Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2024)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa gde ces veci bear nego kad je MTgox pukao koji je imao 95% obima trgovine?! Vece zlo od toga nije moglo da se desi. Sad jedino da pocne WW3. Mada nismo daleko od toga...

Aj prvo da docekamo jedan bull.

Nema razloga da se u ovom trenutku bilo ko raspravlja koja je stvarna vrednost BTC. Stvarna vrednost svih asset-a će biti svima pokazana kada sledeća recesija stigne, treba samo malo strpljenja.

Neki školski primer bi išao otprilike ovako: FED pravi 0,5% smanjenje kamatnih stopa u septembru, berza prvo malo padne zbog sell the news, onda par meseci divljeg rasta berze i posle krah, taman da se novoj republikanskoj administraciji uvali vruć krompir.

Posto se dosta prica o "zatvaranju radnje" hteo bi i ja da kazem koju ..

Do sada su mnogi ocekivali i navikli na velike dobitke od Kripta i Bitcoina . i idalje ih ocekuju neki ..

Masta se o ciframa od 100-200-300-500k za BTC ili milion i slicno i kopiraju se chartovi iz prethodnih ciklusa .

To se nece desiti . a ovaj ciklus iskreno ne verujem da cemo preskociti 100k ( ja gotovo sigurno necu biti tu ako odemo na 120 000 )

Ciklus iza toga ( koji dolazi za 4-5 godina .. ) verovatno cemo se zadrzati na 120-150k maksimalno

Napomena: Uzmite sve ove prognoze sa rezervom ( ja se bukvalno sad fr ljam ciframa ) jel ko zna koliko ce Dolar tad vredeti i sta ce se sve desavati sa ekonomijom i geopolitickim situacijama i slicno ..

Jednostavno je nemoguce predvideti ..

Ali ja mislim da ce BTC vremenom sve vise liciti na Zlato ( drzi se u odnosu na inflaciju, ali ne raste nista spektakularno ) .. .

Primer: U Americi Jedna prosecna nova kuca 80-ih kostala ( lupam cifru ) 4-5 kila zlata a danas kosta isto toliko ( 4-5 kila zlata )

Bitcoin ce verovatno da se manje vise stabilizuje i necemo imati vise da razlika izmedju dva vrha od ciklusa bude 20x ili 3x

Primer: Imali smo vrh od 1000 pa posle od 20 000 ili 3x imali smo vrh od 20 000 pa posle 60 000

Nego da ce razila izmedju dva vrha biti mozda 50%, a lako je moguce da ce doci do toga da neki ciklus ne prebaci prethodni

E to kad se desi da jedan ciklus ne prebaci prethodni onda smo u teritoriji "Velikog Bear Marketa"

Sta ce se tada desavati i kako se tada treba postaviti -> zaista nemam pojma i ne razmisljam jos o tome samoimam negde u malom mozgu da je moguce ..

Prvo sto ja ocu da vidim sta ce se desiti ako BTC na Zimu ili Prolece uspe da dodje do novog ATH-a i kako ce se tad kretati i onda traziti prostor za izlaz iz ALT-ova i BTC-a pa onda dalje razmisljati sta sa parama koliko ostaviti koliko uzeti u kesh i tako dalje ... Dakle razmisljati 4 ili 10 godina u napred za mene je previse u ovom momentu .

Eto toliko od mene nadam se da nije bilo dosadno citanje i da nema mnogo stamparskih gresaka .

Jedna stvar je primetna, čim BTC padne 5k-6k kreću fudsteri i doomeri, potop, kraj, motaj kablove ...
Sa druge strane, kad skoči, nema tih likova nigde.

Koji bi bio razlog pada BTC-a na $3K? Šta bi se desilo sa ETF-ovima i kitovima? Da li bi oni uspeli sve da prodaju na vreme i kome?

Bitcoin I kriptovalute su trenutno nešto slično nadi ljudi da je izlaz kroz igre na sreću. Mnogo ljudi voli igre na sreću, veruje da će baš one biti izlaz iz trke pacova od života koji vode. Ego nas lako ubedi da smo pametni i da razumemo tržište, imamo osećaj, dojavu, reko neki ljigavko Pera/Žika na Internetu a on zna sve itd. Pa nas provoza adrenalin kad uđemo u zeleno, a lako se zaboravi neprospavana noć u crenom. Još kad se upecamo na priču da je x altcoin sledeći Bitcoin ...

Da li je nada opravdana ili ne to je skroz druga priča. Za skeptike pitajte Ruse u Srbiji kako izvlače novac sa zamrznutih računa ruske banke. Ima primera svuda u svetu ali ono što je za mene ključ je nada.

Dok god neko uzima masne pare na toj nadi, kroz manipulaciju tržištem/pump and dump šemama/debelim provizijama nema zime za tržište. Jedino što po meni može da zameni kripto je neka nova, bolja nada.

Dok volume skace 50-60% kad cena malo padne ne brinite se nista. Kupuje se sve.
Sto se pada tice, zaboravite na te cifre od 20-30K i sl. Ako se nesto ozbiljno poput WW3 ne desi necete videti te cifre. Sto se skoka tice psihiloska granica je na 100K. Tu ce biti jako tvrdo. To ako preskoci nece se zaustaviti na 120K sigurno. Realno, nije ni to ne znam kakva cifra. Niti je nedostizno, niti je uopste neka jaka cifra za peak ciklusa.

Prvo, bitcoin je spekulativan aset i sve je moguće, sli postoji veće ili manja šansa da se nešto desi. Pričati o 3k je više nego smešno i ko god se tako frlja ciframa ne zaslužuje nastavak diskusije.
Btc je krenuo od nule jer je u to vreme bio inovacija i niko nije ni znao za njega. Tako da govoriti o nekim cenama od 0.05 nema smisla jer je tad za btc znalo manje od 100 ljudi a sada ga ima preko 500 miliona.

