Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Koliko se čeka na dostavu taga? Registrovao se, naručio i platio preko Enpay aplikacije prošli utorak i još ništa.

Niko ne moze sa sigurnosvu da ti kaze, vec krece sezona i mogu da se dese guzve bilo kada. Po nekom pravilu ne bi trebao da bude haos s obzirom da je utorak, ali opet ne moze se znati.

Od granicnog prelaza Tabanovce do granicnog prelaza Bogorodica ti treba oko 2h.

Gde ides?
Neoi Poroi.

Pre 2h stigao u Sarti. Noćas u 2 bio na Preševu, prešao u NMkd za 20 min. U 5 bili na Evzoniju, čekao nekih 30-35 min. i onda prva putarina kolona od 20-ak auta, samo 1 traka radi, dogodine naručujem tag. U Solunu na obilaznici izgubio max 10 minuta, nismo stajali, samo malo usporili, prošli oko 7.00 po grčkom vremenu. Gorivo sipao na Lukoilu iza Gevgelije, mnogo je čistija pumpa od zadnje okte.

Pre 2h stigao u Sarti. Noćas u 2 bio na Preševu, prešao u NMkd za 20 min. U 5 bili na Evzoniju, čekao nekih 30-35 min. i onda prva putarina kolona od 20-ak auta, samo 1 traka radi, dogodine naručujem tag. U Solunu na obilaznici izgubio max 10 minuta, nismo stajali, samo malo usporili, prošli oko 7.00 po grčkom vremenu. Gorivo sipao na Lukoilu iza Gevgelije, mnogo je čistija pumpa od zadnje okte.
Idemo isto u Sarti, doduse u avgustu ali bih zbog kasnog check-ina (zvanicno od 15:00) krenuo oko 3-4-5 ujutro iz N.Pazove. Kontam da smo do podne u Sartiju uz sve moguce guzve.

Idem u avgustu na Tasos, zanima me kako funkcioniše trajekt? Jel potrebno rezervisati, negde sam pročitao da se kreće na svakih 30tak min

Ma kakvi, tamo kada dođeš staješ u red i kupuješ kartu. Ima nekoliko različitih kompanija koje rade prevoz, baciš pogled koji kreće uskoro i tamo u kućici za njih kupiš kartu.
Bitna stvar je da ne ideš na trajekt u Kavalu, nego malo dalje iz mesta koje se zove Keramoti.

Thasos samo iz Keramotija.

Nekih 685 km sam prešao za 8h15min, jedno stajanje pola sata. Nije loša info, treća pumpa kad se udje u MKD ima vrh kafić i veliko dečije igralište da besna deca izdivljaju . Tu sam natankao ecto dizel do vrha. Naravno, tag je vrh, spas za MKD i GR. Za grčki sam uplatio 15e inicijalno, ali mi je skinulo 10 do smeštaja pa sam dopunio još 5e za povratak.

Poslednja izmena:
Ne mogu se setiti koje godine je to bilo, prve 3-4 pumpe u NMK su bile haos, nije im se moglo prići, ni za gorivo ni za WC.
Dakle, planirajte za gorivo da vam u tanku ostane malo preko minimuma, ne mora svaki eurocent da se uštedi.

Koliko Makedonci zakidaju kada se placa na pumpama gorivo u eurima? Ima li pravila ili koliko ko hoce u Vasem iskustvu?

Iz mog iskustva, ne mnogo, tipa zaokruže € na 60 MKD...

Nešto slično kao @rafiki, prošao obilaznicom oko 12h, možda sam dva puta baš zastao inače prošao lagano. Naravno malo usporeno, ali to je par km.
Ove godine nisam na Dojran, ne znam zašto ni sam, ali nije bila ni preterana gužva ni ka Evzoni, kod makedonaca oko pola sata, a kod Grka 10ak minuta.
Vreme kroz Solun sam da kažem tempirao jer sam ovih dana pratio i gmaps i flyover i najmanje gužve oko 11-13h. Takodje u obzir uzeti da gužve još nisu počele pa će verovatno od ovog vikenda biti više zastoja i na obilaznici.

Idemo isto u Sarti, doduse u avgustu ali bih zbog kasnog check-ina (zvanicno od 15:00) krenuo oko 3-4-5 ujutro iz N.Pazove. Kontam da smo do podne u Sartiju uz sve moguce guzve.
Bolje dođi ujutro i izležavaj se na plaži od prijavljivanja u hotel, nego da se kuvaš u autu i voziš u koloni u saobraćajnom kolapsu.
Koliko Makedonci zakidaju kada se placa na pumpama gorivo u eurima? Ima li pravila ili koliko ko hoce u Vasem iskustvu?
verovatno zavisi od pumpe do pumpe. Ja plaćam platnom karticom tako da i ne razmišljam o tome.

Bolje dođi ujutro i izležavaj se na plaži od prijavljivanja u hotel, nego da se kuvaš u autu i voziš u koloni u saobraćajnom kolapsu.
Tako nesto ja planiram, za dve nedelje krecemo na Sarti iz Novog Sada, oko 10-11 navece da krenemo, tamo smo do 10 ujutru, ja se nadam.

Thasos samo iz Keramotija.

Nekih 685 km sam prešao za 8h15min, jedno stajanje pola sata. Nije loša info, treća pumpa kad se udje u MKD ima vrh kafić i veliko dečije igralište da besna deca izdivljaju . Tu sam natankao ecto dizel do vrha. Naravno, tag je vrh, spas za MKD i GR. Za grčki sam uplatio 15e inicijalno, ali mi je skinulo 10 do smeštaja pa sam dopunio još 5e za povratak.
Mislim da sam negde čitao da ako grčki tag vidi manje od (cca) 2,5 € da neće otvoriti rampu.

Provericu, da ne bacam pare. I onako sledeće godine će vrv raditi nas tag.

Verovatno zavisi od redosleda rampi i cene prolaska kroz iste. Tačnije, od iznosa za poslednju rampu. :)

Okačio sam pricelist .pdf, ne morate da proveravate - ostaje "zarobljeno" tih 2,40€ :)

Ostavljaš im poštarinu za tag :)

Danas smo se vratili, na Gr granici 5 vozila ispred, kod Makedonaca 10, tako 2 kolone za vozila. Medjutim u smeru ka GR, kolona je bila povelika, cekanje verovatno 45+ minuta.
Grcki tag je znacio svakako, iako nisu bile velike guzve. Sto se obilaznice tice, danas oko 10 smo mozda 15ak minuta vozili 1-2 brzina, bez duzeg stajanja u mestu i posle lagano.

Za 7 godina, kada završe radove na obilaznici, mi na ovoj temi i dalje uredno obaveštavamo kako nema zastoja tj isti je u rangu nekih beogradskih ulica svaki radni dan...

Da sumiramo, zaista nije gužva ni tamo, ni nazad.

Grkinja mi jutros kaže, sutra (20.6.) počinje sezona i njen smeštaj je pun do 12.9 tj ima samo jedan apartman, jedan dan prazan, krajem avgusta. Kaže, jesu kraći dani u septembru, ali prodje gužva, pa "opet bude lepo" 😄

Krećemo kući, svratimo u Lidl da uzmemo nešto za usput, ne može da se hoda kolika je gužva. I kolica izgledaju kao da se vuku mesečne zalihe. Bukvalno početak sezone i kolapsa.

U cetvrtak na petak je bila uzasna guzva na evzoni prelazu - makedonci imali slobodan dan u petak. Cekanje 4 - 5 sati.

Ja sam nocas krenuo, bio na presevu oko pola 6 - prosli smo za 15ak minuta.
Pola 8 evzoni - sat i 15 min ukupno cekanje.

Nije bilo radara u makedoniji, na 2 mesta su kao neki radovi.

Da li neko zna da li ove godine može da se kupi vodafone internet kartica na prvoj benzinskoj kad se uđe u Grčku? Prošle godine je moglo.

Да не гушим тему бзв, има ли неко ко је скоро прошао кроз процедуру регистрације тага за Toll4All? Купио сам у пошти, регистровао и повезао картицу и за Србију и за С. Македонију. Нигде нисам унео свој број таблица већ сам морао преко предефинисаног уговора у пошти да се региструјем. Паре су ми уредно скинули са картице и "наши" и "њихови", треба ли још шта да одрадим да не бих направио колапс негде на рампи? Може и pp ко зна да не давимо тему...

Da li neko zna da li ove godine može da se kupi vodafone internet kartica na prvoj benzinskoj kad se uđe u Grčku? Prošle godine je moglo.
Ako i nema tamo ima po prodavnicama provajdera ili računarske opreme. Kupili pripejd neograničen internet na 7 dana 8 €. Bilo je i 100 GB na 14 dana - 15 €. Kupuje se uz pasoš.

Да не гушим тему бзв, има ли неко ко је скоро прошао кроз процедуру регистрације тага за Toll4All? Купио сам у пошти, регистровао и повезао картицу и за Србију и за С. Македонију. Нигде нисам унео свој број таблица већ сам морао преко предефинисаног уговора у пошти да се региструјем. Паре су ми уредно скинули са картице и "наши" и "њихови", треба ли још шта да одрадим да не бих направио колапс негде на рампи? Може и pp ко зна да не давимо тему...
Mislim da je broj tablice nebitan, samo je kategorija bitna. Moze tvoj tag bilo ko da koristi samo da je ista kategorija vozila.

Mislim da je broj tablice nebitan, samo je kategorija bitna. Moze tvoj tag bilo ko da koristi samo da je ista kategorija vozila.
Значи битно је само да имам довољно средстава на картици повезаној на таг? Нема додатних подешавања?

Nazad
Vrh Dno