Šta je novo?

Temu - online prodaja (carina i praćenje pošiljki u zasebnim temama)

Takva kamera ali za montažu na zid 505 i 568 din. sa dve atene ali ne vidim mesto za memorijsku karticu. Trenutno gde vidite "letnje ponude" ispod fotke to je ponuda sa popustom i vremenski je ograničeno.
Dobar fazon da trošiš malte ne svaki dan po 1700 jer teško da ubodeš sve što ti treba na popustu.

Izvinjavam se ako pitam sto je mozda vec neko pre mene, ima dosta stranica, vecinu jesam, ali nisam uspeo sve da iscitam.
Hocu vise stvari da kupim sa Temua (nisam nikad porucivao ni sa alija ni sa bilo kojeg drugog inostranog sajta) pa imam par pitanja pre registracije ako ima neko voljan da mi odgovori.

1. Da li ostavljam prilikom registacije broj racuna (ili neke druge podatke sa kartice) sa kojeg ce mi skidati pare i da li to mora biti devizni, visa racun, pretpostavljam da samo dina racun ne moze. Nesto sam video da novac skidaju u dinarima, pa me zanima da li na tom visa racunu sa kojeg skidaju pare mogu da imam samo dinare ili moram da imam nesto i u eurima. Ili skidaju eure u dinarskoj provivrednosti?
2. Ako kupim preko 7-8k, da li oni automatski stavljaju u vise paketa zbog carine da ne placam ili ako sve posalju u 1 paketu se placa carina zbog veceg iznosa?
3. Da je temu funckionise kao 1 prodavnica, kao 1 pradavac i sve sto kliknem salju zajedno ili imaju odvojeni prodavci na temuu pa moram sve poruciti od jednog coveka?
4. Da li bi mi ako porucim neki gabaritan predmet naplatili carinu?
5. Da li ako ne stigne u roku koji napisu vrate samo iznos ''postarine'' a paket kad stigne stigne ili tad paket ni ne dobijamo?
6. Kvalitet proizvoda? Da li te sitnice i predmeti sto im cena pise 30, 50 dinara zaista toliko kostaju i da li je kvalitet nekih predmeta od 200-300 iole ok?
7. Oni kodovi neki sto postoje za prvu porudzbinu od 100 evra da li to stvarno radi i da li u tom slucaju kad imamo kod nam ni ne trabaju pare sa naseg racuna vec se trose prvo te virtuelne ili kako?
8. Video sam da neko poruci vise paketa tj stigne mu 1 pa kaze imam jos 2,3..., pa me sad zanima da li sto ubacim u korpu i kupim, zavrsim kupovinu to se smatra jednim paketom? Pa ako nakon sat vremena ponovo izaberem nesto i kupim se to smatra drugom kupovinom, tj drugi paket ili oni to sve obuhvataju u taj prvi paket? Odnosno da li treba da postoji neka razlika u kupovini od nekoliko dana, nedelja, da bi se racunalo kao drugi paket?
9. Da li je bezbednije da kupovinu obavljam preko pejpala ili racuna? Posto cesto imam neke pare na deviznom racunu, ali nemam pejpal, ne znam ni kako da ga otvorim i da li na pejpalu su samo evri i kako bi sam sebi uplatio na pejpal, deluje mi komplikovano ali ako je bezbednije da se upustim u tu pricu?
10. Sta se desava ako nesto kupim a to nemaju na stanju, vrate iznos koji sam platio i to imam kao kredit na sajtu za sledecu kupovinu?

ps ako neko zna a hoce da mi objasni u pp kako pejpal funkcionise da li treba u banku da idem i kako se otvara u najkracim crtama da mi pojasni, bio bi mnogo zahvalan.
Ajde da pokusam da ti ukratko odgovorim, stim sto se ogradjujem unapred oko eventualnih gresaka. Pisem na osnovu nekog mog iskustva sa drugim sajtovima, i sa vrlo malim pocetnim iskustvom sa ovim sajtom. Znaci, pisem samo ono sto mislism da vazi za Temu.

