Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Ima li nekog, kao fizicko lice, ne kao firma, da je dobio od Oriona neki ONT sa LAN izlazom od barem 2,5 Gb, odnosno da iskoriti na zici punu brzinu download-a? Ja preko godinu dana imam triple paket od 2,5/0,5 Gb ali dzaba kad su mi dali ONT sa 1 Gb portovima. Ne znam nikog da je dobio sa brzim od Oriona a prica se odavno da ce da budu. Mozda je to i osnov za raskid ugovora jer oni teoretski daju brzinu a ne i opremu koja ti omogucava tu brzinu. Cak i kad se sabere brzina zicana i WiFi kumulativno u praksi. Sad reklamiraju pakete i do 4,5 Gb DL ali opet ne daju ONT sa 5 ili 10 Gb LAN portovima. Konkretno bi trebali da daju na revers svojim korisnicima Huawei HN8255Q ili nekog drugog proizvodjaca sa istim tehnickim karakteristikama.

Poslednja izmena:
Ima li nekog, kao fizicko lice, ne kao firma, da je dobio od Oriona neki ONT sa LAN izlazom od barem 2,5 Gb, odnosno da iskoriti na zici punu brzinu download-a? Ja preko godinu dana imam triple paket od 2,5/0,5 Gb ali dzaba kad su mi dali ONT sa 1 Gb portovima. Ne znam nikog da je dobio sa brzim od Oriona a prica se odavno da ce da budu. Mozda je to i osnov za raskid ugovora jer oni teoretski daju brzinu a ne i opremu koja ti omogucava tu brzinu. Cak i kad se sabere brzina zicana i WiFi kumulativno u praksi. Sad reklamiraju pakete i do 4,5 Gb DL ali opet ne daju ONT sa 5 ili 10 Gb LAN portovima. Konkretno bi trebali da daju na revers svojim korisnicima Huawei HN8255Q ili nekog drugog proizvodjaca sa istim tehnickim karakteristikama.
Kako mislis nemaju u zbiru toliko 4 porta po giga mogu ti dati 4gb, jel iko ovde zna sta znaci dowload preko giga i da je prakticno neostvarljiv na jednom serveru sem download testing fajlova ili mnogo torenata odjednom, veci paketi sluze i firmama ne da bi imali na jednom kompu 10gb iako postoje mrezne na plocama tolike vec da bi 100ne korisnika imale neki pristojan minimalno download kada se svi odjednom nakace na mrezu.
Upload je nesto sto se tu placa i tih 500 itekako znaci jos kada bi imao 1000 pa se umrezisa nekim i imate gigabitni lan
Ili i ti i jos par ukucana cepaju po maksimalni download i plus imas xbox i na njemu skidas nesto

Kako mislis nemaju u zbiru toliko 4 porta po giga mogu ti dati 4gb, jel iko ovde zna sta znaci dowload preko giga i da je prakticno neostvarljiv na jednom serveru sem download testing fajlova ili mnogo torenata odjednom, veci paketi sluze i firmama ne da bi imali na jednom kompu 10gb iako postoje mrezne na plocama tolike vec da bi 100ne korisnika imale neki pristojan minimalno download kada se svi odjednom nakace na mrezu.
Upload je nesto sto se tu placa i tih 500 itekako znaci jos kada bi imao 1000 pa se umrezisa nekim i imate gigabitni lan
Ili i ti i jos par ukucana cepaju po maksimalni download i plus imas xbox i na njemu skidas nesto
Imam malo dete, zena koristi samo mobilni za web, maksimalmo sto njih dvoje koriste je YT na tv-u. Znam odlicno za 4 LAN porta na ONT po 1 Gb, ali jedan je rezervisan za STB, tako da ostaju slobodna 3. Sem PC nemam drugih uredjaja koji su povezani preko LAN porta. Izricito hocu da na PC imam dolazni net preko LAN porta po pribliznoj brzini na kojoj mi isti taj paket i prodaju. Dakle za sada ne mogu da iskoristim u praksi, mogli bi onda da mi podignu UL do 1 Gb da barem kolko tolko da opravdaju cenu. Inace mrezna na MB PC je integrisana od 2,5 Gb.

Slažem se i jedno i drugo, ali bi bilo ipak fer da daju portove kakve treba, pa makar povuko tih 2.5G samo sa steam-a, windows update-a i sličnih. Makar uz doplatu - skuplji setup itd.

Imam 1Gbps kod mts-a i 6 PC-a na mreži + NAS + telefoni, televizori... i znam odakle može da se povuče, a odakle ne. Recimo čak i Google drive ne može preko 400Mbps, ali to nije poenta.

Neka kažu: ruter sa 2.5, 5, 10Gbps košta tolko, tolko i tolko, a sad da li korisnik ima na šta da poveže to, i da li će neki server da mu isporuči tolko...

Imam malo dete, zena koristi samo mobilni za web, maksimalmo sto njih dvoje koriste je YT na tv-u. Znam odlicno za 4 LAN porta na ONT po 1 Gb, ali jedan je rezervisan za STB, tako da ostaju slobodna 3. Sem PC nemam drugih uredjaja koji su povezani preko LAN porta. Izricito hocu da na PC imam dolazni net preko LAN porta po pribliznoj brzini na kojoj mi isti taj paket i prodaju. Dakle za sada ne mogu da iskoristim u praksi, mogli bi onda da mi podignu UL do 1 Gb da barem kolko tolko da opravdaju cenu. Inace mrezna na MB PC je integrisana od 2,5 Gb.
Na tvi i YouTube ne mozete ni gb iskoristiti u vasoj praksi a realno na par racunara mozete... Zovite i trazite raskid ugovora jer niste bili informisani lepo
Slažem se i jedno i drugo, ali bi bilo ipak fer da daju portove kakve treba, pa makar povuko tih 2.5G samo sa steam-a, windows update-a i sličnih. Makar uz doplatu - skuplji setup itd.

Imam 1Gbps kod mts-a i 6 PC-a na mreži + NAS + telefoni, televizori... i znam odakle može da se povuče, a odakle ne. Recimo čak i Google drive ne može preko 400Mbps, ali to nije poenta.

Neka kažu: ruter sa 2.5, 5, 10Gbps košta tolko, tolko i tolko, a sad da li korisnik ima na šta da poveže to, i da li će neki server da mu isporuči tolk

Pa kad nemaju kako da ponude ili teh mogucnosti ili znanja,

Jedno pitanje!
Do moje zgrade nije sprovedena Orion optika. Preko par razmenjenih poruka na FB pre praznika, rečeno mi je da mogu da postanem korisnik (trenutno je akcija 50% svih 24 meseca za nove korisnike)
Ako ne koriste Mtsovu infrastrukturu, kako je moguće postati njihov korisnik.
Nadam se da nije preko parice i fiksnog telefona?
Hvala unapred!

Nemoj da se nadaš već Orion pitaj konkretno pitanje.
I ne, ne koriste postojeću MTS optičku infrastrukturu. Pristup tome imaju samo sam MTS i ima Yettel.

Da li moze orionov laki smart box na sbb-ov internet ?
Vazno je samo da imas srpski ip da bi imao sve kanale, ono sto treba ipak da imas u vidub ako tek uzimas tv a na sbb si da pitas orion dal i na dalje planiraju da bude tako posto je je sbb kontra blokirao mnoge kanale pa ne bi cudilo da i ovi njima u nekom narednom periodu uzvratebpa da ti tipa arene ne rade

Ako ne koriste Mtsovu infrastrukturu, kako je moguće postati njihov korisnik.
Nadam se da nije preko parice i fiksnog telefona?
Pogledaj ovde, objašnjeni su njihovi načini pristupa korisnicima.

U okviru njihovih "optika" paketa, nisu svi distribuirani putem optičkih vlakana. Postoje "Metro", "City" i "Hybrid", a ovaj Hybrid je jednim delom (onim do lokacije korisnika) bežični, na 60 GHz mreži. Bežično prodaju pakete raznih brzina, a najveća im je 650/150 mbit/s. Tako da ispada da je njihova optika dostupna i onima koji opticki kabel videli nisu :D.

Jel ima nekog smisla prelaziti na taj njihov Wi Fi 6 ruter, da li je bolji od standarndog? I na koju foru bi to islo potpisujes nov ugovor?

Posto vidim ljudi ovde kazu da preko kabla vise od 1 Gb prakticno nije moguce (ako recimo imas maticnu sa 2.5 Gb)

Ima smisla utoliko što novi ruter stabilnije radi, veće su brzine na WiFi...
A, kako ga dobiti je stvar dogovora sa Orionovim zaposlenima.

