Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Generalno malo porazavajuce brojke u poredjenju sa drugim klimama. Dosta gube snagu na velikim minusima cak i sa velikim SJ. Zato jurim tablicu od amber jer mi nikako ne ide u glavu da klima dobija na snazi pri vecem minusu u odnosu na ostale koje sve gube na kapacitetu sto je veci minus.

A jel ima negde gde mogu da nadjem tablicu detaljno koliko daje kw na odredjenim temp kao sto sam nasao za hiseanse. Sinoc sam jurio nigde ne mogu da nadjem :(
Za 12icu imas u brosuri, 9ku vise ne prodaju(ne uvoze) kod nas, slabo se prodavala sa malo nizom cenom od 12ice...za 12icu sam okacio brosuru pre dan, 2, na -10C joj je daje 5.5kW, na -20C 4.6kW.
Imas i nezavisni test 9ke iz Finske ili Danske, potrazi na forumu, ja se ne secam gde je tacno, gde 9ka i na -30C zadrzava visok COP od 2 i visok kapacitet, ako se ne varam iznad ili na nivou Mitsubishi LN HZ(nordijske verzije) koja je 3x skuplja.
Opet, ne zaboraviti, Amber Premium su klime za trziste severne Evrope i imaju 46kg i troredni izmenjivac, ne treba ih porediti sa regularnim klimama kod nas istom logikom.
Gree je tu dosta izvukao za male pare jer su razvili dvocilindricni dvostepeni kompresor, koji je jako tesko kontrolisati i zato mu je visoka modulacija, ali jako dobro zadrzava kapacitet na minusima.
Toshiba je koliko znam jedina koja je takodje razvila dvostepeni dvocilindricni kompresor i posle su prvi i jedini razvili trocilindricni jednostepeni kompresor, da bi Gree sledece godine razvio trocilindricni dvostepeni.

Inace, ovo sto is okacio mi deluje kao prve realne tabilice kapaciteta, ta klima je ocekivano u rangu Amber Comforta, a Fujitsu izbacuje neke sulude cifre koje premasuju klimin max kapacitet, dok imamo iznad Daikin ode na suprotnu stranu i izbacuje za njihov top model klime od 4k evra i 50kg, da daje 3.4kW na -10C, sto je smesno malo...

Poslednja izmena:
Generalno malo porazavajuce brojke u poredjenju sa drugim klimama. Dosta gube snagu na velikim minusima cak i sa velikim SJ. Zato jurim tablicu od amber jer mi nikako ne ide u glavu da klima dobija na snazi pri vecem minusu u odnosu na ostale koje sve gube na kapacitetu sto je veci minus.
Kako dobija na kapacitetu? Toj klimi je 7.2kW maksimum i to je ograniceno prosto jacinom izduva.

Okacio sam iznad slike Daikin klima za nordijsko trziste, slicni su kapaciteti kao Amberu 12ici, a to su 10ke.
Ponavljam, nije tu kod tih nordijskih klima Amber specijalno jak, samo suludo mnogo snage nudi za malo para i to mu je najbolji selling point.

jer mi nikako ne ide u glavu da klima dobija na snazi pri vecem minusu u odnosu na ostale koje sve gube na kapacitetu sto je veci minus.
Свака клима, па и тај Амбер губе снагу са снижавањем температуре. Кад се прегледа документација треба водити рачуна да ли су таблице за максималну снагу, неку "декларисану" снагу, Еуровент подаци за прорачун SCOP, или шта год. Нажалост не постоји неки потпуно стандардизован метод, осим ЕУ енергетске декларације која је барем за мене потпуно неупотребљива, који показује могућности климе. Тошибини графикони максималне и декларисане снаге при одређеним температурама су некако најсликовитији, а тако детањне податке ретко ко даје, при чему је неопходно и детаљно прегледање сервисне документације.

Toshiba je mama :)

Imas i nezavisni test 9ke iz Finske ili Danske, potrazi na forumu, ja se ne secam gde je tacno, gde 9ka i na -30C zadrzava visok COP od 2 i visok kapacitet, ako se ne varam iznad ili na nivou Mitsubishi LN HZ(nordijske verzije) koja je 3x skuplja.
1724754272592.png

E to, svaka cast.
Pa da, znam da se u zakljucku spominje 2 COP, samo nije na -30C :)
Mislim da slicne rezultate samo Mitsubishi LN HZ i jos skuplji i jaci RW imaju.

Sumnjam koliko je pouzdan taj test ili u najmanju ruku testirana jedinica. Da Perfera za nordijsko trziste na grijanju snage do 6.7kw koja kosta do oko 2.000€ na temperaturi od -10 gubi kapacitet na ispod 2kw. Evo podataka sa vise nordijskih sajtova o toj Perferi. Mada oni pisu desetka, na trecoj slici podaci upravo za tu jedinicu.

Prilozi

• Screenshot_20240827-161134~2.png
    Screenshot_20240827-161134~2.png
    150.9 KB · Pregleda: 90
  • Screenshot_20240827-161431~2.png
    Screenshot_20240827-161431~2.png
    243.1 KB · Pregleda: 60
  • Screenshot_20240827-162415.png
    Screenshot_20240827-162415.png
    680.4 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
1000273503.png
Iako mozda pretjerano, ocigledno je da pise do 100 kvadrata bas iz razloga sto ima vrlo mali gubitak kapacitet pri velikim minusima, a ne obratno, kako navode u testu. Pa ko bi dao 2 hiljade u nordijske zemlje za klimu koja na -10 ima toplinski kapacitet manji od 2kw.

Poslednja izmena:
Huho to na sajtovima ne treba shvatati zdravo za gotovo kad pisu koja kvadratura. Sajtove edituju salesmani a oni ce svasta da napisu samo da prodaju :). Nasao sam toliko laznih cinjenica vezano za klime na sajtovima da sam se smejao. Cak na jednom nasem pise da Energy pro drzi nazivnu snagu cak i na -22 :) :)

Huho to na sajtovima ne treba shvatati zdravo za gotovo kad pisu koja kvadratura. Sajtove edituju salesmani a oni ce svasta da napisu samo da prodaju :). Nasao sam toliko laznih cinjenica vezano za klime na sajtovima da sam se smejao. Cak na jednom nasem pise da Energy pro drzi nazivnu snagu cak i na -22 :) :)
Jedno smo mi a drugo su skandinavci, nisu oni to sto jesu kad bi im prodavali maglu za bubrege. Ta njihova desetka daje 6.7kw, proizvedena za skandinavske zime. Kod nas Perfera 12 daje samo 5.2kw. To ti dovoljno govori sto je za njihovo trziste, a sto za nase. Kod njih bi se momentalno pokazala bezvrjedna ako bi se na -10 "raspadala". Kod njih su to uobicajene dnevne temperature. :)

На -10 Перфера покрива тих 3,6 киловата губитака колико испадне према прорачуну. Ово сам на брзину проверио, немам сад времена, а и мрзи ме опет да прерачунавам детаље, већ смо прошли кроз ове тестове (и то више пута).
1724773254422.png

Pa to bi bio raspad sistema da klima predvidjena za nordijsko trziste ima takav pad kapaciteta dje su temperature vecinom 24/7 u minusu.

.
Pa to bi bio raspad sistema da klima predvidjena za nordijsko trziste ima takav pad kapaciteta dje su temperature vecinom 24/7 u minusu.
Vjerujem da i oni imaju loseg iskustva sa razlicitim proizvodjacima kao i mi sa nasim trzistem. Evo nase klime vecinom pisu do -20c ( ugrubo ) a vecina ih vec od -5c pocinje da stenje tako da nije zlato sve sto sija. Ja kad sam uzimao za vikednicu svi su rekli dosta je do -15c... Nema jacih zima, druga zima vec -17c i cime da se grijem da sam uzeo nesto ljevo....

.
Vjerujem da i oni imaju loseg iskustva sa razlicitim proizvodjacima kao i mi sa nasim trzistem. Evo nase klime vecinom pisu do -20c ( ugrubo ) a vecina ih vec od -5c pocinje da stenje tako da nije zlato sve sto sija. Ja kad sam uzimao za vikednicu svi su rekli dosta je do -15c... Nema jacih zima, druga zima vec -17c i cime da se grijem da sam uzeo nesto ljevo....
A sigurno, ali bas zbog toga kazem da kod njih odmah bude veci minus i brzo saznaju na cemu su. A kod nas pola zime cekas na deblji minus i onda svi vade termometre, sonde itd da vide kako ce se uredjaj pokazati na tih par dana potencijalno jedinih u toku zimske sezone. A kod njih ili grije od novembra kako treba ili to nije to.

Ne interesuje me previše, ali sam se osvrnuo na tvoja 3 (bukvalno uzastopna) posta u kojima pričaš kako su izmerili da na -10°C daje samo 2kW. Što apsolutno nije tačno. Ne znam kojim ciljem. ;)

A pošto tebe baš interesuje, onda prouči kakve metode testova se rade za eurovent, a kakve ovi čiji ti se rezultati ne dopadaju. :p

Ne interesuje me previše, ali sam se osvrnuo na tvoja 3 (bukvalno uzastopna) posta u kojima pričaš kako su izmerili da na -10°C daje samo 2kW. Što apsolutno nije tačno. Ne znam kojim ciljem. ;)

A pošto tebe baš interesuje, onda prouči kakve metode testova se rade za eurovent, a kakve ovi čiji ti se rezultati ne dopadaju. :p
Svakako ni COP nije 2 na -10. 🙂
Na -7 je 3.46. Je li pri maksimalnom opterecenju ili minimalnom manje bitno. Moja poenta je bila da klima zadrzava kapacitet grijanja i na -25, naravno da cop mora padati.

