Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Može neki suv, kombi ili sl. Takođe i službena vozila 😏

Put nije kao kod nas, ali nije baš da je samo za taljige.

Ograničenja im jesu nešto niža nego u okruženju, pa je savršeno ok biti u tim limitima ili malo preko, i sa strane bezbednosti i čuvanja automobila.

Meni smetaju saobraćajni znaci ograničenja brzine koji su ostali od nekih radova. Radova nigde, ali znak je tu, pa ako naletiš na radar,...

Kakvo je stanje sa tom famoznom obilaznicom oko Soluna,da li je neko išao zadnjih dana?

I pitanje,da li ima ovde neko ljudsko biće koje na autoputu vozi po ograničenjima (nebitno kakvo vozilo vozi),,mislim ono, 110,120,130 km/h?.....nedaj bože ako je još malo sporije (90,100 km/h) mislim da bi vas tada i konjska zaprega zaobišla....

Uvek poštujem ograničenja, eventualno 10kmph iznad, ali nikad divljanje ili brže od toga..

Kroz Makedoniju isklučivo po njihovim ograničenjima. Kroz Srbiju 110-130 na auto putu. Kroz Grčku idem nešto brže od 90 na deonici između Evzonija i Soluna, jer se izgleda tako vozi.

Uf,Grci kao mi......ja uvek pokušam u Grčkoj da vozim po njihovim ograničenjima,ali oko Soluna mislim da to nije moguće....jer ako vozite tamo 90km/h,dobro vam neko ne otvori prozor i dobaci "ajde brže malo ili se sklanjaj sa puta"....prosto se osetite kao da smetate na putu jer skoro svi jure solidno.......često je slična situacija i na našim autoputevima

Zato i ginu solidno.
Kroz MK na lošim deonicama jedva 80 može da se vozi, auto skače kao loptica u fliperu među pečurkama.

Prođoh ja solunsku obilaznicu, oko 6 ujutru nema "nigde nikog" odnosno vozio sam koliko sam hteo, na par mesta je put previše uzak za 2 vozila pa sam morao da usporim prilično, inače se vozi 90-120 (ograničenje 60, ali niko ne vozi tako sporo).

Što se tiče vožnje po autoputu, prvo gledam svoju i bezbednost svoje porodice pa auto pa tek onda kazne eventualne. Nikad na autoputu nisam platio kaznu, kod nas vozim 140 po tempomatu zbog prosečne brzine, u grčkoj uvek 150+, neretko i 200+ kada ostali spavaju, kroz Makedoniju koliko mi se učini da smem da ne uništim auto. Fun fact, pre par godina me "zaustavila" policija posle tunela nekog, vozio 140kmh kroz tunel, ograničenje 80, možda 3h noću. Samo nisam stao, prebrzo sam išao a u nekoj blagoj krivini, još oni imali mušteriju, nikad nisam imao problem. (Naravno ne predlažem ovo nikome, samo ako vam se desi da znate šta da očekujete, svako vozi kako smatra da treba a po ograničenju je najbezbednije.)

Kakvo je stanje sa tom famoznom obilaznicom oko Soluna,da li je neko išao zadnjih dana?

I pitanje,da li ima ovde neko ljudsko biće koje na autoputu vozi po ograničenjima (nebitno kakvo vozilo vozi),,mislim ono, 110,120,130 km/h?.....nedaj bože ako je još malo sporije (90,100 km/h) mislim da bi vas tada i konjska zaprega zaobišla....

Nadji moju poruku od pre nekoliko dana.
Slobodno na obilaznicu. Problem nastaje kada dodje do udesa, onda je zastoj. Ali evo i jutros se šleper poprečio na našem autoputu, kolaps.

Uključi Google maps (ako imaš internet), vozi kuda kaže da ćeš brže proći.

Naravno, ne preporučujem nikome ko nije potpuno siguran u sebe i vozilo, i da ima bukvalno bilo koga na putu pored vas. Ako i izdaleka vidim još nekoga na putu usporavam, teško je reagovati na tuđe reakcije. Prednost su asistencije koje auto ima pa može i sam da koči i koriguje pravac, a i u često van Srbije ljudi su naviknuti na brzu vožnju pa znaju kako da se ponašaju u tim slučajevima. U Srbiji čini mi se kad vozim 140kmh, ljudi gledaju kako sam bahat i letim po putu. U Grčkoj sam da 150 najčešće među sporijima, u Nemačkoj na 200kmh su me obilazili konstantno.

Ne znam na koji deo Grčke mislliš, ali na putu ka Halkidikiju sa 130km/h sam uvek među bržima.
Sada je Ring Road zatvoren, pa nema smisla pričati o brzinama. Dok je radio u punom kapacitetu, znalo se. Desna trka spora vozila, srednja traka 90km/h, leva traka ko koliko brzo može da vozi. Ja sam voleo srednju traku. Na 90km/h nikada nisam imao vozilo ispred sebe da ide sporije, niti mi se ko nazad "lepio" za auto.

Uf,Grci kao mi......ja uvek pokušam u Grčkoj da vozim po njihovim ograničenjima,ali oko Soluna mislim da to nije moguće....jer ako vozite tamo 90km/h,dobro vam neko ne otvori prozor i dobaci "ajde brže malo ili se sklanjaj sa puta"....prosto se osetite kao da smetate na putu jer skoro svi jure solidno.......često je slična situacija i na našim autoputevima
U Grckoj sto bi rekli, go with the flow :)
Posto iz Nemacke idem cesto za Srbiju a odatle i na more u Grcku, ovo su neke moje "brzine":
Nemacka ne prelazim 160-170 na tempomatu (12g star ne-arodinamican auto :) , 2 dece nazad nekad i krovni kofer, i ovo je previse)
Austrija tempomat na 140. Kolege Austrijanci kazu da policija ne dira do 150. Sem kod kamera kod beckih brda :D
Madjarska, 140, samo usporim kod onih kamera izmedju Beca i Budimpeste.
Srbija 135-140.
Makedoniju pratim ogranicenje zbog stanja puta, ponegde gde put dozvoljava do 10kmh preko.
Grcku do Soluna drzim 10 preko ogranicenja a od Soluna do Halkidikija kako vecina.

Inace tempomat na 140 u autu pokazuje oko 134-135kmh po GPSu tako da sam skoro uvek u granicama tolerancije.

Poslednja izmena:
Naravno, ne preporučujem nikome ko nije potpuno siguran u sebe i vozilo, i da ima bukvalno bilo koga na putu pored vas. Ako i izdaleka vidim još nekoga na putu usporavam, teško je reagovati na tuđe reakcije. Prednost su asistencije koje auto ima pa može i sam da koči i koriguje pravac, a i u često van Srbije ljudi su naviknuti na brzu vožnju pa znaju kako da se ponašaju u tim slučajevima. U Srbiji čini mi se kad vozim 140kmh, ljudi gledaju kako sam bahat i letim po putu. U Grčkoj sam da 150 najčešće među sporijima, u Nemačkoj na 200kmh su me obilazili konstantno.
Pre neki dan ka Nišu sam vozio 140 km/h po tempomatu i solidan broj automobila me obišao, ali su mahom stranci. Negde u blizini Aleksinca videh i radar.

Prvo ljudi prave magistrali iznad magistrale, lik napise "famozna" kao da kose travu putari.

Drugo ja vozim 130 kad je guzva, necu da se sklonim iz brze trake dokle god ne prodjem sve sto moze da ima u desnoj traci a ti ne smes po zakonu ni da mi blicas 🙃

A ja sam 24h u kolima, takav mi posao. Gledam po ceo dan sta rade ljudi u saobracaju, ne zna se ko je gori, ko jurca ili ko vozi polako.

A kad idem na odmor tek onda me boli uvo za jurnjavu.

Grci generalno sporo voze, sa sve otvorenim prozorima, nije baš da sam vozio kroz celu GR ali od Keramotija do Igumenice i južno do Kilinija jesam, dakle Egnatia Odos i Nea Odos.
Ne videh Grke da cepaju 200 svakako, a i putevi im nisu za 200 (takav teren ako ništa drugo).

Pre neki dan ka Nišu sam vozio 140 km/h po tempomatu i solidan broj automobila me obišao, ali su mahom stranci. Negde u blizini Aleksinca videh i radar.
Ne znam kakva je situacija sa kaznama za strance ali mislim da je u principu samo da plate i slobodni su. Velika većina stranaca kod nas voze preko 150km.

Ako ne zaustave na izlaznoj rampi, onda nikom ništa.

Pri velikim brzinama ne mora da neko izleti i da drugo lice bude problem, moze i sam auto.

Koliko god je covek siguran, cinjenica je da se i novi automobili kvare a kamoli matori koje vozi vecina Srba (10+g).

Zamisli pukne guma pri 120, polu osovina, odskoci kamen od poda pocepa menjac, ode zamajac pocepa menjac, upadne klapna u motor itd., cak i pri 80 nije prijatno i radi se opasnoj situaciji, a tek pri vecim brzinama.

Auto je sklop i kvari se, napravljen je u fabrici toliko da se kvari svaki deo na odredjenim kilometrazama i to je cinjenica od toga zaradjuju novac proizvodjaci. Kad se desi nesto tako, dzaba ti onda sve, a dovoljno je da se desi samo jednom.

Zato samo lagano i opusteno, sto kazu ovi iz SAT-a, meni odmor krece onog dana kad zatvorim laptop i iskljucim se. :)

Ja sam danas prošao Ring road-om ka jugu negde oko 11:30 po lokalnom vremenu. Jedno 10 minuta bila je gužva stani-kreni u dužini možda jedan km. Nakon toga je bila sekcija u kojoj se vozilo usporeno, ali bez zastoja još 15-ak minuta, i to je to.
Po onom Flyover sajtu, naišao sam baš u momentu povećane gužve, kad se vreme prolaska povećalo sa 10-15 na 25-30 minuta.
Inače, gužva u pravcu Halkidikija je veća nego što sam očekivao radnim danom u ovo doba pred-sezone.
Pozdrav

Išao preko Dojrana, Kilkisa, šumama i gorama, preko Poligirosa do Kasandre. 4 sata, sa nekoliko skretanja i lutanja. Dojran se isplati, koga mrzi da čeka u kolonama.30 km (35 minuta vožnje) je od Đevđelije, čeka se na granici 5 minuta (danas oko 10:30).

Moram da razradim kraću taktiku za povratak. :)

I ja sam išao preko Dojrana, ali posle "uobičajenom" rutom: Kilkis, Solun Ring Road, Nea Moudania, pa Sitonija, iza Neos Marmarasa. Krenuo u 09:30 iz Dojrana, 12 minuta za obe granice (11 na makedonskoj, ostatak na grčkoj). Sve zajedno 3 sata, zbog gužve na RR i količine saobraćaja prema Sitoniji.
Pozdrav

Juče prođoh kroz MKD na putu do Nea Iraklitse. Nema veze neke posebne sa temom, ali rekoh da vam napišem. Nekih 30km pre Evzonija je bio udes. Čekali možda 25-30min da se raščisti. E sad, krećemo nas ko zna koliko u trku ka granici onako nervozni, jer svi kapiramo da se za pola H tamo raščistilo i da su sva vozila vrv prošla. Vozim malo brzi auto, i dam po gasu, jer i nije los put pred kraj, i rekoh to je to, stižem prvi, i onda u trenutku u retrovizoru vidim kako me masa nekih AMG-ova, M5-ica i sličnih bukvalno preskaču po putu, i nastaje bukvalno Nirburgring. Totalni haos! Preteklo me je jedno 30 vozila sigurno. E sad, šta sam hteo da kazem. Mislim da je Mkd policija morala ovu trku da predvidi i krene sa nama do granice jer je bilo očigledno šta će da se desi. Ko zna i šta se sve dešavalo iza mene jer sam medju prvima stigao.. Ono je neverovatno opasno bilo, moj savet ako se neko nadje u sličnoj situaciji neka sačeka da svi prodji pa onda natenane dalje.

Da li je neko imao iskustva u julu utorak ujutru sto se tice guzve na granicama? Oko 7 na SRB-MKD i koliko posle treba do MKD-GR?

Niko ne moze sa sigurnosvu da ti kaze, vec krece sezona i mogu da se dese guzve bilo kada. Po nekom pravilu ne bi trebao da bude haos s obzirom da je utorak, ali opet ne moze se znati.

Od granicnog prelaza Tabanovce do granicnog prelaza Bogorodica ti treba oko 2h.

Gde ides?

Nazad
Vrh Dno