Pas je ljubimac, član porodice, nije sluga, serviser spram kompleksa ljudi... 😉
Ja ne znam kako da ti odgovorim na to..I onda kad ljubimac,"član" porodice dosadi ili smori nekako porodicu 'ajde izbacuje se napolje,na ulicu,na njivu,u šumu....
Drugar ima. Ima medvedju glavu, koja je najbolja. Moras da imas "tesku" ruku za njega, tezak je za treniranje, hoce da bude glavni.Da li neko možda ima psa rase Alabai,odnosno srednje azijski ovčar?.......da podeli iskustva? 🙄
Dvoumim se da li da nabavim jednog,služio bi kao moj "bodigard" i za čuvanje dvorišta i kuće....
Dobar vet hoće to da sredi. Najbolje da pogledaš kako to radi vet i onda sam. Mi smo imali problema i sa popinim prasetom u uhu. Štene 3 meseca nosilo u uhu, zabolo se. Lečili antibioticima, nisu mogli da vide. Veterinarka slučajno izvukla, mislila dlaka 🤣 Oči isto fiziološkim ispiramo... Eventualno Hloramfenikol par noći.To sam i ja imao tj moje kuce sa tim dlakama iz usiju, cija su nadleznost? .. a pomislim ko li to regiulise kod pasa koji ne idu kod grumera, ukljucujuci i pse sa ulice? Moje kuce ima neke krmelje na jednom oku, ciscenje fizioloskim pomaze, jer bez toga oko hoce da se zatvori, pa ga cese ... uvek neka zabava sa njima, ali su zauzvrat dobri drugovi.
Imao ga kao klinac I jahao sam ga u bitku,pametan I miran ali ako neko udje u dvoriste ne moze da izadje.Naravno zvao se meda I bio je ogroman-preko 80kg I 2m kada se uspravi,izuzetno je bio teritorijalan I ubio bi sve da mi nismo u blizini.Nije bio bas lak za dresuru I da uci komande,nije hiperaktivan ali je uvek drzao pogled na nas ukucane.Zdrava su rasa(moj je ziveo 13 godina) I bio odlican cuvar,mnogo bolja rasa u od sar planinca.Jedino nije za malo dvoriste basDa li neko možda ima psa rase Alabai,odnosno srednje azijski ovčar?.......da podeli iskustva? 🙄
Dvoumim se da li da nabavim jednog,služio bi kao moj "bodigard" i za čuvanje dvorišta i kuće....
Drugar ima. Ima medvedju glavu, koja je najbolja. Moras da imas "tesku" ruku za njega, tezak je za treniranje, hoce da bude glavni.
Za cuvanje kuce i za porodicu je dobar.
Njegov prilikom setnje nije hteo da juri druge kucice i macke ako ti je bitno i niko ga ne dira.
Ako te zanima nesto konkretno tu sam.
Kod nas ih ima dosta, pogotovo u Np, alabai i kangal.
Cane corso je isto lep i dobar, laksi za trening.
@NemanjaDk93 koju glavu ima alabai? Medvedja ili konjska.
Mani se ti psa, kad pitas koliko jede, onda uzmi SOPA cuo sam posto ima malo vucje krvi da ne mora svakog dana da se hraniA da li postoji neka razlika u tome da li je "medvedja" glava ili "konjska glava osim estetskog izgleda?.........meni deluje da je lepša i nekako elegantnija ta "konjska" glava...
Da li je alabaju potrebno dosta kretanja,mislim na česte i duge šetnje itd,da li spada u pse sa viškom energije kao nemački ovčari itd?
I koje su optimalne težine za odraslog alabaja,vidim da ih ima od 60 pa do preko 100 kg (?!)......da li su ti od 100 kg baš nenormalno nagojeni i natovljeni?......i da li alabaj spada u baš proždrljive rase kao kane korso,tj da može da jede do beskonačnosti i stalno traži još?
