Šta je novo?

Sve o putu na more autom

napisao sam....nakon neuspesne
Ako je sve u redu treba mu 10 min neprekidne voznje da sve odradi ponovo i obrise tu gresku.

Verovatno je tvoj auto registrovao uspesno regeneraciju tek kada si ga ugasio i ponovo upalio i iskljucio safe mode.

jutros u 7 i 10 stigo na granicu spiljani, srbija se prolazi za 5-10min, CG cekao 1h45m. Put KG-NP-CG primorje je fenomenalan. Jedino je kolasin zamoran malko

Pisao sam već u ovoj temi za preporuku za suncobran, dobih preporuku za pecaroške suncobrane i konačno se nakanih da odem da ih pogledam (Formax na Novom Beogradu). Imaju svega nekoliko na stanju, ali nam je zaposleni (diskretno) ukazao da ih ne uzimamo ako je namena za plažu. A baš sam se bio obradovao kad sam našao te suncobrane da kupim i da rešim to pitanje, a sad ide opet potraga. Tako da, ako neko ima predlog za dobar suncobran za plažu, neka napiše.

U Gr smo videli kod nekih ljudi Hupa suncobran, deluje baš kvalitetno, ako ne nađemo ovde, gledaćemo da tamo kupimo.
Preporuka za ovaj iz Decathlona.
https://www.decathlon.rs/p/345048-1...ruv-160-upf-50-za-dve-osobe-plavo-zeleni.html

Ima dobar i u Džambu za 1500, takođe sa spf 50.
Svi traju par godina jer so pojede donji deo štapa. Meni ove godine pukao onaj deo štapa koji se zabada i videh da je unutra skroz korodirao.
Ovaj prvi što spomenuh se odlično pokazao što se tiče zaštite od sunca. Uz njega kupih i onaj spiralni anker ili kako se već zove. Odlična stvar.

Regeneracija DP Filtera... Zavisi od vozila. Kod mene se upali lampica, ubacujem u trecu brzinu, ne spustam ispod 3.000 obrtaja i vozim nekih deset, petnaest km. tj. gok se ne ugasi lampica. Tada je regeneracija zavrsena.

Pocetkom septembra idemo u Ulcinj (stari grad) na more, putujemo autom sa severa Srbije-Vojvodine. Posto vise od 10 godina nisam isao tim pravcem, zanima me sledece:

• kojim putem ici a koje deonice zaobici
  • auto oprema: klasika ili mora i protiv pozarni aparat
  • ako idem autom koji se vodi na majku, da li mora potvrda?
  • kako je to sa vozackom dozvolom, ja imam Slovacku, da li mogu upravljati auto sa srpskim tablicama?
  • kako se placa putarina (Srbija, Crna Gora), moze karticom ili samo kes
  • kakvi su uslovi ulazka u Crnu Goru( za gradanje Srbije i gradjane EU), samo pasos i vozi ili mora zdravstveno osiguranje
  • sta pogledati usput tokom puta i tokom boravku u samom gradu i okolini
  • parkiranje u Ulcinju

Hvala unapred na odgovorima i savetima.

• kojim putem ici a koje deonice zaobici
  • auto oprema: klasika ili mora i protiv pozarni aparat
  • ako idem autom koji se vodi na majku, da li mora potvrda?

• nemaš puno izbora, Autoput Miloš veliki - Ovčar banja - Prijepolje - Bijelo polje - Kolašin - novi autoput do Podgorice - tunel Sozina - Ulcinj.
  • ne mora PP aparat
  • moraš da imaš ovlašćenje za upravljanje u inostranstvu.

• kako se placa putarina (Srbija, Crna Gora), moze karticom ili samo kes
  • kakvi su uslovi ulazka u Crnu Goru( za gradanje Srbije i gradjane EU), samo pasos i vozi ili mora zdravstveno osiguranje

• kod nas putarina može karticom a za CG nisam siguran (ja imam naš TAG koji je konfigurisan za CG)
  • može pasoš ili lična karta (za naše građane) a zdravstveno osiguranje ne mora.

@daxyco Maui&sons su trenutno traženi u Grčkoj. https://www.chanos.gr/en/proaonta/ston_hlio/220m__250m/1926.html Ovaj koji sam okačio bi trebalo da ima i mesta na koja možeš da vežeš konopce i da ga klinovima dodatno učvrstiš da ga ne oduva vetar. Kupili smo i ona svrdla koja kao bolje drže suncobran ali ne bih nikome to preporučio sem ako je vetar slab. Meni je jedan dan na plaži Grk objasnio da stavim ispresavijan peškir sa gornje strane šipke i kamenom udaram odozgo dok ne zabijem šipku koliko treba. Od tada prizivam crve iz Dine na svakoj plaži, a suncobran nije mrdnuo bez obzira na vetar.

Pa mi smo vozili 180km, koliko mu treba da odradi tu automatsku?
Voznju smo prekinuli jer auto nije imao snagu, ogranici broj obrtaja, ti gas ides do kraja a on nista. Posle pauze od 20min upalio i vozio do Evzonija bez problema.
Izgubio je snagu jer je računar ugasio turbinu. Kad se dpf razgušio turbina se upalila.
Meni se to desilo na prethodnom autu u trenutku kad sam krenuo na more, s tim što mi je crkla turbina. Uspeo sam to popodne da je popravim i ujutru da krenem na more

Aha, ok, znaci da sam nastavio da vozim on bi je ukljucio u nekom trenutku verovatno?
Sto kaze moj majstor, dok ide, teraj 😁
Danas isli do Katerinija, sve ok za sad.

@daxyco Maui&sons su trenutno traženi u Grčkoj. https://www.chanos.gr/en/proaonta/ston_hlio/220m__250m/1926.html Ovaj koji sam okačio bi trebalo da ima i mesta na koja možeš da vežeš konopce i da ga klinovima dodatno učvrstiš da ga ne oduva vetar. Kupili smo i ona svrdla koja kao bolje drže suncobran ali ne bih nikome to preporučio sem ako je vetar slab. Meni je jedan dan na plaži Grk objasnio da stavim ispresavijan peškir sa gornje strane šipke i kamenom udaram odozgo dok ne zabijem šipku koliko treba. Od tada prizivam crve iz Dine na svakoj plaži, a suncobran nije mrdnuo bez obzira na vetar.
Sad sam dosao iz Grcke i ove godine ih dosta imalo suncobrane kojima je sipka iz tri dela, i taj donji deo se stavi ( koji je iz dva dela) i gornim zakuvas donji bas mi se svidelo ali nisam nasao online gde ima da se uzme.

edit: nasao sam link: ovo super radi uzivo

Poslednja izmena:
Aha, ok, znaci da sam nastavio da vozim on bi je ukljucio u nekom trenutku verovatno?
Sto kaze moj majstor, dok ide, teraj 😁
Danas isli do Katerinija, sve ok za sad.
Pa ako bi uradio regeneraciju ugasio bi safe mod. Ili bi ti crkla turbina. U svakom slučaju je vreme da očistiš dpf dok se ne zapuši previše kad više ne može da se čisti. Mislim da čišćenje ne košta više od 100-ak eur

Čitao sam temu ali nisam naišao na zaključak. Šta je preporuka za pomoć na putu?
Hvala

Pročitaj opet temu.

Izgubio je snagu jer je računar ugasio turbinu. Kad se dpf razgušio turbina se upalila.
Meni se to desilo na prethodnom autu u trenutku kad sam krenuo na more, s tim što mi je crkla turbina. Uspeo sam to popodne da je popravim i ujutru da krenem na more
Možeš li da objasniš kako računar gasi turbinu?

Da (wastegate), ukoliko se ne radi o VGT, mada ni onda nisam siguran da turbina ne radi skroz.

Maui & Sons, svrdla za pesak kao i gorepomenute cevi sa sistemom cekica za nabijanje (imaju dobranu masu) mozete naci u https://www.praktiker.gr. Ima ih na dosta mesta po Grckoj.

Iskreno, Jumbo 2.2m od 35eur je takodje sasvim OK, cak mi se cini da materijal blokira vise svetlosti od Maui & Sons, ali kvalitet jeste nesto losiji (imam oba u 2.2m velicini).

Ja na plazama po Pelionu gde naleti vetra umeju posteno da nose suncobrane resavam problem sa tri kanapa koje vezem za krajeve suncobrana, a sa druge strane za krupnije kamenje na otrprilike metar daleko.

Uzeh i ja postpaid tag, pise u android app da je aktivan, mc debit kartica vezana. Sta sad, samo prodjem recimo Milos Veliki i nastace dug od 620 rsd? I kad se on naplaćuje s kartice, odmah, sutradan, na kraju meseca...?

Sutradan oko 6:30

Takodje sutardan ako je uzet u MTS-u. Zna li neko kakva je situacija sa podrskom za Grcku i Hrvatsku?

Zdravo, zanima me da li je neko imao iskustva da su mu različita imena u saobraćajnoj dozvoli i na zelenom kartonu? Naime auto je uredno preveden, tablice ostale iste kao i polisa obaveznog AO preko koje je uzet zeleni karton.

Jel si siguran da se na zelenom kartonu upisuje ime. Ne mogu baš da se setim, ali mislim da ide samo tablica, marka auta i možda još nešto.

Jel si siguran da se na zelenom kartonu upisuje ime. Ne mogu baš da se setim, ali mislim da ide samo tablica, marka auta i možda još nešto.
Da, da ima na donjoj polovini ime nosioca osiguranja. Prvi deo jeste tablica, kategorija i marka kao i trajanje i broj polise

Raspitaj se kod osi.kuće koja je izdala polisu da odradiš prepis polise i zk na svoje ime.

Jeste da su komentari od pre 5 god, ali verovatno je i dalje isto.

Prilozi

• Screenshot_20240823_202326_Chrome.jpg
    Screenshot_20240823_202326_Chrome.jpg
    86.5 KB · Pregleda: 23
Zdravo, zanima me da li je neko imao iskustva da su mu različita imena u saobraćajnoj dozvoli i na zelenom kartonu? Naime auto je uredno preveden, tablice ostale iste kao i polisa obaveznog AO preko koje je uzet zeleni karton.
Polisu si dužan da prevedeš na sebe, tj izdaće ti novu u osiguranju. Onda vadiš zeleni na sebe.

Vrh Dno