Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Ako ti se svidi, obavezno pročitaj i trilogiju Prolaz od Džastina Kronina, ako već nisi

Evo završih čitav serijal "Old Man's War" od John Scalzi-ja. Prve dve knjige su na srpskoj jeziku, a sa njima sam se baš oduševio pa sam ostale pokušao da čitam na engleskom. ( pisao sam o tome u ovoj temi već) Uglavnom završio sam poslednju juče i mogu samo reći reći da je odlično. Dobra ideja i realizacija. Napeto i drži pažnju. Jedino je knjiga " Zoes Tale" malo da kažem dosadnija jer obrađuje temu iz predhodne knjige ali iz drugog ugla. Sve u svemu meni super. Sada sam počeo od istog pisca "Redshirts", jer sam već, što se kaže džomba u čitanju knjiga na engleskom.

Cveće za Aldžernona, preporuka.
Pridruzujem se za preporuku, dobra knjiga sa dobrom poentom.
Inace trenutno citam Pripovesti iz malaske knjige palih, ako nisam pogresio u nazivu na nasem jeziku... po preporuci ovde sa foruma, stvarno ste zlikovci, ne mogu da krenem nesto drugo dok ne zavrsim do poslednje knjige posto je dobro 😀
Preporuka, pa da se zezne jos neko

Ja bih se rado "zeznuo" da je serijal završen tj. preveden kod nas. Ne volim čitati nezavršene serijale, pogotovo ako su dobri. Pa čekam.

Ja sam pročitao sve prevedene pa nastavio Toll the Hounds na engleskom i stao.
Pokušavao da pohvatam ko je ko od likova sa specifičnim nadimcima, konsultovao malazan wiki i na kraju se smorio :-(

Са пашњака до научењака, Пупинова аутобиографија, сјајна књига, топла препорука.

Već sam ranije napisao da od Stivena Kinga nisam ništa pročitao, pa sam uzeo da čitam knjigu Mobilni Telefon. Iskren da budem nešto mi i nije legla, nije mi bila toliko zanimljiva. Klasična priča o zombijima i preživljavanju, kao da sam čitao nešto što sam već pročitao ili gledao. Ili jednostavno NF kao žanr mi ne leži.
Nakon toga sam pročitao Zli um od Krisa Kartera. E to mi je baš leglo. Za dva dana pročitana. Perfektna, za svaku preporuku.

Gde King NF, on je više horor pisac 🙂
Nemam pojma, imaš Kudžo, Mizeri, To... Imaš mali milion naslova od njega. Nisu baš sve odlične ali imaš puno dobrih. Ali stvar ukusa.
Ne znam za tu od Krisa, pogledaću. Ako tražiš horor imaš Utkani svet od Barkera npr.
Edit: Robert Hanter, Erika... Odlične knjige.

Poslednja izmena:
Već sam ranije napisao da od Stivena Kinga nisam ništa pročitao, pa sam uzeo da čitam knjigu Mobilni Telefon. Iskren da budem nešto mi i nije legla, nije mi bila toliko zanimljiva. Klasična priča o zombijima i preživljavanju, kao da sam čitao nešto što sam već pročitao ili gledao. Ili jednostavno NF kao žanr mi ne leži.
Nakon toga sam pročitao Zli um od Krisa Kartera. E to mi je baš leglo. Za dva dana pročitana. Perfektna, za svaku preporuku.
To je jedna od novijih i losijih, imas bas puno njegovih dobrih knjiga koje bi bile bolja mera njegovog pisanja (ne da ocekujes remek delo nego dobru knjigu koja drzi paznju). Ako te i dalje zanima, reci neke preferencije pa da ti preporucimo, od To do Zelene milje...

Mislim da sam ti za uvod u Kingovo stvaralaštvo, već preporučio one 4 novele, ali ako hoćeš nešto odstupajuće od njegovih uobičajnih tema, ukotvljenih u pejzaže Mejna, Masačusetsa, i uopšte, severoistočne US, može i ovaj kvalitetni serijal od 8 naslova. ;)
1720987650448.png

Poslednja izmena:
Hvala svima na predlozima, kroz par nedelja idem na odmor pa ću svakako uzeti nekoliko knjiga.

Imaš i uporište, ako već nisi čitao... ali i trilogiju prolaz, mada ona nije od Kinga

Ja čitam trenutno Uporište i sjajno je za sada.
Niko ne opisuje bolje ljudske odnose i da tako gradi likove od Kinga, niko.
Ali uvek prvo preporučim Mizeri kad me neko pita da uđe u svet Kinga.
Radujem se Mračnoj kuli koja me čeka na polici već godinu dana.

Grof Monte Kristo.

Pre 25+ godina sam počeo da je čitam i nikad je nisam završio.

Od tada sam odgledao 2-3 verzije filma ali knjigu nikad nisam pročitao do sad.

Sad sam uzeo da je imam kao za odmor i progutao sam je za 3 dana.

Fantastična knjiga.

Baš onako kako volim knjiga da bude, da te tera još jedno poglavlje, pa ajde još jedno, e samo još ovo poglavlje, ajde mogao bih još jedno i tako stignete do kraja.

Eumenide l i ll deo by Jonathan Littell

Upravo završio, preporuka za čitanje

Sa Goodreads:

Kada se ovaj roman pojavio 2006. godine, podigao je veliku prašinu u Evropi. Dobio je ugledne književne nagrade, prodao se u milionima primeraka i bio na vrhu liste bestselera. Pojedini istoričari su ukazivali na greške u interpretaciji istorije, a književni kritičari su zamerali autoru da je opsednut užasima, |judskom prĪjavštinom i seksualnim perverzijama. Francuzi su pokušavali da umanje raspon Litelovog talenta, dok su Nemci opisivali istorijske činjenice iznete u romanu kao nerealnu predstavu nacizma i banalizaciju zla.
Fascinantan i duboko polemičan, roman Eumenide upoznaje nas sa dželatom čija će nas ispovest, naizgled pitkog ritma, navesti da priznamo da i nismo toliko drugačiji od njega. On se zove Maks Aue. Drugi svetski rat se završio, on se oženio i zasnovao porodicu. Direktor je fabrike čipke na severu Francuske. Rođen u Alzasu, francusko-nemačkog porekla, uspeo je da kamuflira svoju nacističku prošlost. Sada je došlo vreme da progovori o tome, ali ne da bi se iskupio za svoje greške već da bi svoje postupke izneo na videlo, i možda razobličio sram ljudske vrste

Wool - Hugh Howey

Nameračio sam se da je pročitam još od kako se završila prva sezona Silo, ali tek je sad došla na red. Odlična knjiga i brzo se bacam na nastavak.

Ja ili JA ko sam ja? Lazar Trifunović. Meni je legla savršeno, tajming perfektan.

Ko voli ezoteriju ovo će mu leći. Ima mnogo paralela sa Učenjima Don Juana i ostalim Kastanedinim delima. Jedno poučno životno putovanje.

Nisam uspeo kroz search da pronadjem da je neko spominjao "Atomske navike - James Clear". Da li je neko procitao? Knjiga mi deluje jako zanimljivo

Nasao sam neko ekskluzivno izdanje za 700 dinara skuplje, da li vredi (ako je neko kupovao)?
Atomske navike Exclusive knjiga dolazi zapakovana u posebnoj kutiji koja sadrži poklone kao što je tabela godišnjih navika, tabela dnevnih navika kao i ugovor o navikama. Knjiga ima zlatne ivice stranica.

@Chernobyl
Pročitao sam Atomic habits, razvukao je suštinu koja bi stala i na 10tak strana, repetitivno kao i sve self-help knjige.
Ipak, valjda tako mora da bi se utuvilo nešto.
Realno ostavila je dobar utisak, i za onog ko stvarno reši da menja navike, dobro je imati ovu knjigu u papirnom formatu.
Ekskluzivno izdanje...nije vredno po mom mišljenju.

Može neka preporuka laganog štiva/serijala za more?
Nešto mi na pamet pade Bornov serial od Roberta Ludluma, gledao ali nikad čitao. Vredi li?
Gledao skoro Yellowstone pa mi i Zane Grey pada na pamet.
Hvala unapred.

Ladlam se čita u dahu obično.
Kao momak sam bio navučen na njegove knjige. Holkroftova pogodba, Bornov identitet, Matareški krug, onda ona knjiga o USA ambasadorki u Rumuniji (da li je to on beše napisao uopšte...? :unsure:)

Ja trenutno opet čitam Klarkovu serijal Rama.

No Country for old man baš mi je legla. Nekako mi je najpitkija od njegovih knjiga do sada.

P.S. novi prevod koji je Ovo nije zemlja za starce apsolutno ima mnogo više smisla nego Nema zemlje za starce pošto knjiga oslikava sunovrat vrednosti u američkom društvu i kako se iz generacije u generaciju to nastavlja.

Poslednja izmena:
Stephen King-Doctor Sleep

Dobra, mada očekivao sam težeg protivnika i težu borbu na kraju. Nekako mi suviše lako deluje da su to odradili na kraju.

Moraću sad da pročitam i The Shining ponovo, da se podsetim, jer čitao sam ga pre 25+ godina a više se sećam ekranizacije nego knjige.

Senka bogova, Dzon Gvin. Pre neki mesec izaslo u izdanju Lagune. Prvi deo trilogije.

Uhhh, jedan od boljih, sto se tice epske fantastike. Toliko dobar da me je naterao da skinem epub drugog dela na engleskom, pa jos i da kupim Kobo Clara HD 😁😁😁.
Otisla jedna trecina drugog dela, "The Hunger of the Gods", za par dana.

Kobo e-reader je nesto najbolje sto sam kupio u poslednje vreme. Oduvek sam mrzeo da citam nešto sto nije knjiga, vec e format. Bilo mobilni, bilo tablet. Nije mi bilo to to. A sad... Jedva cekam da dohvatim Kobo.

Inace, jos jedan od razloga sto sam ga uzeo, je i to sto treci deo trilogije izlazi 22. oktobra ove godine, pa da nastavim na engleskom, jer Laguna nece prevesti to jos bar 3 godine.

Uh, to je ono pseudo-nordijsko, "epic fantasy" vikinzi. Ja probao da čitam pre par meseci i batalio posle 1-2 poglavlja pošto baaaaš nisam u fazonu za tako nešto. Generalno sam u fazi apsolutnog prezasićenja od i čitanja fantasy žanra (toliko da od 32 knjige pričitane u 2024. samo 2 ili 3 su bile iz tog žanra i njih sam jeeedva završio)... a na vikinge se i inače nikad ložio nisam ( knjigu sam probao i samo zato što je mnogi hvale). I čitajući dosta kraćih knjiga (= ispod 250 strana) u nizu posle toga sve sam više u fazonu da skoro pa nikad (tj izuzetno retko je opravdano) ne postoji knjiga sa 500+ strana a da nema 3 tone filera i praznog hoda. Da su sve to loše edit-ovane knjige 😂😂😂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno