Šta je novo?

Midea Breezeless

Vama kojima Smart Home pravi problem, na kom firmware-u vam je klima?

Kako se uopste radi update firmware? Kod mene stoji 1.0.8 ali nemam opciju da radim update ili slicno.

Ja sam među prvima na forumu kupio Midea Breezeless i za 5 godina koliko je imam, nikad mi nije ponudilo da uradim apdejt firmvera, tako da mislim da novu verziju firmvera nisu ni izbacivali.

Pitanje za vas koji imate Midea Breezeless 12, buni me tih 3 metara creva. Kako je to reseno, ne bih da mi tih tri metara visi na zidu,

Kod mene...

Prilozi

• Screenshot_2024-06-30-23-29-28-557_com.midea.ai.overseas.jpg
    Screenshot_2024-06-30-23-29-28-557_com.midea.ai.overseas.jpg
    33.2 KB · Pregleda: 53
Mislim da aplikacija uopšte ne očitava firmware klime, nego firmware wifi adaptera koji je uboden u klimu.

buni me tih 3 metara creva

To sa minimum 3m creva je izmišljotina "ovlašćenih" servisa da uzmu pare na kontu doplate za dužinu cevi. Ili prosto njihovo neznanje ili inercija, slično formiranju Li-Ion baterija punjenjem tri puta po 12 sati. Glupost.
Skoro sam roditeljima kupio neku Hisense inverter klimu u Gigatronu i vaučer za ugradnju klime (16000din) i zvao neki servis sa spiska ovlašćenih servisa koji sam dobio od njih.
Lik iz servisa mi je rekao preko telefona da za inverter klime moraju duže cevi, a da vaučer pokriva samo do 2m instalaciju te da moram da doplatim 4000 din jer je, zamisli, inverter.
Progutao sam tu priču jer tad nisam imao pojma ništa na tu temu. Ne znam ni koliko su na kraju metara cevi stavili, ali sam doplatio 4000din.

U međuvremenu je na mojoj Samsung klimi crkla ploča za kontrolu invertera pa sam se malo edukovao na ovu temu...
Minimalna dužina cevi APSOLUTNO ne treba da ima veze sa tim da li je klima "inverter" ili nije.
To da je klima "inverter" samo znači da kompresor može da radi na podesivom broju obrtaja (za razliku od on/off klima koji su uvek radili sa istim brojem obrtaja kompresora).
Inverter klima ne greje/hladi ništa magično bolje od on/off klime, samo fiksni broj obrtaja kompresora on/off klime je obično manji nego max broj obrtaja kompresora sa varijabilnim brojem obrtaja koji ide uz inverter klime, pa zato kao inverter brže zagreje/ohladi u startu.
Dakle jedina razlika je kontrola obrtaja kompresora. Stoga apsolutno nema razloga da on/off kompresor zahteva drugačiju dužinu cevi u odnosu na "inverter" i obrnuto.
A zove se "inverter" jer se kompresor na kraju ipak kontroliše AC strujom te kontrolna ploča mora da poseduje kolo koje pretvara jednosmernu struju nazad u naizmeničnu struju (koje je šematski samo "invertovano" kolo od ispravljačkog kola (kola koje pretvara naizmeničnu u jednosmernu struju). Ono što je tuga je što će sada da crkavaju te kontrolne ploče za inverter, a ne kompresori.

Treba pogledati uputstvo za konkretnu klimu i ako se tamo i pominje neka preporučena minimalna dužina, to je verovatno samo zbog buke i vibracije, a ne pravilnog rada.
Van pameti je fabrički prepuniti zapaljivim gasom klimu i zahtevati od korisnika da se stavi bar tri metra cevi da ne bi kao bilo previše gasa.
Generalno, cev je i OK da bude što kraća jer je senzor na izlazu unutrašnje jedinice i elektronika koja kontroliše obrtaje kompresora zna samo za tu vrednost, ne uzimajući u obzir da napolju ima na suncu još par metara bespotrebnih smotanih cevi koje smanjuju efikasnost sistema.
Bolje da "ovlašćeni" monteri stave antivibracione stopice i time smanje buku nego da motaju višak cevi bezveze pokušavajući da "ispoštuju minimum 3 metra".
Postoje portabilne klime, zatim klime što se se montiraju direktno na prozor, klime u automobilima itd... Zamisli kada bi svi ti modeli klima imali smotana tri metra cevi jer je to "neophodno za garanciju i pravilan rad"...

Niko ovde nije ni pisao da klima ne moze da radi sa manje od 3 metra cevi, govor je bio o tome kako se manje vibracija a pritom i buke prenosi ako su cevi duze kao i da je na vecini klima sistem standardno napunjen freonom sa tih 3 metra cevi na umu.
Meni su majstori naplatili cini mi se 35e za materijal sto bi verovatno bilo 10-15e da sam stavio 1m cevi a za tu razliku u ceni ne bih bas da mozgam da li bi bila glasnija/radila ispravno i sa 1m cevi.

Nisam ni ja rekao da je ovde neko pisao da ne može da radi sa manje od 3 metra. Ali na osnovu razgovora sa nekim servisima, ispada da te primoravaju da ti stave bespotrebno višak cevi inače neće da overe garanciju. A neki ovlašćeni monteri ni ne vakumiraju cevi pritom, a prave se pametni da mora 3 metra jer im je neko tako rekao.
Ne radi se o parama, radi se o tome što ni ti monteri neće da mozgaju.
U primerima koje sam ja gledao, gasa ima fabrički za do 5 metara instalacije, a za sve preko toga treba da se dopunjavaju cevi. Tako da je možda idealno 5 metara cevi da se smota oko vrele spoljne jedinice koja je utiplovana u zid pored glave. Ne vidim kako taj višak cevi mnogo smanjuje vibracije i buku, ako je spoljna jedinica i dalje realno na 1m od glave.

Hteo sam samo da skrenem pažnju da ako neko neće višak cevi da mu motaju bespotrebno, da treba da zna da je to sa min 3m glupost i da treba da potraži drugi ovlašćeni servis.

Nije izmisljotina, imas u uputstvu jasno napisano za minimalnu duzinu cevu.
Ne zahtevaju svi proizvodjaci, ali treba videti u svakom uputstvu posebno.
Dok se ne ispostuje sve iz uputstva, ne treba pustati servisera kuci i ne treba mu placati ugradnju, a isto tako je i normalno da oni nece da overe garanciju ako klima nije instalirana skladno sa uputstvom proizvodjaca.

Mitsubishi mislim da zahteva 1m ili nema ogranicenje, ne secam se, Daikin 2m, Fujitsu provereno 3m.

Ja sam na nekim uredjajima(na 4 Gree Amber Premium i 4 Gree Viola) motao cevi iza klime i ako sam cevi imao moje cevi, besplatno da kazemo, a serviser mi besplatno ugradjivao.
Moze doci do vibracija i grgutanja cevi, a ne znam da li moze dovesti do nekog kvara.

Dodatno, ko vam naplacuje metar cevi 4000 dinara, zaobidjite ga.

A Midea breezeless 12 zna li neko po uputstvu šta piše za dužinu cevi?

To sa minimum 3m creva je izmišljotina "ovlašćenih" servisa da uzmu pare na kontu doplate za dužinu cevi. Ili prosto njihovo neznanje ili inercija, slično formiranju Li-Ion baterija punjenjem tri puta po 12 sati. Glupost.
Skoro sam roditeljima kupio neku Hisense inverter klimu u Gigatronu i vaučer za ugradnju klime (16000din) i zvao neki servis sa spiska ovlašćenih servisa koji sam dobio od njih.
Lik iz servisa mi je rekao preko telefona da za inverter klime moraju duže cevi, a da vaučer pokriva samo do 2m instalaciju te da moram da doplatim 4000 din jer je, zamisli, inverter.
Progutao sam tu priču jer tad nisam imao pojma ništa na tu temu. Ne znam ni koliko su na kraju metara cevi stavili, ali sam doplatio 4000din.

U međuvremenu je na mojoj Samsung klimi crkla ploča za kontrolu invertera pa sam se malo edukovao na ovu temu...
Minimalna dužina cevi APSOLUTNO ne treba da ima veze sa tim da li je klima "inverter" ili nije.
To da je klima "inverter" samo znači da kompresor može da radi na podesivom broju obrtaja (za razliku od on/off klima koji su uvek radili sa istim brojem obrtaja kompresora).
Inverter klima ne greje/hladi ništa magično bolje od on/off klime, samo fiksni broj obrtaja kompresora on/off klime je obično manji nego max broj obrtaja kompresora sa varijabilnim brojem obrtaja koji ide uz inverter klime, pa zato kao inverter brže zagreje/ohladi u startu.
Dakle jedina razlika je kontrola obrtaja kompresora. Stoga apsolutno nema razloga da on/off kompresor zahteva drugačiju dužinu cevi u odnosu na "inverter" i obrnuto.
A zove se "inverter" jer se kompresor na kraju ipak kontroliše AC strujom te kontrolna ploča mora da poseduje kolo koje pretvara jednosmernu struju nazad u naizmeničnu struju (koje je šematski samo "invertovano" kolo od ispravljačkog kola (kola koje pretvara naizmeničnu u jednosmernu struju). Ono što je tuga je što će sada da crkavaju te kontrolne ploče za inverter, a ne kompresori.

Treba pogledati uputstvo za konkretnu klimu i ako se tamo i pominje neka preporučena minimalna dužina, to je verovatno samo zbog buke i vibracije, a ne pravilnog rada.
Van pameti je fabrički prepuniti zapaljivim gasom klimu i zahtevati od korisnika da se stavi bar tri metra cevi da ne bi kao bilo previše gasa.
Generalno, cev je i OK da bude što kraća jer je senzor na izlazu unutrašnje jedinice i elektronika koja kontroliše obrtaje kompresora zna samo za tu vrednost, ne uzimajući u obzir da napolju ima na suncu još par metara bespotrebnih smotanih cevi koje smanjuju efikasnost sistema.
Bolje da "ovlašćeni" monteri stave antivibracione stopice i time smanje buku nego da motaju višak cevi bezveze pokušavajući da "ispoštuju minimum 3 metra".
Postoje portabilne klime, zatim klime što se se montiraju direktno na prozor, klime u automobilima itd... Zamisli kada bi svi ti modeli klima imali smotana tri metra cevi jer je to "neophodno za garanciju i pravilan rad"...
U uputstvu za svaku klimu piše minimalna dužina instalacija, a uputstva ne pišu ovlašćeni servisi, nego proizvođači uređaja. Niko nikad nije rekao da je minimalna dužina cevi za svaku inverter klimu 3 metra, svaki proizvođač ima svoje preporuke.
Svaka dalja rasprava i filozofiranje o tome je nepotrebno.

Uz Breezeless E dolazi 3 metra cevi u pakovanju.

Uvek piše tih 3m cevi koji god da je brend

Prilozi

• IMG_20240703_135806247.jpg
    IMG_20240703_135806247.jpg
    175.5 KB · Pregleda: 28
  • IMG_20240703_135812336.jpg
    IMG_20240703_135812336.jpg
    115.2 KB · Pregleda: 15
  • IMG_20240703_135801330.jpg
    IMG_20240703_135801330.jpg
    140.9 KB · Pregleda: 12
  • IMG_20240703_135753874.jpg
    IMG_20240703_135753874.jpg
    160.1 KB · Pregleda: 12
  • IMG_20240703_135750588.jpg
    IMG_20240703_135750588.jpg
    156.6 KB · Pregleda: 8
  • IMG_20240703_135742969.jpg
    IMG_20240703_135742969.jpg
    172 KB · Pregleda: 8
  • IMG_20240703_135738742.jpg
    IMG_20240703_135738742.jpg
    136.1 KB · Pregleda: 27
Uvek piše tih 3m cevi koji god da je brend
Zavisi za koju dužinu cevi je klima fabrički napunjena freonom. Uglavnom je to 10 - 15 metara i onda je minimalna preporučena dužina cevi 3 metra, ali ima i modela koji su fabrički napunjeni za manje dužine i onda je i minimalna preporučena dužina cevi kraća. Viđao sam neka upustva gde piše i 1,5 metara i 2 metra kao minimalna dužina cevi.
Ako se dobro sećam imao je LG neke modele koji su fabrički napunjeni za 7 metara instalacije i minimalna dužina cevi u uputstvu je bila 1,5 metara, a i za jedan Daikin model sam video minimalnu dužinu cevi od 2 metra.

Poslednja izmena:
To bi moglo imati smisla, jer za Mitsubishi koji nema nikakav minimum pise da ako se stavlja vise od 7m instalacije, treba da se dopuni.

Na mom Mitsubishiju piše maksimum 15m a minimuma nema. Kod mene trebalo 1.5 m instalacije toliko i stavljeno. Nema ni da šušne kako zimi tako i leti. Sve je do kvaliteta izrade klime. Glupo je porediti žabe i babe odnosno klime od 1000 i više evra i klime od 200.
To bi moglo imati smisla, jer za Mitsubishi koji nema nikakav minimum pise da ako se stavlja vise od 7m instalacije, treba da se dopuni.
Na kom to modelu? Bika je neka diskusija ovde oko dužine cevi i baš sam ispitao ta uputstva za Mitsubishi heavy.

Mitsubishi LN svi modeli.

Nemojte brkati maksimalnu duzinu cevi i podatak posle koliko metara treba da se dopuni.
LN-u je maksimum cevi 20/30m, ali posle 7 mora da se doda gas koliko je propisano po svakom dodatnom metru(kod LN-a 20g po metru).
1720034464829.png

Vidim da za SRK Heavy ide 20g/m za preko 10m za 25icu, a za 35icu ne treba dodavati, ali obe imaju max 15m duzinu cevi.

1720034864193.png

Poslednja izmena:
Na Daikin Australija sajtu čak piše da odbijaju da daju garanciju na klimu, ako nije ugrađena sa minimalnom dužinom cevi koja je navedena u uputstvu za montažu.

If a Daikin product is installed with less pipe work than the minimum requirement specified by Daikin engineers, noise and/or vibration issues may occur and the system may not perform at an optimum level.

Daikin systems are designed, tested and manufactured to perform at their peak according to stringent specifications, which is part of what makes Daikin a world leader in air conditioning technology.

Daikin will unfortunately not cover warranty claims for issues caused by units not being installed in accordance with their manuals.

Mnogo ličnih uverenja na jednom mestu...

Mnogo ličnih uverenja na jednom mestu...

Ja bar imam svoje mišljenje, dok većina samo prepričavaju tuđa uverenja ("minimum tri metra" i formiranje Li-Ion baterije 3 x 12h).
A većina mora da je uvek u pravu?

Meni ako veš mašina skače tokom centrifuge, ja znam da nije montirana tj nivelisana kako treba, a ne da je verovatno problem što mi je odvodno crevo manje od tri metra a pritom veš mašina ima inverter motor...

Evo gledam da kupim ovu Samsung (igrom slučaja inverter) klimu koja u uputstvu apsolutno nigde ne pominje nikakavu minimalnu dužinu instalacije, čak kaže da instalacija treba da bude minimalna. Pominje se samo maksimum i tada mora da se dopunjuje. Ne pominje se ni preporučeni minimum zbog buke itd...

1720702916554.png

Ovo što piše u uputstvu je da treba da se stave antivibracioni držači, ali što bi ovlašćeni monter čitao uputstvo kad on sve već zna, neko ga je uveo u posao.

1720704081124.png

Ali ne znam koga da zovem na montažu jer gde god da pogledam piše nebuloza od minimum tri metra za magični inverter koji svi samo prepisuju jedni od drugih.

Znači neki proizvođač je nekad možda prepunio neku klimu (koje je slučajno bila inverter) tako da je bilo preporučeno tri metra da se stavi (i napisao u svom uputstvu) i neko je to pročitao i mislio da je to do toga što je inverter i igrao se gluvih telefona i sad nestručni likovi prepričavaju tu priču za svakog mogućeg proizvođača i svaki mogući model ako je "inverter" jer blage nemaju ni sami šta znači inverter i odakle pojam potiče.

Primeri nebuloza:

Gigatron spisak ovlašćenih stručnjaka:

1720703751768.png

Neki ovlašćeni servis:

1720703577406.png

Još jedan "ovlašćeni":
1720703669587.png

Ali neću da spamujem više na ovu temu.
Ako ova Midea Breezeless "mora" sa minimum 3m da se instalira i nikome ne smeta smotani višak instalacije, samo napred.

• Like
Reagovanja: rtx
Kako da u SmartHome pronadjem trenutnu potrosnju klime? Real-time? Nikako da nadjem, mozda koristim neku drugu verziju app.

Tvoje lična mišljenja, uverenja i stavovi ni na koji način ne menjaju činjenice. Slobodan si da ih imaš. Mada bi pre formiranja stavova trebalo malo više vremena posvetiti nekoj temi radi boljeg razumevanja.

Ne znam o kakvim li Ion baterijama i centrifugi pišeš ovde. Za to postoje već teme.

Ljudi kakva je klima all easy pro, vidim ima je i pod brendom Midea ali i pod MDV brendom dali je to ista klima..ovde nemožes da je nadjes pod midea brendom nego samo pod MDV rendom.ista specifikacija mislim da je i ista firma.ali koja je bolja.ustvari dali je uopste dobra klima...

Nazad
Vrh Dno