Šta je novo?

Grejanje na pelet

Mojima je kotao od 35 prejak, taj kotao je uzet sa idejom da se greje potkorvlje koje ce biti izgradjeno nekada, trebalo 2021. ali zbog drasticnog skoka cena materijala je na stand by.
Sa dobrom izolacijom moguce da bi neka 30ca zavrsila posao, moguce da i 35 sa termostatom i dobrim podesavanjima moze da zavrsi posao.
Opet mzoda je samo i do podesavanja samog kotla, mzoda moe da se podigne temperatura ili brzina ventilatora , nesto na tom principu. Vidim prgonoza sa sledecu endelju najavljuju minuse preko dana a ujutru i do -10, u sadasnjems tanju taj kotao da radi 24/7 ima da se dogrevaju klimama
Bicu kod njih ovih dana tako da cu iz prve ruke videti kako sve to funkcionise od Bozica pa nadalje kad bude minus ... Zivi bili pa videli

Svakako , pocinjem da mislim da je tokom grejne sezone maltene nemoguce naci normalnog coveka da dodje i pogleda / odradi konsultaciju za ovo - probao par ljudi po preporuci svi su u fazonu - mozda za nedelju dve tri a naravno ispadne - nikad :) Podseca me kao situacija sa majstorima za klimu leti :D
Ovo je problem i van sezone, ista priča kao majstor za auto - dobrog i poštenog majstora moraš dugo da tražiš.

Jasno mi je ovo za jacinu kotla. I meni je prosla misao da su mozda trebali da uzmu neki od 35 , medjutim kao sto rekoh nisam bio u zemlji kada su radili promenu kotla i nisam nesto mnogo ni ukljucen bio u situaciju tada. A kao sto @Oswajac rece - upravo je taj "majstor" im na osnovu broja radijatora/kvadrature itd preporucio tu pec od 25kw ... E sad tu smo gde smo , mene interesuje dal tu ima nesto da se uradi da se malo "optimizuje" ceo sistem - ili je zaista jedino resenje opet - mici ovaj , prodaj/preprodaj - kupuj novi od 35kw sto je ako zanemarimo i finansije cimanje , koje ako moze da se zaobidje bilo bi dobro. Svakako , pocinjem da mislim da je tokom grejne sezone maltene nemoguce naci normalnog coveka da dodje i pogleda / odradi konsultaciju za ovo - probao par ljudi po preporuci svi su u fazonu - mozda za nedelju dve tri a naravno ispadne - nikad :) Podseca me kao situacija sa majstorima za klimu leti :D
Problem su ti radijatori-tucani, zbog kojih imas veliku kolicina vode u sistemu, sigurno preko 350 l, zato je trebao jaci kotao. Zatvori ventile na par radijatora, videces da ce kotao dostici 60 c bez problema. U vecini slucajeva kada se ugradjuje kotao na pelet, majstori prebacuju otvoreni sistem na zatvoreni.

Nadjite majstore da naprave da instalacija bude hidrulicki ispravana.

^ odličan je. Ja ga koristim već tri godine, u poređenju sa nekim drugim proizvođačima manje ga potrošim na grejnu sezonu.

Pozdrav,

Razmisljam da predjem sa grejanja na drva/ugalj na grejanje na pelet. Kuca je kvadrature oko 150 kvadrata (bez izolacije). Da li imate neke predloge koji je kotao najbolje kupiti, i neka iskustva koliko je peleta potrebno godisnje? Da li je isplatljivo preci na pelet ili nije? Procitacu sta jos pise na forumu ali ako mozete da podelite neka iskustva / savet bicu zahvalna!

Ucinak je svim kotlovima jako slična, ali iz mog gorkog iskustva, niposto Thermoflux i obavezno se kod nekog ko ima kotao barem sezonu ili dvije raspitaj kako se čisti, jer Thermoflux ce ti na nos izici sa postupkom čišćenja koji uzme od 45-50 minuta sedmicno za veće kotlove.

Bez izolacije ne bih ti preporucio grejanje na pelet, s obzirom na potrosnju i cenu peleta. Za grejanje izolovanih objekata te povrsine potrosnja je oko 4t, manja ili veca zavisi od mnogo faktora, pre svega od zadate sobne temperature. Preporuka za kotao Kepo i Centrometal.

Svaka varijanta bez izolacije troši više, pelet mu dođe kao najbolja varijanta za slabiju izolaciju jer najbolje može da zagreje.

Pozdrav,
Sigurno da na forumu neću rešiti problem, ali kada se ispovedaš bude ti lakše pa ću tako i ja danas.
Sinoć mi je Lamborgini kotao za pelet stao, na upravljačkoj kutijici nije bilo ništa, tj. ekran nije radio. Rekoh hajde da otvorim zaštitnu plastiku na gorioniku da vidim da li ima nekih vidljivih oštećenja. Kada ono jedna žica na upaljaču pukla i do pola istopljena. Rekoh super ako je upaljač (loše iskustvo moje okoline, a i moje lično pa sam kupio rezervni), ali me je brinulo to što na ekranu nema znakova života. Zamenim upaljač upalim peć, svetli kutijica za auto i ručno upravljanje, ali upravljačka kutijica na gorioniku mrtva, ne pokazuje ništa. Da li iko ima predstavu šta bi mogao biti problem? Tj. najveći je problem taj što se serviser nije javljao jer mu nije radni dan (inače je to neverovatno da nam se (ne samo meni već i jednim prijateljima) kvar na gorioniku uvek desi neradnim danima, tokom praznika, zato sam i kupio rezervni upaljač).

Moji greju kucu na dva sprata oko 150kvm, zidano pecenom punom ciglom, prizemlje cigla plus beton pa je debljina zida 40cm.
Od 2020. Alfin kotao od 35kw koji je prejak za tu kvadraturu, oni ga manje vise od novembra pale u 3 ciklusa po 2 sata, do sada vise od 4palete po zimi nisu potrosili, bili su im serviseri prosle nedelje neki deo menjali kostao 6000 podesili brzinu ventilatora tj. povecali posto je dosta pepela ostajalo kod upaljaca sada je tu cisto, temperatura je 65C, rekli su za sledecu zimu obavezno termostat da se kupi.
Temperatura u kuci je 26 cak ide i 27C, obicni su radijatori, u prizemlju ima oko 4m sa 60 ukupno radijatora, susac je manji od metar, bojler od 80l povezan na grejanje, tu ima termo glava koje, sprat je bez termoglava i mani broj radijatora, takodje ima bojler od 80l.
Kuca nije izolovana, prizemlje ima PVC nstaru stolariju 3 god. sprat stara drvena stolarija i karatavan gde je izmedju greda stavljen 5c, stiropor i posipana piljevina preko.

Oni do novembra koriste kotao samo uvee i u tom rezimu jedan dzak traji nekoliko dana, prosle godine tj. oktobra su ubacili 2 invertera u dnevnim sobama.
Verujem da kuca ima izolaciju i to 5cm plus termostat sa ovim kotlom morao bi manje da trosi pelet.
Sa manjim kotlom tipa 25kW sa izolaciojm i termostatom trosili bi max 2 dzaka dnevno.
Komsija ima prizemnu kucu 150kvm ima kotao od 25kw i trosi 4 palete, ima novu PVC stolariju i izolaciju 5cm stiropora, e kotao ne znam koji je dal bese neki Italijanski.

• Like
Reagovanja: Ira
Pozdrav,
Sigurno da na forumu neću rešiti problem, ali kada se ispovedaš bude ti lakše pa ću tako i ja danas.
Sinoć mi je Lamborgini kotao za pelet stao, na upravljačkoj kutijici nije bilo ništa, tj. ekran nije radio. Rekoh hajde da otvorim zaštitnu plastiku na gorioniku da vidim da li ima nekih vidljivih oštećenja. Kada ono jedna žica na upaljaču pukla i do pola istopljena. Rekoh super ako je upaljač (loše iskustvo moje okoline, a i moje lično pa sam kupio rezervni), ali me je brinulo to što na ekranu nema znakova života. Zamenim upaljač upalim peć, svetli kutijica za auto i ručno upravljanje, ali upravljačka kutijica na gorioniku mrtva, ne pokazuje ništa. Da li iko ima predstavu šta bi mogao biti problem? Tj. najveći je problem taj što se serviser nije javljao jer mu nije radni dan (inače je to neverovatno da nam se (ne samo meni već i jednim prijateljima) kvar na gorioniku uvek desi neradnim danima, tokom praznika, zato sam i kupio rezervni upaljač).
Da odgovorim sam sebi, a možda i nekom pomogne ako bude u sličnoj situaciji.
Pregoreo je stakleni osigurač u gorioniku.

Svaka varijanta bez izolacije troši više, pelet mu dođe kao najbolja varijanta za slabiju izolaciju jer najbolje može da zagreje.
Kakav pelet,drvo ce mu najbolje zagrijati kucu bez izolacije
Pozdrav,
Crklo,negdje dobilo spoj. Tako meni crkla komplet upravljacka ploca na peci

• Like
Reagovanja: Ira
Potpisujem za drvo, grejem se na drvo + briket (od bukve) jeste treba dobro drvo naci ali i dobrog peleta treba naci, jeste cimanje oko secenja i cepanja i to poskupelo, prosle godine me secenje i cepanje 9m kostalo 11k. Jeste ciimanje da se posle ta drva naredjaju, iscepkaju z apotpalu, unesi drva, zalozi, cisti ali kad krene da pucka nema bolje.

Gdje uzimaš briket, koji/od kog drveta i pošto?

Ovde u Nisu, po preporuci drug mi preporucio neka firma koja prodaje Parket, laminat pa kao uzimaju navodno direkt iz fabrike, kazu da je od Bukve, prosle godine juna meseca je bio 24000 tona, pakovan u onim belim dzakovima prtenim od 30kg. Dovoze na kucnu adresu.
Kako je meni drug objasnio briket mora da se raspada kada se uzme ona kao kobasica i to je znak da nema lepka u njemu i mora da s epostepeno siri kada gori da raste.
Uzimao sa u Logosu prosle zime da probam neki navodno bio briket mirise na suvu travu, taj s ena primer nije uopste lomio ali pravio vise pepela i manju temperaturu davao.
Do onih hladnijih dana isao je jedan dzak nedeljno, a kada je udario minus preko dana i preko noci isao je dzak ipo nedeljno uz jedno 2 kofe one velike od poludisperzije.
Posto je briket jak ne sme mnogo da se trpa jer moze da izgori loziste, ja ga koristim ujutru kada treba da zalozim i u toku lozenja kada lepo sve pregori, procistim epepoo da ostane zar i samo bacim bar malih komada preko sacekam da se razgore i odmah drva.

Hvala za info. Ja se nosim mišlju da probam briket umjesto drva. Mada ja ložim cer, pa ne znam kako bi se tu bukov briket pokazao…

Isto lozim cer i hrast samo to.
Zato sam uzeo briket iako uzimam drva maja/juna pa se dobrano osuse, opet briket pogotovo kada je hla dno je zakon, ujutru dovoljno da ima par grumena zara stavim neki karton preko pa riket pa drva, smanjujem potrosnju cepkanih drva

Kakav pelet,drvo ce mu najbolje zagrijati kucu bez izolacije
Imao kotao na drva, pre toga na struju, sada na pelet. Struja je najbolja i najskuplja, pelet je daleko bolje od drva. To što neko uzme Como15 i pokušava da zagreje 150 kvadrata je druga stvar.

Tacno treba da se zna i koji kotao uzeti, tako moja tetka za 2 sprata 150kvm uzela 18kW, lepo je odradio majstor u dogovoru sa prodavcem jer samo taj imao

Imao kotao na drva, pre toga na struju, sada na pelet. Struja je najbolja i najskuplja, pelet je daleko bolje od drva. To što neko uzme Como15 i pokušava da zagreje 150 kvadrata je druga stvar.
Bez izolacije potrosnja ce biti minimum 30% veca, a realno 40 i vise posto. Drva su najrentabilnija varijanta za grejanje objekata bez izolacije imajuci u vidu cenu i toplotnu moc tog energenta.

Bez izolacije se troši i više drveta, koliko procenta više peleta, isto toliko i drva. Jesu drva malo jeftinja, zavisno od lokacije i mogućnosti skladištenja (mogu i skuplja da budu), ali pričati da greju bolje je besmisleno. I jedno i drugo greje vodu u radijatorima, samo što je na pelet to mnogo jednostavnije i što možeš da podesis tačno koliko toplo želiš da bude. U mom slučaju apsolutno isto novca trošim na pelet koliko sam trošio za drva, i jedno i drugo je lepo grejalo, ali pelet je daleko komotnije rešenje.

Moji roditelji od 2008 do 2022 grijali se na pelet,kako je poskupio a imali pun k drva na selu to sve prevukli i proslu zimu se grijali na drva,tek tad su vidjeli sta znaci toplota . Pec kombinivana drvo pelet,centrometal 35kw

Nemam ideju kakva je ta kombinovana peć, ali i jedno i drugo greje vodu i i jedno i drugo to radi bez problema. Pelet je samo mnogo jednostavniji za upotrebu. Ako im je bilo hladno, jednostavno podigneš ciljanu temperaturu. To što napuniš peć suvim drvima i on digne temperaturu ne znači da na pelet ne možeš isto to da postigneš, samo na dugme.

Nemam ideju kakva je ta kombinovana peć, ali i jedno i drugo greje vodu i i jedno i drugo to radi bez problema. Pelet je samo mnogo jednostavniji za upotrebu. Ako im je bilo hladno, jednostavno podigneš ciljanu temperaturu. To što napuniš peć suvim drvima i on digne temperaturu ne znači da na pelet ne možeš isto to da postigneš, samo na dugme.
Pec kojoj izvadis plamenik za pelet i lozis drva,naravno moras klapnu staviti na loziste za drva,imas vrata koja stavis na mjesto plamenika

I koja ce da bude potrosnja peleta na temperaturi vecoj od 22°? Kazem 22°, jer vecina drzi termostat na toj temperaturi, dok oni koji se greju na drva sobna temperatura im je ≥ 24°. Nema tu price o ekonomicnosti ukoliko zelis da zadrzis ''temperaturni'' komfor neizolovanog objekta, tu je potrosnja u zimskim mesecima 3-4 dzaka dnevno.

Prava potrosnja moze da se uporedi kada se prodje famoznih 22C.
Drug geje preko 200kvm itong, dobra ona slovenacka stolarija, grejao prvo sa nekim starim kotlom od 50kW pa mu procurio i prosl zime ga zamenio sa nekim drugim koji mu manje trosio ali temperatura u kuci je 24-25. Sto on kaze njegov rodjak ista kuca, materijal, prozor ista pec ali trosi mnogo manje a zato sto drzi na 20-21c, isto je sa peletom. Drzi na 20-22 manje ces trositi drzi na 24-25 vise trosis

Vrh Dno