Dalje,

Pošto ne razumeš šta znači funkcija očuvanja vrednosti evo ti definicija:

A store of value is an asset, currency, or commodity that maintains its value over a long period. An item would be considered a store of value if its value is either stable or increases over time but doesn't depreciate.

Pošto je btc pre 3.5 godine bio na 60k pad na 10k pri kumulativnoj inflaciji od 30% i više bi značio da on ne služi više ničemu i da je veliki novac izašao i prešao na nešto drugo kao i da je većina holdera u velikom minusu. Uvek postoji šansa za tako nešto ali vrlo mala.

A evo ti i matematika, blackrock etf pre dva dana imao neto priliv 300 miliona dolara. Po ceni od 3000 usd to bi značilo da bi kupili 100k btc samo u jednom danu. Ne znam tačno koja im je prosečna cena kupovine ali sigurno negde izmedju 50 i 60k. Verovatno ti bolje znaš od njih pa oni ubacije milijarde na 60k a pašće na 3k.

A ove i podaci o prosecnim cenama:

Tako neki scenario 20-40k može da se desi eventualno ukoliko Kamala pobedi i izglasaju porez od 25% na nerealizovanu kapitalnu dobit za vlasnike imovine preko 100miliona. To bi značilo da bi najveći holderi bili primorani da realizuju dobit, odnosno rasprodaju što bi dovelo do pada cena svega i posledične depresije. Mada niti verujem da će ona pobediti a još manje da bi takav zakon mogao da prođe.

Trebalo mu je 4 godine da dodje na 10 dolara. I imao je volume(n) na tih 10 dolara, i ostao je 5 meseci na 10 dolara znaci nije fake cifra, nego ponuda i potraznja. For arguments sake da kazemo da je poceo sa 10 dolara, sve sto sam rekao stoji. To sto je tebi smesno, znaci samo da ne mozes da pojmis. Napisi slobodno top ovog ciklusa po tvojim kriterijumima da se i ja smejem.

Drugo, sta se desava ako btc ne ispostuje definiciju funkcije ocuvanja vrednosti? Vec si napisao sta se desava: "Svaki jaci pad bi unistio i poslednju nadu da je btc sredstvo ocuvanja vrednosti. Hodl vise ne bi imao smisla i to bi bio po meni pocetak kraja. Btc je u martu 2021. probio 60k, i sve ispod 60k u 2025 bi ponistilo i poslednji narativ oko btc."
1) Ja nigde nisam rekao da je BTC store of value, prokomentarisao sam tvoj komentar da je kategoricki neistinit.
2) Ono sto sam ja odgovorio se ne kosi sa tvojom definicijom uopste, ako padne na 2000, apsolutno i dalje odgovara definicija, sta je zlato, jel nije padalo godinama?
3) Definicija je apsolutno uopstena, sta znaci zadrzi vrednost? pad od 95% nije zadrzavanje vrednosti a padovi koje je vec imao se po tebi ne kose sa definicijom, posto je on tebi trenutno store of value? -50% za 3-4 dana, pad u bearu sa 20k na 3k je -85%. Jel zlato store of value? Koji su TACNI kriterijumi?
4) Po tebi BTC nece nikad vise ispod 60, ili nece ove i sledece godine? Evo je 2025. za 4 meseca pa cemo uostalom videti razvoj situacije.

A ti zapravo znas bolje od mene? Kucate neke nebuloze, gde je dokaz S2F modela koji sam trazio, i koji necu nikada dobiti?
Blackrock ETF nisu Blackrock-ove pare, care. Blackrock kupuje i holduje za civile, pogodji ko (mozda) prodaje? Blackrock, ne zvanicno ali ti ljudi, koji su early investori uleteli po smesnim ciframa od 100-1000 usd. Ti mislis da Blackrock kupuje a oni zapravo prodaju.
A Grayscale u proslom bullrunu (iako ne ETF) jesu oni kupovali? I sami sebi naplacivali premijum? I sta se desilo, koliko su u plusu/minusu? Na LTCu? :ROFLMAO: vi ne znate sta pricate, eto sa kime se ja raspravljam i zasto mi se ne kuca.

Trebalo mu je 4 godine da dodje na 10 dolara. I imao je volume(n) na tih 10 dolara, i ostao je 5 meseci na 10 dolara znaci nije fake cifra, nego ponuda i potraznja. For arguments sake da kazemo da je poceo sa 10 dolara, sve sto sam rekao stoji. To sto je tebi smesno, znaci samo da ne mozes da pojmis. Napisi slobodno top ovog ciklusa po tvojim kriterijumima da se i ja smejem.

Drugo, sta se desava ako btc ne ispostuje definiciju funkcije ocuvanja vrednosti? Vec si napisao sta se desava: "Svaki jaci pad bi unistio i poslednju nadu da je btc sredstvo ocuvanja vrednosti. Hodl vise ne bi imao smisla i to bi bio po meni pocetak kraja. Btc je u martu 2021. probio 60k, i sve ispod 60k u 2025 bi ponistilo i poslednji narativ oko btc."
1) Ja nigde nisam rekao da je BTC store of value, prokomentarisao sam tvoj komentar da je kategoricki neistinit.
2) Ono sto sam ja odgovorio se ne kosi sa tvojom definicijom uopste, ako padne na 2000, apsolutno i dalje odgovara definicija, sta je zlato, jel nije padalo godinama?
3) Definicija je apsolutno uopstena, sta znaci zadrzi vrednost? pad od 95% nije zadrzavanje vrednosti a padovi koje je vec imao se po tebi ne kose sa definicijom, posto je on tebi trenutno store of value? -50% za 3-4 dana, pad u bearu sa 20k na 3k je -85%. Jel zlato store of value? Koji su TACNI kriterijumi?
4) Po tebi BTC nece nikad vise ispod 60, ili nece ove i sledece godine? Evo je 2025. za 4 meseca pa cemo uostalom videti razvoj situacije.

A ti zapravo znas bolje od mene? Kucate neke nebuloze, gde je dokaz S2F modela koji sam trazio, i koji necu nikada dobiti?
Blackrock ETF nisu Blackrock-ove pare, care. Blackrock kupuje i holduje za civile, pogodji ko (mozda) prodaje? Blackrock, ne zvanicno ali ti ljudi, koji su early investori uleteli po smesnim ciframa od 100-1000 usd. Ti mislis da Blackrock kupuje a oni zapravo prodaju.
A Grayscale u proslom bullrunu (iako ne ETF) jesu oni kupovali? I sami sebi naplacivali premijum? I sta se desilo, koliko su u plusu/minusu? Na LTCu? :ROFLMAO: vi ne znate sta pricate, eto sa kime se ja raspravljam i zasto mi se ne kuca.
Ti lepo čekaj 3k btc, a od mene imaš ignore.

.
Dzigi nikada ne radi DCA a ovo iznad ne razumem. Kakvih 2430 spominjes? Nisam se ja pokidao ziv zbog toga sto nisam kupio na 2400 nego sto nisam bio istrajan u svom planu. A da je probilo ispod 2069/1999 sto kazes ne bi me toliko tangiralo jer bi mi order na 2400 prosao sto je i bila zamisao. Nikada nisam ni razmisljao o tim cenama prilikom ovog trejda. Gadjao sam 400$ po novcicu a istrejdovao 230$. Zato ostaje zal jer bih i docekao tih 400$ da nista nisam dirao. Pricamo o 100k razlike ali sta je tu je sada. Danas sam vec ok. Za prolivenim mlekom... :) Stigao mi je Pixel 9 Pro XL pa se zezam sa njim ( odlican telefon btw ), postavio sam ovogodisnji rekord u trcanju na 10k ( 4.26min/km ) i spremno cekam priliku za novi trejd. :) Nadam se nekom bounce-u na 2600+ pa nakon toga da uletim opet i jurim 2400- i bezim na planinu i "off the grid". Za to vreme igram Thief Simlator 2 i Dread Delusion. :)

P.S.
I okaci taj grafikon. :)

Nije mi jasno zasto gledas cifru po kojoj si prodao i negativnu razliku po kojoj ces kupiti? Taj deo, kao i deo zasto ne radis DCA mi apsolutno nije jasan. Okej, u ovom primeru bi ti upala sekira u med da si kupio na 2400 a islo je do 2397, ali koja je sansa da ubodes i koliko cesto ubadas cifru u 3 usd?
Rekoh 2430 jer je u par navrata bio toliko i mogao si ga uzeti za toliko.
On the other hand, koja je logika da te ne interesuje jos 100-200-300-400 usd po komadu? Mogli smo da imamo jos veci bounce pa ne bi video ni 2500-2600, i sta onda?
Mislim, lako je biti flegmatican sa tolikim parama, realno nisi morao nista ni da zaradis prosle 2 nedelje, ali to masi poentu onda?

Ja ne bih nagadjao cenu nakon ovog bull ciklusa, jer je nemoguce pogoditi, ali sam misljenja da ce naredni bear biti veliki, takoreci prvi ozbiljan za btc posle 13 godina rasta, samim tim ce i cena otici MNOOOGO ispod i najnerealnije niske cene koju bismo ocekivali... kompletan reset pred narednih 20 godina rasta...
Zato pamet u glavu ovaj bull i pazite da ne odete gore i nazad dole i ne uzmete nikakav profit

Nemoj to da pises, ne zasluzujes da ucestvujes u konverzaciji, jer se tvoje misljenje ne uklapa u neciji narativ (ali ce oni racionalizovati to tako da je nemoguce i da si lud).

Pa gde ces veci bear nego kad je MTgox pukao koji je imao 95% obima trgovine?! Vece zlo od toga nije moglo da se desi. Sad jedino da pocne WW3. Mada nismo daleko od toga...

Aj prvo da docekamo jedan bull.

Mislim, ja mogu da ti navedem 10 primera, da ih izvadim iz dupeta, ali sam lepo rekao da je BTC prenapumpan i da nije spreman da ide na 100-200-300-800k po komadu, i da oni koji su ga akumulirali po 100 i 1000 usd i dumpovali proteklih 3-5 godina, ce ga oterati nazad. Neka neko opovrgne cinjenice i moje misljenje o S2F, nikakav problem. Umesto toga dobio sam bas bas raznolike odgovore ali selektivno su svi preskocili najbitniju stvar zbog koje i o kojoj se vodi sad ova rasprava.

Jedna stvar je primetna, čim BTC padne 5k-6k kreću fudsteri i doomeri, potop, kraj, motaj kablove ...
Sa druge strane, kad skoči, nema tih likova nigde.

Ja rekoh prvo ide novi ATH pa dole, kakve veze ima onda pad od 5k? Ti nisi u stanju najbazicnije stvari da procitas nego izvrces cinjenice i tudje postove i lupetas, zato neces ni sad direktno i smisleno odgovoriti na moje pitanje, vidis ovaj tekst koji prethodi znaku pitanja.

Koji bi bio razlog pada BTC-a na $3K? Šta bi se desilo sa ETF-ovima i kitovima? Da li bi oni uspeli sve da prodaju na vreme i kome?

Vidi moj post gavri (mislim na deo o blackrocku), ja ne mogu da verujem da vi pitate takve stvari. Aj da odgovorim, neki bi, neki ne, kud koji mili moji. Ne kapiram kakav odgovor ocekujes? DA/NE? Kapiras da se radi o ko zna koliko entiteta, i ti od mene trazis odgovor? Neko bi nekome prodao, ko najmanje vidi u buducnost bi najvise i ispastao. Sam pad bi znacio da vecina dumpuje, najbitniji prvi a posle ko kako stigne.
Reci ti meni sta se desilo prosli bullrun sa kitovima, jesu uspeli da prodaju na vreme ili ne? I ko je kome tacno prodao? Mislim wtf...
Ti lepo čekaj 3k btc, a od mene imaš ignore.

Zahvaljujem na produktivnoj diskusiji kolega :). Ovaj post je samo odraz tvog iq-a i ega, goodbye.

Poslednja izmena:
Ja se ne secam kada je meni neko u ovoj temi direktno odgovorio na neko od mojih pitanja. Eto, jeste Dzigi sada, i nije mi problem da kazem da je u pravu da sam pogresno protumacio njegovo nerviranje, da razlog nije bio ne-kupovina na 2400 nego nedoslednost samom sebi. And thats fair game.

Sa druge strane, Saj i Morbius mesecima/godinama izbegavaju direktan odgovor/diskusiju/raspravu, preskacu moj post ili pisu sta im se pise, ili me saceka pregrst logickih zabluda. Sammy, Gavra, vlayza su instant odustali.

Takodje i nepostovanje mog misljenja iako sam se nacitao objektivno teskih nebuloza i nerealnijih scenarija proteklih X godina u temi.

vlayza sta te je tacno uvredilo? Moj post generalno, odgovor nekome drugome, ili to sto sam tebi odgovorio?

Na prosloj strani ste u fazonu "ajde reci ti nama ovo, ono" i sad kad je potroseno vreme, 80% ucesnika odbija dalju raspravu. Samo ste raspolozeni za circlejerk ili razmisljanje "naglas", ali ne i za sukob misljenja i ARGUMENTOVANU diskusiju/raspravu (kako god posmatrano).

detector je napisao manje vise isto sto i ja, da ne veruje u 100k+ i da nas ocekuje duzi bear, ne vidim da iko skace na njegov post? On je u pravu a ja nisam?

Sacekaj korekciju, mialim da je neminovna. Udji slobodno s nesto love. Steta je da propustis AI voz.
Ja tek sad vidim s kim se ti raspravljas. Imam bukvalno par ljudi na ignore i ako mene pitas tema je savrseno mirna. Povremeno mi postovi nemaju smisla, onda skapiram da mi fale postovi izmedju i super mi je sto propustam haos godinama.

Ako se ne varam ti si prosli ciklus cekao LTC da prodas na 2200, i na koliko si ga na kraju prodao napisi lepo ovde? Ovaj ciklus si se zaljubio u coin koji je vec napravio x60 u 10 meseci pre tvog zaljubljivanja. I sad savetujes Dzigija sta da radi sa tolikim njegovim parama?

Kao sto rekoh stavi 70% ljudi na ignore i circlejerkuj sa ostalih 30% ludaka sto te slusaju i prate tvoje korake, vazno da je tema savrseno mirna. Ja da sam na tvom mestu zakopao bih se 862 puta do sada, i zbog javnog samoponizavanja i zbog toga sto godinama nista uradio nisi.

U BTC prici sam od 2011. Poznajem mnogo ljudi koji su crtajuci linije predvidjali kretanje cene kripta.

Danas se niko od njih ne bavi trejdom. Svi imaju regularne poslove od 9-17 izuzev par koji imaju svoje privatne firme i rade 0-24. Najveci uspeh im je na kraju karijere bio hold (ko se drzao btc i eth).

Trgovanje samo na vesti, sto tacnije i pre drugih. Neko bi rekao i insajderske vesti.

Lepa anegdota. Mislis da se nista nije promenilo i da ce tako ostati? Holdujte braco, eto upravo sam odgovorio Saju, holdovao je LTC provozao se ringispilom prosli bull, holduje FET/ASI i provozace se i ovaj, samo jos gore, jer mu je pick pogresan, timing jos gori, a vremena su se promenila.

Tako ce i ostatak holdera proci samo na vecem timeframeu. 100 L1, i to ce neko da kupuje i odrzava cenu... okej. Pogotovo stake coini, onlyup forever :p. U minusu ste proteklih 6 meseci u sred bullruna, nadate se da ce neko da sune trilione u market da ne bi morali od 9 do 17... i jos 82 argumenta koje necu kucati.

Ako mislis na mene sto sam odgovorio sammy-ju za crtanje linija, cela poenta je bila da necu namerno da kucam post takvom liku, inace moje crtanje linija sto se ovoga tice je 5-10% uverenja, lepo rekoh ne pada mi na pamet da kucam kilometarski post nekome ko ne moze funkcionalno da diskutuje.. i na kraju sam kucao nekolicini ljudi i ispostavilo se tacnim. Svi odrasli ljudi, a tako lako im povredis osecanja.

@ Dzigi
Ja nisam razumeo da si ti vec kupio pre ovog pada, mislio sam da i dalje nisi kupio i da ti je zasmetalo sto bi 2400 proslo a cena vec bounce-ovala... sad kapiram sta se desilo :p. Jgb...

EDIT: inace nemojte zaliti za mene ako ne docekam 3k, istrejdovano je vise od 100% poslednjih par meseci da mogu sebi da priustim da sa pola para idem gore a pola cekam dole, sto je po meni i najpametnije. Ne bih se kladio da mi neko drugi pumpa x10 x100 u 2024. godini. Ali cu ponovo DCA in/DCA out kao i proteklih meseci, tako da nema greske :whistle:. A od doticcnih sigurno ne ocekujem da pruze ruku i odaju drugom priznanje,kao sto nisu ni u proslom ciklusu, nego nedoraslo durenje naravno.

Poslednja izmena:
Znam vise ljudi koji su na samom pocetku spletom okolnosti rudarili btc. I apsolutno svako od njih ga je prodao po smesnoj ceni i nikad se posle nije vratio jer mu je uvek bilo preskupo.
Poenta je da smo mi kap u moru i da moramo da se prilagodjavamo trzistu. To sto bi neki voleli sad da opet kupe btc ispod 10k pa da on ode posle na 100k je daleko od realnosti.
U prilogu su najveci kupci/holderi blackrock ibit etf-a.
Posto jelte jedan clan napisa da blackrock prodaje a kupuju civili. U fazonu sretnu se Pera i Zika i kazu ajmo da ulozimo po 100 milki u btc etf danas.

Prilozi

• Screenshot_2024-08-29-01-07-01-115_com.twitter.android.jpg
    Screenshot_2024-08-29-01-07-01-115_com.twitter.android.jpg
    93.3 KB · Pregleda: 41
Ja rekoh prvo ide novi ATH pa dole, kakve veze ima onda pad od 5k? Ti nisi u stanju najbazicnije stvari da procitas nego izvrces cinjenice i tudje postove i lupetas, zato neces ni sad direktno i smisleno odgovoriti na moje pitanje, vidis ovaj tekst koji prethodi znaku pitanja.
Koje pitanje? Pričao si sa nekim ne znam sa kim, generalno si se pitao koja je to matematika kojom ... samo sam se nadovezao na to tvoje i pitao tebe kojom matematikom si TI došao do 3k
Krenuo si djonom u fazonu.. ti si budala, nisi čitao vajtpejper itd.
Mislim jebg, razumeo sam ja tebe sa ATH pa onda dole, to sam i rekao bio tada, ti ne čitaš, mnogo je teže sa 90k na 3k nego sa 60k, ali kažem ti opet, nemoguće je to druže, ti sad mlati praznu slamu oko toga, "neću da crtam likovima poput tebe, neću ovo neću ono", dajem ti šansu da objasniš , ako hoćeš, ako nećeš mani me se.

Ipak je ovako tekla konverzacija, nisam "se pitao" nego sam pitao tebe i gavru i arrow, 3 posta izmedju mojih postova sa misljenjem, i pitanjem, na osnovu cega vi dajete misljenje. A ja sam napisao na osnovu cega sam ja dao misljenje, iako ti to ne vidis (boldovano). Realno ne vidis niti kapiras ista da se ne lazemo. Ti meni dajes sansu da objasnim? Ja sam objasnio sve sto sam imao, ti si taj koji razmislja naglas sam sa sobom na forumu :ROFLMAO: .A i iz tvojih postova je ocigledno da si sve ti razumeo da sam i tebe pitao....

A u ovoj temi se inace kriju svi odgovori?

Eto Dzigi nece DCA, sinoc mu 2430 po ethu skupo a pokida se ziv sto nije kupio na 2400. Da je stavio order na 2400 a ono probilo do 2069 ili 1999 sta onda...
*******o je i imati 100% conviction jer moze lagano ceo bull da se preskoci ili da se popije -50-60-70-80%.

Ja sam se plasio da ce biti textbook dragonfly doji na monthly, ali da ce naravno biti fake as f***. Jer ako ga nacrtaju perfektnog, budite sigurni da idemo dole.

BTC moze uspesno da se trejduje po parametrima sa lookintobitcoin (sad se zove drugacije), i weekly/monthly RSI, ako niste pohlepni. Ne vidim kako neko moze da bude u minusu pored ovih indikatora. Nego neki ocigledno gledaju upravo ove indikatore i znaju sta znace ali odbijaju da veruju u to. Ja od ovog bullruna ocekujem jos jedan ATH, da se svi shortovi likvidiraju, minimum 74k maksimum maksimuma ~90k, i onda dole ko zna dokle, vrlo moguce i na 3-8k i to veoma sporo, da se svima utera strah u kosti (pa i nama), ocisti 90% altova i ljudi iz kripta, da se sve likvidira (Saylor i drugari), jedan lagani reset.

Realno i ispod 40k je malo verovatno iz ove perspektive, osim ako ne izbije neki globalni problem, tipa kovid, ww3 i sl.
Više nema ni mačeva nad glavom, propale menjačnice, prodaja konfiskovanog bitcoina itd.
Jedino Satoshi možda kad bi se pojavio i prodao sve, što je uvek moguće, malo verovatno ali moguće :)

Ok je l' mozete da mi objasnite onda, celokupno, sa sve matematikom, kako je btc za prva tri polovljenja skocio sa 5 centi 2010. na 70k dolara 2021? Znaci 1 400 000 puta, iliti 140 000 000%? Objasnite mi matematiku S2F modela, kako smo dosli do ovih cifara danas.

Kao i na osnovu kojih cinjenica ste formirali misljenje?

Ocuvanje vrednosti ne znaci only up forever, i to ovom eksponentom :). Naci ce dno isto kao sto ce naci i vrh. To sto vi kupujete na topu i gubite nadu na bottomu ciklusa je druga prica.

Kojom si ti matematikom došao do 3k, i to od 90k ?
Zašto ne $100 ili 0 🤷‍♂️

Zasto bih ja tebi to objasnjavao ako nisi ni procitao whitepaper a kamoli razumeo? Mozda cak i 100, eto da je korona ubila 40% stanovnistva pre nego da nadju pravi lek, verovatno bi i dotakao 100. A zasto ne 0 ti pise u mom prethodnom postu, nisi se potrudio ili nisi u stanju da razumes.

A zasto 3k i 90k ti necu odgovoriti jer kao prvo to je moj mukotrpan rad a kao drugo neces ni razumeti jer ili nisi u stanju ili aktivno odbijas jer ti se ne uklapa u narativ i planove, pa sto ja onda da bacam vreme na raspravu koja je nejednaka? Da trosim sad 1-2h da bih dobio ovakve postove?

Mislim, ono, treba da objasnjavam ljudima da "sredstvo ocuvanja vrednosti" ne znaci da su zasticeni ljudi kome je prosecan ulaz 50k po coinu :ROFLMAO:. Onaj kome je prosecan ulaz $100 ili $2000 ce (verovatno) ocuvati vrednost. A o "nadi" necu ni da pricam...

Sa druge strane, 3-9k koje sam ja naveo nisu uopste daleko od 10-20k ispod kojeg vi mislite VEROVATNO, NECE, SIGURNO. Apsolutno je arbitrarno nakon rasta od 140 miliona procenata, to je ono sto dosta ljudi ne razume. Nego ga je prepumpao i sad se trejduje u range-u, da li je taj range 50-70k ili 1-100k, oni su dobri nerealne pare, i ako ne bude POTRAZNJE, idemo dole da se ONI dokupe.

Eto dobio si odgovor, ajde sad ti meni objasni, posto sam prvi pitao.

Svašta, pa ti si prvi krenuo sa 3k "prognozama", bazirano na NIČEMU.
Da ne idemo dalje jer ti očigledno ne možeš ni da pojmiš šta je potrebno da bi se takav pad desio,
Te fore... "neću da ti kažem, vi nemate pojma, kupujete na topu, ja sam magistrirao na toj temi, postoji sajt" ...
Gori si od morbiusa, taj barem nešto i pokušava da kaže smisleno.

Poslednja izmena:
@Supreme.50

Znas kako, lako je sada iza tastature palamuditi i pricati bice Btc ovoliko ili onoliko. Ni ti, kao ni ostali sa ove teme nisu dali argumente za to, niti mozes sa sigurnoscu znati sta ce se desiti. Takodje, nisam upratio da si ikad na ovoj temi kacio uspjesne ili neuspjesne trejdove (a pratim kripto teme od 2011-te kad sam poceo majnovati), da bi bilo ko mogao tvoje misljenje uzeti kao relevantno.

Poslednja izmena od urednika:
@Supreme.50

Znas kako, lako je sada iza tastature palamuditi i pricati bice Btc ovoliko ili onoliko. Ni ti, kao ni ostali sa ove teme nisu dali argumente za to, niti mozes sa sigurnoscu znati sta ce se desiti. Takodje, nisam upratio da si ikad na ovoj temi kacio uspjesne ili neuspjesne trejdove (a pratim kripto teme od 2011-te kad sam poceo majnovati), da bi bilo ko mogao tvoje misljenje uzeti kao relevantno.
Ja sam npr Hodler/Miner, i kacio sam u kripto temama par puta sta sam sve kupio od profita na kriptu (zadnje sto je bilo, pored nekretnina je A6 S-line, kacio sam negdje i slike). Ove godine je u planu zamjenu uz doplatu za nesto jos bolje, jos neke nekretnine itd).
Da ne skrecem dalje sa teme, ako zelis diskusiju, moras uvazavati i ostale clanove sa kojima pises i pisati normalnim tonom. Ovo sto ti radis svakako nije to. Ovako slicno je i Morbius pisao, pa kad smo usli u neku diskusiju ispostavilo se da covjek u 21om vijeku tvrdi da robi vrijednost daje samo njena upotrebna vrijednost. I sta onda dalje pisati sa njim, najbolje je odmah odustati.
Ne kazem da nemas znanje, ali ga moras i argumentovati. Takodje si mozda u pravu da ce BTC na 3k, vrijeme ce pokazati. Ja smatram da to nije moguce bez neke vece kataklizme (rupa u kodu, reset svih vodecih ekonomija, ww3 itd).

Hvala na normalnom postu. Ja mislim da sam dao koliko toliko argumente, kao i sto sam vec pricao unapred sta ce da se desi. Okreni temu kad je prvi put pomenut FET u temi, tudja misljenja, moje misljenje, itd. Dajem ti samo jedan primer od nekolicine iz proslosti. Ne moram cak ni da dajem opsezna misljenja, dovoljno je da se ne slazem ali i obrazlozim zasto, i da vreme pokaze da sam u pravu, sto se desavalo nebrojeno puta, i desavace se u buducnosti jer znam sta pisem.
Ono sto svakako ne moram je da budzim kredibilitet svakomesecno u ovoj temi, da budem tacan u 100% slucajeva, kao ni da bilo sta ikome kacim/dokazujem/hvalim kao ni da se doxujem na javnom forumu.

Sa druge strane uvazavanje podrazumeva direktno odgovaranje na pitanja kao i argumentovanu raspravu. Skretanje sa teme, pisanje nebuloza kao odgovor i apsolutna neinformisanost sa misljenjem da su sva nasa misljenja jednaka, je za mene direktno vredjanje. Pa samim tim i odgovori. Takodje su se svi uhvatili za mene jer su pitani JEDNO pitanje koje ih APSOLUTNO diskredituje, i njih i NJIHOVO misljenje koje je bazirano NI NA CEMU, a ne zbog mog nacina pisanja. Ima i drugih clanova koji maltene napisali isti scenario, ali nisu nikog izazvali na argumentovan dijalog, nego samo napisali svoje misljenje. A moje misljenje je da se kvalitet teme odrazava u diskusiji i raspravi a ne svako da ostavlja svoje misljenje, "ja mislim da idemo na 3-9k ZBOG TOGA I TOGA", "ja mislim da ne idemo ispod 20", "ja mislim da ne idemo ispod 40". Cemu to? Da li uopste ima smisao i poentu? Po meni nema.

Tu ima jos jedna stvar, strawman fallacy, znaci ako sam napisao 3-9k onda to tako treba da se uvazi a ne da me vredjaju zbog "3k".

Sa druge strane ja nikog nisam vredjao, sigurno sam reportovan jer im je to last and only line of defense, srecom pa imamo najrealnijeg i najpametnijeg moderatora pa cemo videti sta ce se desiti. Nadam se da ce ostaviti sve for posterity purposes. Najgora stvar koju sam napisao su circlejerk koji je apsolutno evidentan, kao i da su svi koji donose finansijske odluke na osnovu Sajevih saveta budale, iza cega stojim. To sto sam zustriji je zbog nemanja strpljenja zbog samih sagovornika, ali opet naglasavam, nismo tako poceli, tako se zavrsilo ;).

