Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Meni je takođe stiglo obaveštenje o povećanju cene paketa za 250 RSD uz januarski račun (metro optika, samo internet 2,5/0,75 Gb/s, ugovor potpisan u julu 2023, 1375 RSD je bila dosadašnja cena). Po utiscima koje sam čitao o prethodnim takvim poskupljenjima, reklo bi se da su se opametili i lepo i jasno naveli da poskupljenje dolazi, kao i da može da se raskine UO bez penala ako se sa tim ne slažem.

Nikako da shvatim po kom to random kriterijumu odredjuju kome je poskupelo a kome nije

Meni je jednom poskupelo već u avgustu, nadam se da će me zaobići ovaj put.

Potpisao sam ugovor za optiku polovinom 2023 i ladno me zove danas neko iz Oriona iz BG da nudi "top paket" za "samo 300 dinara više".

Isto je samo što je skuplje i sa nižim brzinama... I što gledaš u pasulj da li najavljena poskupljenja kače i tebe 😁

Ali ima nas eto kojima to odgovara tj prihvatljiv je kompromis.

Imam jedno glupo pitanje ali ne mogu da nadjem u temi da li orion koristi mts infrastrukturu ili ima svoju optiku, odnosno da li ja mogu sa mts preci na orion?

@doktornoob samo Hipernet i to opet stavljaju svoj ormarić, uprkos tome što su podstanari kod mts-a, ali može da se prenese link kroz IDP broj (pandan MIK za DSL).

Imam jedno glupo pitanje ali ne mogu da nadjem u temi da li orion koristi mts infrastrukturu ili ima svoju optiku, odnosno da li ja mogu sa mts preci na orion?

Ako ima na temi neki akviziter za uvođenje optike sa nekim pogodnostima, ili neko ima broj od akvizitera, molim da mi se javi u PM.

Da li neko iz Novog Sada - naselje Grbavica ima iskustva sa Orion-om?
Hvala unapred!

Potreban kontakt akvizitera za Novi Sad, ako ima dobrih ljudi da podele informaciju.
Takođe me zanima iskustvo sa Orion optikom na području Sajmište (Novi Sad).
Unapred hvala na pomoći i odgovorima.

Ja sam u krugu oko ulice Novosadskog Sajma, nemam primjedbe na optiku za ovih pola godine.

Pozdrav, svima!

Razmišljam da predjem na Orion samo NET paket (SINGLE NET - NET SONIC - 1500/500 Mb/s), i voleo bih da čujem iskustva drugih sa ovim provajderom.

Razlog za prelazak je zbog novih povećanih cena što SuperNova / Telekom implementira od 01. marta za postojeće korisnike čija je cena povećana od one u UO, I pošto sam trenutno u procesu da raskinem ugovor, voleo bih da čujem iskustva drugih sa ovim provajderom, i da istražim kakve opcije imam.

Imam par pitanja:

• Na prvi pogled, net brzina od 1500/500 Mb/s za samo 1,375 RSD na 24 meseca mi zvuči previše dobro. Da li ima ovde nekih mana ili fazona što ne primećujem?
Znam da firme uglavnom koriste "marketing taktike" ili tako neke trikove gde izostave dosta detalja kada pokušaju da dobiju nove korisnike, pa me zanima da li ima tako nešto ovde, ili je sve OK?

• Koliko se razlikuje ovaj net (van brzine i cene) od SuperNova NET paketa?
Ovaj trenutni paket koji imam (Super Net - 50/12), je na CG-NAT-u, i ima zabranu pristupa ruterovim administrativnim fukcijama (moraš call centar pozvati da bi mogao dobiti pristup), pa me zanima da li su ovakve stvari i kod Orion-a?

• Dodatno, vidim da će i Orion povećati cenu 01. marta, da li će ovo uticati i na mene ako budem sklopio ugovor ovog meseca?

Orion valja samo ako dovode optičko vlakno do tvog ulaza, ne uzimaj nikakve bežične varijante Light GPON sa antenama.
Orion nema CG-NAT
Brzine preko LAN kabla će ti ići do 1000 / 500 jer pretpostavljam da ti je mrežna karta gigabitna na PC/laptopu.
Ukratko - jeftinije ponude nema.