1. Prilikom registracije ne ostavljas broj racuna (jer to niko i ne trazi), vec mozes (a ako placas i moras) da stavis broj kartice. U svakoj banci imas vec potpuno razradjen sistem za otvaranje racuna, dinarskog, deviznog, i nazovi "prirucnog deviznog" za koji se izdaje kartica koja sluzi samo za placanje na net-u. Imas recimo na dinarskom racunu 50.000 din, na deviznom 1.000e, na "prirucnom deviznom" nista. Sajt na kome placas ti daje cene u EUR. I nadjes proizvod od 25e koji hoces da kupis. Preko online aplikacije banke, bilo za PC ili mobilni, preneses sa deviznog racuna na taj prirucni 26e, platis 25e prodavcu, i na toj kartici ostane samo 1EUR. Fakticki tu karticu koristis samo i samo za placanje preko net-a. Na njoj imas novac samo 15 min dok ne platis i to je to. Recimo da se kod RF Banke ta kartica zove Virtuon .... Sa takvim placanjem neces da imas nikakvih konverzija, ako se poklapa vrsta novca na kartici i vrsta novca na sajtu. Takodje mozes taj proizvod da platis i dinarskom karticom na kojoj imas 50.000 din, bice neznatno skuplji od 25e, recimo 25.5e. Neka opsta preporuka je da se sve na netu placa sa tom prirucnom karticom, ali kako je vreme prolazilo, bar ja, vise i ne vodim toliko racuna, platim i dinarskom karticom proizvod koji je u devizama. Mala je razlika u konacnoj ceni, jedino sto ostaje ono oko bezbednosti, da se ne placa karticom na kojoj se ima ponekad veci novac. Ali, bar ja, placam na proveranim sajtovima i nikada nisam imao nikakv problem. Znaci, mozes da platis i deviznom i dinarskom karticom, a najbolje je da ustalis pravilo da uvek placas prirucnom na kojoj imas novac samo nekoliko minuta. Konkretno kod Temu, ja sam platio glavnom dinarskom karticom, i ona mi je sada stalna u profilu, te se automatski placa svaka naredna trgovina.

2. Prema onome sto sam procitao ovde, izgleda da razdvajaju. Zbog sigurnosti, moja 2 ordera koja ukupno iznose 8.000 din, nisam hteo da formiram kao 1 order, nego kao 2, jedan poslao meni, drugi supruzi. 4.500 + 3600 din.

3. Da, kao jedna prodavnica prema nama. Iza toga se "krije" ceo njihov sistem, koji nas na kraju krajeva i ne zanima.

4. Ne znam za sada, cekacemo iskustva. Mislim da je sajt izuzetno dobro "prilagodjen" nasim prohtevima i carinskom propisima sto se tice cene robe i velicine. Na Aliju je to sasvim drugacije. Primera radi, pre jedno 10 godina sam narucio sa Alija paket koji je tezio oko 4-5 kg, a vrednost je bila oko 750e. Pre toga je ispisana cela odiseja sa prodavcem iz Kine, cak i uradjena komplet dokumentacija koja ce da ide uz robu, i koju sam prvo dobio mailom da pogledam, pa posle toga kada sam platio i fotografisano kako je upakovano i sve druga sitnice. Znaci sve spremljeno da pokusam da nekako lakse prodjem ovde sa nasom carinom :). Posiljka je bila skoro mesec dana na carini, milion problema je bilo :), na kraju se ipak uspesno zavrsilo, tj carinska osnovica koja je bila na fakturi (175$) nije prosla, ali je proslo 300$. Nesto malo se ipak ustedelo. Od tada, nikada vise nisam tako nesto narucivao na taj nacin.

5. Nisam potpuno siguran, ali mi iskustvo kaze da ces dobiti totalni povrat novca, ukoliko ne dobijes proizvod.

6. Ne znam, videcemo vremenom. U svakom slucaju, to ti je kao da kupujes preko Alija, imas sve i svasta, vremenom se naucis da prepoznas sve to. Znaci, oodgovor je i da i ne :).

7. Ovo pojma nemam. Nikada ni na Aliju sve to nisam koristio.

8. Za Temu ovo ne znam, napisao sam kako sam ja razdvojio jednu narudzbinu malo iznad. Na Aliju ti nekada odgovara da se dogovaras sa prodavcem da jednu narudzbinu salje kompletnu kao 1 paket, a nekada da porazdvaja. Neko hoce od tamosnjih prodavaca da saradjuje, neko nece. Ovde nemas, koliko sam video, bilo kakvu mogucnost da to radis. Sto se tice razmaka izmedju dve kupovine, da bi bilo 2 paketa u dostavi na istom imenu i istoj adresi, to za ovaj sajt ne znam. Logicno bi mi bilo, da je svako placanje novi order, tj novi paket. Pa makar platio 2x u jednom minutu. Ali ... ipak ce neko iskusniji da ovo potvrdi. U svakom slucaju imas mogucnost, drugara, rodjaka, brace, supruge (ako nije bas nesto mnogo skupo :)) itd itd

9. Plati normalno karticom. Temu je koliko vidim vrlo vrlo ozbiljan sistem, da bi se zafrkavao sa takvim stvarima. I na PP takodje moras komplet sve podatke da ostavis oko kartica.

10. Mislim da je ovo nemoguce na ovom sajtu, sem ako ne pise preorder. U tom slucaju, moraces vrv da cekas malo duze na dostavu, dok taj i taj proizvodjac ili diler negde tamo u nekoj kineskoj zabiti, ne obavesti Temu da ima proizvod na lageru. Uopsteno, mislim da sve ono sto vidis na sajtu i ima cenu, dobijas. Pre ili kasnije.

Nadam se da sam malo pomogao, a iskusniji ce ispraviti moje greske :)

Poslednja izmena:
Takva kamera ali za montažu na zid 505 i 568 din. sa dve atene ali ne vidim mesto za memorijsku karticu. Trenutno gde vidite "letnje ponude" ispod fotke to je ponuda sa popustom i vremenski je ograničeno.
Dobar fazon da trošiš malte ne svaki dan po 1700 jer teško da ubodeš sve što ti treba na popustu.
Ima mesto za karticu.

Sto se tice cena ... tolike razlike od jednog do drugog dana su stvarno vrhunske i prosto neverovatne.

Jel neko kupovao patike preko Temu-a? Zanima me kakav je kvalitet..

Gde je ta opcija da se podeli porudzbina na 2 paketa?

to oni automatski rade, da izigraju zakon. nema opcije

Bravo, bas gledam da porucim nesto i ne uklapa mi se cifra ispod 50 eur :)
neko je pomenuo gore da je porucio na sebe i suprugu pa sam mislio da ima opcija...
Kako gleda carina na to kad ti dodju dva paketa sa istog mesta na tebe na istu adresu u istom danu...?

Ajde da pokusam da ti ukratko odgovorim, stim sto se ogradjujem unapred oko eventualnih gresaka. Pisem na osnovu nekog mog iskustva sa drugim sajtovima, i sa vrlo malim pocetnim iskustvom sa ovim sajtom. Znaci, pisem samo ono sto mislism da vazi za Temu.

:)
HVALA ti mnogo na izdvojenom vremenu i svim detaljnim objasnjenjima! Sve sam shvatio kako funcionise u sustini i mnogo si mi pomogao.
Ovih dana planiram da porucim neke stvari pa javljam kako je sve proslo. Hvala ti puno jos jednom!
Samo imam jedan problem :D vidim po tvojoj prici da se mora nekad i komunicirati sa prodavcem a jako sam slab na engleskom pa ce mi to stvarati problem ali ako zatreba, google translate ce pomoci nadam se :D Pozz i hvala

Nema na cemu :)
Budi siguran da bar u 70% slucajeva i tamo neki Brus Li takodje isto radi sa engleskim slicno kao i ti. Ne treba tu neki ne znam kakav engleski. Sve su uobicajene fraze, pisi ovoliku cenu, pisi onoliku cenu, itd :) ..na Temu , koliko vidim nema mogucnost nikakve komunikacije, pa ce lakse da ti bude. Inace za neki slozeniji prevod koristi ChatGPT, bolje prevodi, po meni

Bravo, bas gledam da porucim nesto i ne uklapa mi se cifra ispod 50 eur :)
neko je pomenuo gore da je porucio na sebe i suprugu pa sam mislio da ima opcija...
Kako gleda carina na to kad ti dodju dva paketa sa istog mesta na tebe na istu adresu u istom danu...?
Ne ja sam pisao da sam ja i supruga kupili odvojeno svako sa svog naloga. Nema sta da gleda, samo kupuj koliko hoces paketa, kapiram sta zelis da pitas i ne nece biti problema drugacija je prica nego sa AE-om, totalno. Da ne smaram sa objasnjenjima zasto dacu ti primer da su mi u istom danu 3 paketa data i sad su mi jos dva na carini u istom danu, to se ne gleda nema klasicne xarine po kratkom postupku, svi su paketi ispod 50€ automatski, ono je u paketu sto pise i ne placas pdv logicno carine nema.
Ljudi, samo opusteno kupujte koliko hocete, necete imati nijedan dodatni trosak na Temu.
Opet ponavljam drugacija je prica od AE.

to oni automatski rade, da izigraju zakon. nema opcije
Hmm, vrv si u pravu ... mada sam ja na svom primeru pre korone nazalost video da je moguce da ti vise narudzbina "spoji" u 1 paket i nasa carina. Samoinicijativno. Jer se desilo da je 5 ordera stiglo u isto vreme na moje ime, te su me zezali nekoliko dana, cak i telefonom zvali. Nisu bukvalno spojili, ali su samim tim sto su to sortirali na jedno ime i zvali bilo dovoljno. Pokusali su da mi stave na vrat da uvozim iz vise ordera kompletnu ne znam kakvu robu za sverc. A roba veze sa vezom nije imala, i kostala je sve ukupno 5 posiljki, mozda 30-40$. Svih 5 posiljki je bilo totalno razlicito i nespojivo. Ali ...pre toga, mozda mesec dana, sam imao nekoliko prilicno neprijatnih razgovora sa gospodjom iz ptt carinske ispostave oko posiljke za koju je mislila da kosta 10x vise i da ne mogu kao fizicko lice da uvezem (posiljka je stvarno kostala 110$ i toliko je i pisalo na njoj i normalno je trebalo da se ocarini). A nije bila u pravu, pa sam morao da dokazujem nekoliko dana i bilo je na kraju po mome. Ali shodno sveukupnoj situaciji, ne preporucujem neku nepotrebnu raspravu sa njima. Na mom primeru sam video da mi je posle toga neko vrv tamo stavio ALERT znak pored imena i adrese, pa sam neko vreme morao da se dovijam na razne nacine. Da budem jasan, ne bavim se bilo kakvim svercom ili preprodajom bilo cega.

Ovo sa Temu je vrlo interesantno, ako to tako oni samostalno rade oko deljenja paketa, jer bez necijeg amina i uputstva to ne bi bilo bas tako lako moguce :).

Poslednja izmena:
Ne citas post iznad, nema toga na Temu, nece ti niko na vrat sesti.
Nije niciji amin, vec sporazum potpisan sa Kinom al to je dalje politika a ista je zabranjena na forumu.

Super
Ne ja sam pisao da sam ja i supruga kupili odvojeno svako sa svog naloga. Nema sta da gleda, samo kupuj koliko hoces paketa, kapiram sta zelis da pitas i ne nece biti problema drugacija je prica nego sa AE-om, totalno. Da ne smaram sa objasnjenjima zasto dacu ti primer da su mi u istom danu 3 paketa data i sad su mi jos dva na carini u istom danu, to se ne gleda nema klasicne xarine po kratkom postupku, svi su paketi ispod 50€ automatski, ono je u paketu sto pise i ne placas pdv logicno carine nema.
Ljudi, samo opusteno kupujte koliko hocete, necete imati nijedan dodatni trosak na Temu.
Opet ponavljam drugacija je prica od AE.
Super onda

Samo jes jedno pitanje, da li je neko imao reklamacije na robu ili kvalitet i da li je to proslo ok, zamenjeno, refundirano ili kako vec?

Ja nisam sve je sto sam ja narucio super ako zelis zamenu necega prvi put je dzabe zamena sto bi rekli njihova greska i dzabe je povrat po paketu pricam.
Bolja i jednostavnija peica od AE na kom kupujem od prve godine njegovog otvaranja i ko zna koliko porucenih stotina i stotina paketa tamo, ova prica sa Temuom ce eksplodirati u smislu porucivanja, ja vec znam neke koji u zivotu online nisu nista porucili ali jesu preko Temu i odusevljeni su i nastavljaju.

Nije niciji amin, vec sporazum potpisan sa Kinom al to je dalje politika a ista je zabranjena na forumu.
Kakav sporazum ? Nisam bas opoznat ? Ali da batalimo politiku ... :)
Imam jedno pitanje za tebe ... recimo da li mogu da narucim kao jedno fizicko lice 20 kom necega (isti artikal) i jednom orderu, sto kosta 4.000 din/kom, platim 80.000 din, i da mi Temu sam razdvoji pakete na 20 kom, posalje isti dan, i carina zazmuri ?

Jer po svemu sto pises, ovo je moguce ?

Poslednja izmena:
naravno da je neciji amin, nije Kina iznad zakona SRB

Da budem do kraja jasan ... prvo sto se u bilo kakvom uvoznom carinskom postupku ustanovi, je PRAVO na uvoz. To je kapa svega kod uvoznog carinjenja. Isto vazi i za pravna i za fizicka lica. Ovde se radi o tzv skracenom uvoznom postupku za fizicko lice, gde vozar nije samo fizicko lice (kao kada kolima dodjete na granicu), nego je vozar posta i ona vas zastupa pred carinom. A u takvom postupku bilo gde i kako da se odvija, ako fizicko lice hoce da plati 10x vecu carinu od propisane, ako zbog kvantiteta i kvaliteta robe NEMA pravo na uvoz, ne moze da uveze robu, niti da plati bilo koju svotu za carinu. Druga je stvar kako se i koliko to postuja u praksi.

Meni se svidja Temu, vec sam 2 ordera uradio, jedan na mene, drugi na suprugu iz predostroznosti, jer je roba 8.100 din kostala. I roba je za sopstvene potrebe. Znaci nisam dozvolio da oni samoincijativno dele pakete. Na istu adresu ide isporuka. A vanpametno bi bilo da je cela ta trgovina tako zamisljena, bar kako je @aki28 u zadnjim postovima opisa. Bar sam ja tako razumeo :) da se narucuje slobodno koliko god se hoce od strane fizickih lica i da nemas apsolutno nista da placas, za bilo koju vrednost, za bilo koliko paketa, za bilo koji kvantitet iste robe. Ako je tako gde je .... Pravo na uvoz ?? ... znaci verujem da drzava sa organom koji se zove carina, ima mehanizme da spreci sverc u novom obliku.

Poslednja izmena:
Ne znam da li razdvajaju zbog carine, nisam prelazio preko 5500 dinara po orderu svesno, pitanje je i šta je njima 50e i po kom kursu gledaju, Paypal računa 112 dinara
Razdvajali su mi dosta paketa u zadnje vreme, jedan čak u 3 dela, dakle nema veze sa carinom, nego ako se ima neka tečnost u paketu onda gledaju da za svaki slučaj ili ide to samostalno ili sa nečim što bi podnelo i eventualno curenje, mislim nagadjam otkud znam ali tako mi izgleda, ako ima elektronike neke onda to prebace u neki drugi paket, takodje ako je preorder i treba da se čeka duže na slanje, onda taj artikal pošalju kasnije, meni se desilo recimo da su taj koji je bio preorder iz jednog ordera poslali zajedno sa takodje podeljenim paketom iz drugog ordera koji je naručen nekoliko dana kasnije.

Meni je dobar Temu, AE recimo nisam koristio uopšte, jednom samo nešto bezveze radi fore, da prodjem kroz proces čisto, to čim nema tracking i putuje dugo meni ne igra ulogu u samom startu.
Šteta samo što nema više elektronike, mršava je ponuda na tom polju.
Takodje cene bez popusta su preterane, mislim ne smeta ništa ali izgleda bezveze, recimo ista ta stvar od iste firme na Amazonu košta koliko i na Temu sa 70% popusta :D
Ali dobro, ne plaća se carina i poštarina, to je ono što je najveći plus po meni.

20 kom, posalje isti dan, i carina zazmuri ?
A šta tu nije po zakonu? Pa onda da se razjasni.
Deljenje paketa od Temu nije protivzakonito niti izbegava carinu. Sve free šiping + carina Temu plaća po "dogovoru". Kako naručuju sa alexpress? Na istu adresu po stotine paketa. I nije prekršen zakon.

Pakete prvo dele zbog težine a potom zbog vrednosti jer je u cenu uračunata dostava PE do odredjene težine po pošiljci. Što se tiče PDV moguće je da je plaćen već u Kini, da je izvozna deklaracija uradjena sa uračunatim porezom a što se tiče onoga što podleže carinskom postupku na temu nigde ne pročitah ništa vezano za to te verujem da se smatra da je kupac upoznat sa carinskim zakonom u svojoj zemlji te ne treba lupati glavu oko tih stvari, ako odgovara cena kupiš a ako ne zaobidješ.
Ja nevideh ništa preko 50e vrednosti tako da sve je to unapred isplanirano.

Jel zna neko kako da promenim currency iz RSD u EUR ?

Vrh Dno