Šta je novo?

Xiaomi based usisivači Mi Mop Pro/Essential, Roborock...

Sta je najbolje uzeti sad za usisavanje i ribanje do 30ak hiljada? Moze i nesto preko ako je bas bolje... Vidim da su s10 i mop2pro tu negde oko 25, sta odabrati? Usisavao bi oko 80-90kv, sve je isti nivo, parket 85% i plocice

Ako pod ribanje misliš BAŠ ribanje, zaboravi ove uređaje.
Mop je još uvek na nivou samo malo da osveži podove.

Kupio Xiaomi S10+. Prva dva dana sam probao usisavanje i mogu reci da lepo on to usisa. E sad sam probao da stavim i krpe za mop, medjutim tu mi je nesto cudno. Kliknem na jednu sobu i pustim ga, i on krene i onda kaze: "Please select zones for cleaning and mopping" i ode. I sad skontam sam da vrti krpe i preko tepiha.

Onda sam probao da stavim mop restricted area otprilike gde je tepih, on je onda otisao izmuljao malo sa ulaza i kao zavrsio je.
Onda sam skontao da on u stvari u opste nece preci sa cetkom preko mopp restricted area.

1. Zanima me da li mogu nekako da namestim da preko tepiha samo prelazi i usisava, a da parket usisava i mopuje?
2. Da li postoji mogucnost da kad dodje na tepih ukljuci sam jace usisavanje?
3. Nisam skontao u aplikaciji opciju da ide samo usisavanje ili samo mop (bez da skidam krpe).

I desilo se da mi je nekako nasao dodatnu sobu :ROFLMAO:

1722507731773.png

Takodje sam primetio da na parketu ostaju neke linije, nisam siguran da li od tockova ili nesto drugo, probadju da obrisem nadam se da nisu trajne.

edit: Evo jos dve slike, na prvoj slici se vide kako ostaju kruzni tragovi od krpa. A na drugoj se vidi linija koja izgleda ne moze da se obrise :/
Deluje mi da su te linije od onog malog tockica.

1722508003326.jpeg1722508019902.jpeg

Poslednja izmena:
Ako pod ribanje misliš BAŠ ribanje, zaboravi ove uređaje.
Mop je još uvek na nivou samo malo da osveži podove.
Mislim na to da osvezi, tj pokupi prasinu. Ali da, bilo bi idealno kad bi isao iza mene posle krecenja heh
@zholinho zasto si odabrao bas taj?

Ništa ne može da zameni ručno krvavo ribanje :)

Ali nešto radi dobro sigurno jer ja kad ispraznim tank sa prljavom vodom, voda unutra je užasno crna i prljava, a čisti svaki dan (Vac followed by mop)

Ništa ne može da zameni ručno krvavo ribanje :)

Ali nešto radi dobro sigurno jer ja kad ispraznim tank sa prljavom vodom, voda unutra je užasno crna i prljava, a čisti svaki dan (Vac followed by mop)
Koji imaš?

Roborock Q Revo, uzeo na KP za 800e pred kraj prošle godine.
Našao bio ovaj video za održavanje još pre nego što sam ga uzeo, pratiš samo to i nema problema, uzeo sam set rezervnih delova ali nisam ništa menjao još jer nema potrebe, ali neka stoji, u ovom videu sam video da ima i neki Silver Ion module, za tank sa čistom vodom, da se ne pravi talog u tom rezervoaru, jer traje barem nedelju dana, danas mi stižu takva dva modula baš, treba da idem da pokupim paket, i to je isto za backup jer ovaj koji je unutra radi posao i dalje odlično.

Kupio Xiaomi S10+. Prva dva dana sam probao usisavanje i mogu reci da lepo on to usisa. E sad sam probao da stavim i krpe za mop, medjutim tu mi je nesto cudno. Kliknem na jednu sobu i pustim ga, i on krene i onda kaze: "Please select zones for cleaning and mopping" i ode. I sad skontam sam da vrti krpe i preko tepiha.

Onda sam probao da stavim mop restricted area otprilike gde je tepih, on je onda otisao izmuljao malo sa ulaza i kao zavrsio je.
Onda sam skontao da on u stvari u opste nece preci sa cetkom preko mopp restricted area.

1. Zanima me da li mogu nekako da namestim da preko tepiha samo prelazi i usisava, a da parket usisava i mopuje?
3. Nisam skontao u aplikaciji opciju da ide samo usisavanje ili samo mop (bez da skidam krpe).

