Ne znam kako ne shvatas da kao fizicko lice, NEMAS pravo na uvoz recimo 300 kom igli za sivenje koje kostaju 10$ ukupno, i da ako se gleda zakon, ne mozes ni da platis carinu pa i da si voljan da das 1.000$ za tih 10$, znaci neces ako se gleda slovo zakona, ni imati mogucnost da udjes u car.proceduru kao fizicko lice .... a da IMAS pravo na uvoz 1kom TV-a od 2000e, 1 kom HIFI-a od 8.000e, 1 kom svega i svacega ... i da ces kao fizicko lice u takvom slucaju imati pravo na carinski postupak, ali ne skraceni-nego redovni. ... jer je veca vrednost robe. Tu te zastupa spedicija.A šta tu nije po zakonu? Pa onda da se razjasni.
Deljenje paketa od Temu nije protivzakonito niti izbegava carinu. Sve free šiping + carina Temu plaća po "dogovoru". Kako naručuju sa alexpress? Na istu adresu po stotine paketa. I nije prekršen zakon.
Manji je izbor, to stoji, nadam se da ce vremenom biti veci ali to je i jedina mana bar meni, sve ostalo je na Temu strani.mnogo manji izbor nego na AliExpressu, recimo orange pi 3b nista ne izlazi
Ma nije kao Njegoseva, daleko od toga. Sticajem okolnosti sam dugo bio u tim vodama oko spoljne trgovine, pa znam ponesto od propisa i procedura. Meni samo smeta sto se oko Temu pravi fama da se moze sve i svasta, bez obzira na vazece propise. I to po automatizmu, bez ikakvog razmisljanja od strane kupca-narucioca robe. A jos uvek niko stvarno i ne zna (od nas obicnih ljudi) kako ce sve to oko Temu da funkcionise nadalje. Svaka drzava na planeti ima slicne propise sto se tice toga - uvoza robe od strane fizickih lica koja nije za licnu upotrebu . Da se razumemo, nemam nista protiv ljudi koji se bave takvim "uvozom" i zaradjuju mozda i za hleb na KP i slicnim sajtovima. Na neki nacin nam omogucavaju da ipak jeftinije prodjemo u odnosu na zvanicne uvoznike. Ali u isto vreme, tvrditi da mozes recimo 20 kamera i 20 pari obuce da stavis u korpu, i posaljes sam sebi, i da ce sajt sam sve regulisati oko ostvarivanja prava na uvoz, izbegavanje carine - deljenjem paketa itd itd, je, cini mi se, vrlo pausalna procena. Zeznuce se neko ko nije iskusan, a povede se mozda mislju da zaradi koji dinar. To sigurno i moze da se izvede, ali ne tako po automatizmu kao sto neki opisuju, nego kao sto se radi vrv preko Alija, recimo. Malo je stvarno sve to nejasno oko Temu, ali da sacekamo da prodje neko vreme, da se iskustva malo nataloze. Inace, meni je Temu u sustini - super. Cak mi i ne smeta limit od 1700 din, ono sto sam narucio mi je stvarno potrebno.@NePa svaka ti je kao Njegoseva 💯👏
ovo pisanje je malo drugacije od generalnog pisanja o carini, jer izgleda da Temu posluje malo drugacije od svih ostalih online shopova koji salju u SRB, pa je logicnije da se o tome pise u ovoj temi.skrenuo bih pažnju da za carinu, carinjenje, postupke carinjenja, troškove carine, druge troškove itd postoji posebna tema
ubuduće za sve u vezi carine idite u tu temu![]()
Carina na pošiljke (2024)
Prethodna tema se nalazi ovde: Carina na posiljke [FAQ u prvom postu] Pravila ostaju ista, samo tema treba da ostane relevantna za 2024. godinuforum.benchmark.rs
Da jesam i ima ih sto je i normalno.Na Aliju komentari mogu biti negativni. Jel video neko ovde negativne komentare?
Nije refund nego korekcija cene i to sam uzimao do sad preko 1500 din i opet od toga kupio proizvode samo nisam pisao o tome jer ce sad svako to da trazi i bojim se da ce to ukinuti.Nisam uspeo da vidim da je neko ovo propratio, ali mozete da trazite refund ukoliko vidite da je pala cena neke stvari sto ste kupili, i to vam Temu vraca u njihovim kreditima za narednu kupovinu. Bokserice sto sam bio porucio bile 1600 dinara, pale na 1050 i Temu vratio u kreditima 550 dinara, stvarno svaka cast
Moras rucnoPa i to je odlicno. A kako se to vidi ? Dobijas neko automatsko obavestenje, ili treba rucno proveravati svaki artikal i uporedjivati cene ?
Ne verujem da ce ljudi saznati za to, a i Temu nije od juce da sad ako vracamo 200-300 dinara da bi kupili nesto opet ugase tu mogucnostDa jesam i ima ih sto je i normalno.
Nije refund nego korekcija cene i to sam uzimao do sad preko 1500 din i opet od toga kupio proizvode samo nisam pisao o tome jer ce sad svako to da trazi i bojim se da ce to ukinuti.
Moras rucno
Ima negativnih samo su po defaultu pozitivni prvi vidljivi ima puno negativnih i ne samo da je u pitanju boja, kazem morate namenski da trazite da se prikazu negativni komentari.To je lako rešivo, ako je produkt preko 50e i staviš ga u korpu, pošalju ti upozorenje da ćeš platiti dažbine, pa ti vidi da li ti odgovara, nema posle prebijanja.
Mislim ja ne znam kako ovi na carini kod nas rešavaju te Temu pakete, da li sve naprosto samo klizi i prolazi bez ikakvog gledanja ili se ipak gleda nešto, ja kapiram da uz paket ima i deklaracija sa prozvodima koji su unutra i koliko je plaćeno, samo se to uzima na carini, ne znam ... jer ako gledaju cenu onda je prosto rešenje tog problema.
Za komentar sam juče video jedan negativan, ne u smislu boje ili broja nego da se artikal raspao i da neki lepak nije taj koji je naveden da jeste i sl.
Fora je što je to bio jedini komentar na tom artiklu pa sam zato i video, inače naravno da guraju samo pozitivne da budu istureni.
Ti pravdu deliš po osećaju ili kako "ja to želim". Ja te pitam šta nije po zakonu, a ti pišeš pripovetku.Ne znam kako ne shvatas da kao fizicko lice, NEMAS pravo na uvoz...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari