Šta je novo?

Problemi sa laptopovima i kako ste ih resili (kvarovi, garancije i slicno)?

Asus G513QY R9 5900HX, RX 6800M 12GB i "cuveni" tecni metal. Po meni laptop (pogotovo polovan) sa tecnim metalom za hlađenje je najgora stvar koju moze neko da kupi. Procesor u igrama od pocetka stalno radi na 95-97C dok graficka 85-89C hotspot 104C i tako 3 godine. Vidjao sam bolje temperature kod gejmerskih laptopova sa obicnom termalnom pastom.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    266.6 KB · Pregleda: 97
  • 2.jpg
    2.jpg
    178.8 KB · Pregleda: 61
  • 3.jpg
    3.jpg
    227.2 KB · Pregleda: 103
Asus G513QY R9 5900HX, RX 6800M 12GB i "cuveni" tecni metal. Po meni laptop (pogotovo polovan) sa tecnim metalom za hlađenje je najgora stvar koju moze neko da kupi. Procesor u igrama od pocetka stalno radi na 95-97C dok graficka 85-89C hotspot 104C i tako 3 godine. Vidjao sam bolje temperature kod gejmerskih laptopova sa obicnom termalnom pastom.
Nije problem tecni metal vec proizvodjaci (pre svega ASUS) koji ne vode racuna o potencijalnoj difuziji/koroziji ako se ne koriste odgovarajuci tretmani metala (niklovanje npr.) koji su u kontaktu sa tecnim metalom.
Ovde moze da se vidi koliko ih je briga, cak i ultra premium 4090 ce imati takvih problema

Da li je neko resavao internacionalnu garanciju iz Nemacke u nekom od nasih servisa za Lenovo?

Nije problem tecni metal vec proizvodjaci (pre svega ASUS) koji ne vode racuna o potencijalnoj difuziji/koroziji ako se ne koriste odgovarajuci tretmani metala (niklovanje npr.) koji su u kontaktu sa tecnim metalom.
Ovde moze da se vidi koliko ih je briga, cak i ultra premium 4090 ce imati takvih problema

Video sam taj snimak. Fora je u tome sto asus koristi njihov (thermal grizzly) tecni metal i kazu da je niklovan taj deo vapor chamber koji naleze na cpu i gpu. Laptop nije moj ali sam oduvek hteo takav laptop a kada se pojavio kod nas bio preko 2000e nov (mora harac da se plati). Sada na kp ima 4 takva polovna laptopa za 1170e, 1100e, 900e, 900e i niko ih ne kupuje. Nakon onog RMA skandala, asus zaobilazim u sirokom luku. Odbiju ti garanciju zbog spoljne ogrebotine od 3mm na kucistu rog ally, retardirana firma.

Je l' imao neko ovakav problem? Radi se o Dell XPS laptopu, nije mi padao, pojma nemam kako je doslo do ovog odvajanja dole.

Odneo ga u ovlasceni servis, dijagnostika kaze: osteceni brezoni na palmrest-u.
Uz pricu kako je popravka neizvodljiva i samo moze doci do dodatnih ostecenja, ponudili mi novi palmrest po ceni od 300e, sto mi se nikako ne isplati.

Ne znam dal da probam da nosim po drugim servisima da bace pogled ili ostavim ovako kako je... Za sad je samo estetski problem, konektori uredno rade, kad spustim ekran i poguram rukom sve legne lepo na mesto, kao sto se vidi na trecoj slici...

Prilozi

• 1.png
    1.png
    840.4 KB · Pregleda: 82
  • 2.png
    2.png
    1.5 MB · Pregleda: 76
  • 3.png
    3.png
    1.3 MB · Pregleda: 81
Bsš čudno da žabice ovako popucaju bez uticaja neke sile mada šta je danas pa čudno. Ako ništa ne "nateže" taj deo, uzmi sivu armiranu traku, iseci komade toliko da drže to pritisnuto i da svi ulazi budu finkcionalni, biće funkcionalno i neprimetno. Bar bih ja tako uradio, pod uslovom da nije uzrok naduta baterija npr

Bateriju vec neko vreme planiram da menjam (porucio sam novu, cekam da stigne) jer joj je opao kapacitet i generalno je laptop maltene neupotrebljiv bez punjaca. Moguce da se nadula i izazvala kurcslus...

