Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Screenshot_1.pngScreenshot_11.pngScreenshot_4.png
Porucio sam prije mjesec dana otp Soundbar sa alija, vidi se da je poslato preko fedex a i po kodu za pracenje pise da je stigla kod nas, pisao sam ovima iz fedex a, kako kazu da je ta posljika stigla i da je namijena a za neku kompaniju iz podgorice, a u pitanju je kako kazu koverta za ponudu za tu kompanijju...vidi se is pdf dokumenta da je isti tracking kod i da je ta posiljka teska svega 0.45 kg, sto znaci da soundbar nije , jer on mora bit dosta tezi
otvorio sam refund i ovo smece sa alija mi nudi 5 eura kao refund ,,, pretpostavljam da treba da sacekam do 17og , gdje ce se ukljuciti aliexpress support ili ?

da, sacekaj

Ipak je Bex preuzeo isporuke sa Aliexpresa, kaže kurir od pre neki dan t.j. od ponedeljka. Upravo mi je stigla jedna. Sa jedne strane nalepnica redovna sa alija a sa druge bex_ova. Dobih i račun od 120 din ili 1€. Ne žalim se jer u poslednje vreme i ne stižu.
Hmm, ako je PDV znaci da je paket od oko 5e, ako nije toliko onda nije PDV a i ako jeste, gde je otvaranje/pregled paketa? Nema ni broja carinske deklaracije.

papir od carine mora biti na paketu

Onda definitivno varaju ljude tj. verovatno naplacuju dostavu i Posti i primaocima.

Ta priča iz HR nema nikakve veze sa BEX a isto tako sve funkcioniše kod nas standard pošiljke bez obzira da li je AE ili Cianiao su registrovane pošiljke dok su economy neregistrovane. Normalna stvar je da registrovane pošiljke prolaze brže jer imaju prioritet u odnosu na obične pošiljke a to sa naknadom od 5 kn je ista priča kao u BiH i MK stim što su ukunuli a ne znam da li je ostalo praćenje za neregistrovane pošiljke.
To sa BEX može biti jedino da je AE potpisao ugovor za choice pošiljke (kao što je u HR GLS) jer je to iz njegovih prodavnica i nigde ne piše način slanja. Što se tiče PDV za pošiljke koje dostavlja BEX verovatno se zbirno računa i duži se BEX te ne očekujte izvod na svoje ime. Za razliku od HR gde se plaća TAX prilikom kupovine naši su našli način za naplatu PDV da ne čekaju kraj godine da se prebijaju sa Kinom. To je slična priča kao i sa Temu stim što su oni prodavnica i pošiljke su sa uračnunatim svim troškovima a preduhitrili su AE i imaju ugovor sa PE. Na AE to nije moguće jer je AE platforma i svaki prodavac je nezavisan, samostalan, firma za sebe.
Lično nemam ništa protiv za plaćanje PDV za iznos koji sam platio bez obzira i da je prodavac napisao i 1/3 vrednosti za moje neregistrovane pošiljke ali da znam da će stići i za tih max 60 dana a ne da jurim poštara kada ide na odmor ili na bolovanje.
Čudi me da se niko sa foruma ne izjašnjava za SK pošiljke mada je bilo pitanje koja je vrsta kupovine, isto kao što ni jedan poštar (verujem da ih ima i na forumu) neće vam reči kako zadužuju neregistrovane pošiljke iz Kine za podelu.

Meni postar kaze ( e sad koliko je on validan izvor) da ce BEX da vozi samo gabaritne posiljke, i to umesto post expressa. A jos pre mi je nesto nagovestavao da ce Posta da pocne da naplacuje kinezima svaku posiljku (bez obzira na vrednost) tipa 100 dinara, kao to ce biti troskovi Poste. E sad koliko ima istine u svemu tome, pojma nemam

Pravo pitanje je otkud posiljke iz kurirskih sluzbi u nasoj posti? Da li je nasa posta potpisala neki, i kakav, ugovor sa tim kineskom sluzbama te prima sve posiljke sa Aliekspresa?

Poste ovako funkcionisu...kada vi kupite marku za slanje neke posiljke, u cenu te marke je uracunato ko zna koliko prevoza (kombi, voz, brod...) i ko zna koliko ruku radnika koji su baratali sa tom posiljkom. Sve se to na kraju godine obracunava i poste se razracunavaju. To je tako funkcionisalo dok su posiljke sa Alia isle preko kineske poste. Posto sada ne idu preko njihove poste vec preko kurirskih sluzbi postavlja se pitanje kako nasa posta naplacuje obradu tih posiljaka kada udju u nasu zemlju.

