Šta je novo?

Temu - online prodaja (carina i praćenje pošiljki u zasebnim temama)

Moras da promenis na recimo Nemacku ili bilo koju drugu drzavu EU, ako hoces £ promenis na UK, ako hoces $ na USA itd.

A šta tu nije po zakonu? Pa onda da se razjasni.
Deljenje paketa od Temu nije protivzakonito niti izbegava carinu. Sve free šiping + carina Temu plaća po "dogovoru". Kako naručuju sa alexpress? Na istu adresu po stotine paketa. I nije prekršen zakon.
Ne znam kako ne shvatas da kao fizicko lice, NEMAS pravo na uvoz recimo 300 kom igli za sivenje koje kostaju 10$ ukupno, i da ako se gleda zakon, ne mozes ni da platis carinu pa i da si voljan da das 1.000$ za tih 10$, znaci neces ako se gleda slovo zakona, ni imati mogucnost da udjes u car.proceduru kao fizicko lice .... a da IMAS pravo na uvoz 1kom TV-a od 2000e, 1 kom HIFI-a od 8.000e, 1 kom svega i svacega ... i da ces kao fizicko lice u takvom slucaju imati pravo na carinski postupak, ali ne skraceni-nego redovni. ... jer je veca vrednost robe. Tu te zastupa spedicija.

U prvom slucaju, tebi kao fizickom licu, slobodnom carinskom procenom ne treba 300 igli, te nemas pravo da ih uvezes. Smatra se da mozes da ih stavis u dalju preprodaju, a nisi pravno lice - uvoznik (ono ima pravo da ih uveze u redovnom postupku i da ih prodaje dalje).

U drugom slucaju, odokativno se vidi da roba moze da bude predmet potreba fizickog lica, te ce ostvariti pravo na uvoz.

Razlika izmedju redovnog i skracenog postupka je ogromna. U prvom slucaju institucije, SUC, Min Trg, Min Fin, ... pojma nemaju sta je sve uslo u zemlju, jer se vodi pod zbirno "razna roba" ... kod redovnog svi sve znaju u komad cim se unese u komp carine i JCI prati puno papira.

Pravna lica mogu samo u redovni postupak, fizicka mogu i u skraceni i u redovni (ako im se tako vise isplati). Smatra se da se skracenim postupkom ubrzava da fizicka lica po jedinstvanoj car.stopi od 10%, i pdv-om 20% (preracunato 32-33%) , lakse i brze zavrse proceduru, ali da da krse pravo na uvoz, te uvoze robu koja kolicinski nije namenjena iskljucivo licnoj upotrebi.

Sve je ovo hipoteticki, .... po slovu Zakona o carinskom postupku, Zakona o carinskoj tarifi, Zakona o spoljnotrg. poslovanju. Praksa je manje vise drugacija :) To svi znamo. I znamo da ipak treba vrv neka "stela", za onoliku novu robuna KP, pogotovo blize granici.

Medjutim, ovde se sada, oko ovog sajta, spominju neki dogovori, sporazumi, sloboda za beskonacno narucivanje bilo kakve robe od strane fizickog lica, te je malo nejasno sve to. Nije dakle problem u tome kakav je mozda dogovor-sporazum napravljen oko naknade za carinu i pdv, nego pravo na uvoz za fizicka lica.

Bar kako ovde poneki to opisuju, to apsolutno nije isto kao narucivanje sa AE, jer kod tih AE posiljki carina, kakva god da je, ipak zagleda robu, te sagleda sve ovo sto sam gore pisao. Aj probajte da u jednoj posiljci sa AE narucite na licno ime 50 kom bilo cega (istih artikala) za 50$, da vidite reakciju :). Ako nemate coveka koji ce tamo da vas "sagleda", tesko da ce posiljka proci carinu zbog prava na uvoz. A za Temu ispada da to moze. Cisto sumnjam.

Poslednja izmena:
Bice veci, siguran sam. Dok njihovi algoritmi pokapiraju pretrage koje se vrse odavde, a vrv i ostalu logistiku oko prevoza.
@NePa svaka ti je kao Njegoseva 💯👏
Ma nije kao Njegoseva, daleko od toga. Sticajem okolnosti sam dugo bio u tim vodama oko spoljne trgovine, pa znam ponesto od propisa i procedura. Meni samo smeta sto se oko Temu pravi fama da se moze sve i svasta, bez obzira na vazece propise. I to po automatizmu, bez ikakvog razmisljanja od strane kupca-narucioca robe. A jos uvek niko stvarno i ne zna (od nas obicnih ljudi) kako ce sve to oko Temu da funkcionise nadalje. Svaka drzava na planeti ima slicne propise sto se tice toga - uvoza robe od strane fizickih lica koja nije za licnu upotrebu . Da se razumemo, nemam nista protiv ljudi koji se bave takvim "uvozom" i zaradjuju mozda i za hleb na KP i slicnim sajtovima. Na neki nacin nam omogucavaju da ipak jeftinije prodjemo u odnosu na zvanicne uvoznike. Ali u isto vreme, tvrditi da mozes recimo 20 kamera i 20 pari obuce da stavis u korpu, i posaljes sam sebi, i da ce sajt sam sve regulisati oko ostvarivanja prava na uvoz, izbegavanje carine - deljenjem paketa itd itd, je, cini mi se, vrlo pausalna procena. Zeznuce se neko ko nije iskusan, a povede se mozda mislju da zaradi koji dinar. To sigurno i moze da se izvede, ali ne tako po automatizmu kao sto neki opisuju, nego kao sto se radi vrv preko Alija, recimo. Malo je stvarno sve to nejasno oko Temu, ali da sacekamo da prodje neko vreme, da se iskustva malo nataloze. Inace, meni je Temu u sustini - super. Cak mi i ne smeta limit od 1700 din, ono sto sam narucio mi je stvarno potrebno.

Ne, i to sam zaoboravio da gore napisem. To mi bas bas bode oci i smeta. Ali u sustini Ali je nesto sasvim drugo u odnosu na Temu. Ali je platforma za razne prodavce, Temu jedinstvena prodavnica. Ocene na Aliju ne idu na Alijev teret, ocene na Temu suprotno :). Jedino da se nadamo da je Temu probrao stvarno dobre i kvalitetne dobavljace.

Video sam ja negativne i to baš hard core negativne, sa jednom zvezdicom ocenjene itd.

Meni se ne svidja što izbacuju totalno proizvode koji su preko 50e, kao da ne postoje uopšte i ne mogu da se nadju, bolje bi bilo po meni da su tu ali da ne možeš da ih uzmeš dok recimo neki veći popust ne obori cenu ispod 50e, da barem znaš i da možeš da staviš to u wishlist neki. Mislim glup je generalno taj limit od 50e što se naše carine tiče, 100e bi bilo ok

Nisam uspeo da vidim da je neko ovo propratio, ali mozete da trazite refund ukoliko vidite da je pala cena neke stvari sto ste kupili, i to vam Temu vraca u njihovim kreditima za narednu kupovinu. Bokserice sto sam bio porucio bile 1600 dinara, pale na 1050 i Temu vratio u kreditima 550 dinara, stvarno svaka cast

Pa i to je odlicno. A kako se to vidi ? Dobijas neko automatsko obavestenje, ili treba rucno proveravati svaki artikal i uporedjivati cene ?

Naručio između ostalog i silikonsku futrolu za telefon(TCL 40 NxtPaper, nema kod nas ili ja ne mogu da nađem ni jednu drugu osim one od 2500 din, koju i imam, ali sam hteo neku tanju). Futrola ne odgovara, i što sad raditi?
Nije stvar u novcu, već što opet treba da se "patim" sa ovom debelom i glomaznom futrolom.

skrenuo bih pažnju da za carinu, carinjenje, postupke carinjenja, troškove carine, druge troškove itd postoji posebna tema
ubuduće za sve u vezi carine idite u tu temu

skrenuo bih pažnju da za carinu, carinjenje, postupke carinjenja, troškove carine, druge troškove itd postoji posebna tema
ubuduće za sve u vezi carine idite u tu temu
ovo pisanje je malo drugacije od generalnog pisanja o carini, jer izgleda da Temu posluje malo drugacije od svih ostalih online shopova koji salju u SRB, pa je logicnije da se o tome pise u ovoj temi.

Na Aliju komentari mogu biti negativni. Jel video neko ovde negativne komentare?
Da jesam i ima ih sto je i normalno.
Nisam uspeo da vidim da je neko ovo propratio, ali mozete da trazite refund ukoliko vidite da je pala cena neke stvari sto ste kupili, i to vam Temu vraca u njihovim kreditima za narednu kupovinu. Bokserice sto sam bio porucio bile 1600 dinara, pale na 1050 i Temu vratio u kreditima 550 dinara, stvarno svaka cast
Nije refund nego korekcija cene i to sam uzimao do sad preko 1500 din i opet od toga kupio proizvode samo nisam pisao o tome jer ce sad svako to da trazi i bojim se da ce to ukinuti.
Pa i to je odlicno. A kako se to vidi ? Dobijas neko automatsko obavestenje, ili treba rucno proveravati svaki artikal i uporedjivati cene ?
Moras rucno

Poslednja izmena:
Boga mi, radi ovo cudo neverovatno brzo ... 5 dana od kako sam narucio i platio, a kod prvog ordera stanje ovakvo
1722083334483.png

Da jesam i ima ih sto je i normalno.

Nije refund nego korekcija cene i to sam uzimao do sad preko 1500 din i opet od toga kupio proizvode samo nisam pisao o tome jer ce sad svako to da trazi i bojim se da ce to ukinuti.

Moras rucno
Ne verujem da ce ljudi saznati za to, a i Temu nije od juce da sad ako vracamo 200-300 dinara da bi kupili nesto opet ugase tu mogucnost

Što se tiče proizvoda sa cenom većom od 50e teško da će se nešta uskoro pojavljivati, zasad samo ono što je ili redovna cena ili sa popustom do 50e i to je ono što se pojavljuje na listi za naše tržište. Ako ubace i te stvari verovatno će se ograditi, nema onog neću da preuzmem pošiljku neka vrate pa da se prebijamo.
Temu selektuje ocene i negativne se ne pojavljuju a to što se pojavi je uglavnom smejurija na račun onoga ko je negativno ocenio sa primedbom nije ta nijansa boje ili ne odgovara mi broj obuće i sl.

To je lako rešivo, ako je produkt preko 50e i staviš ga u korpu, pošalju ti upozorenje da ćeš platiti dažbine, pa ti vidi da li ti odgovara, nema posle prebijanja.
Mislim ja ne znam kako ovi na carini kod nas rešavaju te Temu pakete, da li sve naprosto samo klizi i prolazi bez ikakvog gledanja ili se ipak gleda nešto, ja kapiram da uz paket ima i deklaracija sa prozvodima koji su unutra i koliko je plaćeno, samo se to uzima na carini, ne znam ... jer ako gledaju cenu onda je prosto rešenje tog problema.

Za komentar sam juče video jedan negativan, ne u smislu boje ili broja nego da se artikal raspao i da neki lepak nije taj koji je naveden da jeste i sl.
Fora je što je to bio jedini komentar na tom artiklu pa sam zato i video, inače naravno da guraju samo pozitivne da budu istureni.

Kao što rekoh, preprodavci već merkaju kako da upropaste i Temu naručivanje...već je krenulo raspitivanje mogu li da naručim 100 paketa sa istom robom ispod 50 evra...kad to krene možemo da se pozdravimo sa Temu u Srbiji...

Danas deklaracije funkcionišu elektronski i carina ima uvid u pošiljke i pre nego što ih vide. Ne verujem da logistika kod nas radi papir za svaku pošiljku pojedinačno već kao listu te lako se selektuje po imenu, vrsti ili količini pa dok nekom ne stigne poziv ili još gora stvar da zazvone na vrata a to nije problem Temu.

To je lako rešivo, ako je produkt preko 50e i staviš ga u korpu, pošalju ti upozorenje da ćeš platiti dažbine, pa ti vidi da li ti odgovara, nema posle prebijanja.
Mislim ja ne znam kako ovi na carini kod nas rešavaju te Temu pakete, da li sve naprosto samo klizi i prolazi bez ikakvog gledanja ili se ipak gleda nešto, ja kapiram da uz paket ima i deklaracija sa prozvodima koji su unutra i koliko je plaćeno, samo se to uzima na carini, ne znam ... jer ako gledaju cenu onda je prosto rešenje tog problema.

Za komentar sam juče video jedan negativan, ne u smislu boje ili broja nego da se artikal raspao i da neki lepak nije taj koji je naveden da jeste i sl.
Fora je što je to bio jedini komentar na tom artiklu pa sam zato i video, inače naravno da guraju samo pozitivne da budu istureni.
Ima negativnih samo su po defaultu pozitivni prvi vidljivi ima puno negativnih i ne samo da je u pitanju boja, kazem morate namenski da trazite da se prikazu negativni komentari.
Temu paketi se ne otvaraju a imaju i prioritet nad PE placenim paketima malopre pricao sa PE kurirom ***** zbog Temu paketa unistili su ih on na njegovom reonu ima da uruci danas 150 paketa od toga su Temu 120 a one placene je ostavio u Posti i salje poruke da se dodje po njih u pitanju je NBG.
Da rezimiramo Temu paketi se ne otvaraju na carini uz svaki ide prateca dokumentacija i spediteri odrade brzo ne proverava se sta je u paketu nego se veruje dokumentaciji.

Bezobrazluk PE u porastu. Ajd otici do poste za kabastije posiljke sa Alija koje idu redovnom postom. Ali icu do poste da podignes PE posiljku koju nisu ni pokusali da uruce je bezobrazno.

Ne znam kako ne shvatas da kao fizicko lice, NEMAS pravo na uvoz...
Ti pravdu deliš po osećaju ili kako "ja to želim". Ja te pitam šta nije po zakonu, a ti pišeš pripovetku.
Nemoj da gubiš vreme predstavljajući kršenje zakona a ne navedeš šta nije po zakon. Aman,

Navodiš da kao fizičko lice imam/nemam pravo. Gde to piše? Odredba se odnosi na visinu iznosa jednog paketa/računa/fakture.

Nikakvu pravdu ja ne delim, taman posla :) .... evo jos jednom i da ne davimo vise "temu za Temu" :) - nekim drugim stvarima ...
Dakle ovo je nasa prepiska :

a ovo stoji na sajtu Savezne Uprave Carine :

Shodno tome, da li se slazes, da je narucivanje 20 kom necega istog, sto kosta 4000 din/kom, i dolazak takvih 20 posiljki mozda u isto vreme (makar bili i u 20 paketa) pred carinika problem ? :)
I da li moze da se protumaci da posiljka nije namenjena licnoj upotrebi nego preprodaji i da shodno tome ne moze da se nikako uveze ?

Ste se mene tice, ja se u raspravu oko carine vise ne ukljucujem, dosta mi bilo carine za ceo zivot :).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno