Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Onda nešto ploča baguje. Vidim da imaš Biostar, tako da je to vrlo moguće kod njih. Oni su za izbegavanje u širokom luku :)

Sva jezgra ili samo neka? U leru (1-2% zauzeća) je normalno da frekvencija spadne i ispod 400MHz na jednom do dva jezgra a ostala odu u Sleep mode. Moguće je da BIOS nešto zabaguje, verovatno sa naponom, probaj sve na default ako si išta dirao u BIOS-u.

Proizvodjač koji ne može da napravi da im screenshot u biosu, a da ne zamrzne mašinu, šta dalje govoriti o Biostaru.

Sva jezgra ili samo neka? U leru (1-2% zauzeća) je normalno da frekvencija spadne i ispod 400MHz na jednom do dva jezgra a ostala odu u Sleep mode. Moguće je da BIOS nešto zabaguje, verovatno sa naponom, probaj sve na default ako si išta dirao u BIOS-u.
Nzm ode u kares i ne ide preko 400mhz za sva jezgra sve zivo koci i mora se ugasi na dugme i upali.

p.s valja li ova ploca? https://www.eponuda.com/maticne-ploce-cene/asrock-b550m-hdv-maticna-ploca-cena-551997

@Gulftown da cuknem u drvo radi od avgusta 2019te

Poslednja izmena:
@Nes* ovo nije tema za ploče. za preporuku koju uzeti otvoriti temu u "šta da kupim"

Pa ako ti na istoj ploči i 1600 i ovaj imaju isti problem, dodji sam do zaključka kako radi.

5600G sa igpu i 2x8GB rama,
za kakvu video obradu je sposoban, sta je njegov maximum upotrebljivosti?

Ma šta ti je, samo se igrice igraju. Nisi upućen...

Ne bi lagali Youtuberi, samo se pravi i testira gaming PC, ovo drugo je beznačajno.

Stigli su 5800XT i 5900XT kod nas, cena je, na zalost prevelika- 35k i 49k

Realno, isplati se kupiti samo R5 5600 za all round+causal igranje, R7 5700X3D za gaming i R9 5950 za rendering/development, i iskljucivo kao slot-in upgrade ko je vec na AM4 a nema novca za celu novu AM5 platformu. Srecom, ima jako mnogo ljudi koji su na Ryzen 1000, 2000 ili 3000 serijama i kojima ovo moze biti odlican izbor.

Ja ga uzeh za oko 125e kad su delili kupone.

Koja je fora sa ovim 5700XD3D koji svugde spominjete, zasto je toliko dobar?

dobar je ako ga uzmes na aliexpress i ne platis dazbine drzavi :) za taj novac nema bolje

Upravo to, plus cena mu je duplo manja od jaceg brata 5800x3d za ~10% manje performansi.

Ovo cudo ce na kraju imati 80 (16+64) ili 96MB L3 kesa?

U svakom slucaju, cudno, sem ako im nije plan da ovo bude siroko dostupan procesor (5600X3D to nije bio). Takodje, tray varijanta 5700X3D u Nemackoj vec kosta ~180eur, ovo bi onda moralo da kosta ne vise od 140.

Ima li nekoga da se bavio OC Ryzena 9 5900X? Hoću da krenem da se igram malo, ali značilo bi kada bi neko okačio okvirne podatke koje bi mi služile kao početna referenca… Vidim da sada ide često na 1.450V, verujem da to može solidno manje 😀

Šta ti treba? PBO limits?
Cilj mi je da minimalno dignem snagu a smanjim struje koliko je moguće, ne sećam se ni da li sam 5600x preko PBO ili manuelno, bilo pre 2g 😀. Znam da je bolja varijanta PBO, ako možeš ostavi limite..

Da li je bolje u biosu ili preko Ryzen Mastera? Do sada sam samo preko bios-a “klokovao”.

RM je samo software, podložan greškama, prava nameštanja su u BIOS-u kao i uvek, To što ti tražiš nije OC nego optimizacija koja može da proizvede bolje rezultate.Ryzen "X" modeli su već nagurani do vrha, malo se postiže sa OC. Treba dobitak "Silicone lottery" da može malo preko a to se plaća potrošnjom strije i temperaturom. Taj b450 VRM teško da će da dozvoli neki veći PBO na 5900x koji je već na granici.

Nazad
Vrh Dno