ribolovacr
Slavan
- Učlanjen(a)
- 25.10.2010
- Poena
- 235
Sve je relativno. Koliko ljudi toliko cudi. Recimo meni je 23c optimalno. Kada bude 24c to je majica kratak rukav iako je napolju minus. Za spavanje isto.
To je tu negde kao kod mene. Grejem kucu 80mkv, prizemlje i spratMeni za januar za celu kucu ( 2 stana sa svime sto ide u svakom stanu, jel ) 16k dinara, matori te racune skuplja, al moram ja te kilovate da proverim. Ali predpostavljam u cemu je problem.
Greju dve Fujitsu, s tim sto keva ima sobicu, i ne gasi konvektor ( nece da joj iz kuhinje ulaze mirisi od kuvanja-przenja, pa i kad nije u sobi, soba zatvorena, a konvektor cepa) inace bilo bi mozda 10-12k dinara.
Uglavnom, januar je bio, manje vise hladan pa i ovako nije puno. Pogotovo jel matori racunao koliko bi drva otislo, i dosao do racunice, negde oko duplo manje, ako se sabere i ukupna struja, tako da, pijesma. Da ne pominjemo oko drva citav cirkus.
Da, greje se kuca, sa ukupno 72-3 kvm, sa 5 cm izolacijom.
Dok smo ložili Smederevac bilo je 30°c, pa se sad prilagođavamo na 25°c. Ispada da su onda u Africi sve žene a u Engleskoj muškarci. 😂 Sestri je i na ovih 25°c nekad prohladno. Navikla na Smederevac. 🤷 Takodje mi je velika razlika u temperaturi poda i sobne temperature jer nemam izolaciju, dole podrumi. Sad mi je u spavacoj sobi 23,5°c a pod je na 21°c, spoljna 12°c. U stanu mi je na 23°c toplo za kratke rukave bez problema, ali su u stanu zidovi, podovi, plafon, sve ista temperatura, kuća je druga priča, ispod 25°c trenutno ne može, videću kad izolujem malo bolje.![]()
Novi Hladni rat - kako klima uređaji prave podele među muškracima i ženama
On traje. Decenijama. Između 2 strane koje nikada neće naći zajednički jezik. Njegove žrtve drhte u uglovima “ratišta”. Novi “Hladni rat” se vodi između muškaraca i žena - u kancelarijama.klimauredjaji.com
Pogledajte prilog 430853
Pod kada je 20c ili preko je ok. Normalno je da je hladniji od zidova ako nemas podno grejanje.Dok smo ložili Smederevac bilo je 30°c, pa se sad prilagođavamo na 25°c. Ispada da su onda u Africi sve žene a u Engleskoj muškarci. 😂 Sestri je i na ovih 25°c nekad prohladno. Navikla na Smederevac. 🤷 Takodje mi je velika razlika u temperaturi poda i sobne temperature jer nemam izolaciju, dole podrumi. Sad mi je u spavacoj sobi 23,5°c a pod je na 21°c, spoljna 12°c. U stanu mi je na 23°c toplo za kratke rukave bez problema, ali su u stanu zidovi, podovi, plafon, sve ista temperatura, kuća je druga priča, ispod 25°c trenutno ne može, videću kad izolujem malo bolje.
Onda da me spases muke, da ne proveravam kilovate, Dobro da imam reference ovde od ljudi sa slicnim situacijama - kvadraturama.To je tu negde kao kod mene. Grejem kucu 80mkv, prizemlje i sprat
U januaru klime potrosile 735kwh. Bez popusta to mu dodje oko 100e, sa popustima nesto manje od 80e. Za te pare ima 1.3 m drva iscepana. Malo je reci da sam prezadovoljan. Kada zamenim ovaj vivax on-off, bice to jos 15-20% manje.
Grejalice generalno trose mnogo. Stavi pametnu uticnicu kod majke pa proprati. Verovatno ces doci do zakljucka da ti se vise isplati da tamo stavis jeftin inverter nego da dotiras eps.Onda da me spases muke, da ne proveravam kilovate, Dobro da imam reference ovde od ljudi sa slicnim situacijama - kvadraturama.
Pre 20 godina, dok se gradia kuca u kojoj sad zivim, bili smo u medjuvremenu u nekoj staroj kuci bez izolacije, prozori raspali, itd. Bila je Kreka Veso, to kad se zalozi, i da je 58 stepeni, to je top. Pogotovo jel su onda zime zesce bile. U sobama onamo gde treba da se spava, tipa -6Dok smo ložili Smederevac bilo je 30°c, pa se sad prilagođavamo na 25°c. Ispada da su onda u Africi sve žene a u Engleskoj muškarci. 😂 Sestri je i na ovih 25°c nekad prohladno. Navikla na Smederevac. 🤷 Takodje mi je velika razlika u temperaturi poda i sobne temperature jer nemam izolaciju, dole podrumi. Sad mi je u spavacoj sobi 23,5°c a pod je na 21°c, spoljna 12°c. U stanu mi je na 23°c toplo za kratke rukave bez problema, ali su u stanu zidovi, podovi, plafon, sve ista temperatura, kuća je druga priča, ispod 25°c trenutno ne može, videću kad izolujem malo bolje.
Greje njoj druze klima to bez problema, plus sporet kad se kuva rucak, sta znam sta sve, a klima jacine kao moja, a ja duplu kvadraturu grejem...Ne moze inverter, to je sobica od 6 kvm, nebitno, objasnio sam joj sinoc da ostavlja otvorena vrata, pa ako nece, imaju velike penzije, pa nek placaju, njihova stvar.Grejalice generalno trose mnogo. Stavi pametnu uticnicu kod majke pa proprati. Verovatno ces doci do zakljucka da ti se vise isplati da tamo stavis jeftin inverter nego da dotiras eps.
Ovo i mene nervira. Ja uzeo 1 Xiaomi i 1 onaj od 3 eura sa sondom, koji isto meri vlaznost i temperaturu. Jedan od drugog odstupaju za 0.5c, i za 5% vlaznosti.Senzori za merenje temperature/vlažnosti i obični sobni termometri su priča za sebe. Imam ih nekoliko i ponekad su manje-više usaglašeni, ali najčešće pokazuju dosta različite vrednosti čak i kada su dugo vremena postavljeni na isto mesto u istoj prostoriji. Upoređivao sam ih neko vreme dok nisam ukapirao koji od njih su precizniji od drugih. Recimo u ovoj sobi koju danima ne grejem je najskuplje plaćeni digitalni termometar/higrometar koji imam, a on obično i najviše brljavi i trenutno pokazuje 23,5 stepeni, dok svi ostali između 21-22. Merenje relativne vlažnosti - ista priča... potpuno različite vrednosti mere odvlaživač, prečišćivač vazduha, stoni i zidni higrometri... čak i do 10 % razlike u istoj prostoriji.
Bas tako, mnogo faktora tu ima, al ovako razvaljen od loze, malo tjeze cu to objasniti, mada i ne treba objasnjenja za ljude koji poseduju zdrav razum.Stan i 23 i kuca i 23 je totalno druga prica.
Subjektivni osecaj prilikom hladjenja je uvek da je temperatura niza zbog cirkulisanja hladnog vazduha. Ima smisla.. Kod mene na hladjenju obicno stoje na 24 a na grejanju 22-23. Coveku je veci temperaturni šok preći iz klimatizovane prostorije na +35c spoljne temp, nego preci zimi iz hladnog u toplo. Lakse se privici na te temperaturne razlike zimi nego leti.A cudno je to. Ja npr kada grijem nasimam klimu na 23 a ona grije na 24 a ljeti kada hladim nastimam 25![]()
JonizacijaSta je air magic opcija na daljinskom od Midea klime?
to koristim konstantno ili na odredjeni period? koliko dugo da drzim ukljuceno?Jonizacija
Kod mene je uvek upaljeno, svaki put kada je ugasis, pri pokretanju moras ponovo da pritisnes air magic. To je jedino sto mi ide na zivce, jer ne moze da zapamti predjasnje stanje.to koristim konstantno ili na odredjeni period? koliko dugo da drzim ukljuceno?
Nasalio sam se malo pa mi je post izbrisan... Htio sam samo reci da ta opcija na klimi ( za moje misljenje ) nema nikakvog efekta. Posto nazalost patis od alergija onda si svjestan da tu vise pomazu aparati sto prociscavaju vazduh sa hepa, ha 13+ filterima itd.Ne brini kolega u klimatizovanom prostoru boravim jedva 6 meseci godisnje. I kao neko ko pati od alergija poslednjih nekoliko godina sam ipak osetio vise olaksanje nego tegobu. Imam nekoliko preciscivaca vazduha u kuci ali nije poenta u tome nego smanjenom isusivanju koje kod Midee konkretno radi! Pogledacu uskoro negativne efekte iste. Problem je samo sto selo na koje ti mislis i selo u ravnom Banatu, nije isto i efekat je naravno drugaciji.
Evo ja da razbijem monotoniju sa temom: "Borba sa samurajima se nastavlja".
Mitsubishi premium model, LN25VG2 , prvo senzor, zamena unutrasnje, onda spoljasnja prenosi vibracij kroz nosac na zid, stavljen veci nosac i antivibracione gumice, pitanje da li je popravljeno, videcemo tek na sledecem vecem minusu...i sada naravno, skripi turbina, jer zasto ne bi skripala na 9k btu klimi od 166.000 dinara.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari