Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Dobro jutro drustvo! Koju bi klimu preporucili do nekih 1600-1700km primarno za hladjenje stana od nekih 80ak kvadrata? Mami sam prosle godine uzeo vivax aeri+ za grijanje i klima je top! Eh razmisljao sam uzeti vivax ACP-24CH70AEQI za potrebe hladjenja!? Pa ero ako moze preporuka? Hvala

Sad ne znam jel mi dovoljna 18ak ili da idem na 24ku? Razmisljao sam o ovom modelu ACP-18CH50AERI+ ista kao sto sam uzeo mami (za potrebe grijanja) samo sebi 18ku za hladjenje...

Sad ne znam jel mi dovoljna 18ak ili da idem na 24ku? Razmisljao sam o ovom modelu ACP-18CH50AERI+ ista kao sto sam uzeo mami (za potrebe grijanja) samo sebi 18ku za hladjenje...
nemoj nju, 18-ka aeri+ je dosta losija od 12-ke po ponasanju. 24-ka aeri+ je vec bolja od 18-ke. 18-ka tek aehi+ valja necemu.
Mozda pogledati frozzini (TCL) TAC-24CHSD/LFI - ima i grejac vanjske. Ili bolje dve 12-ke.

Poslednja izmena:
Meni su 24ke prejake za kucnu upotrebu, bolje idi na vise manjih klima.
Bice ti ujednacenija temperatura i imaces manje buke.

Evo sad gledam nigdje ne mogu u bosni da nadjem aehi+ 18ku... ako vi imate preporuku za neku drugu klimu ne mora biti vivax...

Nasao sam 18AEHI+ u silver mirror sa 5 godina garancike za 1800KM (900 eur), da li je dobar deal?

Meni klima prosle god ugradjena izbacuje kap po kap iz kondez creva , ove godine smo dodali jos jednu i ako unutrasnja instalacija ima strm pad jer je rupa u zidu ispod prozora mislim da nema bas dobar pad u zidu koji je oko pola metra sirine i na toj klimi nema kondenza pa na par minuti iscuri u mlazu i opet tako kao da se nakuplja negde sad dal je to u kadici ili zidu nisam siguran ...

@fatza

Nije mala vlažnost, ne pada ispod 60 ( trenutno je 68 ). Danas je klima radila oko 2h i izbacila je vrlo malo vode, i to prvih 70-80 min. ni kap. Kad završim sa hlađenjem uključim samo FAN da osuši izmenjivač i tada relativ. vlažnost vazduha redovno ide iznad 70. U DRY MODE dešava se slično. Nisam do sada koristio klimu za hlađenje pa ne znam da li je ovo normalno, ali vidim da se klima u dr. sobi ponaša potpuno drugačije ( kondenzat kreće da obilno izbacuje ubrzo po uključivanju i vlažnost vazduha u prostoriji je mnogo manja ). Inače klima je ispravna, dobro hladi uz malu potrošnju, ali mi se čini da odvod kondenzata nije propisno odrađen pri montaži.
Mislim da nemaš razloga za brigu. Ako ti se kondenz ne vraća i ne curi kroz unutrašnju jedinicu, onda je sve ok. Rupa bi trebala da bude izbušena u padu, to je osnovno pravilo, ne verujem da su tu omanuli.

Nasao sam 18AEHI+ u silver mirror sa 5 godina garancike za 1800KM (900 eur), da li je dobar deal?
Kod nas je 600e.

Gore je @Caridze predlozio Frozzini (TCL) TAC-12CHSD/LFI koju ima clan na forumu i mozes procitati iskustva.
Mozes da kupis dve te i da platis instalaciju za tih 900e koliko kosta jedna 18ka i dobices garantovano bolje klimatizovan stan nego sa jednom 18kom.
Ako te brine potrosnja, gorepomenuta klima je veoma ekonomicna i ima nisku modulaciju tako da neces imati iznenadjenja sa racunom za struju.

Nazalost nemam mogucnost da postavim 2 jedinice... sto znaci da imam mogucnost postaviti samo jednu klimu 🙂

Treba mi kontakt dobrog majstora koji ugrađuje klime u Beogradu, Banovo Brdo.
Hoću da stavim bolju izolaciju cevi, verovatno deblje cevi i preko kanalicu pa mi treba neko ko bi to uradio, zajedno sa vakumiranjem. Pošaljite mi poruku ko zna.
Hvala

Pozdrav

Imamo zidno/podno hladjenje, ali prošle godine mi je smetalo to što vlaga bude velika, kada na taj način spustimo temperaturu.
Kada se spusti na prihvatljivih 23c, po pravilu ide na 70% vlaznost, pa bude tezak vazduh. A otvaranje prozora ne pomaže ništa leti. Zato ove godine planiram da stavim 2 klime da pokriju 130 kvadrata (verovatno 18ke), pa mi treba preporuka za klime. Bitan mi je mod odvlaživanja, možda i on sam bude dovoljan da bude znatno prijatnije unutra.

Meni treba samo za hlađenje, imam centralno grejanje (možda nekad da se dogreje ali retko). Imam neku LG u dnevnoj, ali nije mi to dovoljno da pokrije 90m2.
Ako ti treba za hladjenje, onda mozes uzeti bilo koji inverter 12k btu.
Ako hoces malo kvalitetnije, Fujitsu, pa onda Daikin, Toshiba, Mitsubishi...

Ima li neko iskustvo sa ovom Mideom?
Mamina klima koja je verovali ili ne stara 24 godine jos radi ali je krenulo da kaplje iz unutrasnje jedinice. A spoljnja nekada nece da se ukljuci na prvu sto bi se reklo. I ranije je kapalo (ali uz zid) pa smo nekako ocistili unutrasnju kanalicu za odvod kondenza i nije kapalo do danas. Kondenz se skuplja u delu iznad krilca koje se pomera. Znam da smo trebali da je menjamo dok nije sezona ali sve kao ajde jos neku godinu da prodje ovako.

Ako sam pogresio mesto gde da ostavim poruku molim moderatore da prebace u odgovarajucu temu za klime.

Poslednja izmena:
Mislim da nemaš razloga za brigu. Ako ti se kondenz ne vraća i ne curi kroz unutrašnju jedinicu, onda je sve ok. Rupa bi trebala da bude izbušena u padu, to je osnovno pravilo, ne verujem da su tu omanuli.
Nisam siguran, jer ovo nije jedini propust napravljen pri montaži, a dosta mi je više njihovih praznih obećanja i ubeđivanja s njima oko očiglednih stvari.
Rizikovaću s garancijom i više neću zvati ove koji su klime postavili, tako da već sutra dolazi ekipa iz dr. servisa.

Kupujem kuću uskoro i odlučio sam da se grejem na inverter pa me zanima da li neko moze da mi kaže gde je najbolje da postavim klima uređaje i da mi predlozi koje da uzmem.
Postavicu skicu kuće (izvinjavam se na lošem radu)
Kuća ima 92kvm bruto površine
PVC su prozori i ulazna vrata
Cvrst materijal
Visina plafona 2.30
Još uvek nema izolaciju,ali postavicu sigurno već sledeće godine.
Bilo bi dobro da mi date neke predloge šta i kako i da li je uopšte moguće grejati ovu kuću na klimu zbog rasporeda.
Nov sam u ovome i ne znam apsolutno ništa.
Unapred se zahvaljujem svima .

Prilozi

• IMG_20240609_234316.jpg
    IMG_20240609_234316.jpg
    255 KB · Pregleda: 38
Jeste,prizemna.Pvc stolarija,mislim da nema podnu izolaciju,a ni plafon nema,svakako će to biti rešeno relativno brzo.

Idealno bi bilo da pre ugradnje klima prvo rešiš izolaciju. Bez izolacije moraćeš da u startu ugradiš jače, kvalitetnije i skuplje klime da bi se kako-tako grejao naredne zime, a da te dobro služe i kasnije. Sem toga, računi za struju biće dosta veći. Ako to ipak ne možeš da rešiš odmah onda bar izoluj tavansku ploču odozgo, što je relativno mali izdatak, a mnogo znači. Moja kuća imala je zidnu izolaciju, ali sve dok nisam stavio mineralnu vunu ( 15cm ) na tavansku ploču toplotni gubici su bili veliki, pa je grejanje bilo i skupo i nekvalitetno, a redovna je bila i pojava buđi. Kasnije sam dodao još 5cm stiropora i alu-roletne pa je sada to mnogo bolje.

Možeš sam okvirno da izračunaš toplotne gubitke objekta i benefite postavljanja dobre izolacije uz pomoć ovog toplotnog kalkulatora:

Što se tiče potrebnog broja i rasporeda klima, to sve zavisi i od budžeta i od dr. faktora. Ja npr. imam klimu u spavaćoj i ujedno radnoj sobi, ali sam je koristio tek povremeno i isključivo tokom dana, jer ne volim da boravim i spavam u pretoploj sobi a postojeća izolacija je dovoljno dobra da temperatura tokom noći ne padne za više od 2-3 stepena. Sem toga tu je komp, TV, monitor i dr. uređaji koji odaju toplotu, pa bi realno meni i najobičnija grejalica koja bi se povremeno uključivala ovde bila dovoljna. Ne znam da li bi tebi odgovaralo da se spavaća soba greje samo klimom iz dnevne sobe, a da je eventualno dogrevaš nekom grejalicom uveče? U tom slučaju spavaća bi bila uvek hladnija od dnevne sobe ( posebno dok nema izolacije )... a tu je i problem privatnosti.

Možda bi jednom klimom mogao da greješ dnevnu sobu i kuhinju s trpezarijom, ali bi i u tom slučaju trpezarija uvek bila hladnija ( naročito dok nema izolacije ), a i vrata bi morala da budu otvorena. Meni lično takva varijanta ne odgovara i mislim da je idealno da svaka prostorija ima svoj izvor grejanja.

Neko moje iskustvo je da je bolje postaviti unutrašnje jedinice na neki od unutrašnjih zidova.
Nije uopšte prijatno kada inverter duva direktno u ljude, pa i o tome treba voditi računa.

Kupujem kuću uskoro i odlučio sam da se grejem na inverter pa me zanima da li neko moze da mi kaže gde je najbolje da postavim klima uređaje i da mi predlozi koje da uzmem.
Cvrst materijal
Visina plafona 2.30
Bilo bi dobro da mi date neke predloge šta i kako i da li je uopšte moguće grejati ovu kuću na klimu zbog rasporeda.
Vidim da na skici nemas nikakvo predsoblje i ulazi se direktno sa ulice. S toga sigurno mogu reci da u kuhinji obavezno stavis vivax aehi+ 12 i to iskjucivo na poziciju iznad ulaznih vrata. I da je podesis da duva direktno u pod (vertikalno) - u tom slucaju radi kao slabija toplotna zavesa. Inace bice ti uvek ledara u kuhinji cim otvoris ulazna vrata.
Za ostale sobe - svuda vivax aeri+ 12. I to je to. Mozes i 12 aehi+, ako hoces da ih stavljas iznad prozora i isto podesis da duvaju direktno u pod / tako seces toplotne gubutke na staklu.

Ali kao sto su rekli - bez izolacije je tesko.

Pozdrav. Mozete li mi dati predlog za inverter klimu za grejanje. Uglavnom bismo inverter koristili za grejanje. Kuca je drvena, interesuje me grejanje prizemlja. Kupatilo i radna soba ce verovatno imati zasebno grejanje, mada ne bi bilo lose kada su vrata otvorena da se i te dve prostorije greju. Mesta za unutrasnju jedinicu, iznad prozora oznacenog na planu nema, ima levo od prozora. Kuca je drvena, s izolacijom od vune, 5 cm u zidu, 20 cm u krovu. Spoljasnja jedinica bi bila na juznoj, jugoistocnoj strani. Zanima me nesto kvalitetno, s budzetom ~ 1000 evra.skica.jpg

Idealno bi bilo da pre ugradnje klima prvo rešiš izolaciju. Bez izolacije moraćeš da u startu ugradiš jače, kvalitetnije i skuplje klime da bi se kako-tako grejao naredne zime, a da te dobro služe i kasnije. Sem toga, računi za struju biće dosta veći. Ako to ipak ne možeš da rešiš odmah onda bar izoluj tavansku ploču odozgo, što je relativno mali izdatak, a mnogo znači. Moja kuća imala je zidnu izolaciju, ali sve dok nisam stavio mineralnu vunu ( 15cm ) na tavansku ploču toplotni gubici su bili veliki, pa je grejanje bilo i skupo i nekvalitetno, a redovna je bila i pojava buđi. Kasnije sam dodao još 5cm stiropora i alu-roletne pa je sada to mnogo bolje.

Možeš sam okvirno da izračunaš toplotne gubitke objekta i benefite postavljanja dobre izolacije uz pomoć ovog toplotnog kalkulatora:

Što se tiče potrebnog broja i rasporeda klima, to sve zavisi i od budžeta i od dr. faktora. Ja npr. imam klimu u spavaćoj i ujedno radnoj sobi, ali sam je koristio tek povremeno i isključivo tokom dana, jer ne volim da boravim i spavam u pretoploj sobi a postojeća izolacija je dovoljno dobra da temperatura tokom noći ne padne za više od 2-3 stepena. Sem toga tu je komp, TV, monitor i dr. uređaji koji odaju toplotu, pa bi realno meni i najobičnija grejalica koja bi se povremeno uključivala ovde bila dovoljna. Ne znam da li bi tebi odgovaralo da se spavaća soba greje samo klimom iz dnevne sobe, a da je eventualno dogrevaš nekom grejalicom uveče? U tom slučaju spavaća bi bila uvek hladnija od dnevne sobe ( posebno dok nema izolacije )... a tu je i problem privatnosti.

Možda bi jednom klimom mogao da greješ dnevnu sobu i kuhinju s trpezarijom, ali bi i u tom slučaju trpezarija uvek bila hladnija ( naročito dok nema izolacije ), a i vrata bi morala da budu otvorena. Meni lično takva varijanta ne odgovara i mislim da je idealno da svaka prostorija ima svoj izvor grejanja.

Neko moje iskustvo je da je bolje postaviti unutrašnje jedinice na neki od unutrašnjih zidova.
Nije uopšte prijatno kada inverter duva direktno u ljude, pa i o tome treba voditi računa.
U dnevnoj sobi se nalazi velika crepana peć na drva koju su prethodni vlasnici koristili za zagrevanje cele kuće i kao dodatak jedan norveški radijator u sobi skroz levo,peć neću dirati,ostaviću za svaki slučaj da može da se dogreje ako bude bilo potrebe.
Što se tiče poda,neki plan je da se za sada postavi laminat u dnevnu i spavaću sobu.Nisam još odlučio šta ću postavljati ispod laminata,moraću da se konsultuje sa nekim.Na podovima je beton trenutno u svim sobama,kuhinja trpezarija i kupatilo su pločice.Za sada nas je dvoje pa sobu koja se nalazi dole levo na crtežu nećemo vrv koristiti.Najvise vremena ćemo provoditi u dnevnoj sobi.Kuca je zidana od pune opeke,debljina zidova je negde između 45-50cm.Sto se tice plafona,nije betonska ploča nego trska sa daskama i zemljom ili šta tu već ide.(Pretpostavljam,nisam 100% siguran ali znam da beton nije).Bio sam svega jednom gore i dosta fino i nabijeno to deluje.
E sad,koristili bi tavan vrv kao i neki vid ostave pa ne znam dal je moguće postaviti izolaciju od gore,moraću da se raspitam.
Ako ne bude moglo,postavicemo gips gore i staklenu vunu,ali kad finansije budu dozvoljavale.Svakako je u planu da se napravi i malo predsoblje jer se sad u kuću ulazi iz dvorišta,ali isto kad se bude došlo do nekih novaca :D
Sledeće godine ću sigurno postaviti termo izolaciju 8 ili 10 cm.
E sad sto se tice budžeta za klime on bi negde iznosio 1500-1700 eura.
Uskoro ću dobiti ključeve pa ću više znati oko same kvadrature prostorija i ostalo.
Razmišljali smo da postavimo klimu u dnevnu sobu i da grejemo i trpezariju a u spavaću sobu bi postavili jednu manju TA peć,i naravno tu je uvek crepana peć da dogrejemo na drva ako klima ne može da postigne.
E sad tu se javlja još jedan manji problem a to je struja.Planiramo odma da uvedemo trofaznu struju da bi to sve moglo da funkcioniše.Trenutno ima samo jedna tarifa struje,srednja valjda.
E sad,kad ni klima bila postavljena u dnevnu sobu,levo skroz pored prozora da duva u trpezariju,kako će klima da ugreje ovaj desni deo dnevne?Nisam nikad koristio pa se ne razumem kako to sve funkcioniše.
Šta mislite o ovome što sam napisao da li bi to moglo tako da funkcioniše ?
Hvala. :)
Zaboravi da napišem...
Ne smeta mi što će biti malo hladnije u trpezariji i kuhinji ako klima bude u dnevnom boravku.Takodje mi ne smeta što ce sva vrata biti otvorena (ako mora tako) jer još uvek nas je dvoje za sada.Za dogrevanje kupatila imamo malu grejalicu a i postoje već ugradne iznad vrata.

Pozdrav, da li neko ima iskustva sa klima uređajem Bergen premium kron black 12k? Dvoumim se da li da poručim ovaj model ili Vivax ACP-12CH35AEYIs. Trenutno oba modela se mogu naći na akciji za oko 80000.

.
U dnevnoj sobi se nalazi velika crepana peć na drva koju su prethodni vlasnici koristili za zagrevanje cele kuće i kao dodatak jedan norveški radijator u sobi skroz levo,peć neću dirati,ostaviću za svaki slučaj da može da se dogreje ako bude bilo potrebe.
Što se tiče poda,neki plan je da se za sada postavi laminat u dnevnu i spavaću sobu.Nisam još odlučio šta ću postavljati ispod laminata,moraću da se konsultuje sa nekim.Na podovima je beton trenutno u svim sobama,kuhinja trpezarija i kupatilo su pločice.Za sada nas je dvoje pa sobu koja se nalazi dole levo na crtežu nećemo vrv koristiti.Najvise vremena ćemo provoditi u dnevnoj sobi.Kuca je zidana od pune opeke,debljina zidova je negde između 45-50cm.Sto se tice plafona,nije betonska ploča nego trska sa daskama i zemljom ili šta tu već ide.(Pretpostavljam,nisam 100% siguran ali znam da beton nije).Bio sam svega jednom gore i dosta fino i nabijeno to deluje.
E sad,koristili bi tavan vrv kao i neki vid ostave pa ne znam dal je moguće postaviti izolaciju od gore,moraću da se raspitam.
Ako ne bude moglo,postavicemo gips gore i staklenu vunu,ali kad finansije budu dozvoljavale.Svakako je u planu da se napravi i malo predsoblje jer se sad u kuću ulazi iz dvorišta,ali isto kad se bude došlo do nekih novaca :D
Sledeće godine ću sigurno postaviti termo izolaciju 8 ili 10 cm.
E sad sto se tice budžeta za klime on bi negde iznosio 1500-1700 eura.
Uskoro ću dobiti ključeve pa ću više znati oko same kvadrature prostorija i ostalo.
Razmišljali smo da postavimo klimu u dnevnu sobu i da grejemo i trpezariju a u spavaću sobu bi postavili jednu manju TA peć,i naravno tu je uvek crepana peć da dogrejemo na drva ako klima ne može da postigne.
E sad tu se javlja još jedan manji problem a to je struja.Planiramo odma da uvedemo trofaznu struju da bi to sve moglo da funkcioniše.Trenutno ima samo jedna tarifa struje,srednja valjda.
E sad,kad ni klima bila postavljena u dnevnu sobu,levo skroz pored prozora da duva u trpezariju,kako će klima da ugreje ovaj desni deo dnevne?Nisam nikad koristio pa se ne razumem kako to sve funkcioniše.
Šta mislite o ovome što sam napisao da li bi to moglo tako da funkcioniše ?
Hvala. :)
Zaboravi da napišem...
Ne smeta mi što će biti malo hladnije u trpezariji i kuhinji ako klima bude u dnevnom boravku.Takodje mi ne smeta što ce sva vrata biti otvorena (ako mora tako) jer još uvek nas je dvoje za sada.Za dogrevanje kupatila imamo malu grejalicu a i postoje već ugradne iznad vrata.
Za
Cvrst materijal
Visina plafona 2.30
Kod vrata bih postavio neki kvalitetniji uređaj koji bi grejao kuhinju trpezariju i dnevnu sobu. Mitcubishi ili Fujitsu isključivo zbog kulture rada i efikasnosti. Pošto ti je limit 1700 tu bi išao sa nekim modelom oko 1000€ npr srk35zs-wf(123000din) provereno odličan.

.

Za

Kod vrata bih postavio neki kvalitetniji uređaj koji bi grejao kuhinju trpezariju i dnevnu sobu. Mitcubishi ili Fujitsu isključivo zbog kulture rada i efikasnosti. Pošto ti je limit 1700 tu bi išao sa nekim modelom oko 1000€ npr srk35zs-wf(123000din) provereno odličan.
Došlo je do malih promena,ipak ću postaviti izolaciju na spoljne zidove stiropor desetka.Nagovorio me drugar,kaže postavicemo mi to sami pa šta Bog da :D
Jer lik mi traži 2000e za ruke,komplet izolacija i bavalit..
Što se tiče plafona,neću ništa dirati za sada,jer je gore trska blato i šta tu već ide sve 40-50cm.Pa ćemo videti da li će sledeće godine trebati i to.
Odlučio sam da u dnevnu i spavaću postavim na pod,stirodur (najdeblji što će moći) i laminat pa šta bude.
Da li ta klima može da radi na monofaznu struju?Trebao da ubacim i neku manju TA peć za spavaću sobu 2-2.5.kw recimo.
Ubacicu trofaznu ali to se čeka jako dugo a i pitanje kakva je struja trenutno tamo.
Ako klimu postavim iznad vrata da li će temperatura u dnevnoj sobi biti približna temperaturi u trpezariji?Hvala na predlogu.

srk35zs-wf(123000din)
i po ceni jedne te ima 3! vivax aeri+ 12-ke ili 2 12-ke aeei, ili cak jednu 12-ku aeyi i jednu 12-ku aeri+.
Sta mislis sa cim ce se bolje ogrejati?
Uz svo postovanje "kulture rada i efikasnosti" - u ovom slucaju to je bacanje novca za nekog ko ga nema za rasipanje.

Da li ta klima može da radi na monofaznu struju?
Klime i rade na jednoj fazi preko obicne uticnice, nisu to sporeti sa rernama, ili vece toplotne pumpe.
Koliko kW imas na toj fazi? Pogledaj racun od struje.

Ja stvarno nemam nameru da ti objašnjavam razliku između ta dva modela ali razlika je ogromna. Ogrejaće se sigurno bolje, a naročito na nekom jačem minusu.Da li je nešto bacanje para stvar je percepcije i mogućnosti. Čovek lepo napisao do 1700 evra, pa neka bira šta hoće.

Nazad
Vrh Dno