Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da li je neko pravio DIY / uradi sam usmerivač vazduha?

Trebao bih da malo usmerim izduv POSTRANCE, nadesno, da ne duva po krevetu. Pomeranje klime nije opcija a ovi usmerivači koji mogu da se kupe su svi gore-dole.

Znam ponešto da odradim sam ali ovde nemam ideju odakle uopšte početi, svaka pomoć je dobrodošla
Ne pomaze ono stimanje na klimi lijevo desno ?

Heh ja skapirao da je bolja efikasnost grejanja / hladjenja, zbog vece povrsine i razmene toplote. Al kapiram da je odrzavanje teze u odnosu na jednoredni jer ce prasina da se vise skuplja.
Zato sam naveo da se pored dvorednih isparivaca stavljaju i jaci ventilatori da bi lakse strujao vazduh kroz lamele. Btw, Gree Amaer Premium ima troredni, i jos neke Nordic varijente drugih proizvodjaca, sta cemo sa njima, kako se oni odrzavaju?! Uhvatis puromat pa udri sa svih strana 😎

Zato sam naveo da se pored dvorednih isparivaca stavljaju i jaci ventilatori da bi lakse strujao vazduh kroz lamele. Btw, Gree Amaer Premium ima troredni, i jos neke Nordic varijente drugih proizvodjaca, sta cemo sa njima, kako se oni odrzavaju?! Uhvatis puromat pa udri sa svih strana 😎
Ne znam ja sam mideu cistio spoljasnju sa Parocistacem. Kolko je to dobro ili loshe ne znam :) Nisam je do sad *****ao, posto sam video da unutrasnju jedinicu majstori ciste sa onim rucnim parocistacem iz Lidla. Ne znam jel smem inverter da sad cistim sa tim, jer nemam pojma dal tu ima elektronike :)

Ima elektronike jos vise, al ako pazis sme, parocistac je po meni najbolje resenje za pranje klime

Ako si pratio foum mozda si negdje procitao moje postove da kod buraza u kuci novije gradnje na 80m2 sa jako dobrom izolacijom ima jedna 12ka Mitsubishi. Prostor otvorenog tipa i grije odlicno. Ali tamo kod spavacih soba je vec svjezije malo. Ja bi dodao jos jednu tako da na tvojih 100m2 treba takodje vise klima. Tu ti jos zavisi kako ti je unutrasnji prostor uradjen. Koliko soba, krivina itd. Ako stavis velike klime samo ce smetati, to je katastrofalno rjesenje. Bolje manje a vise njih.
Ja bi je stavio da radi na spratu ali iz te prostorije gde bi klima radila idu vrata u 5 soba

Ima elektronike jos vise, al ako pazis sme, parocistac je po meni najbolje resenje za pranje klime

Neke upute i preporuke?>
Imam parocistac a nikako da odem (jer je u drugom gradu i preklapa nam se radno vrijeme) u prodanicu koja ima hemiju za ciscenje klima, pa bih odradio parocistaces, osim ako nema nekih baš rizičnih momenata*

Ja bi je stavio da radi na spratu ali iz te prostorije gde bi klima radila idu vrata u 5 soba
Uh, za tako nesto bi ti trebalo vise klima. Na kraju krajeva dok kupis kako treba mozda na duze staze da razmislis o podnom i tp da ubacis. Sve ostalo ( po mom misljenju ) je gubljenje vremena i para.

@LukasP nažalost kod ove klime nije podesivo, Midea je u pitanju. Da sam znao ne bih je kupio (pre 3 meseca) ali ko da razmišlja o svemu. Sad moram nešto da nabudžim

Ako verujete apple watch noise level detectoru posto nemam profi uredjaj :)

Ugasena klima
IMG_0106.jpeg

16c fan 100% Turbo on
IMG_0107.jpeg

16c 100% Turbo off
IMG_0108.jpeg

Spoljna jedinica
IMG_0109.jpeg

Ispod onoga sto pise na nalepnici, al ajd da cekam zimu pa da vidimo kako ce onda da se cuje.

