Šta je novo?

GLOBALTEL - virtuelni mobilni operator

Poz,
Neko je pitao da li je promocija 30 gb produžena, jeste do kraja septembra.

U Madjarskoj se kaci na telekom HU i sve vreme je na Edge. Samo jednom se pojavio 4G u samoj Budimpesti ali veoma brzo opet pao na E i roming je potpuno neupotrebljiv.

U Madjarskoj se kaci na telekom HU i sve vreme je na Edge. Samo jednom se pojavio 4G u samoj Budimpesti ali veoma brzo opet pao na E i roming je potpuno neupotrebljiv.
Mozes nakratko da forsiras rucno na 4G ali jako kratko se zadrži. Bukvalno da otvoris nešto ucitas na frku.

Vrlo je moguće da u HU nemaju dogovoren 4G roaming, a kako u HU već neko vreme uopšte ne postoje 3G mreže, bivate prebačeni na 2G/EDGE.

Vrlo je moguće da u HU nemaju dogovoren 4G roaming, a kako u HU već neko vreme uopšte ne postoje 3G mreže, bivate prebačeni na 2G/EDGE.
Ne znam sta ko sa kim dogovara, ali ako si platio roming treba i da ga imas. Ako ga negde nema, to prodavac rominga treba i da ti naglasi pre prodaje, a ne da kupujes macku u dzaku. Ovako kako je, sve je prevara.

Ti tehnicki imas roaming (data roaming) na EDGE mrezi.

Data roaming moze biti:
  • do 2G EDGE
  • do 3G UMTS
  • do 4G LTE
  • do 5G NR

Što se Globaltel roaminga u Mađarskoj tiče, očigledno je da nemaju ugovor o 4G i 5G roamingu.
E sad, da operateri u Mađarskoj nisu ugasili 3G, ti bi imao 3G data (par Mbps). Ovako imaš do 100kbps.

Kako definisati "upotrebljiv" servis?
  • Poslati neku tekstualnu poruku preko data roaminga? - radi nekako i na EDGE
  • Poslati neku multimediju (sliku, zvuk, video) - upitno?
  • Koristiti VoIP aplikacije - nemoguce preko EDGE
  • Strimovati video - nemoguce preko EDGE
  • Ucitavati sadrzaj sa drustvenih mreza - izuzetno tesko preko EDGE

Kazem, tehnicki, ti imas data roaming, sad sto je kvalitet servisa vrlo upitan, to je pitanje za Telekom Srbije i zasto nemaju bar 4G, jos bolje 5G roaming u Madjarskoj.

Ja sam pre 2 godine u Bugarskoj sa Globaltel karticom (dok nisu bili telekom srbija) koristio ni manje ni vise nego 5G mrezu. Sve se moze kad se hoce. Zasto oni to nisu uradili, pitanje je samo za njih, i samo njima se treba obratiti. Svakako je korisno da i na forumu znamo da je roaming u Madjarskoj do 3G (a posto 3G ne postoji, ostane samo 2G).

Data roaming moze biti:
  • do 2G EDGE
  • do 3G UMTS
  • do 4G LTE
  • do 5G NR

Što se Globaltel roaminga u Mađarskoj tiče, očigledno je da nemaju ugovor o 4G i 5G roamingu.
E sad, da operateri u Mađarskoj nisu ugasili 3G, ti bi imao 3G data (par Mbps). Ovako imaš do 100kbps.

Kazem, tehnicki, ti imas data roaming, sad sto je kvalitet servisa vrlo upitan, to je pitanje za Telekom Srbije i zasto nemaju bar 4G, jos bolje 5G roaming u Madjarskoj.

Ja sam pre 2 godine u Bugarskoj sa Globaltel karticom (dok nisu bili telekom srbija) koristio ni manje ni vise nego 5G mrezu. Sve se moze kad se hoce. Zasto oni to nisu uradili, pitanje je samo za njih, i samo njima se treba obratiti. Svakako je korisno da i na forumu znamo da je roaming u Madjarskoj do 3G (a posto 3G ne postoji, ostane samo 2G).
Inace cu da dodam da je taj EDGE upotrebljiv u Srbiji gde 3G offloaduje vecinu saobraćaja. Tamo gde nema 3G sav saobraćaj ide na 2G tako da EDGE u Mađarskoj nema veze na primer sa nasim A1 EDGE gde je relativno rasterecen saobracaj. U mađarskoj je doslovno Edge bez kilobajta protoka...

sada sam isprobao EDGE na yettel mrezi, koji nisam godinama koristio 😃 pa upotrebljivo je.. otvara forum lepo, i moze se koristiti za dopisivanje. neki zahtevniji sadrzaj nece ucitati. brzina je max oko 300 kbps, dok je prosek za download oko 200 kbps.

Inace cu da dodam da je taj EDGE upotrebljiv u Srbiji gde 3G offloaduje vecinu saobraćaja. Tamo gde nema 3G sav saobraćaj ide na 2G tako da EDGE u Mađarskoj nema veze na primer sa nasim A1 EDGE gde je relativno rasterecen saobracaj. U mađarskoj je doslovno Edge bez kilobajta protoka...
U Srbiji je problem što Band 8 (900MHz) nije u potpunosti dostupan za mobilne operatere, bar nije bio po starom planu raspodele, jer je deo spektra nekad koristila vojska za neke svoje komunikacije. Po tom planu, trenutno se koristi:
935.1MHz do 958.9MHz, ukupno: 23.8MHz, od čega A1 koristi 4.2MHz, mts 9.6MHz i Yettel 9.6MHz.
Po novom usvojenom planu će biti dostupno od 925MHz do 960MHz, što je 10MHz više nego sad.

A1 je zbog manjeg opsega na 900MHz (B8) u startu dobio 10MHz više na 1800MHz (B3), pa je imao dosta GSM BS na 1800MHz jer na 900 nije bilo mesta.
A1 je 2019. odlučio da ugasi 2G GSM mrežu na 1800MHz, da bi tih 10MHz iskoristio za 4G te time povećao kapacitet 4G mreže, a sve na uštrb 2G mreže.
A1 2G mreža od 2019. više nije klasična GSM mreža, već GSM kompatibilna mreža zasnovana na tehnologiji koju je Nokia razvila za Indijski Uninor, a zove se Lean GSM. Glavna razlika je što bazne stanice na jednom području mogu da pozajmljuju kapacitet jedna od druge. Time su oni smanjili broj 2G ćelija za 3 puta u odnosu na ranije, ali kroz dinamičko dodeljivanje resursa (jedna ćelija može da pruži do 24 full rate slotova u idealnom slučaju umesto standardnih 8), oni održavaju kako tako upotrebljiv voice saobraćaj sa čak AMR-WB kodekom na GSM mreži, ali ova implementacija ima užasan efekat na GPRS/EDGE saobraćaj, jer se u praksi svodi na max 1 time slot za EDGE komunikaciju umesto standardnih od 1 do 6 time slotova. Znači u praksi da cela ćelija na EDGE može da isporuči oko 33.3Kbps po korisniku, što u današnje vreme kad na telefonu imamo desetine aplikacija koje se "takmiče" za protok, uopšte nije dobro.

Poenta je da A1 EDGE mreža radi 5-6 puta gore od mts i yettel EDGE mreže u Srbiji, ali to je neki maksimum koji oni mogu da izvuku iz 4.2MHz na Band 8, koliko imaju. Fokusirali su se na pozive na 2G mreži na uštrb interneta preko 2G mreže, a za uzvrat dobili ozbiljno povećanje kapaciteta 4G mreže, a sve u okviru dodeljenog frekventnog opsega.

Takođe, 3G je pretrpeo smanjenje kapaciteta isto za 3x, pa sad nikad nećete videti 20Mbps na 3G mreži, iako je ranije to bilo više nego realno. Sada 3G radi na "minimumu", 5MHz širine kanala umesto nekadašnjih 15MHz i brzinama do oko 7/2Mbps. Naravno, tu ima sasvim dovoljno mesta za pozive sa AMR-WB kodekom koji su oko 14kbps svaki. 10MHz je "uzeto" od 3G mreže i dato 4G mreži.
sada sam isprobao EDGE na yettel mrezi, koji nisam godinama koristio 😃 pa upotrebljivo je.. otvara forum lepo, i moze se koristiti za dopisivanje. neki zahtevniji sadrzaj nece ucitati. brzina je max oko 300 kbps, dok je prosek za download oko 200 kbps.
Na mts i yettel mreži idalje može da se povuče oko 200kbps, dok je kod A1 kako sam već objasnio, to bliže 30kbps.

Počeo sam danas da koristim CellMapper. Odlična aplikacija. Interesuje me samo mogu li nekako da nateram Globaltel karticu da koristim preko app određenu baznu stanicu čiji mi je download bolji? Kako da znam, imam dual sim, Globaltel i mts, čiju mi povezanost (plava linija) pokazuje aplikacija? P.S. Sada sam se setio da su oba na mts baznim stanicama 😁. Šta bi bilo da imam Globaltel i A1 npr.?

Počeo sam danas da koristim CellMapper. Odlična aplikacija. Interesuje me samo mogu li nekako da nateram Globaltel karticu da koristim preko app određenu baznu stanicu čiji mi je download bolji? Kako da znam, imam dual sim, Globaltel i mts, čiju mi povezanost (plava linija) pokazuje aplikacija? P.S. Sada sam se setio da su oba na mts baznim stanicama 😁. Šta bi bilo da imam Globaltel i A1 npr.?
Kod mene samo pokazuje sim1

Proradio RCS na prebačenom broju, sam od sebe, posle više meseci :)

Globaltel.png

Data roaming moze biti:
  • do 2G EDGE
  • do 3G UMTS
  • do 4G LTE
  • do 5G NR

Tehnički nemaš nigde, ni na jednoj mreži, ni 2g, ni 3, 4, 5... Ne radi nikako. Kupio sam Travel roaming dodatak za zemlje u kojima ne radi mreža uopšte iako su ih sve pojedinačno naveli. Probao sam i u San Marinu, i u Hrvatskoj, i u Bosni, neće pa neće, znači nije bilo do Slovenije i Italije, nego do njih. Evo ručno sam pokušao da se zakačim na m:tel mrežu danas kad sam bio u Bijeljini, znači ista firma, ne radi ni tamo:

Prilozi

• IMG_6098.png
    IMG_6098.png
    43.5 KB · Pregleda: 44
A kako misliš da se nakacis na m:tel kada koristiš A1, koliko vidim iz screen-a piše ti A1SRB? Imaš u SIM management opciju da prvo uključiš data roaming pa da vidiš da li radi. Po slici ti ne koristiš mts karticu ili Globaltel, A1 mora automatski da se poveže sa operatorom sa kojim ima potpisan ugovor za roming, ne možeš ti da biraš na koju hoćeš mrezu da se povežeš ako oni nemaju ugovor o roaming-u sa tim operatorom.

Da li ti ta kartica uopšte radi u Srbiji i ako da, na koju mrežu se kači?

Tehnički nemaš nigde, ni na jednoj mreži, ni 2g, ni 3, 4, 5... Ne radi nikako. Kupio sam Travel roaming dodatak za zemlje u kojima ne radi mreža uopšte iako su ih sve pojedinačno naveli. Probao sam i u San Marinu, i u Hrvatskoj, i u Bosni, neće pa neće, znači nije bilo do Slovenije i Italije, nego do njih. Evo ručno sam pokušao da se zakačim na m:tel mrežu danas kad sam bio u Bijeljini, znači ista firma, ne radi ni tamo:
Pogrešio si temu. Ovo nije tema o A1.

Poz!
Evo konačno dobih odgovor u vezi problema sa stizanjem poruka o dopuni, isteku i obnovi paketa,
nadležna služba kaže da postoji problem kod pojedinih korisnika i da se radi na rešavanju istog pa eto konačno nešto konkretno.

serijski broj sim kartice koji je ispisan i na njoj
Hvala @uji na pomoci ipak kad bude bilo,lepo cu ja njih da pozovem i kazem hocu prenos broja sa kojeg vas trentno zovem.Da ostane isti broj posaljite mi za 2-3 dana vasu privremenu SIM karticu 0677 karticu 4g naravno,i posle samo prebacite broj na 062/15-XXXXXX posalijite papire da potpisem uzimam Fremium od 1100RSD i toje to.Jer ipak sam ja malo stariji "cika" i kad tipkam bilo Laptopom bilo telefonom,nista bez cvikera.Ono iskreno nemam na primer 70g ali nakupilo se 50ak i kusur,vid malo popustio i eto.Bolje nek se oni bakcu sa ti sitni brojevi...ja sve i da hocu sta vredi kad nevidim toliko sitno_Ovako oni nek prebacuju sta treba,ja cu potpisati takodje sta treba... kurir donese uplatim prvu turu 1100d i mirni oni miran ja.
Edit:Kad neko stigne i ko bude hteo samo nek napise,na njihovom web sajtu Globaltel
uglavnom sluzi vise informativo sta i kako,isto gore desno logovanje...za korisnike koji uplate vrse onlayn putem raznih platnih kartica PayPala i slicno.Ali isto tako moze se uplatititi u bilo kojoj posti,bolje snabdevenom kiosku kao i svaki drugi broj.Bitno je samo da pre trenutka isteka tih mesec dana,ja imam uplaceno na broju 1100RSD radi obnove a gde cu i kako uplatiti to njih savrseno ne zanima.A za sva ostala pitanja (ako ih bude) tu je 06771234 ili meil i normalno Moj Globaltel Apk sa Google Play Store (koju sam vec skinuo) ceka samo kad bude cao "Yettel odoh ja" nadam se daje tako...citam sve ovo i poceh dase smejem,vrsim pripreme ko da idem na front,a ne prosto prelazak iz jedne mreze u drugu :ROFLMAO:

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: uji
Jel vam radi “Podeli kredit” iz aplikacije (iOS), meni kaze Server error!?
Jesi prebacio vise od 1000 dinara kredita u tekućem mesecu, znam da su stavljali taj limit, da li se menjalo tokom ove godine ne znam.

Imas ti da cekas dok dodjes do cene od 1100 din.
Kako mislis cekam?Ako mislis da cekam istek UO u Yettel-u,tada da mada i to nije daleko bas neznam koliko.A veoma lako moze dase desi samo mi pukne,skoknem sa cerkom autom svratimo u MTS poslovnicu,i cas zavrsim sve.A kad bude izasla UO u Yettelu,odem u Arandjelovac raskid UO i kraj jer iako istekne 24meseca samim tim oni nastavljaju isti paket cak bese tad ide puna cena...bez sadasnjeg popusta zato raskid.A sto se tice aplikacija brojeva telefona,to radi Google umesto mene.Sve se odvija u pozadini moj gmail nalog iz telefona sinhronizuje to sve,i pamti i brojeve podesanja telefona.Moze i rucno ili nakon 2h neaktivnosti,preko Google One apk i eto bekapa caskom.Doduse ovde na slici pise od 950 do 1100 hmmm cemu ta razlika jeli ovaj srednji paket 950 ili 1100d,znam da ako redovno uplacujem dobijam neki sitan poupust...ali kako bilo sta im znaci ova razlika???A i na kraju nisam se rodio sa ovim 062 brojem ako mi dodju lutke uzmem drugi nov broj,okrnem meni bitne osobe i kazem ovo je nov broj za ubuduce a 062 kako hocete uglavnom kad zovete zovete na ovaj...i to moze veoma lako dase desi 🙂
Screenshot.png

Imam iOS app I upravo prebacio sa jednog broja na drugi, i obrnuto po 50 dinara i u oba slučaja prošlo bez problema.

Nazad
Vrh Dno