To je odmah prvi ocigledni krivac. Bas su ti lepo odradili dijagnostiku u ovlascenom servisu xD

Kad smo kod baterije jel normalno da baterija sa wear level samo 10% padne iznenada sa 27% na 6% da nije zamesnka mozda?

Другарица долази из Канаде и треба јој адаптер или шта већ за лаптоп да овде користи на нашој струји. Да ли је само ово довољно? 1000023627.jpg

Jeste dovoljno da se ubije uredjaj. U Kanadi se koristi 110V.

Vecina laptop adaptera jeste od 100-240V - ali sam napisao da bi obratili paznju na vreme, pre prikljucivanja. Ako nije, nece na dobro izaci.

Bar desetak laptopova sam koristio iz USA (neke kupio lično, neke mi doneli rodbina/prijatelji), nikad nisam obraćao pažnju na brojke na ispravljaču i upravo sam samo sa adapterom odozgo sa slike koristio ovde kod nas bez problema. Ubeđen sam da se to već godinama pravi univerzalno za sva tržišta (svaka logika nalaže), ali naravno uvek može/treba proveriti na samom ispravljaču (kockici za punjenje) šta piše kao što kaže @Jericho . Evo bukvalno i na zefirusu g14 koji mi juče stigao isto tako.

Aj da pitam odma i vezano za temu, jel ima neko ko radi (znate nekog ko radi) tečni metal na laptopovima? Nervira me što laptop iz nekog razloga ove godine ima lm samo na cpu, ne i na gpu!?! Takođe jel ima kod nas da se uzme nešto tipa thermal grizly extreme tečni metal? Hvala

kako da popravim wifi povezivanje laptopa. Kad uključim pc ne uključuje mrežu automatski. Moram da čekiram "zaboravi mrežu" pa ručno da unesem šifru i povežem ga.
Da li da obrišem windows.old?

Kako bi to pomoglo? Probaj da nadjes najnovije drajvere za mrezu (ne M$ genericke, vec konkretne - Realtek, Qualcomm, koju vec karticu imas).

Nije drajver. Označena (čekirana) opcija za uštedu energije je problem, pa je sam računar isključivao. WiFi.Velika glupost.

Imam neki izuzetno čudan problem sa laptopom. Davno mi se nije desilo da ne mogu da rešim problem. U pitanju je Dell 5300 2u1 laptop. Problem sledeci:

Kada rotiram ekran za 360°, odmah ili posle minut dva mi se ugasi ekran, tj laptop ode u sleep. Softverski sam probao apsolutno sve što znam. Jedino rešenje je da u biosu ugasim funkciju "lid" ali onda laptop ne ide u slip kada ga regularno zatvorim.
Neki moj zaključak je da je problem ili lid senzor ili onaj magnetić u kućištu ekrana (jer se laptop probudi kada krenem da vracam ekran u normalan položaj).

Jel imao neko takav ili sličan problem? Na netu ne mogu da nadjem gde je uopšte smešten, niti ga ima po netu u ponudi.

Da li ima neko ideju zašto je odjednom na asus tuf laptopu prestao da radi (tj neće više da se startuje) "Asus Armoury Crate" program?.......radio mesecima normalno i eto odjednom kad se dvoklikne,ništa se ne dešava,ne pokreće se program...........obrisao ga i pokušao ponovo da instaliram,ali neće ni da se instalira,tj instalacija ide do nekog momenta i stane i tako stoji trajno......

Program mi je bitan jer ima opcije da se "šteluje" laptop,prebacuje u mod u kome radi (Eko,performace,itd) i ima gomilu drugih korisnih stvari....