Prilozi

• Screenshot_20240827-211556~3.png
    Screenshot_20240827-211556~3.png
    28.5 KB · Pregleda: 34
Poslednja izmena:
Potreban mi je savet i u zavisnosti od njega preporuka. Na kuću sa skice se stavlja PVC stolarija i potrebno mi je rešenje za grejanje prvenstveno ali i hladjenje možda nekad. U kući se ne bi boravilo više od nekoliko dana do nekoliko nedelja u kontinuitetu i to ne bi bilo u ciku zime. Znači proleće - leto - možda kasnija jesen. E sad kako je kuća u višem predelu umeju noći da budu hladnije.

Na slici je plavom bojom ubeležena klima iznad ulaznih vrata gde sam ja prvobitno zamislio da postavim inverter 12cu kojom bi pokušao da regulišem temperaturu tako što bih držao otvorena vrata od prostorija u zavisnosti od toga gde se boravi. Da li misite da je tako nešto izvodljivo ili je neophodno tražiti alternativno rešenje u vidu toplotnih pumpi ili recimo invertor 9ke u sobama koje bi u tom sluvaju bile montirane pored prozora.

Napomenuo bih da kuhinja poseduje smederevac na skici obeležen crvenom bojom koji se može koristiti i mogućnost ugradnje peći na drva(koju već posedujem) u sobi 1 na mestu obeleženom braon bojom.

Druga stvar koju bih napomenuo je da ne želim da potrošim više para nego što moram jer to nije jedini trošak koji se očekuje. Da li postoje inverter klime koje sam vidjao ispod 40k da se mogu naći da završavaju posao ili je neophodno juriti neke skuplje modele poput nordic i amber klima koje se pominju ovde recimo? Potrošnja mi nije na prvom mestu jer se tu ne bi živelo ali da se ljudi ne smrzavaju ili preznojavaju što je manje verovatno dok su tu jeste.

Hvala.

Vrguća.jpg

Je l moze neko da mi kaze da li ima bitnih razlika izmedju amber comfort i amber comfort pro klime? Da li neko koristi pro verziju (naslednik?) i je l jednako dobra/bolja od, koliko citam ovde, dokazanog comforta? Hvala i pozdrav

@LiLa: ta pozicija klime iznad ulaznih vrata sa duvanjem u hodnik je idealna za bacanje para. Dobićeš topao hodnik, mlako kupatilo i jedva smlačene sobe, pod uslovom da su vrata stalno otvorena.
Navedi makar dimenzije prostorija, da se zna o kolikom prostoru se radi.
Pozdrav

Da li neko može da kaže nešto o ovoj klimi što se tiče karakteristika sa slike?
Težina spoljne mi je neverovatna...
1000016307.jpg1000016307.jpgScreenshot_2024-08-29-14-50-51-729_com.google.android.apps.docs.jpg

Poslednja izmena:
Da, to je Amber Premium.

Moze i @DjoleMC da pogleda koja je cena te 9ke.

Potreban mi je savet i u zavisnosti od njega preporuka. Na kuću sa skice se stavlja PVC stolarija i potrebno mi je rešenje za grejanje prvenstveno ali i hladjenje možda nekad. U kući se ne bi boravilo više od nekoliko dana do nekoliko nedelja u kontinuitetu i to ne bi bilo u ciku zime. Znači proleće - leto - možda kasnija jesen. E sad kako je kuća u višem predelu umeju noći da budu hladnije.

Na slici je plavom bojom ubeležena klima iznad ulaznih vrata gde sam ja prvobitno zamislio da postavim inverter 12cu kojom bi pokušao da regulišem temperaturu tako što bih držao otvorena vrata od prostorija u zavisnosti od toga gde se boravi. Da li misite da je tako nešto izvodljivo ili je neophodno tražiti alternativno rešenje u vidu toplotnih pumpi ili recimo invertor 9ke u sobama koje bi u tom sluvaju bile montirane pored prozora.

Napomenuo bih da kuhinja poseduje smederevac na skici obeležen crvenom bojom koji se može koristiti i mogućnost ugradnje peći na drva(koju već posedujem) u sobi 1 na mestu obeleženom braon bojom.

Druga stvar koju bih napomenuo je da ne želim da potrošim više para nego što moram jer to nije jedini trošak koji se očekuje. Da li postoje inverter klime koje sam vidjao ispod 40k da se mogu naći da završavaju posao ili je neophodno juriti neke skuplje modele poput nordic i amber klima koje se pominju ovde recimo? Potrošnja mi nije na prvom mestu jer se tu ne bi živelo ali da se ljudi ne smrzavaju ili preznojavaju što je manje verovatno dok su tu jeste.

Hvala.

Pogledajte prilog 455936
Najbolje mesto za klimu je na sredini velike sobe (kuhinja i trpezarija) tako da duva u ostale sobe… nema sanse da mozes sa klimom od 40k sve to da ogrejes…
Budget verzija
Hisense energy pro plus/nordic/x ili gree amber pro za veliku sobu
Vivax aeri, hisesnse hi comfort, haier revive plus ili gree pular… dva komada za dve sobe
Skuplja verzija:
Gree Amber ultra (premium) 9/12 velika soba
Daikin ftxc ili ftxf 9 dva komada za dve sobe…

Nazad
Vrh Dno