@LukasP nažalost kod ove klime nije podesivo, Midea je u pitanju. Da sam znao ne bih je kupio (pre 3 meseca) ali ko da razmišlja o svemu. Sad moram nešto da nabudžim
Daj slikaj kako izgleda deo gde izbacuje vazduh. Malo mi cudno moja midea 12tica on off klima imala je rucno da podesim dal hocu levo ili desno da duva vazduh, pritom isti sistem mi i na midea 7000btu koji je jos stariji.

Uh, za tako nesto bi ti trebalo vise klima. Na kraju krajeva dok kupis kako treba mozda na duze staze da razmislis o podnom i tp da ubacis. Sve ostalo ( po mom misljenju ) je gubljenje vremena i para.

Ja ne zelim da grejem na klimu nego samo da hladim..Imam gas za grejanje

da se nadovežem i ja, nadam se da nisam pogrešio podforum..
potrebna mi je klima inverter za 50kvadrata u stanu.. cena da bude do nekih 50.000din
dajte neke predloge, na šta obratiti pažnju..
prevashodno mi je potrebna za hlađenje a za prelazni period malo dogrevanje.. jer imam centralno grejanje

Ljudi pre nego sto pitate bar prelistajte 5 strana u nazad, to je mozda 10 minuta.

Ne postoji klima da nema vertikalno i horizontalno usmeravanje vazduha.
Ako se bas toliko ne razumete u tehniku, procitajte uputstvo za upotrebu barem.

Ok nisam se dobro izrazio, klima ima krilca, ima i na daljinskom indikator (swing/no swing) ali krilca se ne pomeraju levo desno uopšte.

Uputstvo sam negde zagubio a nema nigde za download. Model je Midea 12nxd1

Elem, nisam hteo na silu da ne polomim ali eto podstakli ste me da se to ručno podešava pa sam upotrebio više snage i uspeo da zakrenem problematičnu polovinu na drugu stranu, nadam se da će malo da ublaži nelagodu sad. Hvala svima :)

Super, jesi li koristio mideu tokom zime? Meni treba pre svega za grejanje pa mi je svako iskustvo i savet znacajan.
Ako misliš na Mideu Xtreme WIK, ja sam je koristio dve sezone na grejanju i zadovoljan sam. Lepo je grejala i na -12.

Ono što je malo problematično kod nje je što kada ugasi kompresor i dalje vrti turbinu koja izbacuje prohladan vazduh, ali i to može da se reši putem daljinca (jedan član je objasnio).

Ako misliš na Mideu Xtreme WIK, ja sam je koristio dve sezone na grejanju i zadovoljan sam. Lepo je grejala i na -12.

Ono što je malo problematično kod nje je što kada ugasi kompresor i dalje vrti turbinu koja izbacuje prohladan vazduh, ali i to može da se reši putem daljinca (jedan član je objasnio).
Pitanje jedno oko tog cuvenog vrtenja turbine kod Midea na grejanju kad iskljuci kompresor! U koju brzinu Midea vrti turbinu kad dostigne temperaturu i iskljuci kompresor, da li u onu u koju je radila dok je grejala, da li u prvu, drugu..ili je to ona kontrolna brzina koja ima kod svih klima kad dostignu temperaturu i rade da kazem na ler, bez kompresora?

ne znam na koju vi temp postavljate klimu ali moja haier on/off klima stara 20g korišćena samo za hladjenje postavljena na 28 stepeni i unutra je prijatno.nemam pametnu uticnicu ali mislim da troši 1.6kw/sat kad radi kompresor. za sat vremena je merač izmerio potrošnju od 0.4kw/sat bez velikih potrošača, sa klimom je potrošnja skočila na 2kw/sat.svi koji kažu da 1 stepen na daljinskom pravi razliku u potrošnji je tačno, kad stavim 27 kompresor mnogo duže radi da bi postigao zadatu temp, na 28 mnogo manje radi, potrošnja struje je manja a i sam osecaj prijatnosti boravka je na zadovoljavajućem nivou. da stavim na 26 mislim da se kompresor ne bi gasio. upitanju je sprat kuće, 65kv, sa izolacijom zidova 10cm i troslojnim pvc staklima.

Meni iskreno iznad 25 nije prijatna temperatura za neki duzi boravak a pogotovo 28.
Kako god okrenes totalno je subjektivno, mojoj lepsoj polovini je prijatno i na 27 i stalno mi prebacuje da joj je hladno dok je meni na 26 vruce :rolleyes:

Dve Fujitsu 12 LGC hlade 90m2, setovane na 24c, jedino kada je napolju preko 35c onda podignem kod ulaza na 25c zbog velike razlike mada uglavnom stoji na 24c i ne isključuje se dok napolje ne bude dnevna ispod 27c a noću ispod 20c.
Unutra je 24,5 do 25c.

To na koliko vam je setovana temp. nije toliko bitno, jer svaka klima je za sebe, prostorija, okolina. Bitna je ostvarena temp. u prostoriji. Stavite neki validan termometar zaklonjen od direktnog udara klime, na 1 m visine i to vam je ono sto ste dobili. Sve ostalo je relativno.

O ostvarenoj temperaturi i pricamo.

Pozdrav svima,

Treba mi savet, dvoumimo se izmedju:
GREE ECO PLUS PULAR 18K
Midea Breezeless CB1-18HRFN8.WIFI

Imamo 90 kvadrata, izolacija, pvc stolarija, klima bi sluzila samo za hladjenje.
Hodnik po sredini kuce oko 14kv, sa jedne strane dve sobe, sa druge dnevna i trpezarija izjedna, na kraju hodnika kupatilo.
Bez klime, ovih toplih dana, temperatura u kući je cca 26 stepeni.

Pitanje jedno oko tog cuvenog vrtenja turbine kod Midea na grejanju kad iskljuci kompresor! U koju brzinu Midea vrti turbinu kad dostigne temperaturu i iskljuci kompresor, da li u onu u koju je radila dok je grejala, da li u prvu, drugu..ili je to ona kontrolna brzina koja ima kod svih klima kad dostignu temperaturu i rade da kazem na ler, bez kompresora?
Kontrolna brzina, ali se poprilično oseti.

Pozdrav svima,

Treba mi savet, dvoumimo se izmedju:
GREE ECO PLUS PULAR 18K
Midea Breezeless CB1-18HRFN8.WIFI

Imamo 90 kvadrata, izolacija, pvc stolarija, klima bi sluzila samo za hladjenje.
Hodnik po sredini kuce oko 14kv, sa jedne strane dve sobe, sa druge dnevna i trpezarija izjedna, na kraju hodnika kupatilo.
Bez klime, ovih toplih dana, temperatura u kući je cca 26 stepeni.
To nije bas preporucivo hladiti sa jednom klimom, mozda sa 2x12ke u zavsnosti od rasporeda

Ja sam zadovoljan kod mene kako rashladnim stan sa 18ticom, iz dnevne sobe to lepo ide hodnikom i ohladi dve sobe na kraju. Stim da prva soba koja je 4x2 hladim sa 7000btu jer odatle radimo 4 kompa ipak greju :D

Slazem se da dnevna soba bude hladnija dok vazduh procirkulise. Tipa u dnevnoj je sad 25c a u hodniku na kraju poslednja treca soba 26.5c

IMG_0112.jpeg

procitao sam unazad 20 postova i dosao sam do nekog izabira
pa bih vas da pitam za pomoc, savet

Hisense Energy SE HiNano 12K (ka35xr0e)
MIDEA MSAFBU-12HRDNX-QRDOGW FOREST
Gree, 12K BTU, COMFORT MUSE EVO
Gree Comfort Clivia AI 12K GWH12AUCXB

ako nista za ponudjeno u tom cenovnom rangu.. stan u zgradi je u pitanju, ususkan.. stan je od 50 kvadrata ali od toga odbijam terasu kuhinju i kupatilo..

Nazad
Vrh Dno