Šta je novo?

Yettel Hipernet

To su i meni tvrdili, ali mislim da nije nikakva zla namera, nego ne znaju šta to znači. Inicijalno sam se razočarao, ali dobro sve radi i iza nata.

Svakako za tu cifru je internet bombona, ja sam uzeo samo net 150/300. Ne bi mi promenilo odluku ni da su odmah rekli drugačije.
 
Da, vidim da bas ne razumeju o cemu se radi a probao sam lepo i lagano da objasnim, svakako bih trazio to napismeno ako predjem, da li mozda neko ima sliku njihovog rutera ili model, optika je u pitanju?
 
pa dinamicku javnu ip adresu i dobijes, samo je iza cg-nata.
 
OK, mozda je bolji termin traziti napismeno "jedinstvenu dinamicku ili staticnu javnu IP adresu koja se ne nalazi iza CG-NAT-a."
 
ja sam pitao dal moze staticka uz neku promociju da se ne placa, rekli da mora da se placa, al recimo kad bi tvoj racunar fiksirali na jedan ruter u server sali, tehicki je to moguce, pa i da si iza cgnata ne bi bilo toliko strasno jer onda bi mogli da ti otvore neke portove koje im kazes, problem cgnata je zatvoreni portovi koje ti ne mozes da otvoris nikako osim povezivanjem na neki vpn, al ako vec nemas vpn a kupio bi ga samo za to onda je bolje uzeti dodatnu staticku ip adresu.
Moze da se dogodi da vas 100 povezano za jedan ruter i svi za izlaz imate 1 ip adresu pa je veca sansa da je neko tu adresu blokirao, a tebi kad se dodeli druga dinamicka to znaci da je opet jedno 100 ljudi imalo tu adresu, tako da je mnogo lakse kad imas dinamicku ip adresu koja nije iza cg nata jer je u tom trenutku ima samo 1 korisnik, kao sto je slucaj kod mts optike.
 
Aha ok, znaci Yettel ima dva uredjaja, je l moze slika ili model tog ONT uredjaja? Pitam zato sto mi je sve namesteno knap sa kablovima, jednostavno nemam viska ni cm u odnosu na ovo sto sada imam, sve upakovano u zid.
 
za Nokia regione je

Nokia G-010G-Q​

slicne velicine
g-010g-q.png
 
Hvala puno, to mi je trebalo da mogu da isplaniram oko kablova. Istice mi ugovor uskoro na mts-u pa ako ne prodje ona fora sa popustom da predjem na Yettel.
 
Baš tako je.
Ne koriste korektan opseg, mislim da i još neki provajderi rade cgnat tako umesto sa 100.6x
Možda zato što su počeli sa cgnat na svojim mobilnim mrežama pre nego što je 100.6x postao preporuka
 
pa nije, ja od uvek imam 10x.
 
Kako da proverim je l IP adresa CG Natovana
 
Kako da proverim je l IP adresa CG Natovana
Ako na WAN strani u podešavanjima rutera vidiš IP iz sledećih opsega:
  • 10.0.0.0 - 10.255.255.255
  • 100.64.0.0 - 1001.127.255.255
  • 172.16.0.0 - 172.31.255.255
  • 192.168.0.0 - 192.168.255.255

Onda si 100% iza CGNAT-a.
 
Još jedan način da se vidi da li je korisnik iza CGNAT ili ne je (pod pretpostavkom da je povezani direktno na ruter) ping-uje svoju javnu IP adresu:
  • otvorite https://ifconfig.co/ ili neki drugi sajt koji će vam reći koja vam je javna IP adresa
  • pokrenete ping komandu sa parametrom: ta IP adresa
  • ukoliko vidite TTL od 255 ili 64, niste iza CGNAT
  • ukoliko ping ne radi ili vidite TTL koji nije 255 ili 64, jeste iza CGNAT
 
nisam siguran da bas mozes na osnovu toga da zakljucis...
evo na primer, meni je ttl 63, imam staticku javnu ip adresu...
 
Sad sam pročitao na njihovom sajtu da je zakup javne statičke IP adrese 480 dinara, da li mi može neko reći ko nema statičku IP adresu, na koliko vremena se menja dinamička IP adresa
 
Pošto je cgnat oni ti mogu dati različitu za svaku konekciju mada to ne rade
Kakve veze ima na koliko vremena se menja ako ne možeš da radiš port forward na cgnat pa ti uopšte nije ni bitno koja ti je IP adresa ?
Ako restartujes ruter trebaš dobiti novu cgnat IP pa će se obično promeniti i javni ip
 
Pošto je cgnat oni ti mogu dati različitu za svaku konekciju mada to ne rade
Kakve veze ima na koliko vremena se menja ako ne možeš da radiš port forward na cgnat pa ti uopšte nije ni bitno koja ti je IP adresa ?
Ako restartujes ruter trebaš dobiti novu cgnat IP pa će se obično promeniti i javni ip
Ne razumem se u cgnat toliko, ali da li će mi raditi anydesk sa cgnatom ili teško
 
Radice, ide preko njihovog proxy servera tada
Većina stvari koja ne zahteva drugo lice da ukuca direktno tvoj IP ili DNS radiće
 
Absolutno ne, jer za to treba port forwarding, i druga strana se kaci direktno na IP adresu, sto nije dozvoljeno preko cg-nata (jer ta IP adresa nije samo tvoja)
neki automatski VPN kao Tailscale ce raditi preko njihovih proxy servera
 
Podneo sam zahtev za proveru dostupnosti usluge na kućnoj adresi i posle nekih sat vremena možda i manje sam dobio odgovor sledeće sadržine, pa mi sad nije jasno da li ovo znači da ne postoji mogućnost trenutno pa će me kontaktirati ako nekada bude postojala? Ili da tek trebaju da izvrše provere pa će me nakon toga kontaktirati? Malo im je nesrećno sročen ovaj mejl.
 

Prilozi

  • Screenshot_20240219-065004.png
    Screenshot_20240219-065004.png
    108.8 KB · Pregleda: 76
Nazad
Vrh Dno