Licno, ne mislim da je nasa posta to do sada dzabe radila pa da bi pocela da vrsi posebnu naplatu (ukoliko jeste, ti odgovorni bi morali makar malo robije da popiju) vec je imala neki dil sa tim Ali kuririma.

Pošta nema ništa sa AE, zvanično pošiljke stižu od madjarske pošte (uglavnom) i za registrovane pošiljke imaju nadoknadu po tarifi madjarske pošte za uslugu koja je predvidjena (uručenje uz potpis) dok za neregistrovane pošiljke nema nikakve nadoknade i isto to važi u obrnutom smeru za pošiljke u Madjarsku.

Da, skroz sam smetnuo sa uma da ove posiljke ne pripadaju kinezima vec (najvise) madjarima - zvanicno, tako da nasa posta prima naknadu od madjarske poste. Ali i te neregistrovane se naplacuju, to jest nasa posta od madjarske dobija nadoknadu za obradu tih posiljaka. Odnosno, kao sto rekoh, vrsi se prebijanje i ko kome vise duguje taj to placa.

Na YT sam gledao neki klip i lik rece da Aliexpress planira magacin za istocnu Evropu u Srbiji,jel to tacno?

Uopšte net je čudo ali evo već sat vremena guglam koliko piva je max za ovu žegu i dok dodjem do pravog odgovora biće prazan frižider.
Mogu da otvore magacine za svoje prodavnice a od ostalih koja će prodavnica da plaća ležarinu? Može samo da bude tranzitna tačka da se rastereti HU jer koliko shvatam preko njihove pošte idu pošiljke za dobar deo Evrope.

Što se tiče PDV za pošiljke koje dostavlja BEX verovatno se zbirno računa i duži se BEX te ne očekujte izvod na svoje ime. Za razliku od HR gde se plaća TAX prilikom kupovine naši su našli način za naplatu PDV da ne čekaju kraj godine da se prebijaju sa Kinom. To je slična priča kao i sa Temu stim što su oni prodavnica i pošiljke su sa uračnunatim svim troškovima a preduhitrili su AE i imaju ugovor sa PE. Na AE to nije moguće jer je AE platforma i svaki prodavac je nezavisan, samostalan, firma za sebe.
Lično nemam ništa protiv za plaćanje PDV za iznos koji sam platio bez obzira i da je prodavac napisao i 1/3 vrednosti za moje neregistrovane pošiljke ali da znam da će stići i za tih max 60 dana a ne da jurim poštara kada ide na odmor ili na bolovanje.
Ne moze to tako, zbirno Bex a Bex proizvoljno, bez pregleda a PDV na iznos veci od navedene vrednosti, itd. Kao sto ne moze ni dodatna postarina pored one vec placene, pa bio Bex ili PostExpress u pitanju.

I u Beogradu ima ogromnih magacina koji cekaju da se napune, ali to ne znaci to na sta ti aludiras.

Ne moze to tako, zbirno Bex a Bex proizvoljno, bez pregleda a PDV na iznos veci od navedene vrednosti, itd. Kao sto ne moze ni dodatna postarina pored one vec placene, pa bio Bex ili PostExpress u pitanju.
Pitanje je i na koga stižu te SK pošiljke, na neku logistiku ili sl. a carina PDV obračunava usput a sam posao im je opisan u nazivu i pregled pošiljki je iz drugih razloga pa se dešava da se utvrdi da pošiljka nije kao opisana u pratećoj dokumentaciji da li po nazivu ili cenovno. Iz priloženih fotografija se vidi fiskalni račun sa stavkom PDV što znači da ne pije vodu da BEX klepa kako stigne i na kraju da li u prodavnici dobijaš fiskalni račun sa obračunom PDV na tvoje ime? Dodatnu poštarinu nisam ni spomenuo što znači da se podrazumeva da to ne pije vodu osim za one što kukaju kada će početi praćenje neregistrovanih pošiljki.

^ Pa dobro ali za primaoca je bezvredan papiric. I jos na njemu pise "Zahtev za refundaciju carinskih dazbina" Ispada da od primaoca traze neki povracaj novca kao da su njemu platili te dazbine pa sada traze refundaciju. :ROFLMAO: @sboban je napisao da je dobio racun, a prilozio je ovaj papir. Zbunjujuce.

Prvi put kad mi stigne "papiric" od bex-a sa zahtevom da platim 200+ dinara za nesto sto sam na aliex platio 10 centi sa shippingom, reci cu im da vrate slobodno.

Prvi put kad mi stigne "papiric" od bex-a sa zahtevom da platim 200+ dinara za nesto sto sam na aliex platio 10 centi sa shippingom, reci cu im da vrate slobodno.
Upravo,zamislite da placamo nesto tipa 1e sa alija nekakav pdv 2e u srbiji,to nema nigde,smejurija,i ovako presiromasna drzava jos da im se to placa,smesno,kakav crni bex kakvi bakraci ovo je lov u mutnom sto neko rece nista drugo,nigde u svetu ne naplacuju naknade sa alija za ovakve sitnice,u redu kad se kupuje nesto gabaritno i nesto tipa 50-100e.tada sam i ja placao i nisam se zalio,ali za svakakve sitnice smesno i jos potpisana slobodna trgovina sa Kinom,ono ispade jos gore,dajte smejurija

Na konto toga da "aliexpress otvara magacine u Srbiji"

vest sa sajta 24sedam - https://24sedam.rs/biznis/privreda/315614/aliexpress-otvara-magacine-u-srbiji/vest

Navodno je informaciju "sa sigurnoscu" objavio neki Dusan Roglic na svom podkastu, pre svega brinuci se o domacoj ekonomiji i kako ce sada prodavnice koje naplacuju 1500% marzu za iste te kineske stvari da opstanu

Osim njegove tvrdnje prakticno ne postoji niti jedna jedina vest, sto na engleskom sto na srpskom internetu da se to stvarno sprovodi u relanost.

^ Pa dobro ali za primaoca je bezvredan papiric. I jos na njemu pise "Zahtev za refundaciju carinskih dazbina" Ispada da od primaoca traze neki povracaj novca kao da su njemu platili te dazbine pa sada traze refundaciju. :ROFLMAO: @sboban je napisao da je dobio racun, a prilozio je ovaj papir. Zbunjujuce.
Da, napisao sam račun "papirić" jer kako da ga nazovem, štampao ga je na njihovoj "fiskalnoj kasi" ispred mene, ko kakav dogovor je pravio sa bex_om ja ne znam....što se tiče vraćanja nije problem ali kao što i napisah tri sam platio koje nisu nikad stigle pa sada se preračunajte. Mogu odbiti i šta, na čiju štetu, moju naravno. Možemo mi ovde do besmisla da raspravljamo ali to ne utiče na njih. Jedino da se organizujemo i pišemo peticiju za rešavanje problema u vezi tih pošiljki da se zna ko šta plaća i gde. Samo mislim da od toga ne bi bilo ništa.

Poslednja izmena:
To je vise za krivicnu i prijavu inspekciji za postanske usluge nego za peticiju.
Pitanje je i na koga stižu te SK pošiljke, na neku logistiku ili sl. a carina PDV obračunava usput a sam posao im je opisan u nazivu i pregled pošiljki je iz drugih razloga pa se dešava da se utvrdi da pošiljka nije kao opisana u pratećoj dokumentaciji da li po nazivu ili cenovno. Iz priloženih fotografija se vidi fiskalni račun sa stavkom PDV što znači da ne pije vodu da BEX klepa kako stigne i na kraju da li u prodavnici dobijaš fiskalni račun sa obračunom PDV na tvoje ime? Dodatnu poštarinu nisam ni spomenuo što znači da se podrazumeva da to ne pije vodu osim za one što kukaju kada će početi praćenje neregistrovanih pošiljki.
Posiljke stizu na porucioce, nije bitno kako i kojom logistikom. Carina obracunava pojedinacno, moze pregled bez carine/poreza ali ne moze carina/porez bez pregleda. Na prilozenom "racunu" moze da stoji i stavka "sladoled" umesto "PDV", beznacajno bez carinske deklaracije ili bar broja iste. U prodavnici dobijam racun sa svim stavkama, a ne samo iznos. Isto i kod DHL, UPS, FedEx, tako da ne moze PostExpress da isporuci umesto postara i naplati dostavu niti da Bex naplacuje PDV po nekom svom obracunu.

Nazad
Vrh Dno