Kao sto rekoh niko ovde nije spreman da odgovori ako ga pitas pitanje, svi su u fazonu "sta ja tebi ima da odgovaram", ili se prave apsolutno ludi, nisu razumeli da su uopste pitani. Povrh toga prvi pitaju i dobiju uvazavanje i odgovor, lol. Ako je ovaj nacin obracanja kojem sam pribegao NA KRAJU, kada sam potrosio celo vece objasnjavajuci se sa osobom koja me prozvala na objasnjavanje, da mi napise "ignored" pogresan, onda mislim da su (ste) premekani za odrasle osobe. ako ne odgovara dobrodosli su i da izraze svoje nezadovoljstvo povodom toga, ali i da odgovore, a ponavljam nije tako pocelo. Lik misli da Blackrock sve one BTCe kupio iz svog dzepa za sebe sa prosecnim ulazom preko 50k, pritom i on nije fin prema meni uopste, i sta sad ja treba kao detetu da mu objasnjavam? Naravno da ne.

Nadam se da ces procitati ponovo sve ili barem pocetak nakon ovog posta i videti bolje sta se izdesavalo. A nije kao da se desava prvi put, ljudi ovu temu koriste za singleplayer istres misljenja, razmisljanje naglas i to otvoreno kazu "ja sam samo dosao da kazem svoje misljenje o tome" i to je to, a forum za to nije. Pritom misljenje boze me sacuvaj :ROFLMAO:.

Sa druge strane, neki su posle 2000 strana izgubili kredibilitet kompletno, odavno, i ne zasluzuju bas nimalo postovanja, a ja se trudim da i sa njima vodim argumentovanu diskusiju, da bih na kraju ja ispao magarac.

Ipak je ovako tekla konverzacija, nisam "se pitao" nego sam pitao tebe i gavru i arrow, 3 posta izmedju mojih postova sa misljenjem, i pitanjem, na osnovu cega vi dajete misljenje. A ja sam napisao na osnovu cega sam ja dao misljenje, iako ti to ne vidis (boldovano). Realno ne vidis niti kapiras ista da se ne lazemo. Ti meni dajes sansu da objasnim? Ja sam objasnio sve sto sam imao, ti si taj koji razmislja naglas sam sa sobom na forumu :ROFLMAO: .A i iz tvojih postova je ocigledno da si sve ti razumeo da sam i tebe pitao....
Dakle ti kažeš da će btc na 3k, ja kažem da će teško ispod 40k, ti onda mene pitaš (i druge usput) , na osnovu čega je skočio 2010 sa 5c na 70k 2021, tu sad očekuješ ne znam kakav odgovor, a na pitanje tebi kako si došao do cifre od 3k krećeš sa uvredama nekim, šansa je bila u smislu da možemo da nastavimo razgovor, ali tebi je nešto drugo bitnije, tako da pozdrav i od mene, nećeš na ignore ali nemam šta da pričam više sa tobom.

Poslednja izmena od urednika:
Dakle ti kažeš da će btc na 3k, ja kažem da će teško ispod 40k, ti onda mene pitaš (i druge usput) , na osnovu čega je skočio 2010 sa 5c na 70k 2021, tu sad očekuješ ne znam kakav odgovor, a na pitanje tebi kako si došao do cifre od 3k krećeš sa uvredama nekim, šansa je bila u smislu da možemo da nastavimo razgovor, ali tebi je nešto drugo bitnije, tako da pozdrav i od mene, nećeš na ignore ali nemam šta da pričam više sa tobom.
Kao i morbius, samo si željan pažnje, koja ti nedostaje u RL očigledno.

1) vecina ne ocekuje i upravo to ce se desiti. Drugi scenario su neke nerealne BTC cifre sto je 1) nemoguce 2) nepotrebno, nece da pumpaju tudje bagove 3) manje verovatno nego 3-9k.
2) skoro SVI longovi ce biti likvidirani na tim ciframa. Niko ne drzi x1 long od 300 ili 700 dolara...
3) mislim da je to realan ishod i sweet spot da se ocisti bagra kako coini sa CMCa tako i ljudi odavde i sa twittera. I ociste svi koji su uleteli u poslednja dva ciklusa. 100 i 0 mi nisu realni ishodi.
4) Rekoh da mora sporo da se desi jer je potrebna kapitulacija vremena/vremenom, a ne samo cifra, da padnemo brzo ponovo bi bilo longova, bounceback itd. Znaci curenje uz povremeni bull trap.
5) ja sam svestan da ne mora nista specijalno da se desi da se ovo ostvari, dovoljan je FUD, kao i manipulacija. Niko nikog danas ne audituje, brda coina stoji kod blackrocka i grayscale i na menjacnicama, kao i onchain raspodeljeno na manje sume da ni ne znas cije su, pola sleeper walleti, pola kao kupuju novi walleti a zapravo sve od istih entiteta, koji su naravno u dogovoru, mogu da rade sa cenom sta god pozele.
...
...
...
Nadam se da si zadovoljan odgovorom. Jel mogu ja sad da dobijem odgovor na moje pitanje? Zasto mislite da je 3-9k nemoguce, takodje me zanima sta vi mislite da treba da se desi da btc ode na 150k ili ne znam koju cifru ocekujete?

Znaci ja sam dao misljenje, ti si dao misljenje, ja sam tebe nesto pitao, zasto ti na moje pitanje odgovaras pitanjem i ocekujes prvi odgovor? Gde je tu logika? Valjda odgovoris i pitas?

Tebi je uvreda sto ja MISLIM da ti whitepaper nisi procitao??? :ROFLMAO: Zamisli ja dam misljenje da BTC ide na negativnu vrednost i ljudi mi kazu necu sa tobom da diskutujem nisi procitao white paper, ne znas kako funkcionise nista, ja treba da budem uvredjen? I da budem, da li je to uvreda?

Poslednja izmena:
Znam vise ljudi koji su na samom pocetku spletom okolnosti rudarili btc. I apsolutno svako od njih ga je prodao po smesnoj ceni i nikad se posle nije vratio jer mu je uvek bilo preskupo.
Poenta je da smo mi kap u moru i da moramo da se prilagodjavamo trzistu. To sto bi neki voleli sad da opet kupe btc ispod 10k pa da on ode posle na 100k je daleko od realnosti.
U prilogu su najveci kupci/holderi blackrock ibit etf-a.
Posto jelte jedan clan napisa da blackrock prodaje a kupuju civili. U fazonu sretnu se Pera i Zika i kazu ajmo da ulozimo po 100 milki u btc etf danas.

Isto tako je i Tom Brady i Giselle stavili sve svoje liquid assete na FTX, pa na kraju pojela macka misa i ti headlines zakopani i zapravo se to nije desilo, puj pike ne vazi, jel neko odgovarao za to? A koliko ljudi je prslo zbog takve sigurnosti. Ti, random lik iz Srbije, se vodis likovima koji ucestvuju u narativu, kad ostanes bez svojih para, a oni budu imali jos vise nego danas, sta onda?

Budi siguran da printer nece raditi za tebe a za njih hoce. Neko je radio 30 godina i sve stavio na FTX i onda sebi pucao u glavu zbog ovakvih "sigurnih" naslova.
1724894626110.png1724894704001.png

Cathie Wood isto pukla milijarde, tudje.

Pogle MTSR, sa 103 na 14 USD.

FTX, Three Arrow Capital, koliko jos investment fondova je puklo, a tek koliko je bilo u minusu?

Upravo to sto kazes samo nisu Pera i Zika samo druga (jevrejska) imena su u pitanju, e to je ono sto vama i dalje nije jasno. Njima nije bitno sta pise na portfoliju, te pare su arbitrarne, nije kao da ce iciji zivot da oseti udarac...
World's a stage...

Poslednja izmena:
Evo ga planned AND TIMED dump Ethereuma, samo 100 miliona USD, nista strasno. Gde je pravda za ozbiljne institucije (u daljem tekstu Pera i Zika) koji su ulozili u ETH ETF?
Trebalo je vec da se desi, ali je [zbog odredjenih razloga odlagano] pa ce se desiti sada. :ROFLMAO:

Poslednja izmena:
@ Dzigi
Ja nisam razumeo da si ti vec kupio pre ovog pada, mislio sam da i dalje nisi kupio i da ti je zasmetalo sto bi 2400 proslo a cena vec bounce-ovala... sad kapiram sta se desilo :p. Jgb...

Nisam kupio pre pada. To je ETH koji sam izvadio iz stejka jer je APY pao na 3.45% i odlucio da ga prodam i kupim po nizoj ceni. Ja taj ETH imam jos iz vremena kada je bio 7-8 dolara. Da je ta kolicina ostala u stejku dobijao bih oko 1.3-1.4 ETH-a mesecno sto je malo na tu kolicinu pa sam zato odlucio da ga prodam i jednim trejdom pokrijem godisnji APY a i zaradim dodatno sto se na kraju i desilo ali manji iznos od planiranog.

Nisam pratio trejding poslednjih 3-4 godine i drago mi je da vidim nove ljude i mozgove upregnute ko strune. A ti si bas "usao u to". I lepo je citati tvoje postove, bar meni koji van situacije mogu da posmatram ovaj kripto svet.

Licno se ne mogu sloziti sa tvojim tvrdnjama oko target cene za btc. Ne kazem da nisu moguce, za sve postoji odredjena sansa, pa bila ona i 0.001%, ali postoji.

Sta god radio moras prihvatiti da i kada ulozis celog sebe u neku analizu ili vidjenje, postoji neko ko ce to drugacije posmatrati. I to je ok. Ne trebas nikome nista dokazivati na silu.

Nije po meni uspesan trejder ko ubode trend ili cenu, vec onaj ko posle 5 godina moze da sedne, napravi presek i sa osmeh kaze zivot je lep.

Kripto je cudna prica, bitno je samo da vas ne razori finansijski i mentalno.

Na kraju, svako je odgovoran za svoje finansijske odluke. Najvecu glupost u zivotu sam napravio kada sam slusao twiter i forum savetnike.

A u startu ono sto niko ne pominje, a veoma je bitno za celu pricu, to je ko sta zeli da postigne necim. Sada pricam samo u finansijskom smislu.

Tri faktora jako bitna:
Sa koliko novca ulazis u investiciju
Sta zelis da postignes tj koliko da profitiras
U kom vremenskom periodu

Ta tri faktora su za svakoga od nas razliciti i potpuno odredjuju nacin, stil i tip trejdovanja.

Po meni je btc usao davno u pricu gde svaki trejd na kratak period gubi smisao.

Verujem da sam propustio mnogo toga u citanju prethodnih diskusija, potrudicu se da nadoknadim.

Po meni su svi trejderi po pravilima u startu osudjeni na gubitak. Da tu postoji tacan nacin odredjivanja bilo cega, to bi algoritmi radili i razbijali.
To je berza. Kolicina zaradjenog je kolicina izgubljenog. A algoritmi se menjaju mnogo lakse i brze nego necije ubedjenje ili analiza.

Na primer ti analiziras postupke i desavanja na primeru drugih clanova foruma. Iz njihovih proslih trejdova i odluka. Treba docekati da i o tebi i tvojim odlukama neko vrsi analize. Pa da za 5 godina budes tu kada ce neko moci da kaze e evo covek sta je mislio a gde je sada. Sto bi rekli il pukovnik il pokojnik.

Samo lagano. Manje emocija i overthinkinga. Izvadi nesto para iz mase, kupi neke lepe stvari, prozivi zivot. Ako to i radis nema zime za tebe.

U svakom scenariju sloma, šta god da se desi, Vanguard, BlackRock i ostala žgadija će dobiti bail in, zato oni mogu da preuzmu rizik kakav god požele. Tebe nema ko da spašava.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno