Ja ga uplatim u proseku jednom u 5 godina. Obično kada prvi put idem na nepoznatu destinaciju ili ako nisam 1000% siguran u auto
To za "1000% siguran u auto" ne postoji, jedino putem autosugestije sam sebe da ubediš.
Unazad desetak+ godina idem u GR, prvo sa Puntom koji me nikad nigde nije ostavio na putu a osiguranje nisam ni uzimao. Imao jednom jedan kvar na Tasosu, pukla neka prohromska cevka, lokalni majstor prešlepao auto do servisa, to zavario i usput mi rekao da je neki prethodni majstor zeznuo stvar...sve u svemu 70e i to je bilo to.
Za Punta je onda bilo delova maltene i u trafici, verujem i danas.
E onda kupim Reno SUV, ide kao ajkula, pre puta uradim
300 kontrola ovih onih, sve u redu, imao sam neku pomoć na putu preko ovlašćenog RENO servisa ali bez šlepa preko granice, samo do servisa a u Srbiji sve normalno.
Bugarska, kod Blagoevgrada krene motor sa štekće kao mitraljez, pošto imam dosta iskustva sa vozilima vidim ja da neće izaći na dobro. Stanem, pozovem pomoć i operator me navodio do servisa u Blagoevgradu. Dijagnoza ležaj radilice, ovde ćeš da da čekaš 2 nedelje dok stignu delovi, teraj nazad za Srbiju.
Bugarin me natovari na šlep i istovari na graničnoj rampi, uzeo onda 70e. S druge strane me čekao AMS i pravo u servis...ležajevi, radilica i sve dalje po propisu, propade odmor.
Posle izguglam, taj model motora imao je fabričku grešku baš na ležajevima ali ne u tolikom broju da bi fabrika to priznala!
Ugradili mi nove, poboljšane ležajeve i novu radilicu naravno, ne pišem cenu da vas ne poplašim.
Poenta priče: NIKADA ne možeš biti siguran u vozilo.
Dalje, vraćam se pre par godina iz Mađarske, krene da cvili turbina. Stisnem zube i stignem do BG, sutradan pravo u servis, dignu haubu, majstor samo što ju je pipnuo kad motor dobije iberturu i poludi, izbaci pola ulja u momentu ali on stiže da ga ugasi pre katastrofe. Kaže, da ti se to desilo u putu izgoreo bi auto.
Koristan savet: ako vozite 120+ pa stanete na odmorište, NIKAKO NE GASITE motor odmah, neka radi na leru 5-10 minuta pa onda jer ako ga odmah ugasite, može temperatura u turbini da ode na 900C i kraj.
Pretprošle godine noćili u Dojranu, ujutru neće da upali, imao Vozzi, došao majstor za pola sata, crko akumulator. Kaže on da najviše crkavaju leti a svi misle da je zimi, to rešio odmah.
Ove godine uzeo Atlas, bili i vratili se hvala Bogu bez problema.
Prošle godine kolega sa novom Škoda Octaviom otišao na Krf, tamo mu crkla korpa lamele i još nešto oko toga, nije imao osiguranje i ostade auto u servisu tamo a on se vrati za Srbiju.
Pozovu ga posle mesec i po dana, račun 1200e, otišao u Oktobru da ga preuzme preko Niša low cost avio kompanijom za valjda 100e.
Sada sam rešio da promenim ploču. Ako već vozim 900km u jednom pravcu + 100km po ostrvu a pa onda mogu i da sednem u bus a tamo da uzmem rentakar pa da se vozam okolo bez glavobolje. Ove godine na Tasosu je kostalo to oko 40e mada sad svi uzimaju one kvadove, ne pitah za cenu.
Gorivo + trajket +putarine + osiguranje, izašlo to oko 300e a povratna bus karta preko agencije 80e. Jeste mučenje ali bez sekiracije.
A kada bude više para, aviion

.