Pogledajte prilog 452485

Takodje sam primetio da na parketu ostaju neke linije, nisam siguran da li od tockova ili nesto drugo, probadju da obrisem nadam se da nisu trajne.

edit: Evo jos dve slike, na prvoj slici se vide kako ostaju kruzni tragovi od krpa. A na drugoj se vidi linija koja izgleda ne moze da se obrise :/

Pogledajte prilog 452486Pogledajte prilog 452487
Ne znam za Xiaomi (imam Roborock S7 MaxV Ultra), ali evo kako sam ja neke stvari rešio:
1. Roborock prepoznaje tepihe i diže krpu ali opet prelazi preko cele površine tepiha kako kad usisava (što je debilno trošenje baterije i vremena i ne znam zašto to ne reše jednim redom kodiranja). Ako to ne radi kod tebe, probaj da podesiš vrste poda, pa tamo gde je tepih napraviš kocku i označiš kao tepih.
- Ja sam zbog drugog problema (neefikasnog kretanja robota, gde se svaki čas penje i silazi sa tepiha kojih imam dosta) podelio sobe na više manjih soba i podesio redosled usisavanja/pranja. To bi ti isto pomoglo, gde staviš površine sa tepihom koji si označio kao "sobe" da ne pere.
2. Roborock prepoznaje tepih i uključuje jače usisavanje (osim ako je generalno podešavanje za usisivač stavljeno na Max, pa ne može jače). Pa možeš da probaš da kao u stavci iznad, označiš tepih kao "tepih" (što bi ti rešilo problem, ako usisivač ne prepoznaje tepih) ili da pojačaš generalno snagu usisavanja.

Našao ti je dodatnu sobu jer ti je na tom zidu ogledalo ili neka reflektujuća površina. Zanemari ili stavi zabranu tamo da ide (ako se tu mnogo zadržava).

Napuni posudu za vodu mešavinom sode bikarbone, alkoholnog sirćeta i vode ako hoćeš domaću radinost ili kupi nešto protiv kamenca. Dodatno je celu potopi u isti rastvor i neka stoji tako preko noći. Ako uspe nadalje destilovanu sipaj.
@nidza @nemanja123

Ladno mi kamenac nije pao na pamet uopšte, verovatno ste u pravu - mora da je to.
U međuvremenu sam našao račun i poslao u servis, pa se sad patim bez njega jer će mi, naravno, odgovoriti i vratiti uređaj 29. dana :)

Bar sam prebio polovinu sa odmorom, tako da imam još 10tak dana čekanja. Javljam vam u svakom slučaju šta sam uradio

Pogledajte prilog 452485

Pogledajte prilog 452486Pogledajte prilog 452487
Ima opciju za tepihe, ali mislim da ne radi baš najbolje jer opet ih prelazi/ne prepoznaje.

Meni mop restricted area dobro funkcioniše, samo moraš par puta ispratiti jer nije lako iz prve tačno pogoditi deo koji nećeš da čisti pa moraš da mrdaš linije par puta dok ne potrefiš.
1. Ovo bi trebalo da radi sam s obzirom da ima tu opciju prepoznavanja, ali mislim da ne radi kako treba.
2. Nema ovu mogućnost.
3. Ovo mi je posebno čudno, da ne kažem debilno. Ubih se tražeći i nisam našao. Zbog čega nisu dodali jednostavnu opciju da biraš koju funkciju hoćeš pojma nemam. Baš mi je bzv ako hoceš samo usisavanje da skidaš krpe da ne bi i brisao.

Nisam imao problem sa tim linijama, možda se na točkić zalepilo nešto pa ostavlja trag? Ako nije, zaprljaće se posle par korišćenja pa neće više šarati :)

Poslednja izmena:
Našao ti je dodatnu sobu jer ti je na tom zidu ogledalo ili neka reflektujuća površina. Zanemari ili stavi zabranu tamo da ide (ako se tu mnogo zadržava).
E jeste, tu mi je veliko ogledalo :D

@Shomkez Hvala na odgovorima. On je kao prepoznao tu tepihe donekle, ali nesto ne vidim da to utice na bilo sta, evo na slici. Vide se dosta jasne ivice tepiha, i imam utisak da svaki put sve vise "puni" taj prostor sa tepihom. Al kao sto rekoh i dalje vrti krpe na tepihu

1722933961575.jpeg

Sto se tice restricted area, tu sam stavio, ali fazon je sto taj prostor okolo nije dovoljno sirok da on moze da prodje i onda ga izignorise, posto izgleda mop restricted area zaobilazi skroz. Ja sam mislio da samo nece vrteti krpe, ali on izgleda nece ni da predje preko njega, ako ima krpe. Ovo sto je @nemanja123 predlozio da izdelim sobu na manje sobe nije lose, ali me mrzi to da radim, jer verovatno treba dosta da se mincaju te linije dok ne nabodes kako hoces.

Obzirom da super usisava, necu koristiti mop cesto, tipa jednom mescno sklonim tepihe pa nek predje sve. Pa kad bude prilike zamenicu ga sa nekim boljim modelom.
A generalno bas slabo ima nekih tutorijala ili ja ne znam da nadjem :)

1722934192135.jpeg

Ako su vam problem linije, postavite neke prepreke samo na dva ćoška po dijagonali tog tepiha ili čega god, pustite ta usisava, pa onda na mapi označite tepihe uz pomoć tih prepreka i onda ih sklonite.

Poslednja izmena:
Trenutno je na akciji Mop E10 za 12.490. Vredi li uzeti li bolje doplatiti za S10?:) Vidjao li neko na delu oba modela?

Pozz drugari danas sam kupio S10 model,pa me zanima da li uvek držati na punjenju,takođe imam problem ne sacuva mapu,kako to rešiti hvala.

Koliko kapiram razlika je u mapiranju i nemogucnosti da se odrede zone sta da cisti... A kako onda radi?:)

Ja imam E10 i za te pare je odlican. Ja sam ga platio oko 18000din koliko se secam. Znaci ne mozes mu namestiti da ti usisa samo spavacu ili dnevnu. Nego kad ga pustis da radi on radi sve prostorije....Naravno ako su vrata otvorena :D

A jesi li zadovoljan sa kvalitetom usisavanja?

Za S10 da li se može koristiti Mr.Proper tečnost za održavanje podova,i da li da koristim isključivo destilovanu vodu. Hvala

Može, ne znam za S10 ali na Q Revo to koristim od početka, nikakve probleme nisam imao, pratiš uputstvo samo koliko se sipa i toliko i sipaš.
Što se vode tiče nisam probao destilovanu već običnu česmovaču koristim, nedavno sam počeo da koristim onaj silver ion modul, što sam pominjao pre nekoliko postova, bilo je dobro i bez njega ali sa njim verujem da je i bolje.
Mr.Proper sam imao onaj wood, za parket, ali pre nekoliko meseci sam prešao na Sanytol, u DM-u ga uzimam, bolje miriše, dal bolje pere ne bih mogao da kažem, ali ok mi je skroz, 2 čepa na 5L vode, taman toliko ima u Q Revo.
Za sada sam na njemu do daljneg.

Update za servis i problem sa puštanjem vode na modelu xiaomi S10+

Posle 27 dana su mi dali nov uređaj, bez objašnjenja zbog čega.
Tačnije, ponudili su mi da vrate novac ili nov uređaj. Izabrao sam ovo drugo, jer sam stvarno zadovoljan izuzimajući taj kvar.

Rekao bih da nije do kamenca, jer to je onda u najgorem slučaju samo zamena posude. Čim su dali drugi, verovatno je bio neki bug u samom uređaju.
Svakako ću nadalje koristiti destilovanu vodu.

PS: Neverovatno je koliko se čovek navikne na neke stvari, kukao sam 2 nedelje za usisivačem 😄

Slažem se, meni nekako kuća izgleda mnogo urednije. Pogotovo kad predje cetkama preko tepiha, vidi se kako je taj tepih čist.

Iskreno mislio sam da je glupost, Al posto volim te spravice, rekoh aj da ga uzmem. I sad samo razmišljam koji mi je sledeći kad ovaj više ne bud radio 😀

Nije samo da izgleda, nego i jeste. Koliko često ću ja usisati i obrisat kuću? 4 x mesečno usisavanje, daj bože 1 mesečno brisanje. Ovako, puštam na svaka 2,3 dana komplet i onda se manje i prlja.

Poenta je samo koliko može da se iskoristi takav usisivač. Kod malih prostora sa puno tepiha nema smisla.
U mom slučaju imam oko 120 kvadrata "čistog" prostora i iz nekih levih razloga nemam nijedan tepih, samo par staza pa ne znam kakav je za tepihe. Robot usisivač mi je dar sa neba.

Da li skidas mop uložak kada ide preko tepiha ili ga pustiš sa sve mopom?

Ja ga puštam svaki dan 😂I sto je najveći fazon posle svakakog usisavanja bude smeca u posudi, najviše one prašine.

Sto se tice mopa trenutno ga ne koristim u opšte, zato sto imam više tepiha nego parketa i pločica i zato sto onda drlja sa krpama i po tepihu.

I onda kontam ako predje krpama preko tepiha ovlazice mrve i prašinu pa neće usisati kako treba.

Moraću da skontam kako bi bilo najbolje da to radi, posto bih voleo da koristim i mop.

Misliš da ga prvo pustim bez krpa pa onda sa krpama ili nešto drugo?

Ipak sam odustao od E10 zbog zonskog ciscenja, sledeci pik je s10 ili s10+ :) vredi li tolika razlika u ceni?

Zna li neko gde se u Srbiji mogu naći original hepa filteri za xiaomi S10? Imam 3 sa aliexpressa i od poslednjeg update-a, neće da se upali sa njima. Neverovatno zvuči ali istina je, sa original filterom radi, sa filterima sa aliexpressa je radio pre, sada neće.

Nazad
Vrh Dno