Matija00
Poštovan
- Učlanjen(a)
- 21.08.2015
- Poena
- 80
Taj kit lens ti je za pejzaže na F8-F11 solidan, ta Sigma je za portete i ok si.. mada tek bi pao na dupe da vidiš nešto jače od nje, ona je ekvivalent 50mm f2 na full frame-u, a 85mm 1.4 i 135mm f2 i slično bi ti tek pomerio pamet. Kasnije ako budeš želeo jedan makro i telac ako hoćeš da istražiš sve oblasti fotografije..Jutros stigao A6000, Sigma f1.4 30mm, kit lens 3.5-5.6 16-50mm, tri baterije i sd kartica 64gb.
Reci cu samo da sam odusevljen i da sam danas uspeo 3 baterije da ispraznim 👍
Aparat pravi neverovatno dobre slike za svoje godine pogotovo sa sigma objektivom.
Bookeh i ostrina su za klasu bolje nego na kit objektivu mada moze i on da prodje kad treba nesti kompaktno.
Slikao sam i u sumrak i po totalnom mraku.
U mraku se autofokus mucio podosta i noise je bio prisutan ali je izvlačio bas dosta svetla sa sirom otvorenom blendom.
Takodje noću se primeti nedostatak IBISa, verovatno cu vremenom nauciti bolje da drzim aparat i mirnije pa ce se i to vremenom popraviti.
Upoređivao sam sa telefonom malo i vise mi se dopadaju slike na aparatu definitivno plus neverovatno dobar osecaj kad cujem zvuk okidača kada slikam.
Vidim da je neko gore spominjao da li vredi EVF, iskreno meni kao pocetniku neverovatno mnogo znaci.
Probao sam preko dana na displeju na suncu ali nema sanse da vidis da li je nesto u fokusu dok ne slikas i zumira dok se na EVF moze videti.
Ono sto bih voleo da je bolje/postoji za sad je touchscreen i touch to focus, mogućnost prebacivanja RAW fajlova direktno na mobilni telefon, autofokus noću, IBIS i video je dosta los ako se snima iz ruke.
Sve u svemu za novac koji je ulozen stvarno odličan mali aparat i uvod u svet fotografije i od mene sve preporuke!
Što se tiče IBIS-a, taj KIT bi trebalo da ima stabilizaciju, nije kao IBIS u 5 osa.. ali dovoljna za recimo 1/15s.
Postoji više načina da se skine šum, treba da paziš da ne pojačaš sharpness prejak, jer on nabija šum.. Druga stvar resize fotke skida dosta šuma, ja radim resize na rezoluciju dovoljnu za društvene mreže od tipa 2MB long edge npr 1080px, mislim da na toliko instagram kompresuje.
Treće postoje odlični Denoiseri, pre su se skidali posebno, sad je solidan integrisan u Lightroom, jednim klikom skida šum i zadržava detalje..
Sad četvrto peto itd je malo složenije i tiče se obrade fotki, pojačana crna, kontrast, smanjene senke itd.. da te ne zamaram sa tim dok ostalo ne rešiš.
Što se tiče prebacivanja fajlova direktno na fon, postoji brže i bolje rešenje od WIFI, mini USB-C SD čitač kartica, platio sam tipa 50 dinara na aliju.
Touchscreen ti ne treba, to sam isključio na mom mirorlesu, slučajno ponekad stisnem nešto i poremetim skroz. Volim to da držim isključeno i ne mislim da nešto slučajno ne pipnem i promenim bez da znam, posebno kad nešto ozbiljno fotkam.. taman posla
E sad prvo što bih ti preporučio je da kupiš jeftin M42 adapter, postoji brdo starih manuelaca iz doba sovjeta, nacista itd ... Odlični profesionalni objektivi iz doba filma, pogotovo za portete od po 20 evrića, kupuješ ko sličice i sprdaš se.. usput se ne kvare, nemaju motor, full manuelni fokus i čist metal i mehanika. Preporučio bih za početak Helios 58mm F2, i Jupiter 37A 135mm.
Mirorles je idealan za fokusiranje sa njima, jer sa fokus peakingom dobijaš tačnu oznaku šta je u fokusu, nema nabadanja kao sa DSLR.
Poslednja izmena: