Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 13/13 Pro/13 Pro+

Ja ne znam o kom telefonu covek uopste prica, evo meni i ispao i hvatam ga normalno, celom sakom ne gledam gde pipam, otkljucava na jedan klik, proksimiti radi, pu pu da ga ne ureknem, font nestis koji hoces, lepo se vidi, citam bez naocara, slika extra, kamera ok, fluidan i normalan telefon. Jedina zamerka je baterija, mislio sam da ce sa ovim kapacitetom trajati duze, ali izgleda i ovaj Xeu rom trosi, jeste da je AoD ukljucen, ali u odnosu na druge Xiaomi sa Sd chipom koje sam imao, ovo je drasticno krace...
 
Izgleda da je do modela ,ima ih toliki da ovo vec vodi u besmisao.Pro plus kod mene je odlican.
 
Ekran je tek nešto malo duži nego na LGiju, a oba telefona su fizički istih gabaraita. Povećana su slova do kraja, ubacivao sam neki font, ali to bude samo unutar telefona a ne u browseru. I to gužvanje objava, tako da kažem, nema veze sa veličinom slova. Možda bi drugi browser bio dobro došao, ali sve ono što sam naveo teško da se može popraviti, zameniti i prilagoditi, jedan klik je jedan, a više ih je više i tu nema pomoći. A i da može, ja sam običan korisnik i bez veštine i želim da se što manje zamaran, a ovako kako je sada, baš zahteva punu koncentraciju, ala korekcija fotografija, ili ne dodirivanje obrazom ekran.
To za font si u pravu. U suštini nedorađen posao.. Mnogo beše marketinga oko toga, kad ono - ćorak.
Ako pod 'objavama' misliš na notifikacije, takođe se slažem. Toliko najavljivana 'preglednost' je, ustvari, samo malo drugačija gužva..
Za rotaciju pri fotkanju hm.. Prosto mi je neshvatljivo da nisu ubacili neku prostu opciju -funkciju tipa 'on click no rotate'..
Bah, ne volim ni ja mnogo da podešavam ali, to je to kod redmi-ja - software.
A što se tiče eventualnih slučajnih aktivacija u džepu, ili na dodir dugmadi - ima predviđeno rešenje:
I na kraju, ako ti proksimiti tokom razgovora pravi probleme, jer obrazom dodiruješ ekran, onda ili trpiš (pa uzmeš neki flagship) ili klik na power dugme po uspostavi poziva..
 
Ovako, čitljivost foruma i sajtova nije dobra kao što je na starom LGiju, font ne može da se promeni, barem ja ne znam. Dok se kuca post, slova su puno veća, dok, a u postu iznad su pa možda i duplo manja.
Ja držim telefon levom rukom i ona dva dugmeta sa desne bočne strane tek malo vire i malte ne se ne osećaju pod prstom i lako se pritisnu a da se to ne oseti i desilo mi se već drugi put da se telefon ugasi, juče ode i u sejfti mod. Meni telefon služi za slikanje operacija u mehanici i hvatam ga ponekad grubo u prljavih prstiju. Da se otključa telefon, mora barem dva puta da se kucne, nekad i više, potom da se nekad i prevuče prstom pa onda još bar dva poteza da se napravi grafički kod. Otključavanje na otisak prljavog prsta i obrazom, nije prihvatljivo za moju upotrebu. Ja mislim da svaki telefon okreće sliku naopako kad se ravan telefona okrene, isto je to radio LG, ali je rotiranje bilo lako, kratko i bez dupliranja fotografije. Jesu slike odlične, ali izoštravanje iz blizine ne ide brzo, na recimo petnaestak, dvadesetak cm promašuje i hvata pozadinu dalje, pa onda zum mora da se prebaci na 0,6 umesto 1, kako stoji, ili da se telefon brzo približava i odaljuje da bi uhvatio željeni fokus. I tačno je da baterija ipak ne traje koliko bi se možda očekivalo, čim se lista net, troši se.
 
Sad sam uhvatio telefon desnom šakom, pojavilo se power of i reboot, da nisam video, ugasi se. Ne pada mi na pamet da se opterećujem time, kako hvatam telefon, neki poseban bonton, on treba meni da služi a ne ja njemu.
Odličan zaključak, nedovršen.
 
Sad sam supruzi demonstrirao "naopaku" sliku, brojao sam, 9 klika da se napravi da bude normalna, dok kod LG V20, svega dva, rotacija za 90 i još 90 stepeni i nema mogućnosti zabune i brisanja greškom.
 
Sad sam uhvatio telefon desnom šakom, pojavilo se power of i reboot, da nisam video, ugasi se. Ne pada mi na pamet da se opterećujem time, kako hvatam telefon, neki poseban bonton, on treba meni da služi a ne ja njemu.
Odličan zaključak, nedovršen.
Uh, zaboravih da je senzor za fingerprint kod 13-tice na ekranu a ne na power dugmetu..
To znači da je vrlo moguće da goreponuđeni method-press nije ni ponuđen..
Po pitanju jednostavnijeg brzofokusnog fotkanja levom rukom hm..
1. Možeš podesiti da fotka dodirom prsta na bilo koji deo ekrana
2. Isto tako, može se podesiti da ti pamti poslednje korišćeni fotomod. Preporučujem 'documents' mod, jer tu odmah ima auto fokusiranje na blizu i onda telefon automatski određuje šta će i kako biti fokusirano u vidu žutog pravougaonika..
Ukoliko ne znaš gde se to podešava, startuješ kameru, potraži u settings/Camera settings/Preserve settings/Camera mode kao na slici...
 

Prilozi

  • IMG_20240221_085136.jpg
    IMG_20240221_085136.jpg
    70.5 KB · Pregleda: 54
Sad sam dohvatio telefon i shvatio da to uopšte nije moj telefon. Što ih prave različite?
 
Koristim Redmi Note 13 Pro Plus 12/512GB poslednje dve sedmice i kao relativno zahtevan korisnik koji što zbog posla što zbog privatnih obaveza poprilično ne ispušta telefon iz ruku u toku dana (pozivi, mailovi, viber, telegram, instagram, youtube, spotify i fotkanje). Pre njega sam skoro pola godine koristio Xiaomi 13 Pro i mogu reći da sem malo boljih kamera i veće težine 13 Pro i nema neke prevelike razlike, posebno što se uobičajenog korišćenja telefona tiče. RN13 Pro Plus mi čak ima mnogo bolje izbalansiranu težinu i debljinu pa ga je mnogo lakše i prijatnije držati u ruci ili džepu na duže staze.. Što se baterije tiče, tu su negde na istom nivou (meni je najbitnije da mi baterija komotno izdrži celo radno vreme do popodne) a svakako je tu i 120W punjac koji ga recimo od 5% do 100% realno napuni za do pola sata, tako da ga prakticno samo dopunjavam po potrebi. Ekran je što se ličnog iskustva korišćenja tiče za nijansu slabiji nego na 13 Pro (jer nema ni LTPO matricu a ni full Always ON, što je meni manje bitno jer sam i na 13 Pro koristio isti mod u trajanju od 10 sekundi). Svakako sam ga i ručno dodatno podešavao i na jednom i drugom telefonu da bi dobio onako lepe i živopisne boje. Oba su zakrivljena što mi se posle dužeg korišćenja sve više sviđalo.
RN13 Pro Plus je poprilično fluidan u radu, nema nikakvog kočenja ni seckanja pa čak ni kad se "opali" po neka zahtevnija igrica na iznadprosečnim podešavanjima. Otključavanje prstom ili prepoznavanjem lica radi perfektno.
Kamere su sasvim pristojne (posebno u dnevnim uslovima, dok se i noću dobro snalaze) dok je ona kao makro kamera skoro neupotrebljiva i stoji više radi ukrasa. Selfi kamera je ista kao i na 13 PRO, što znači da je softverski ograničena na 1080p snimanje ali pošto tu kameru koristim vrlo retko to mi praktično nije ni bitno. Tako da sve u svemu, za 400 eur koliko sam ga platio neotpakovanog i sa domaćom garancijom se dobije stvarno dobar telefon koji definitivno izgleda mnogo skuplje.
Jedino mi je bezveze što u startu nije došao sa Androidom 14 i HyperOS-om (koji su pre NG stigli na 13 PRO) ali se nadam da ce uskoro stici i na RN13 Pro Plus, mada neke specijalne razlike izmedju MIUI 14 i Hyper OS bar u korisničkom iskustvu i nema. Definitivno su sa ovim modelom i praktično podigli lestvicu ka flagship modelima.
 
Poslednja izmena:
Stigle slušalice 15-tak dana od kupovine telefona tj obnove ugovora u A1.
 
Verovali ili ne vratio sam se na Xiaomi 12 Lite već dobre dve godine stari uređaj. Kompaktan je, ekran mi je super zajedno sa kamerama. Ništa nisam dodatno podešavao samo sam instalirao svoje aplikacije i zadovoljan sam trenutno ovim što vidim. Što se kaže radi sve out from box. Ako nekoga interesuje Redmi Note 13 Pro 5G sa oflešovanim xiaomi.eu ROM-om neka mi se javi privatnom porukom.
Redmi Note 13 Pro 5G 8/256 Black
NOV korišćen par dana sa garancijom od godinu dana.
 
Screenshot_2024-02-23-17-25-26-464_com.miui.home.png

Pitanje, da li je moguce prikazati obavestenja kod aplikacije i broj obavestenja iz iste, a ne broj obavestenja za celokupan folder?
Na Huawei telefonu je tako bilo, i ako je u folderu vise app, pise iznad svake app broj obavestenja.
 


gsmarena_001.jpg

The first phone we recommend exploring as an alternative is the OnePlus Nord 3. It's an excellent smartphone with a similar price. It offers almost identical display and camera experience but tops the Redmi Note 13 Pro+ with faster hardware. It is only IP54-rated, though, and the base storage is 128GB instead of 256GB.
The Honor Magic6 Lite is about €80 cheaper than the Redmi, and it is worth considering for its exquisite design, similar display, and flagship-grade photo quality. The phone is only splash-resistant and features sluggish hardware and charging, though, and there are no stereo speakers.
We cannot but mention the Samsung Galaxy A54, which is over €100 cheaper and yet it will get you a waterproof design, a great OLED screen, gaming-friendly platform, and higher resolution ultrawide and macro cameras. The Galaxy A54 is not as fast - neither in charging nor in performance.
Finally, if the Realme 12 Pro+ is available in your market, it should be priced closely to the Redmi Note 13 Pro+. The phone has a lower-res 1080p display, but it can win you over its side with a premium IP65-rated design and a 3x telephoto camera.

Sa ovom današnjom Redmi Note 13 Pro+ sad su sve recenzije tu :)
 
Poslednja izmena:
Danas uzeh i drugi note 13 pro plus ,stvarno odlican telefon,jedino sto me iznenadise u yettelu da cena od marta ide gore,total 40 umesto 2400,ide na 2800,na moje pitanje da imam ugovor vec godinu dana,kaze svi ,kako ce to da izvedu videcemo
 
Prijavih se danas za slusalice,videcemo da li cu proci.napravih poredjenje punjaca bilo mi dosadno ,33w,66w,i 120w.
 

Prilozi

  • Screenshot_2024-02-24-17-12-14-060_com.miui.securitycenter.jpg
    Screenshot_2024-02-24-17-12-14-060_com.miui.securitycenter.jpg
    48.3 KB · Pregleda: 44
  • Screenshot_2024-02-24-17-13-05-492_com.miui.securitycenter.jpg
    Screenshot_2024-02-24-17-13-05-492_com.miui.securitycenter.jpg
    48.2 KB · Pregleda: 38
  • Screenshot_2024-02-24-17-15-55-465_com.miui.securitycenter.jpg
    Screenshot_2024-02-24-17-15-55-465_com.miui.securitycenter.jpg
    48.8 KB · Pregleda: 42
Super recenzija za RN 13 Pro Plus samo jos kad bi preciznije saznali kada za njega stize regularni update za HyperOS i Android 14...
 
Ja sam rešio da otuđim telefon, RN 13 Pro 8/256, kupljen krajem januara u Xiomi prodavnici u Beogradu po tada promotivnoj ceni, crni, brzi punjač 67w, zaštitna maska i filija preko ekrana uključeni u fabričkom paketu, 2 godine garancija, kod mnogih trgovaca svega godinu dana, čak i 6 meseci.
Jednostavno se nismo našli i opterećuje me telefon, prošlo je evo mesec dana i sasvim sigurno da se neću naviknuti ako već nisam za ovo vreme.

(Ne znam jeli ova objava primerena temi, ako treba, prebaciću je u oglase.)
 
Pošto ne ispunjavam formalne uslove za postavljanje oglasa, da stavim i prodajnu cenu, koliko je plaćen, 31.999 Din, imam fiskalni račun, da ne postavljam slike.
 
Mislim da ne dobijaju više uređaje od istih.
 
Mislio sam da je to povezano sa kritikama jer ako je to u pitanju ne bi bili jedini jer kod Xiaomija je to očito uobičajena praksa.
 
Pa da, pa im više ne daju uređaje za recenziju i ako su ih hvalili u prošlosti.
 
Peca je pričao o tome u videu krajem godine o najboljim telefonima. Negde je zapelo, očigledno Xiaomi ne voli kritike i to je to.
 
Danas uzeh i drugi note 13 pro plus ,stvarno odlican telefon,jedino sto me iznenadise u yettelu da cena od marta ide gore,total 40 umesto 2400,ide na 2800,na moje pitanje da imam ugovor vec godinu dana,kaze svi ,kako ce to da izvedu videcemo
Ako se ne varam cena paketa važi do isteka ugovora, tako da nemaju pravo da u toku ugovora menjaju cenu. Nova cena važi za one koji potpisuju novi ugovor. Ako je neko od članova pravnik nek to preciznije objasni.
 
Nazad
Vrh Dno