Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Veća mi je potrošnja ove godine za 163%

U novembru sam grejao grejalicama. Tada sam ugradio klimu krajem meseca. A u januaru sam bio odsutan 8 dana pa nisam grejao.

Verovatno imam više jeftinu.
Možeš li da mi slikaš pozadi odnos skupe i jeftine struje? Evo ovako:
I ne zaboravi na smanjenu potrosnju u odnosu na proslu godinu i bonus na povecanje nize potrosnje! Moj racun za struju od 555kWh je 3800din! :ninja::giggle:
On je imao preko 160% veću potrošnju u odnosu na isti mesec prošle godine, ali ne znam koliki popust je dobio za veću potrošnju jeftine struje.

Prilozi

• Screenshot 2024-02-20 at 21-41-06 7a6a6aa3-f115-4bc9-887a-f25e4092fa9c.png
    Screenshot 2024-02-20 at 21-41-06 7a6a6aa3-f115-4bc9-887a-f25e4092fa9c.png
    66.2 KB · Pregleda: 82
Sta grejes Kucu ili stan? Vidim cena joj 130k :unsure:
Kuća fan na maksimumu podesena na 22/23. Noću 20. Direktno 40m2 ali ne zatvaram vrata pa grejem i posredno još 38m2. Izolacija 10cm. Na podrumu plafon nije izolovan, dok se na spratu iznad greje. Stolarija drvena dva stakla i ok dihtuje. Sledeće godine ide još jedna da bi temp bila ujednačena.

Poslednja izmena:
Kad smo vec kod potrosnje i svega toga, dajte neke savete posto sam skoro kupio inverter.

Kupio sam HISENSE Energy SE 12K - KA35XR0EG. Ove zime koristim iskljucivo za grejanje jedne prostorije, dnevnog boravka gde se i spavalo, cca nekih 25 kvadrata. Januarski racun blizu 11k dinara, doduse radila je neprestano tj nije gasena. Po strujomeru vidim da cu taj ucinak da ponovim i u februaru. Ta prostorija je zatvorena i strah me da otvaram vrata da malo greje i ostale prostorije jer mi se cini sa bi u tom slucaju izaslo na 20k. 🤣

Izolacija spoljasna je uradjena kakva takva, dok unutrasnja ne znam kakva je ako je uopste ima. U kuci sam na drugom spratu, dok na prvom nema nikog i ne greje se.
Stolarija je drvena, prozori su iole ok, dihtuju, dok su ulazna vrata losa i prva su na redu za zamenu ovog proleca.

Relativno skoro je kupljena kuca i sa grejanjem jedne prostorije na inverter je da kazes neko prelazno resenje za ovu zimu. Do sledece je u planu ugradnja jos jednog invertera i ubacivanje peci na drva, pa da inverter "pomaze".
Kao neki cilj je ugradnja ukupno 3 invertera i uz to 1 pec.
Imaju 3 glavne prostorije, 2 sobe i kuhinja, kuhinja je oko 25kv i tu je vec inverter, dok su sobe otprilike po nekih 13kv i tu je u planu po jedna.

Interesuju me misljenja, neko moje je to uz dodatak da se malo po malo menja stolarija i unapredjuje izolacija.

Takodje, ako neko ima neki savet oko opcija na gore navedenoj klimi, sta bi trebalo da mi bude ukljuceno/iskljuceno i kad, posto vidim da se pominje neka ifeel opcija i slicno.

Kad smo vec kod potrosnje i svega toga, dajte neke savete posto sam skoro kupio inverter.

Kupio sam HISENSE Energy SE 12K - KA35XR0EG. Ove zime koristim iskljucivo za grejanje jedne prostorije, dnevnog boravka gde se i spavalo, cca nekih 25 kvadrata. Januarski racun blizu 11k dinara, doduse radila je neprestano tj nije gasena. Po strujomeru vidim da cu taj ucinak da ponovim i u februaru. Ta prostorija je zatvorena i strah me da otvaram vrata da malo greje i ostale prostorije jer mi se cini sa bi u tom slucaju izaslo na 20k. 🤣

Izolacija spoljasna je uradjena kakva takva, dok unutrasnja ne znam kakva je ako je uopste ima. U kuci sam na drugom spratu, dok na prvom nema nikog i ne greje se.
Stolarija je drvena, prozori su iole ok, dihtuju, dok su ulazna vrata losa i prva su na redu za zamenu ovog proleca.

Relativno skoro je kupljena kuca i sa grejanjem jedne prostorije na inverter je da kazes neko prelazno resenje za ovu zimu. Do sledece je u planu ugradnja jos jednog invertera i ubacivanje peci na drva, pa da inverter "pomaze".
Imaju 3 glavne prostorije, 2 sobe i kuhinja, kuhinja je oko 25kv i tu je vec inverter, dok su sobe otprilike po nekih 13kv i tu je u planu po jedna.

Interesuju me misljenja, neko moje je to uz dodatak da se malo po malo menja stolarija i unapredjuje izolacija.

Takodje, ako neko ima neki savet oko opcija na gore navedenoj klimi, sta bi trebalo da mi bude ukljuceno/iskljuceno i kad, posto vidim da se pominje neka ifeel opcija i slicno.
Problem je sto si kupio jako slabu klimu za lose izolovan prostor. Zato ti je potrosnja enormna.
Tu klimu prebaci u jednu sobu. Kupi gree amber premium 9 ili jos bolje 12 za kuhinju. Treca klima i pec ti nece trebati ako je raspored dobar. Okaci sliku ovde.

Poslednja izmena:
Problem je sto si kupio jako slabu klimu za lose izolovan prostor. Zato ti je potrosnja enormna.
Tu klimu prebaci u jednu sobu. Kupi gree amber premium 9 ili jos bolje 12 za kuhinju. Treca klima i pec ti nece trebati ako je raspored dobar. Okaci sliku ovde.
Jasno.

Tadasnji budzet mi je bio maksimalno 70k i ovaj Hisense sam uspeo da nadjem za 62k.
Doduse, koliko vidim, taj Gree je oko 120k plus minus, tako da cu morati ozbiljno dobro da se protegnem za nju.
Mada, odavno mi je postalo jasno ono koliko para toliko muzike, ono sto sam ustedeo kupovinom nesto jeftinijeg invertera to sam kasnije platio na "cupriji" kroz struju u ova 3 meseca koja ce izaci preko 30k umesto lupam 20k.

Kacim kasnije skicu kuce (kad je nacrtam) 😁 jer mislim da nisu ti papiri nigde po kuci trenutno.

Zahvaljujem na odgovoru. 🍻

@coda032
Problem kod tebe nije toliko u klimi nego u toplotnim gubicima kuće. Koliko trošiš struje bez klime, ako sa klimom 11 000din?

Pojacaj klimu na fan 5.
Pojacao.
Znas li koja je fora sa ifeel opcijom, treba li to da koristim?

@coda032
Problem kod tebe nije toliko u klimi nego u toplotnim gubicima kuće. Koliko trošiš struje bez klime, ako sa klimom 11 000din?
Ne znam, videcu koliko ce biti kad prestanem da koristim klimu, uselio sam se u avgustu, a tek u decembru je stigao prvi pravi normalan racun, jer do tad nisu ocitavali struju misleci da i dalje tu niko ne zivi.
Dok sam bio u stanu, nisam prelazio 3000-3500 plafon i to bas retko.

Ako klima odrzava dobro zadatu temperaturu ifeel ti ne treba. Ako pregreva prostoriju onda koristis ifeel. Tada klima prati temp. u prostoriji preko daljinca koji ima ugradjen senzor temperature.
Koja su ti bila setovanja klime do sad, ukljucujuci i polozaj krilaca?

Nema u katalogu, a tamo na tabli gde je cena nije pisalo do kada traje akcija.
U kom metrou si video? A jesi li ulazio unutra? Prošli put ja poslao komšiju ali nije bilo nijedne u radnji prvog dana akcije.

Za 25m2 klima nije slaba. Samo fan pojačaj na maksimumu i smanji temp. Možda napucas temp a fan ti na auto i soba hladna. Pojacaj fan na maksimumu a temperaturu podesi na koliko ti je prijatno.

Svaka sledeća rasprava na temu automobila i televizora će rezultovati trajnim udaljavanjem iz ove teme. Ovo je javno upozorenje svima !! Držite se teme.

Možda da prvo središ izolaciju, izolacija će ti uštediti klime, obrnuto ne. Ako kupiš jake klime kad središ izolaciju pregrijavaće, gasiće se, paliti, opet imaš problem sa potrošnjom. Možda grešim, neka me neko ispravi?

Ako klima odrzava dobro zadatu temperaturu ifeel ti ne treba. Ako pregreva prostoriju onda koristis ifeel. Tada klima prati temp. u prostoriji preko daljinca koji ima ugradjen senzor temperature.
Koja su ti bila setovanja klime do sad, ukljucujuci i polozaj krilaca?
21c i fan na auto. Vidim da sam i tu napravio gresku i oko ventilatora i oko krilaca.

Prilozi

• 20240221_190903.jpg
    20240221_190903.jpg
    135.1 KB · Pregleda: 65
  • 20240221_190923.jpg
    20240221_190923.jpg
    81.7 KB · Pregleda: 64
21c i fan na auto. Vidim da sam i tu napravio gresku i oko ventilatora i oko krilaca.
Stavi fan na 4-5 i podigni krilca na 45 stepeni.
Bice bolje ali je sve ukupno to slaba klima za taj prostor.. Amber 9tka je 95k. Ima da pokida tu kvadraturu i uz ovaj hisense pasce ti racun sigurno i nece ti trebati pec, drva itd.

Poslednja izmena:
Stavi fan na 4-5 i podigni krilca na 45 stepeni.
Bice bolje ali je sve ukupno to slaba klima za taj prostor.. Amber 9tka je 95k. Ima da pokida tu kvadraturu i uz ovaj hisense pasce ti racun sigurno i nece ti trebati pec, drva itd.
Ček hoćeš da mu predložiš da zajedno sa hisense u tih 25 kvadrata stavi i amber? To nema nikakvog smisla ako sam te razumeo, računi mu neće biti manji...

Od mene savet da smanjuje toplotne gubitke do sledeće zime (izolacija plafona tj ploče iznad, bolja stolarija, vrata) korišćenje peći na drva za hladnije mesece (novembar, decembar, januar, februar), dok za blago dogrevanje(oktobar, mart, april) koristi klime.
Takođe može kupovina još jednog boljeg invertera za sledeću sezonu ako je u mogućnosti, za neku drugu prostoriju, naravno prema kvadraturi za koju je potrebna.
Sad možeš da uzmeš jednu pametnu utičnicu za praćenje potrošnje čisto da imaš da proveravaš kako vuče ta hisense, koliko troši i koja su setovanja najbolja.

Drva ni u ludilu, to je za penzionere koji imaju vremena da se zezaju s vatrom. Moj deda je znao sat vremena da pripali vatricu, pa onda kafica, pa cigara pa onda cepkanje drva pa unosenje itd. Za nas radnike je klima!:) Setujes i zaboravis

Ako hoće da greje sve prostorije klimama u trenutnim uslovima ima da plaća za klime 300e mesečno za struju, ako za jednu prostoriju ovoliko trenutno plaća. A peć da uzme kao prelazno rešenje za hladne dane dok ne reši gubitke. Ako može da se ispruži i da reši i gubitke i kupi dodatne klime za sledeću sezonu onda može da pređe na klime, a nekako mi se čini da mu je budžet ograničen ...

@mk484475 @coda032 I ja držim fen na auto, 45m2, 25c° na termometru. 3 prostorije, bez izolacije poda i plafona, dole garaže, gore poluotvorena ploča. Stolarija pvc 12 godina stara. Fasada 10cm stiropor. Za Januar 3400 potrošila klima. Za februar ako ovako nastavi biće oko 2000 dinara. Uradi stolariju i izolaciju, i grejaće te bilo koja klima. Sredi izolaciju pa onda testiraj tu klimu. Uskoro radim izolaciju plafona i uzimam još jednu klimu Daikin FTXF35D. Za podove možda izlepim stiropor 10 cm u garaži na plafonu. Ti imaš prevelika toplotne gubitke ako jednu prostoriju sa jednom klimom greješ na 21°c i toliko trošiš. Meni 23°c odgovara ali da bi po sobama bilo 23°c onda u kuhinji gde je klima mora da bude 25°c, zato će ići još jedna. Ja sam pre ugradnje bio spreman da mi račun bude i 100€ za klime ali sam se prijatno iznenadio potrošnjom. Ova klima najbolje održava temperaturu na auto i tad najmanje troši.

Hvala na odgovorima, cenim izdvojeno vreme. :)

Da dodam par stvari, izmedju ostalog i vrlo lose nacrtanu skicu, ali prepoznacete (valjda) osnovne stvari.

U startu sam bio protiv peci zbog svog tog cimanja oko spremanja drva, te obali, te izvuci, te skrati, te istruzi, te preteraj, te iscepaj, te spakuj...i zato je izbor pao na klimu. Ipak, ocigledno je da su toplotni gubitci veliki, potrosnja od 600-800kw nije normalna zbog grejanje jedne prostorije od nepunih 25 kvadrata.

Da, budzet mi je ogranicen, zato je moja ideja da pred sledecu zimu ubacim pec i koja bi zagrevala sve prostorije, a ova klima uz jos jednu dogrevale po potrebi kad su minusi. I da tako izguram dve sezone, jer je po meni opet bolje tako jer bi po trenutnoj situaciji sa potrosnjom, bacao na struju svaki mesec po 25-30k, ovako bolje da ostanem na nizoj cifri i malo se mucim sa drvima, a da te pare ostavljam sa strane i izmenjam komplet stolariju. Ogranicen sam sa sredstvima jer sam se tek uselio i ima dosta ulaganja ne samo oko toga, pa onda gledam da resavam malo po malo u hodu.

Nazalost, situacija je takva da mi nista ne ide u prilog, stolarija je ocaj, na prvom spratu niko ne zivi i ne greje se sto bi bar malo dodatno uticalo da pod kod mene ne bude hladan kao led, stepeniste izmedju prvog i drugog sprata je skoro potpuno otvoreno i samim tim "provlaci" iz prizemlja do potkrovlja...jedina pozitivna stvar je sto sam jesenas pokrio pod na potkrovlju kamenom vunom, da bar na taj nacin malo smanjim toplotne gubitke, iako je to samo pocetak.

Ček hoćeš da mu predložiš da zajedno sa hisense u tih 25 kvadrata stavi i amber? To nema nikakvog smisla ako sam te razumeo, računi mu neće biti manji...
Ribolovac je mislio na to da uzmem amber i stavim u kuhinju koja je 25kvm, a da ovu Hisense prebacim u jednu od soba(13kvm). I tako cu i uraditi, logicno je da klima veceg kapaciteta zagreva vecu prostoriju.

@igor84 imas isti ovaj model klime? Mislim, po nekim iskustvima koje sam citao pre kupovine ove klime, nije uopste veliki potrosac i trosila je ljudima u rasponu od 2000-4500 dinara.
Samo sto njima kuce nisu suplje kao meni. 😁

Prilozi

• 20240221_212941.jpg
    20240221_212941.jpg
    66.7 KB · Pregleda: 44
Nazad
Vrh Dno