Pa to je u sklopu rešavanja reklamacije. Oni moraju da zadrže kopiju računa inače ima poreska da ih utepa. Samo im spomeni da ćeš da ih tužiš poreskoj. Sigurno imaju i u kompjuteru. Ako je plaćeno karticom onda ima i banka.
Ja sam im to odmah i rekao, kako ste uvazili reklamaciju a sada je drugo pravilo za povrat novca, kojom to logikom ? Uvazili ste reklamaciju, samim tim priznajete da postoji taj fiskalni i da je kod vas kupljen TV. RAdnica je pocela da mi prica kako oni to storniraju pa im treba original sa potpisom vlasnika. Rekoh dobro, ali sada je sve digatalizovano, zaista ne razumem koncept originalnog racuna. Ona je nastavila da gusla, i ja sam rekao ovome da idemo odmah do poreske da se raspitamo, ali smo bili podaleko od centra, a saobracaj je bio uzasan, tako da je nastavio kuci. Malopre mi je javio da je nasao taj fiskalni u nekoj fascikli. Ja sam mu rekao da odemo i da kazemo da nismo nasli i da hocemo povrat, i da ako ne budu hteli odemo kod trzisnog inspektora i u poresku. Nisam vam ispricao i sta je bilo pre trazenja originalnog fiskalnog. Naime kada smo usli da vidimo sta je sa reklamacijom, drugu su rekli da mu je odobrena zamena, a ja citam pre toga e mail i vidim da pise, povrat ili zamena. Kada sam cuo da pokusavaju da mu uvale zamenu, rekoh ajmo mi na kafu da pogledamo sta imaju kao zamenu, vidim da im je ponuda ocajna i kazem mu trazi povrat i kupujemo za iste pare heisense 55 U6KQ. On je reklamirao TCL 50C725. MI se vracamo u radnju i drug kaze hocu povrat, radnik mu ladno kaze, ne moze vama su odobrili zamenu, e tu sam mu ocitao bukvicu, svasta sam mu izvikao. Pokupio se i kao demek otisao da jos jednom proveri i gle cuda video da moze i povrat. *** za koje pare ovi ljudi se ovoliko ponizavaju, kao da daju iz svog dzepa u pm.Znaci odvratna firma, ali odvratna zajedno sa bezobraznim osobljem.
Ne postoji više koncept "original fiskalni račun". Možeš da uradiš koliko hoćeš kopija, na kakvo god hoćeš papiru ili u elektronskoj formi, jer ima jedinstven QR kod. A ako je gotovinski račun, on je već vezan za PIB kroz taj QR kod i nema prostora za zloupotrebu sa porezom.
Ako je TV kupljen od kada je počela nova fiskalizacija, a drugar ima čitljiv broj računa na kopiji, mogu da skinu sa poreske uprave. Druga stvar je što oni to možda neće da urade.
Mogu da prave problem sa starim računima, ali za njih se uvek prihvatala kopija, čak su i prodavci često savetovali da se napravi kopija, jer original brzo izbledi.
I meni je kazem bilo nelogicno, ali ovaj drug se zurio i nije hteo da se danas bakce sa njima, pa je ostavio za ponedeljak.
Za povrat novca im je potreban broj fiskalnog računa koji se vidi i na kopiji.
Čim su zaveli uređaj koji je reklamiran u garantnom roku i na to još potvrdili garanciju odnosno uvažili reklamaciju = proverili su da je uređaj zaista pokriven sa nekim dokazom kupovine.
Ovo što vam sada rade je za prijavu inspekciji i svim mogućim udruženjima za zaštitu potrošača.
Pisao sam gore, prvo su lagali da nema pravo na povrat, pa kada im to nije proslo onda su krenuli sa fiskalnim. Ja cu posavetovati ovog druga da ode u sve moguce inspekcije, poresku , da pisemo e mail efektivi...
Njima ti ovo ladno prolazi kod 90% kupaca smem da potpisem, i danas bi proslo da nisam bio tamo pa nisam dao da ga vozaju.