Skinuo drugi launcher. Ovaj Orionov nema mogućnost da dodaje druge aplikacije van onog predefinisanog seta. Ja sam instalirao Simple TV launcher
Da li si odradio SW update Boxa? Ja ne smem jer ne znam dal će launcher da mi radi nakon update-a...
Jel skoro ko obnavljao ugovor kod Oriona za trio paket? Sta su vam ponudili? Mene zvao operator i ponudio mi duplo jaci internet (800mb/s) i najjaci tv paket za 3000.

edit: sad videh da je na sajtu redovna cena za 1.5 gb 3200 😂
Ja obnavljao za Duo. Ponudili mi trostruko povećanja brzine (500 -> 1500) za iste pare (2600), ja tražio više i dobio:

Internet 2.5/0.75 Gb/s
Sve Arene, FOXovi, HBOovi
Orionoteka
HBO MAX acc
2 STB uređaja

Ostao mi strari ONT (bez WiFi6) i stari STBovi (2GB RAMa)

Vazno je samo da imas srpski ip da bi imao sve kanale, ono sto treba ipak da imas u vidub ako tek uzimas tv a na sbb si da pitas orion dal i na dalje planiraju da bude tako posto je je sbb kontra blokirao mnoge kanale pa ne bi cudilo da i ovi njima u nekom narednom periodu uzvratebpa da ti tipa arene ne rade

Teška posla.
Meni na Beotelnet mreži VoD ne radi... sad nisam siguran da li je do mreže ili do stare verzije SW na boxu... nisam ga update odavno da ne izgubim Launcher.

Pozdrav ljudi,
Danas sam dobio ponudu za Orion trio paket ali posto ne prolazi optika ponudili su mi neku drugu opciju interneta sa brzinom do 20 mb/s. Da li neko ima iskustva sa ovim netom (da nije optika) i kako ste zadovoljni sa njim? Da li je pouzdan i da li ste sa njim imali nekih problema? Do sad sam koristio MTS Adsl koji jie imao slicnu brzinu ali posto su im cene bas skocile resio sam da ga zamenim.

Ja koristim orionov ADS 10/2 mbs i radi kako radi meni završava posao, ali od tih 10 mbs nikad ih nema, realna brzina bude oko 6 mbs.

Pozdrav ljudi,
Danas sam dobio ponudu za Orion trio paket ali posto ne prolazi optika ponudili su mi neku drugu opciju interneta sa brzinom do 20 mb/s. Da li neko ima iskustva sa ovim netom (da nije optika) i kako ste zadovoljni sa njim? Da li je pouzdan i da li ste sa njim imali nekih problema? Do sad sam koristio MTS Adsl koji jie imao slicnu brzinu ali posto su im cene bas skocile resio sam da ga zamenim.
Adsl kao i svaki drugi. Prednost je što je jeftiniji od mts i nemaš ugovornu obavezu. Dakle, možeš da probaš, i ako ti ne odgovara, da raskineš ugovor.

Pozdrav ljudi,
Sve te ponude do 100 Mb/s kod Oriona su ti ADSL i u teoriji bi trebao da radi internet isto kao što je radio na MTS...
Bude malo zezanja oko migracije i MIK koda ali sve se to da odraditi.
Pogledaj i ponudu Beotelnet, kažu da su oni najpovoljniji na tržištu trenutno: https://www.beotel.net/internet/paketi-vdsl

Adsl kao i svaki drugi. Prednost je što je jeftiniji od mts i nemaš ugovornu obavezu. Dakle, možeš da probaš, i ako ti ne odgovara, da raskineš ugovor.
Ukoliko imam stabilnu ADSL konekciju kod MTSa, da li mi je to garancija da ću imati stabilnu ADSL konekciju nakon migracije kod drugog operatera kao što kaže teorija?

Ljudi hocu da uvedem Orion, iz Lazarevca sam, zvao sam i kazu da je kod nas City optika dostupna, gledam ove brzine i skapirao sam sve vezano za 1+1+1+1 i ruter itd, samo jos neko da mi kaze koliko je to u mb/s (megabajta u sekundi)? Recimo 1GB/S download na jednom portu kablom i recimo ovaj 0.5GB/S upload iz srednjeg paketa, koliko je to megabajta u sekundi kada skidam/saljem recimo fajl od lupam 10gb? Koji ce mi protok biti u browseru? operater me zbunio sa megabitima i gigabitima i ne zna da mi kaze koliko je sve to megabajta u sekundi kada skidam film recimo od 10gb... Koliko ce mi trebati vremena?

Lako zbuniti nekoga ko u startu ne zna šta je bit a šta bajt (byte) u da se brzina internet protoka izražava u bit(s)-per-second a veličina fajlova u byte(s). I da je 1 byte = 8 bits.

Lako zbuniti nekoga ko u startu ne zna šta je bit a šta bajt (byte) u da se brzina internet protoka izražava u bit(s)-per-second a veličina fajlova u byte(s). I da je 1 byte = 8 bits.
Sta cu kad ne znam... Znaci po tome sto si rekao ispadne da je recimo 1Gb/s download i 0.5Gb/s upload zapravo oko 125mb/s download i 93mb/s upload? To su brutalne brzine ako je to tako ili sam opet pogresno izracunao

Koliko ce mi trebati vremena?
Alo ne koristiš privatne trekere, od 1-2 minuta do par časova. Nije to samo do brzine tvoje konekcije, već i do brzine odakle nabavljaš filmove (naravno legalno, wink wink).

Verovatno nećeš videti tih 125MB/s i najčešće ćeš imati oko 900mbps download, što je oko 110MB u vr' glave. Naravno, podrazumeva se da imaš iole jak komp, ne Celerone i slične antike i dovoljno dobar disk koji može da piše u realnom vremenu tih 100-inak MB.

Alo ne koristiš privatne trekere, od 1-2 minuta do par časova. Nije to samo do brzine tvoje konekcije, već i do brzine odakle nabavljaš filmove (naravno legalno, wink wink).

Verovatno nećeš videti tih 125MB/s i najčešće ćeš imati oko 900mbps download, što je oko 110MB u vr' glave. Naravno, podrazumeva se da imaš iole jak komp, ne Celerone i slične antike i dovoljno dobar disk koji može da piše u realnom vremenu tih 100-inak MB.
Filmovi, igre, bilo sta nebitno. Wetransfer/google drive itd, odatle obicno skidam i tu obicno saljem materijal za posao. Oni imaju dobre protoke, steam ima odlican protok takodje.
Sto se kompa tice imam odlican racunar, fotograf sam, bas sam uzeo dobar komp pre 2 god, 5900x, x570 ploca, 3070 itd itd nvme gen4 takodje tako da ssd nece biti bottleneck. Dakle u principu ja bi trebalo da imam oko 110mb download po sekundi i oko recimo ~80mb upload? Pa to je bolesno... Koliko ja kasnim za tehnologijom ovo je strasno...

Sta cu kad ne znam... Znaci po tome sto si rekao ispadne da je recimo 1Gb/s download i 0.5Gb/s upload zapravo oko 125mb/s download i 93mb/s upload? To su brutalne brzine ako je to tako ili sam opet pogresno izracunao
bitni su ti malo b ( bit ) i veliko B ( bajt ):
npr ako uzmeš prvi paket gde je 1500 Mb/s za download i 500 Mb/s za upload, u praksi ti je to:
do 187,5 MB/s za skidanje ( torrent, chrome/google drive, steam ... ) i do 62,5 MB/s za slanje

@lucky1871

Otprilike je tako, imaš sve kako treba i ako nema problema sa tom konekcijom, ima prilično da šiba sve. :)

@jason13

Ne može više od 1000mbps po portu i 1500mbps u praksi videti neće. Osim ako nisu u prethodnih par dana počeli aktivno da dele 2.5gb rutere od mog poslednjeg infoa šta nudi Orion.

@lucky1871 Kako si uspeo da od 0.5 Gb/s (= 500 Mbps) dođeš do cifre 93 mB/s umesto 62.5 (ako im je 0.5 Gbps u prevodu 500 Mbps umesto 512 kako bi trebalo: 0.5 x 1024) ili 64 mB/s (za 512 Mbps / 8) ?

A ni download za "Optika City" podvarijantu "Supersonic" paketa nije 1 već 1.5 Gb/s.

Sta cu kad ne znam...

Zna Google pa pitaš lepo i naučiš sve što ne znaš.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno