih imao nesto neplaniranog kesa. U svakom slucaju nije los problem za imati. 😀

Stop loss order se ne stavlja. To je najbolji nacin da ostanes bez novcica i kad se vratis sa voznje da vidis da je cena otisla 10% gore.

Edit: cim se nakupe malo stop loss orderi neko sroka cenu da aktivira te ordere i tako se nakupe jeftinih novcica. Posle tiga cena instant ode gore a ti si bez novcica.

Poslednja izmena:

@dzigi12

Kakav Risk Management koristis? Ja npr koristim 1% stop loss, udjem u poziciju sa tolikim kolicinom da ako udari cena u SL izgubim 1% kapitala. Probao sam kasnije i sa 2% ali tada sam usao u neku losu seriju i vratio se na 1%. Nisam alav, samo disciplina i drzim se dugorocnog plana.

@[SAJ]ber Kurajber

U pravu si a i nisi u pravu. Evo meni se 100x desilo da dodje cena do mog SL, pokupi ordere i odbije se odatle. Crypto market nije regulisan i MM (neki veliki igrac) ima pristup orderima, i u choppy periodu sisa redom, pogura cenu malo gore pa malo dole samo da pokupi SL ordere. Ali Risk management je najbitniji, jednostavno ne zelim da postoji mogucnost da ostanem bez 50% kapitala u nedelju dana ako bude neki black swan event ili slicno.

P.S. Jedan poznati trader izbegava postavljanje SL ordera bas zbog ovoga sto pises ali zato postavlja alarm da mu zvoni ako cena dodje do SL pa onda rucno zatvara poziciju ali meni je to u praksi dosta zamorno narocito sto je Crypto trziste koje je aktivno 24/7, 365 dana u godini i velika aktivnost je u vreme azijske vremenske zone kada mi spavamo, tako da dzaba novac ako remeti kvalitet zivota a bogami i zdravlje.

@code381 100x po 1% i eto...
Bez sale, ovo je jaaako rizican period za stop loss. Kada se akumuliraju novcici ti orderi postaju jako bitan faktor u racunicu i neretko se desava da ociste ordere, opajaju brdo novcica i da vrate cenu gore. Ja se s time ne bih igrao. Uskoro ce biti situacije da ce cena skakati 10-20% za dan pa vidi koliko ces u toj situaciji biti u minusu. Neuporedivo je manji rizik da ostanes bas icega.
Btw cim drzis na menjacnici mozes ostati bez icega. Svedoci smo koliko je menjacnica hakovano i zatvoreno. Retko ko da je 10 godina u ovome a da nije pukao bar jednom tako.

Ko trejduje mora da stavi SL. Da li na 1% ili 5% to je već stvar strategije, ali bez SL-a je suludu trejdovati. Ko radi HODL, onda ima smisla.

Kakav Risk Management koristis? Ja npr koristim 1% stop loss, udjem u poziciju sa tolikim kolicinom da ako udari cena u SL izgubim 1% kapitala. Probao sam kasnije i sa 2% ali tada sam usao u neku losu seriju i vratio se na 1%. Nisam alav, samo disciplina i drzim se dugorocnog plana.
Pazim sta radim i nikada ne idem all in. 😀Nema tu mnogo neke nauke. Bar ne kod mene. Par ljudi me je vec pitalo sto preko privatnih poruka, sto ovako, sta od indikatora koristim za trejding i da li se edukujem negde, itd. Nista od toga ne radim. Jednostavno trejdujem po osecaju i pretpostavkama.

U kriptu sam vec 8+ godina tako da imam neko znanje sta se desavalo i pratim neke paterne da tako kazem. Nista konkretno ali uvek vidim nesto sto mi se ucini vec vidjeno. Jedino sto gledam prilikom trejdovanja je grafikon na menjacnici, u ovom slucaju na Binance-u. Gledam grafikon i vrtim ga kroz 15min, 1h, 1d i taj neki fazon i kada vidim nesto interesantno, tipa imali smo 7 crvenih dana logicno je da ocekujem da ce biti neki zeleni. Ukratko kada mi se ucini da je ok trenutak za trejd, reagujem. Samo razmislim sa kojom kolicinom i koliko sam spreman da rizikujem u tom trenutku. Naravno nikad all in. Ne trejdujem ja dugo. Mozda zadnje dve godine recimo. Meni trejdovanje nije glavni izvor prihoda. Stejking je. Da kazemo da je trejdovanje samo neplanirani bonus.

Podelio sam svoj portfolio na 3 dela. Deo koji nikada ne diram. Deo koji sluzi za stejking raznih novcica i od skoro deo za trejd. Deo za stejk mi donosi i vise nego dovoljno za normalan zivot i zivim od nagrada plus od nepotrosenih nagrada uvecavam sa tim deo koji nikada ne diram i nesto prebacujem u deo za trejd. Deo za trejd je poprilicno promenljiv. Da kazemo da sam znanje pekao sa manjim kolicinama za trejd i video da mi ok ide ali nisam bio zadovoljan nesto zaradom pa sam u nekom trenutku odlucio da povecam ulog i primenim steceno nazovi znanje na vece uloge. A kod vecih uloga se i 1% oseti poprilicno. Na 100$ to je 1$ ali npr. na 1M je to 10k sto samo po sebi nije puno na ulozeno ali IRL se itekako oseti 10k.

I uvek krecem od onoga sta je najgore sto moze da se desi. Ne racunam na zatvaranje menjacnica ili propast novcica. *** ako se to desi na to ne mogu da uticem i ne razmisljam o tome. I vodim se time da u kriptu ne mogu da izgubim. To vreme je odavno proslo. Mogu samo manje da dobijem. Tako da nema Stop Loss ordera i ostalih stvari. Raspisah se. 😀

Mislis li da su te strategije odrzive long term? Konkretno mislim na staking i na ulaganje 1.5m da bi zaradio 2%? Iskreno ne znam koliko imas, mozda ti je tih 700 etha 50% portfolija na ledgeru a mozda 5%, ali opet pitanje stoji 🙂?

Sta stejkujes i koliko si % dobar na glavnici tj. kad si kupio, da li se isplati 8% apy ako coini kao sto su DOT i ATOM propadaju tj. year-to-year padaju vise od apija?

Mislis li da su te strategije odrzive long term? Konkretno mislim na staking i na ulaganje 1.5m da bi zaradio 2%? Iskreno ne znam koliko imas, mozda ti je tih 700 etha 50% portfolija na ledgeru a mozda 5%, ali opet pitanje stoji 🙂?

Sta stejkujes i koliko si % dobar na glavnici tj. kad si kupio, da li se isplati 8% apy ako coini kao sto su DOT i ATOM propadaju tj. year-to-year padaju vise od apija?
Ni ja ne znam koliko imam ako ti je lakse. 😀 Pa zavisi sta smatras long termom. Za sada je sve isplativo. A isplativo je od kada sam krenuo sa celom pricom. Moze biti samo neisplativo ako propadne. Obezbedio sam ja sebe i van kripta ( od kripta 😀 ) tako da ne razmisljam previse sta ce biti.

Stejkujem dosta stvari. Negde sam dobar na glavnici, negde nisam jer je sve popadalo ( ukljucujuci i gorepomenuti DOT i ATOM ) ali u najgorem slucaju je to trenutno x2 dole glavnica i to mislim bas ATOM jer sam ga uzimao oko 7-8$ a recimo DOT na 5-6$. Kada kazem uzimao mislim kupio od zarade trejdom ili izasao iz nekog novcica kog sam prodao. I po ovim cenama se isplati stejk. Nisam dugo proveracao koliki su procenti ali u slucaju DOT-a je to 12-13 komada dnevno. U slucaju ETH-a njega nisam kupovao nikad. Generalno je sve gain samo je pitanje koliki. Ali moram/zelim da razvrstam portfolio i imam razlicite strategije jer ne zelim da imam sve u jednom-dva novcica. To mi je dosta nesigurno pa makar to bi i BTC.

Stop loss order se ne stavlja. To je najbolji nacin da ostanes bez novcica i kad se vratis sa voznje da vidis da je cena otisla 10% gore.

Edit: cim se nakupe malo stop loss orderi neko sroka cenu da aktivira te ordere i tako se nakupe jeftinih novcica. Posle tiga cena instant ode gore a ti si bez novcica.
Zašto ne? Apsolutno osnovna stvar kod trejdiga je je da sprečiš gubitak, pre nego da zaradiš. Stavlja se iznad ulazne cene (pričam o longu sad), pa ako okine, ipak imaš mali plus bez obzira na plaćen fee.
A Trailing stop sprečava da se desi to što si naveo.

ORDER se uvek kreira DCA metodom, a ne odjednom da se rokne milion i po u buy. Jer DCA garantuje da ćeš ubosti momenat kada možeš da uglaviš stop loss dok je cena veća od ulazne a ne manja.

Jednom sam pisao već, ali bi ponovio da nema boljeg stejkinga, pod navodnicima, od otvaranja velikog Short ordera na BTC sa leverage 100x i uzimanja feeja koji donosi profit na svakih 8 sati. Naravno kad su veći padovi cene taj fee se okreće u korist onih koji longuju, ali je istorijski 80-85% puta isplaćen u korist shortera. Naravno short order građen dugo vremena sa parcijalnim stop lossovima. Procentualni profit koji takav fee donosi nema ni jedan stejking. Plus još to naravno kada se konačno izgradi Short order u fullu, zaštićen si full stop lossom.. A još ako ljosne cena, imaš ogroman ekstra profit ako stvarno hoćeš da zatvoriš taj Short ;)

Auuu .... ubi se dzigi12 da vam objasni a vi i dalje o longovima shortovima DCA stop loss Risk Management i sl... :) sto uopste nema veze sa ovim slucajem. Ili ne citate sta pise i sta je pisao ili ne znam sta je u pitanju...

evo kljucnih izjava:

"U slucaju ETH-a njega nisam kupovao nikad"
"I trgovao sam ETH-om. Kakvi crni dolari. To sto neko ETH-u daje vrednost je splet srecnih okolnosti."
"Ja taj ETH imam jos iz vremena kada je bio 7-8 dolara"

Negde ranije je takodje napisao da je opremu za majnovanje prodao po vecoj ceni nego sto je nabavio. Znaci pretpostavljenih 600 ETH ga je kostalo cena struje + sopstveno angazovanje - zarada na mining masinama sto sa ove vremenske distance znaci da je ulozio u 600 ETH 0 USD ( i jos i dobro zaradio od stejka u medjuvremenu , sto je otprilke bilo oko 10k USD mesecno do sada )

I sada ima 600 ETH za koji su oborili APY sto coveku ne odgovara pa je resio da trgovinom po osecaju i iskustvu proba da zaradi vise nego sto bi dobio od stejka za godinu dana. I onda prebaci svoj pretpostavljenih 600 ETH sa novcanika na menjacnicu proda po 2800 i ceka da kupi nazad po 2400 ( sto bi i uspeo da se drzao prvobitnog plana ) Logika je sledeca : prodam 600 ETH za 2800 i kupim nazad po 2400 zaradio sam 600x 400 USD = 240k USD sto je vise nego da sam tu kolicinu stejkovao. Na kraju trgovine imam isto ETH koliko sam imao - znaci nista nisam izgubio + dobar sam 240k USD. Ako ETH ode na 5000 umesto 2800 onda se nerviram sto sam mogao da zaradim vise ali i dalje sam zaradio 1.6 miliona USD ( + se nerviram sto sam zaglavljen sa 1.6 mil USD ali sta da se radi :) a ETH mozda jednog dana padne i na 500 USD to niko ne zna .... )

Znaci nema Riska nema DCA nema stop lossova najobicnija trgovina kao na pijaci... A verujem da je od pocetka radio po DCA i vodio racuna o svemu ovome sto pisete sad ne bi ni imao ni tih 600 ETH odavno bi ih prodao za sitne pare....

Negde ranije je takodje napisao da je opremu za majnovanje prodao po vecoj ceni nego sto je nabavio. Znaci pretpostavljenih 600 ETH ga je kostalo cena struje + sopstveno angazovanje - zarada na mining masinama sto sa ove vremenske distance znaci da je ulozio u 600 ETH 0 USD ( i jos i dobro zaradio od stejka u medjuvremenu , sto je otprilke bilo oko 10k USD mesecno do sada )
Malo je kompleksnija prica ali na dobrom si putu. 😀 Opremu za majnovanje sam kupovao 1000eu po masini a prodao po 2400-2500eu ( masine sa po 4 grafike ) nakon 4+ godine majnovanja doticnim samo sto za prodate masine ( kojih je u tom trenutku bilo znatno vise nego na samom pocetku ) nisam kupio kripto jer sam ga vec imao dovoljno. Kupio sam stan ( 2.8k/m2 u to vreme ali posto mi je bio prvi stan imao sam i povrat PDV-a pa me je average izasao nesto malo vise od jednog riga po kvadratu 😀 ). Tada sam prodao i jedan deo ETH-a za opremanje i adaptaciju. Ako se dobro secam na nekih average 1240$.

Jedini novac koji sam ikada ulozio u kripto je bilo na samom pocetku i to je bilo izmedju 15k i 20k recimo i za to sam kupio i sastavio 20 rigova. Sve ostale masine nakon toga i sve ostalo je doslo od te investicije. Novac vise nikada nisam ulozio. Zato i kazem da je za mene sve dobitak samo je pitanje koliki.

Svaka strategija je dobra, ako je uspesna. Neko radi DCA, neko ne. Da samo trejdujem i da sam nesto novca ulozio u trejd naravno da bih gledao kako da se zastitim da ne izgubim ulozeno ali u mom slucaju tog momenta nema jer sam pokriven sa vise strana. I to mi daje i vise hrabrosti/sigurnosti kada vucem neke poteze. I naravno nikad all in. Uvek treba biti pokriven sa obe strane. Spreman sam i da ostanem zarobljen u USDT-u recimo sa ovom sumom za trejd ( koju ne znamo kolika je tj vi ne znate 😀 ) jer sa druge strane imam kripto koji nikad ne diram za just in case ako BTC ode na 250k po komadu. A ako mi treba kes za nesto tu su nagrade od stejka. A zarada od trejda je samo bonus sa kojim cu videti sta cu.

Odoh da doruckujem. Pozdrav kolege.

Jednom sam pisao već, ali bi ponovio da nema boljeg stejkinga, pod navodnicima, od otvaranja velikog Short ordera na BTC sa leverage 100x i uzimanja feeja koji donosi profit na svakih 8 sati. Naravno kad su veći padovi cene taj fee se okreće u korist onih koji longuju, ali je istorijski 80-85% puta isplaćen u korist shortera. Naravno short order građen dugo vremena sa parcijalnim stop lossovima. Procentualni profit koji takav fee donosi nema ni jedan stejking. Plus još to naravno kada se konačno izgradi Short order u fullu, zaštićen si full stop lossom.. A još ako ljosne cena, imaš ogroman ekstra profit ako stvarno hoćeš da zatvoriš taj Short ;)
Da li možeš da objasniš ovaj proces kroz neki primer? Interesantna mi je ideja, ali nisam siguran da sam sve skontao.

Kamala ako pobedi diže capital gains porez na preko 40%, što je stvarno sick.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno