Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

@Alister Šta posle toga? Spusti napon kroz offset -0.075 i kako da se proveri da li je CPU stabilan sa tako spuštenim naponom?

@Mali HoBiT Jesi li možda pretestirao stabilnost memorije na tih 8000mhz makar sa RAM TM5? Mada je poželjno sa RAM MemTestPro do 500%.

Poslednja izmena:
Blizu je, ali nije 100% stabilan ram na 8000mhz, jedan pass memtest-a 3 greške, 7800mhz, 1 greška, 7600mhz, četiri prolaza, ili ti pun test, bez grešaka... Verujem da će SistemAgentVoltage stabilizovati ovaj ram na 8k mhz. Ovo je prvo sklapanje, samo testiram komponente... Fino podešavanje memorije me čeka ali tek kad izvučem max iz procesora. Za sada obećava, LLC lvl 3 sa -0.100V, To je u load-u manje od 1.2V, bez primetnih gubitaka u performansama a temperatura pada po jezgru za 10ak stepeni.

Screenshot 2024-01-13 132836.png

Temperature će biti još niže kad završim sklapanje, jer neće ovaj AIO hladiti CPU...

IMG_0893.jpg

Prilozi

• IMG_0893.jpg
    IMG_0893.jpg
    113.9 KB · Pregleda: 27
Poslednja izmena:
@Mali HoBiT Sredi prvo memoriju sa procesorom default... Ima ćeš greške tokom testiranje proceosora koje će da budu do memorije a ne zbog toga što nemaš dovoljno napona za CPU. Naći ćeš se u začaranom krug a sitem nikako da se stabilizuje, ovako reši prvo ovo što znaš da nije kako treba ili podesi memoriju na vrednosti koje znaš da su stabilne pa se igraj sa procesorom. SistemAgentVoltage mislim da neće rešiti problem ali zato hoće voltaža za memoriju... Poigraj se sa voltažom za memoriski kontroler jer često ume da *****ava na 1.350v što je default, a najčešće je u rasponu 1.275v-1.3000v sistem stabilna 100% nema iznenadnih reseta i slično do čega može da dođe ako se nešto čaka u biosu a koristi se tako brza memorija. SistemAgentVoltage obično reši stabilnost sitema za neke kraće testove dok ovi duži testovi stabilnosti ipak pokažu grešku, tako je najčešće. LLC je mozda najbolje da ostaviš na auto tada je mislim lvl 4 ako ćeš da ides sa offset, ako nećeš fiksni napon.

Ovo su ti neka iskustva i prakse pa reko da napišem možda ti bude od koristi tokom podešavanja sistema 😀

Poslednja izmena:
Hvala na savetima. Ram će biti na default spd-u tokom occ-a procesora. Kada overklokovani cpu bude 100% stabilan - po inicijalnom igranju ja procenjujem sva P jezga na 5.7ghz, E na 4.5ghz, onda ću raditi sa memorijom. Ako bude nestabilnosti, znam do čega je... Nije moguće proceniti kako će da se ponaša memorijski kontroler sa promenom frekvencije i voltaže procesora, tako da occ memorije na default procesoru nije produktivan.

@Mali HoBiT Može i tako, zapravo tako je bolje ako ćeš da juriš neki klok iznad 5.5ghz, a sa hlađenjem koje imaš u planu to je realno izvodljivo, uz to procesor deluje da je dosta dobar primerak... Mislio sam da si jedan od onih koji vole default 😜
Koji je SP ?

@Mali HoBiT Može i tako, zapravo tako je bolje ako ćeš da juriš neki klok iznad 5.5ghz, a sa hlađenjem koje imaš u planu to je realno izvodljivo, uz to procesor deluje da je dosta dobar primerak... Mislio sam da si jedan od onih koji vole default 😜
Koji je SP ?
82...
Ram stabilan na 8k memtest + occt. Sistem Agent Voltage +0.05v - sa 1.2v na 1.25v, a Mem Controler -0.03v - sa 1.4v na 1.37v. Sekundarne tajminge ću tek da dotegnem.
1705269207721.png

Cinebench 7600MHz vs 8000MHz
1705269459776.png

Poslednja izmena:
@Mali HoBiT Super znači proradila na 8000mhz... Pa kad već radi da nisi možda probao i koji MHz više tipa na 8200?

Kakva je situacija sa procesorom? Dokle si stigao ako si nešto čačkao, baš me zanima šta si uspeo da postigneš sa tim AIO 280.

Ne može ram ništa preko 8k, ako samo popreko pogledam tajminge puca memtest... CPU pod ovim hlađenjem [email protected] -0.025v, [email protected] +0.050v, cpu vcore @1.35v i ide do 98 stepeni na nekoliko jezgara dok tera cinebench.

@Mali HoBiT Odlično je ovo... Overklokovano a ipak ne udara u 100c sa AIO 280.

Imam dva pitanja:
1. Koja je potrošnja sa tako podešenim procesorom tokom R23 testa?
2. Kako si odvojio napon za P i za E jezgra, koja je to opcija u biosu na toj ploči?

Ljudi 8000 su vec ozibljne brzine cak i za to kada se samo XMP pokrece i 8000 je super da ti radi kada nista nije binovano. Imam ovde z790 nova nikako malo vise da se poigram sa njom

@Mali HoBiT Odlično je ovo... Overklokovano a ipak ne udara u 100c sa AIO 280.

Imam dva pitanja:
1. Koja je potrošnja sa tako podešenim procesorom tokom R23 testa?
2. Kako si odvojio napon za P i za E jezgra, koja je to opcija u biosu na toj ploči?

Dolazi do 100C na 3 jezgra bez push/pull konfiguracije na radijatoru, gde se ventovi vrte na 1200rpm. Potrošnja je ravno 300w - svi limiti su pogašeni u bios-u, tako da bi cpu povukao više da mu je trebalo. Podešavanje je SpecificCorePerformanse, PCore možeš da podešavaš nezavisno po jezgru, ECore ima 3 grupe, podešavaš mp i voltažu za 4 jezgra u grupi.

@Mali HoBiT Znači uspeo si za sad da postigne P5.7 na svim jezgrima E4.6, potrošnja 300w sa 1.35v tokom R23, ili je manji napon tokom testa... Trebalo bi da je manji jer ipak je to mnogo mala potrošnja za tako visko klok sa 1.35v.

Kako god odlično je to, taj cpu ladno možeš da podesiš sa tim vodenim bez overkloka da ne prelaiz 90c.

@d0minat0r To što si napisao je tako logično a većina to ne zna, nego krknu brzu memoriju učitaju XMP bez testiranja i posle kuku lele.. Zadnjih mesec dana imao sam prilike da se poigram sa 4~5 sistema, na savakom je memorija bila nestabilna tokom testiranja, morao je klok za 200~400mhz da se spušta uz zategnutije latencije.

njemu radi zato sto je ITX ploca sa dva slota za ram. Asus hero ima gadnih problema, Drugaru APEX zapao losa serija itd itd ja sam sa Apex ima dobro polazio radilo je sve ali drugar vise nece ni na slici da vidi asus, uzeo Novu covek ser preporodio i odmah okitio team group 2x24gb 8200

@d0minat0r Asus hero Z690 na samom početku imala je ozbiljan problem, fabrička greška, to je kasnije rešeno. Ovde kod nas taj model je najviše zastupljen od tih ASUS skupljih modela tako da sam se sa tom pločom najčešće sretao, bratanac je ima. Z690 ima problem sličan svim Z690 modelima sa memorijom preko 6400mhz, ogleda se u tome da ne može da se potera na deklarisene XMP vrednosti, još ako je CPU bangav sistuacija je pomozi Bože 😜. Ne znam na kakve si ti probleme nailazio jer tebi za tu svakodnevnu primenu najmanje treba 😜.

Kad smo već kod memorije, ASUS ima drugi problem... Kada se čačkaju podešavanja biosa preko onog njihovg programa iz Wina i pomoću Intel XTU, desšva se po nekad da bez nekog objašnjivog razloga prosvira memorija, da je ubije tako da ne može da radi sa naponom preko 1.1v, najčesšće samo jedna štap.

Prve revizije Apex ploče su imale problem sa klokovanjem rama, dok je kasnije to ispravljeno i mogu da teraju ram kako treba. To je hteo da kaže. Nevezano da li se radi na minusu ili na vazduhu.

@d0minat0r Asus hero Z690 na samom početku imala je ozbiljan problem, fabrička greška, to je kasnije rešeno. Ovde kod nas taj model je najviše zastupljen od tih ASUS skupljih modela tako da sam se sa tom pločom najčešće sretao, bratanac je ima. Z690 ima problem sličan svim Z690 modelima sa memorijom preko 6400mhz, ogleda se u tome da ne može da se potera na deklarisene XMP vrednosti, još ako je CPU bangav sistuacija je pomozi Bože 😜. Ne znam na kakve si ti probleme nailazio jer tebi za tu svakodnevnu primenu najmanje treba 😜.

Kad smo već kod memorije, ASUS ima drugi problem... Kada se čačkaju podešavanja biosa preko onog njihovg programa iz Wina i pomoću Intel XTU, desšva se po nekad da bez nekog objašnjivog razloga prosvira memorija, da je ubije tako da ne može da radi sa naponom preko 1.1v, najčesšće samo jedna štap.
Moji apex su radili svi kao sat ali drugaru je zapaop z690 apex iz prve serije koji ne moze ram preko 6800 cpu promenjen sa 12900 na 13700 pa na 13900 sve je bilo isto. Hero cujem da ima probleme zato sam u neki private grupama za ASRock i da overclock netu se javljalj gomila ljudi koji na hero ne moze da poera memor ni 7000 a na NOVA z790 radi sve kao doxa a ploca duplo jeftinija

Apex sto sam uzeo od dOminatOr-a radi bez problema i ima SS-ova. Ovu sto trenutno imam memoriju radi preko 7000 mhz bez problema. Uskoro cemo probati i jednu preko 8k pa cu videti dokle😉

Ne znam gdje da stavim ovu vijest, ali kruži glasina da će uporedo uz Arrow Lake za LGA1851, Intel izbaciti Bartlett Lake za LGA1700 socket i to bi bila neka varijanta Meteor Lake za desktop.

Ne smeta mu ni brz ram. CPU i dalje na default-u, prvo ću da vidim koliko može voltaža dole...

Pogledajte prilog 423267

ako ti nije teško provrti i neki Cinebench R15 zbog poredjenja jer ima mnogo više testova R15 nego 20 i 23
ja recimo za R15 već znam skoro napamet do 4500-5000 bodova, kako koji ide, koliko sam gledao te testove
hvala unapred!

komp je razbacan po radnoj sobi... tamo sledece nedelje planiram sklapanje pa cu baciti skrin

Prvi put vidm na netu da neko baš zna šta radi... Ovde ne može da se vidi proces podešavanja sistema u biosu, al je jasno na osnovu testa da je sve odrađeno perfektno, ima još korisnih videa na kanalu... Čovek zna šta radi a nije ga mrzelo da podeli.
Ima i jedan zanimljiv detalj vezano za R23 testiranje... Radi se o tome da je jedini validan rezultat u tom testu je kada se u TM priority podesi na realtime... Odradi se jedan krug ili 30min normlano da se vide max temeprature, pa se odradi jedan krug sa priority podešenim na realtime, i jedino je takav rezultat validan sa malim oscilacijama kada se ponovi, dok bez toga oscilacije mogu da budu i 1000 poena iz kruga u krug, iz čega samim tim ne može ništa da se zaključi.

Ima još nešto zanimljivo što može da se zaključi na osnovu ovog videa... Čovek je dobio rez od 45000 sa procesorom 6/4.8ghz na svim jezgrima, odrađen je delidding, taj rezultata je svega 5~6% bolji od defaultnog rezultata kada se 14900K fino podesi u bios i ohladi na adekvatan način da ne trotluje, a to može da se odradi uz adekvatno AIO + CF (da ne pričamo više nebuloze kako ne može). Primerak kakav on ima SP102 čak može da se potera i nekih 100mhz iznad defaulta sa AIO360.
Tako da nema potrebe zabog tih +5~6% da se radi delidding, sklapa CL sistem i ostale vratolomije, prosto nije vredno cimanja samo zbog performansi.

Ja moj i7 14700KF i sa 360 radijatorom, moram da drzim undervoltovanog,,, na default cak i u nekim igrama gura 90-100C, a on sintetici da ne pricam. Nije vise kao nekad, zabodes i ne moras da diras nista.

Ja moj i7 14700KF i sa 360 radijatorom, moram da drzim undervoltovanog,,, na default cak i u nekim igrama gura 90-100C, a on sintetici da ne pricam. Nije vise kao nekad, zabodes i ne moras da diras nista.
nešto tu nije cool 😁
Sve default i još undervolt na tom procesoru sa pristojnim hlađenjem neće da pređe 85C u sintetici, rekao bih da taj hladnjak ne naleže dobro na cpu... Koja voltaža ?

GPU temperature - 18.3
Water temperature - 17.7

1708458965890.png

Vanilla Ice Abc GIF by Dancing with the Stars

Nazad
Vrh Dno