Dodao bih i JuNet ( koristi MTS optiku ) koji ima ponudu bez ugovorne obaveze 200 / 100 ( imaju i veće brzine ) sa statičkom adresom 2040 din
JuNet sa ovom ponudom može da papira Orionu na neki način, prednost je što kod JuNet-a svi paketi imaju uključenu statičku IP adresu dok Orion to ne daje privatnim korisnicima

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru @jason13 !

Imam samo par pitanja:

Brzine preko LAN kabla će ti ići do 1000 / 500 jer pretpostavljam da ti je mrežna karta gigabitna na PC/laptopu.
Na PC-u sam, i nemam mrežnu kartu.

Dosad, internet mi je uvek bio preko Ethernet kabla. Da li će mi biti potrebna mrežna kartica ako se opredelim za Orion?

Ako ne bude bilo potrebe za karticom, koja će biti internet brzina onda?

Dodao bih i JuNet ( koristi MTS optiku ) koji ima ponudu bez ugovorne obaveze 200 / 100 ( imaju i veće brzine ) sa statičkom adresom 2040 din
JuNet sa ovom ponudom može da papira Orionu na neki način, prednost je što kod JuNet-a svi paketi imaju uključenu statičku IP adresu dok Orion to ne daje privatnim korisnicima
U čemu je razlika izmedju YuNet statičke i (pretpostavljam) dinamičke adrese kod Oriona?

Kakve prednosti bih imao sa statičkom adresom, ako ne radim nešto što bi zahtevalo statićku adresu (kao hostovanje servera, CCTV kamera, itd.)?

Poslednja izmena:
To je to 1gbps 😋
Super!

Da li znači da ako uzmem Orion NET SONIC paket (1500/500 Mb/s) da ću dobijati do 1000 Mb/s, bez ovih dodatnih 500?

To mi ne smeta jer mi je 1 Gb/s i dalje dovoljna brzina, samo me zanima da li će mi ovaj moj stari komp moći podržati tu novu instalaciju.

Super!

Da li znači da ako uzmem Orion NET SONIC paket (1500/500 Mb/s) da ću dobijati do 1000 Mb/s, bez ovih dodatnih 500?

To mi ne smeta jer mi je 1 Gb/s i dalje dovoljna brzina, samo me zanima da li će mi ovaj moj stari komp moći podržati tu novu instalaciju.
Ja sam tako isto potpisao ugovor za 1175 prosle god i letos je usledilo poskupljenje koje me zakacilo i sad placam 1330, sto je opet ok cena. Jedino sto moze da te iznenadi od njih je to mozda neko povecanje cena za to "famozno" odrzavanje.

Super, to je sve što sam hteo da znam :)

Hvala svima na informacijama!

Videću da se opredelim za Orion ako sve prodje bez problema sa SN-om.

sa supernovom sve mora da ti prođe bez problema jer je bitno da prilikom podnošenja zahteva za raskid napomeneš da bude raskid bez penala jer poskupljuje cena njihovom krivicom

sa supernovom sve mora da ti prođe bez problema jer je bitno da prilikom podnošenja zahteva za raskid napomeneš da bude raskid bez penala jer poskupljuje cena njihovom krivicom
Kad već pričamo o tome, voleo bih da pitam, šta tačno treba da se uradi da se podnese zahtev za raskid ugovora? Da li samo trebam da pozovem njihov call centar i reći da hoću da podnesem zahtev za raskid bez penala zbog jednostrane promene u ugovoru? Samo otići do MTS poslovnice i isto reći? EMail-ovati ih? Ili nešto drugo?

Takodje, šta da se radi ako pokušavaju da odugovlače raskid ugovora, ili odbiju zahtev? Da li da se samo opozovem na članu 131. Zakona o Elektronskim Komunikacijama (ZEK), i kažem da imam pravo na besplatan raskid ugovora?

Nisam nikada ovo radio ranije, pa se izvinjavam na ovoliko pitanja. Samo želim da se osiguram da sve prodje brzo i bez problema.

Nazad
Vrh Dno