Neću valjda zbog toga morati da instaliram win ponovo? :(

Da li ima neko ideju zašto je odjednom na asus tuf laptopu prestao da radi (tj neće više da se startuje) "Asus Armoury Crate" program?.......radio mesecima normalno i eto odjednom kad se dvoklikne,ništa se ne dešava,ne pokreće se program...........obrisao ga i pokušao ponovo da instaliram,ali neće ni da se instalira,tj instalacija ide do nekog momenta i stane i tako stoji trajno......

Program mi je bitan jer ima opcije da se "šteluje" laptop,prebacuje u mod u kome radi (Eko,performace,itd) i ima gomilu drugih korisnih stvari....

Neću valjda zbog toga morati da instaliram win ponovo? :(
@Ulrich

Skini Armory Crate uninstall tool, pa preko uradi uninstall, i nakon toga install.

Hvala na savetu,nisam ni znao da postoji i uninstall tool za Armory Crate.....ali skinuo sam ga,odradio uninstall,resetovao laptop i kad sam pokušao da ga instaliram ponovo,isto kao i ranije....dodje do nekog monenta instalacija i tu stane i tako stoji trajno...i ništa se dalje ne dešava..20240805_154113.jpg

Onda ti ne mogu pomoci. Imali smo par puta taj problem i svaki put do sada je tool radio. Jedino sto mi pada na pamet da ti nije neki Win update zavrsen u pozadini?

Nema "leba" od svega toga,iznervirao se i "opalio" novu instalaciju windowsa.......narodna verzija win-a 10 koja mi na desktopu godinama radi savrseno......namerno sam izabrao win 10 umesto win 11 koji je bio prethodno instaliran....

Instalacija narodnog win-a 10 protekla zacudjujuce jednostavno i lako i normalno se podigao sistem nakon instalacije......ali sad opet neke konfuzije....:rolleyes:....kad sam krenuo da trazim drajvere na asus sajtu za moj model laptopa,vidim da tamo postoje samo drajveri za win 11,ne i 10 posto je moj laptop iz 2023 god....(?)......npr,najvise mi treba drajver za mrezu tj wifi jer bez toga nemam internet na laptopu,ajde graficke drajvere cu da skinem sa nvidijinog sajta........da li neko ima ideju gde da trazim drajvere za moj asus TUF A17 2023 FA707XI ali za win 10?

Srećom,radi drajver za win 11 na win 10 😁

Jedna od stvari koju najviše mrzim u životu je da instaliram novi win na kompu.....trebaju mi dani da sve podesim kako treba,uvek nešto ne funkcioniše,oko nečega se čovek zayebava,itd.....ufff

Sad neće ekran da radi u optimalnom osvežavanju.....rezolucija je 1440p i to isto ne može da se menja,a refresh rate stoji na 64hz a ekran "fabrički" treba da radi na 240hz....kad odem u "advanced display" nema ništa drugo da se izabere za osvežavanje osim pomenutih 64hz.....skinuo sam najnovije NVIDA drajvere sa nvida sajta,pa posle probao sa nekim malo starijim nvidia drajverima sa asus sajta ali nema promene samo stoji 64 hz...

Druge stvari za grafičku sam instalirao....nvida control panel,msi afterburner,armory crate radi ok pa mogu da izaberem u kom modu radi laptop tj da li koristi i 4070 grafiku ili samo grafičku u procesoru i9 7940HS itd......ali eto,sad zeza taj refresh rate.....da li neko ima ideju kako još to da se sredi?

Nije valjda da zbog wina 10 ne može ekran da radi u 240hz?!

Interni ekran se veže preko integrisane grafike prvenstveno, vidi amd drajvere za grafiku i sistem da nadogradiš ako nisi. Ili prebaci u armory crate opciju da radi samo dedicated gforce (mislim da je ultimate skroz leva opcija za gpu) pa vidi šta se tako dešava i da li će se pojaviti 240hz.

Sad vidim da i u Nvida control panelu nemam padajući meni "dispaly" (?) nego samo "3d setings" i "video"......a u "display" se menja rezolucija i osvežavanje koliko se sećam.....ovo je neka random slika sa net-a

42709.jpg

Nazad
Vrh Dno