Mani se ti psa, kad pitas koliko jede, onda uzmi SOPA cuo sam posto ima malo vucje krvi da ne mora svakog dana da se hrani
Ovo je bilo malo sarkasticno ali ovakav odgovor dajem svakoj susi koja krene da pita kolko pas jede
Ako nemas iskustva sa velikim psima moj savet jw da razmislis o nekoj drugoj rasi. To je snazan, pametan pas sa ostrim kaeakterom i zahteva ozbiljno vodjenje i prethodno znanje kako ne bi bio opasnost i za ukucane i za okolinu. Svaki pas nosi obaveze, da ne razglabam nesto sto svi ovde znaju, ali takav pas ima i dodatnu obavezu prema okolini posto ako je van kontrole pravi problem svima u tvom okruzenju. Znam za vise primera kada su ljudi poleteli i uzeli kao prvog psa u zivotu, vecina je imala neslavan zavrsetak, kako za psa tako i za okolinu.A da li postoji neka razlika u tome da li je "medvedja" glava ili "konjska glava osim estetskog izgleda?.........meni deluje da je lepša i nekako elegantnija ta "konjska" glava...
Da li je alabaju potrebno dosta kretanja,mislim na česte i duge šetnje itd,da li spada u pse sa viškom energije kao nemački ovčari itd?
I koje su optimalne težine za odraslog alabaja,vidim da ih ima od 60 pa do preko 100 kg (?!)......da li su ti od 100 kg baš nenormalno nagojeni i natovljeni?......i da li alabaj spada u baš proždrljive rase kao kane korso,tj da može da jede do beskonačnosti i stalno traži još?
Ako nemas iskustva sa velikim psima moj savet jw da razmislis o nekoj drugoj rasi. To je snazan, pametan pas sa ostrim kaeakterom i zahteva ozbiljno vodjenje i prethodno znanje kako ne bi bio opasnost i za ukucane i za okolinu. Svaki pas nosi obaveze, da ne razglabam nesto sto svi ovde znaju, ali takav pas ima i dodatnu obavezu prema okolini posto ako je van kontrole pravi problem svima u tvom okruzenju. Znam za vise primera kada su ljudi poleteli i uzeli kao prvog psa u zivotu, vecina je imala neslavan zavrsetak, kako za psa tako i za okolinu.
Sad dok sam kucao vidim da si napisao da si imao razne rase ranije, kul, srecno sa pr9nalazenjem primerka, divan pas! 🙂
Da, da, video tek kad poslao pa naknadno editovao 🙂Napisao sam da sam dosada imao nemačkog ovčara,kane korsa i zlatnog retrivera....svi su imali oko 45-55 kg 🙂
Sa medvedjom su dosta bolji i dosta skuplji, posto su retki.A da li postoji neka razlika u tome da li je "medvedja" glava ili "konjska glava osim estetskog izgleda?.........meni deluje da je lepša i nekako elegantnija ta "konjska" glava...
I bio odlican cuvar,mnogo bolja rasa u od sar planinca
Raspitaj se i sta te ceka ako tvoje cedo od 100kg unakazi nekog

Znaš vrlo dobro... Nadomešćuju sopstven, faličan život. 😉Ja ne vidim šta je tu lepo. I generalno poentu držanja preagresivnih rasa...
Šarplaninci definitivno nisu obični kućni ljubimci, pogotovo za grad i okolinu pa makar ih držao na lancu. Vežu se samo za jednu osobu a za sve ostale, čak i ukućane, su potencijalna opasnost. Po naravi su naj bliži vukovima ali još jači. Sećam se jednog od komšije u Sarajevu koji je odrastao u dvorišu ali su ga posle odveli na Trebević ili Jahorinu jer više nije bio za grad. Tamo je jedne zime ubio dva vuka i ako je bio na lancu i dugačkoj sajli. Dok je bio štene, svi smo se igrali sa njim ali kada je odrastao, oko godinu dana samo je gazda smeo da mu priđe i hrani.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari