Šta je novo?

Kupovina prvog mirrorlessa ?

Jutros stigao A6000, Sigma f1.4 30mm, kit lens 3.5-5.6 16-50mm, tri baterije i sd kartica 64gb.

Reci cu samo da sam odusevljen i da sam danas uspeo 3 baterije da ispraznim 👍
Aparat pravi neverovatno dobre slike za svoje godine pogotovo sa sigma objektivom.
Bookeh i ostrina su za klasu bolje nego na kit objektivu mada moze i on da prodje kad treba nesti kompaktno.
Slikao sam i u sumrak i po totalnom mraku.
U mraku se autofokus mucio podosta i noise je bio prisutan ali je izvlačio bas dosta svetla sa sirom otvorenom blendom.
Takodje noću se primeti nedostatak IBISa, verovatno cu vremenom nauciti bolje da drzim aparat i mirnije pa ce se i to vremenom popraviti.

Upoređivao sam sa telefonom malo i vise mi se dopadaju slike na aparatu definitivno plus neverovatno dobar osecaj kad cujem zvuk okidača kada slikam.
Vidim da je neko gore spominjao da li vredi EVF, iskreno meni kao pocetniku neverovatno mnogo znaci.
Probao sam preko dana na displeju na suncu ali nema sanse da vidis da li je nesto u fokusu dok ne slikas i zumira dok se na EVF moze videti.
Ono sto bih voleo da je bolje/postoji za sad je touchscreen i touch to focus, mogućnost prebacivanja RAW fajlova direktno na mobilni telefon, autofokus noću, IBIS i video je dosta los ako se snima iz ruke.

Sve u svemu za novac koji je ulozen stvarno odličan mali aparat i uvod u svet fotografije i od mene sve preporuke!
Taj kit lens ti je za pejzaže na F8-F11 solidan, ta Sigma je za portete i ok si.. mada tek bi pao na dupe da vidiš nešto jače od nje, ona je ekvivalent 50mm f2 na full frame-u, a 85mm 1.4 i 135mm f2 i slično bi ti tek pomerio pamet. Kasnije ako budeš želeo jedan makro i telac ako hoćeš da istražiš sve oblasti fotografije..

Što se tiče IBIS-a, taj KIT bi trebalo da ima stabilizaciju, nije kao IBIS u 5 osa.. ali dovoljna za recimo 1/15s.
Postoji više načina da se skine šum, treba da paziš da ne pojačaš sharpness prejak, jer on nabija šum.. Druga stvar resize fotke skida dosta šuma, ja radim resize na rezoluciju dovoljnu za društvene mreže od tipa 2MB long edge npr 1080px, mislim da na toliko instagram kompresuje.
Treće postoje odlični Denoiseri, pre su se skidali posebno, sad je solidan integrisan u Lightroom, jednim klikom skida šum i zadržava detalje..
Sad četvrto peto itd je malo složenije i tiče se obrade fotki, pojačana crna, kontrast, smanjene senke itd.. da te ne zamaram sa tim dok ostalo ne rešiš.

Što se tiče prebacivanja fajlova direktno na fon, postoji brže i bolje rešenje od WIFI, mini USB-C SD čitač kartica, platio sam tipa 50 dinara na aliju.

Touchscreen ti ne treba, to sam isključio na mom mirorlesu, slučajno ponekad stisnem nešto i poremetim skroz. Volim to da držim isključeno i ne mislim da nešto slučajno ne pipnem i promenim bez da znam, posebno kad nešto ozbiljno fotkam.. taman posla :cautious:

E sad prvo što bih ti preporučio je da kupiš jeftin M42 adapter, postoji brdo starih manuelaca iz doba sovjeta, nacista itd ... Odlični profesionalni objektivi iz doba filma, pogotovo za portete od po 20 evrića, kupuješ ko sličice i sprdaš se.. usput se ne kvare, nemaju motor, full manuelni fokus i čist metal i mehanika. Preporučio bih za početak Helios 58mm F2, i Jupiter 37A 135mm.
Mirorles je idealan za fokusiranje sa njima, jer sa fokus peakingom dobijaš tačnu oznaku šta je u fokusu, nema nabadanja kao sa DSLR.

Poslednja izmena:
kit lens ti je za pejzaže na F8-F11 solidan, ta Sigma je za portete i ok si.. mada tek bi pao na dupe da vidiš nešto jače od nje, ona je ekvivalent 50mm f2 na full frame-u, a 85mm 1.4 i 135mm f2 i slično bi ti tek pomerio pamet. Kasnije ako budeš želeo jedan makro i telac ako hoćeš da istražiš sve oblasti fotografije..
Verujem da je tako, malo je falilo da uzmem Z6 i objektiv ali sam prelomio da se ne zalecem previse kao sto znam.
Tako da bolje da jos uvek ne mislim o tome sta sve mogu novija tela i skuplji objektivi jer imam problem sa impulsivnim kupovinama haha.
Treće postoje odlični Denoiseri, pre su se skidali posebno, sad je solidan integrisan u Lightroom, jednim klikom skida šum i zadržava detalje..
Sad četvrto peto itd je malo složenije i tiče se obrade fotki, pojačana crna, kontrast, smanjene senke itd.. da te ne zamaram sa tim dok ostalo ne rešiš.
Dada, znam osnove editovanja poprilicno dobro i imam pretplatu za Lighroom tako da sam isprobao vec denoise koji radi neverovatno dobro.
Što se tiče prebacivanja fajlova direktno na fon, postoji brže i bolje rešenje od WIFI, mini USB-C SD čitač kartica, platio sam tipa 50 dinara na aliju.
Ovo je zanimljivo, mogao bih to uzeti pa kad se ide negde dalje da mogu odmah da prebacujem na fon. Hvala, nisam ni znao da postoji ovako nesto.
Touchscreen ti ne treba, to sam isključio na mom mirorlesu, slučajno ponekad stisnem nešto i poremetim skroz. Volim to da držim isključeno i ne mislim da nešto slučajno ne pipnem i promenim bez da znam, posebno kad nešto ozbiljno fotkam.. taman posla :cautious:
A sta cu, navikao na telefon da tapkam po ekranu a ovde jos učim kako da najbolje iskoristim fokus. Verujem da cu vremenom savladati to dovoljno dobro da nece biti potrebe za TS.
E sad prvo što bih ti preporučio je da kupiš jeftin M42 adapter, postoji brdo starih manuelaca iz doba sovjeta, nacista itd ... Odlični profesionalni objektivi iz doba filma, pogotovo za portete od po 20 evrića, kupuješ ko sličice i sprdaš se.. usput se ne kvare, nemaju motor, full manuelni fokus i čist metal i mehanika. Preporučio bih za početak Helios 58mm F2, i Jupiter 37A 135mm.
Mirorles je idealan za fokusiranje sa njima, jer sa fokus peakingom dobijaš tačnu oznaku šta je u fokusu, nema nabadanja kao sa DSLR.
Ovo zvuci odlicno, mada bih pre uzeo neki jak zoom ili makro mozda.
Sutra se na poslu bacam u istrazivanje.
Hvala puno na savetima i idejama!

Verujem da je tako, malo je falilo da uzmem Z6 i objektiv ali sam prelomio da se ne zalecem previse kao sto znam.
Tako da bolje da jos uvek ne mislim o tome sta sve mogu novija tela i skuplji objektivi jer imam problem sa impulsivnim kupovinama haha.

Dada, znam osnove editovanja poprilicno dobro i imam pretplatu za Lighroom tako da sam isprobao vec denoise koji radi neverovatno dobro.

Ovo je zanimljivo, mogao bih to uzeti pa kad se ide negde dalje da mogu odmah da prebacujem na fon. Hvala, nisam ni znao da postoji ovako nesto.

A sta cu, navikao na telefon da tapkam po ekranu a ovde jos učim kako da najbolje iskoristim fokus. Verujem da cu vremenom savladati to dovoljno dobro da nece biti potrebe za TS.

Ovo zvuci odlicno, mada bih pre uzeo neki jak zoom ili makro mozda.
Sutra se na poslu bacam u istrazivanje.
Hvala puno na savetima i idejama!
Kada sam kupovao jedan od prvih objektiva čovek mi je rekao, skup si hobi odabrao, ali ako ti se svidi dobra stvar je što nećeš imati love da se drogiraš 😆
Tako da samo napad u ovaj hobi, odličan je za živce, ako treba savet za neki objektiv pitaj, ako ga ja nisam imao znam nekog ko jeste. 🧐

Hvala puno, drzim te za rec tako da ocekuj ovih dana PM 😃

Sony ima svoju 30ticu sa OSS, ja sam je imao pre dosta godina kada ta sigma nije ni postojala i odličan je.

Koristan mi je bio i 20mm palačinka, njega sam zadržao na A5100, mada ništa ja to više ne koristim, telefoni ih pojedoše. Jeste bolje bez ikakve sumnje, i jesam integrisao iPad u proces prenosa na cloud i “razvijanja” raw negativa, ali i to me mrzi. Koristim proces kada slikam sa fulfrejmom, a to je 2x godišnje. Ovaj mali skuplja prašinu.

Nije prva kupovina, daleko je od toga, ali imam neke nedoumice, jer se radi o starijim sistemima. Naime, dosta opreme mi je prošlo kroz ruke, pretežno nikon opreme (D300, D300S, D700, D7100...), par fujija, panasonic, zadnje pentax... itd. U jednom trenutku sam sve rasprodao i nisam koristio ništa neke dve-tri godine. Sad bi uzeo nešto sebi za hobi, ništa preskupo. DSLR sumnjam da će biti, jer i ako bi bio, bio bi neki stariji sustav D3 ili D700, ali mi se naravno ne vuče hladno oružje sa sobom u hobi svrhe. Normalno, gledam mirrorless-e. Znači potrošio bih oko 600e, sumnjam da ću dati više. Ono što sam gledao je Panasonic GX80/85 kojeg sam i imao, ali sećam se da viewfinder nije bio baš najbolji, dok je video bio savršen (iako mi to baš i ne treba). Druga opcija je Olympus omd em5 mark II, koji se može naći za 250e. Njega bih upario za početak sa Oly 17mm 1.8 i Oly 45mm 1.8. Gledao sam Sony A7 prve verzije i full frame mi je primamljiv, ali nabava objektiva mi je malo kritična (finansijski). Ono što bi mi najviše odgovaralo je i Fuji X100T + TCL (kombinaciju koju sam imao pre par godina), ali nisam mogao da verujem koliko su cene Fuji X100 serije skočile u nebo. Valjda su hipsteri za njim poludeli i nerealno digli cene.

Ima li nešto da sam propustio i šta bih možda mogao da uzmem? Kažem, DSLR verovatno otpada.

Poslednja izmena:
Probaj neki Sony A6xxx sa npr Sony 35mm f1.8 OSS pa vidi, meni je to bila ubitacna kombinacija. Manje mozda A5100 sa 20mm f2.8 palacinkom a sledece je mobilni.

Probaj neki Sony A6xxx sa npr Sony 35mm f1.8 OSS pa vidi, meni je to bila ubitacna kombinacija. Manje mozda A5100 sa 20mm f2.8 palacinkom a sledece je mobilni.
Ja sam nakon godina ebatanja sa polovnim krševima uzeo nov zve-10, nesto jeftinija varijanta a6400 jer nema viewfinder i pop up blic. upario ga sa 50mm f1.8 i 50-200mm, znači kida kakve su mu slike, još ganjam nešto za šireg ugla i miran

Ja sam nakon godina ebatanja sa polovnim krševima uzeo nov zve-10, nesto jeftinija varijanta a6400 jer nema viewfinder i pop up blic. upario ga sa 50mm f1.8 i 50-200mm, znači kida kakve su mu slike, još ganjam nešto za šireg ugla i miran
Taj zum je Sigma 50-200mm f/4-5.6 DC HSM ?
VIdim da ga ima za ~100e na oglasim.
Kakav je? Imas li neke slike?

Taj zum je Sigma 50-200mm f/4-5.6 DC HSM ?
VIdim da ga ima za ~100e na oglasim.
Kakav je? Imas li neke slike?
Malo sam omasio milimetrazu, u pitanju je Sony E 55-210mm f/4.5-6.3 OSS Lens
Novog sam ga platio poprilicno jeftino, nesto oko 200e i to tu u srbiji od vaseg klapca.

Sokirao sam se koliko je oštar a bokeh na ful zumu je perverzija

Ja bas gledam neki zum da uzmem tako da cu mozda i taj, ima za tu cenu nov da se uzme.
Malo je sporiji ali mislim da ce preko dana raditi posao.
Za uvece imam sigmu f1.4.
Hvala!

Da li ima nešto bolje od EOS R7 za taj novčani opseg?

Polovan R6 za oko 1200 sa domaćom garancijom. Ja sam moj prodao pre neki dan za taj novac, još 3 godine garancije, kao nov.
Odličan fotoaparat.
Razlog što sam ga prodao je taj što sam kupio R6 II. Što se tiče samo fotografije nema značajne razlike između njih. Za video kažu da ima ali to ne bih znao, ne koristim.

Saznajem danas da je A7III, nov sa 4 godine garancije, kod J. na BF popustu samo 1000 evra. Kakav poklon dzbt.

Dakle ovo je najjeftiniji A7III na svetu, 200e jeftiniji od sledeceg A7 III, plus 2 god vise garancije. Def poklon! :)

Nazad
Vrh Dno