Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kako po noci podesite klimu? Do sad sam gasio, kontam da ne treba, da se ne hlade zidovi...
Sa 25 smanjim na 23c, ali ja spavam pokriven samo do pojasa i go, samo u majici, pa mi odgovara toplije.

Pozdrav,
Kupio sam klimu
Proizvođač: Mitsubishi Electric
Unutarnja jedinica: MSZ-AP50VGK
Vanjska jedinica: MUZ-AP50VG
Koristenje je primarno grijanje, klima je non stop upaljena.
Kada su bili minusi od -5 do -2 klima non stop prekida saradom, svakih cca 30 minuta prekine grijanje i za 10 minuta ponovo proradi.
Molim vas imate li iskusta zasto i sta bi moglo biti?
Ovu klimu sam kupio iskljucivo zbog pouzdanosti i dobrog kompresora, jel ovo normalno ponasanje za ovaj brend?
Pozdrav kod tebe jos veca muka ti kupio mitsubishi pa radi tako a ja se nerviram sto sam kupio premium proizvod hisense silentium pro i isto tako na -4,-5 vec ide difrost na svakih 40-50 min i to traje oko 10min difrost nekad vise nekad manje zavisi valjda i od spoljnih uslova,ali problem kod mene je verovatno i izolacija sto se mene tice neka ona ode i svaki 30min u difrost ali za tih 10minuta ohladi se soba kuca i onda opet duva da kazemo mozda punim plucima dok ne ugreje pa opet stize da udje u difrost i sve tako u krug 😵‍💫.a sto se tice tog njenog senzora za temp na taj moj hisense nista ne valja,ili on ili taj ceo sistem za rad na kolko god da podesis temp dali na 20 ili na 22 ili na 26 ona nece smanjiti rad kompresora kad dostigne tu temp vec uvek i uvek ce traziti 3-4 stepena vise i zato po meni ona nikada i ne moze imati jako nisku modulaciju.primera ako ona duva na 26 i ja je spustim posle izvesnog vremena na 22 ona ce stati naravno dok ne opadne temp,kad opadne temp na 22 naravno pocinje duvati ali onda mece je odrzavati na 22 nego ce opet traziti od 22 da nagura primera opet do 26 i sve tako u krug.ponavljam uvek i uvek trazice 3-4 stepena vise od zadate da bi pocela da smanjuje rad kompresora sto se mene tice i tog dela rada klime katastrofa...

Pozdrav kod tebe jos veca muka ti kupio mitsubishi pa radi tako a ja se nerviram sto sam kupio premium proizvod hisense silentium pro i isto tako na -4,-5 vec ide difrost na svakih 40-50 min i to traje oko 10min difrost nekad vise nekad manje zavisi valjda i od spoljnih uslova,ali problem kod mene je verovatno i izolacija sto se mene tice neka ona ode i svaki 30min u difrost ali za tih 10minuta ohladi se soba kuca i onda opet duva da kazemo mozda punim plucima dok ne ugreje pa opet stize da udje u difrost i sve tako u krug 😵‍💫.a sto se tice tog njenog senzora za temp na taj moj hisense nista ne valja,ili on ili taj ceo sistem za rad na kolko god da podesis temp dali na 20 ili na 22 ili na 26 ona nece smanjiti rad kompresora kad dostigne tu temp vec uvek i uvek ce traziti 3-4 stepena vise i zato po meni ona nikada i ne moze imati jako nisku modulaciju.primera ako ona duva na 26 i ja je spustim posle izvesnog vremena na 22 ona ce stati naravno dok ne opadne temp,kad opadne temp na 22 naravno pocinje duvati ali onda mece je odrzavati na 22 nego ce opet traziti od 22 da nagura primera opet do 26 i sve tako u krug.ponavljam uvek i uvek trazice 3-4 stepena vise od zadate da bi pocela da smanjuje rad kompresora sto se mene tice i tog dela rada klime katastrofa...
Nisi ti prijatelju kupio premijum proizvod nego si kupio hisense ili ti nonsense. To slicno radi kao nordic. Probaj da upalis ifeel na daljincu. Manje ce da prebacuje zadatu temperaturu.
P.S. daljinac obavezno da gleda klimu bez prepreka
Ako to ne pomogne moras naci daljincu idealnu poziciju u prostoriji tako da klima delimicno duva u njega srazmerno porastu temperature u sobi. U tom slucaju mozes da regulises temp. u stepen tacno. Problem je sto ce da ti oteknu mosnjice dok ne nadjes sveet spot a daljinac nikome da ne smeta.
Sada ce @LukasP da kaze da trolujem🙂

Poslednja izmena:
Pogledajte trenutno vreme u čikagu.. Ako mislite da su godine jakih zima prošlost..
-20c u čikagu!
Bilo bi lepo istestirati klime po takvom minusu. Zivo me zanima kakva bi situacija bila sa padom kapaciteta, defrostima, čudesnim grejačima i slično. Mislim da bi serveri koji hostuju ovaj forum pali koliko bi se ljudi istovremeno javljalo ovde. Bilo bi -Jednom zapela u df svakih 30min, drugom zaledila tacna, trecem maši temperaturu ali za par stepeni manje🤣.

-Malo šale, ali nije daleko da takva situacija nastane u skorije vreme, još je ostalo da se pregura februar. Ja nisam imao priliku svoje (inverter) klime pogurati ispod -13c koliko se secam. On/off sto sam imao su radile na dosta vecim minusima ali to je druga prica..

Nisi ti prijatelju kupio premijum proizvod nego si kupio hisense ili ti nonsense. To slicno radi kao nordic. Probaj da upalis ifeel na daljincu. Manje ce da prebacuje zadatu temperaturu.
P.S. daljinac obavezno da gleda klimu bez prepreka
Ako to ne pomogne moras naci daljincu idealnu poziciju u prostoriji tako da klima delimicno duva u njega srazmerno porastu temperature u sobi. U tom slucaju mozes da regulises temp. u stepen tacno. Problem je sto ce da ti oteknu mosnjice dok ne nadjes sveet spot a daljinac nikome da ne smeta.
Sada ce @LukasP da kaze da trolujem🙂
Sto se tice marke hisense i konkretno modela silentijum pro to jeste i bio je mozda je i jos uvek nihov premijum model,e sad sta je u odnosu na druge brendove to je vec drugo .inace vec sam napisao u jednom predhodnom postu sto se tice ifeel na daljincu to radi tacno u dlaku aliii...pokusaj objasniti i drugim ukucanima (zeni) sto daljinski mora uvek biti na odredjenom mestu i da se ne dira,lakse mi je onda da platim vecu potrosnju struje nego pokusavati objasniti zasto je tako bolje 😁 mada opet kazem dok se ne odlucim da kupim merac trenutne potrosnje struje mogu samo nagadjati kad i kolko naj manje trosi.Sve u svemu sto se tice brenda hisense po tome sto vidim da drugi pisu i po mom nekom iskustvu reko bi da nema bas neku veliku modulaciju malu potrosnju

Hvala na odgovoru - koju marku/model ti preporučuješ?
Do sada sam za sve uzimala neku srednju klasu - od telefona, auta, veš mašine, frižidera.. i sve se pokazalo i više nego dobro.. s obzirom da klima utiče znacajno na račun za struju, ako će se kroz njega isplatiti da se i startu ulozi više to mi je ok.. ali ako je samo da bih imala zvučnu marku, to mi zaista nije bitno

Znaci i ti daješ preporuku za midea xtreme - sto si je menjao? To je neka ova varijanta
Bicu slobodan da uvek i tebi i svima preporucim Gree Amber komfort 12-ca.nisam uporedjivao cene..jer su sklone promenama ali iz svog licnog iskustva svakom bi ponavljam preporucio ovaj model..Smatram da je best-bay za ovu cene...Dovoljno snage u rezervi kad zatreba...Kad ne treba niza modulacija(nekad i na 200w),Za nedaj Boze servis i delovi su distupni..Mane kao i kod mnogih u ovoj klasi se povremono cuje to krckanje plastike..Sto se tiče defrosta barem kod mene u stanu..mnooogooo retki mozda 2-3min. 24hmi to traju pa par min.Niti sam prodavac niti zastupnik ove marke..samo lepo iskustvo evo vec druga zima teče lagano bez ikakvih problemama.Iskreno se ne secam da je nekad neko na forumu imao problem sa Amberom..Srecna kupovina🍷

Nemoj ih trolati....
Sve Gree klime koi imaju greaca na tacne isto tako rade i trose po ~80w/h (neki modeli i vishe) kad je napolju ispod 0C.
Valjda i ostali brendova....

Jedini spas -> izvucite utikac dok ih ne koristite!
Il dodajte mrzlivac pa ukllucivaj samo kad zaledi xD

U 2019 na moj defektni Gree Hansol 12 grijac na tacni je radio i u oktombaru preku dan na +20C.
Oficijalni servis probao da promeni grejni kabel ali ni je bio do to pa montirao mrzlivac i dao 2 godine besplatna garancija.... nie bilo sjajno resenie al vec je bilo zimo i meni trebalo grijanje pa nisam trazio novac ili zamenu sa novi model jel Hansol vise nisu imali....
Slozicu se..Koliko sam mogao.da nahvatam.potrosnju..i moj Amber kad ode ispod 0..radi tako..Neka.trosi i tih 80w.nije mi zao..bolje i tako nego da se mislim dali ce nesto crknuti ili ne..Posle mi djaba sve..

Grejaće ona i ispod -10 samo smanjenim kapacitetom. Bolje da iskreno napišu do -10 nego kao kinezi do -25, a muči se na -5.
Nemoj.sve Kineze stavljati u isti koš..Imas kineza ciji modeli kostaju i po 150.000
Ja sam bacio ova dva komada filtera, jednostavno su prljavi i raspali se od 2 pranja, a i treba 100 godina da se osusi. Nalaze se ispod mrezastog filtera na neka dva predvidjena mjesta. Djeluju mi da se i ne peru, samo zamjena. Bolje i da ne stoje tu, nego da stoje prljavi.

Ne vjerujem da su od nekog Bog zna kakvog znacaja (ultra mega giga filtriranje, dim, bakterije, bio, karbon, ion, ovo ono 😁), ne vidim neku veliku ulogu, ima standardan filter sa mrezicom kao i na svim klimama, koji se lako pere pod vodom i susi.

Kakva su misljenja?

Midea All Easy Pro
Meni je majstor,prijatelj koji mi je prodao.i ugradio klimu dao saver dato ne stavljam..Ostavio mi je da me.bude ne valja pa ih uzeo..To za.sta su oni kao predvidjeni nema.veze sa zivotom..Za tu namenu treba kupitu posebne uredjaje koje samo.to.rade..Npr.prečiscivace vazduha i sl.Neka me slobodno neko ispravi..ali mislim da su mrezasti fikteru sasvim dovoljni i ne guse protok vazduha..

Poslednja izmena:
Eto da dodam za one koji neveruju kinezima i dosta ih pljuju..Postavljam sliku modulacije..i verujem da mogu da stanu na crtu mnooogooo skupljim modelima koji kostaju i duplo vise..Na ovoj sp.temp.od 200-420w

Prilozi

• Screenshot_20240117_114354.jpg
    Screenshot_20240117_114354.jpg
    53.1 KB · Pregleda: 76
Svaka cast, bilo bi to lepo kada bi svi kinezi tako radili.
Kad sam kupovao kineze i cenu sam uracunao i 5 god garancije, to znaci da ce da me sluzi makar je i popravljali nije me briga. Firma koja mi je ugradila klime i overila garancije kaze da mora sve da mi otkloni u garantnom roku. Pregkedao sam na netu cene delova za klime: kompresor, kondezatori, sonde, elektronika itd. Zakljucak koji sam izveo jeste da - svaka klima koja nije u kvaru a ima bar minimum teh sposobnosti, mora zagrejati deklarisanu prostoriju sa solidnom izolacijom. Posle odredjenih godina dolaze novije tehnologije za slicne pare, vadi bacaj menjaj i teraj dalje. 😎

I moj amber comdort isto jako lepo radi. Zestoko sam se zeznuo sto sam zakasnio da uzmem jos jedan, nego sam se ugrobario sa ovim hisensom.

Pozdrav društvo.
Pitanje za klimu Vivax inverter ACP12-CH35AEYI.
Našao sam ponudu za pomenuti model sa razlikom u ceni od oko 4.000 dinara.
Postoje dva modela:
1.) Vivax ACP12-CH35AEYI
i
2.) Vivax ACP12-CH35AEYIs
Tehničke razlike su sledeće:
AEYI:
  • spoljna jedinica je teža za 3,7kg.
  • unurašnja jedinica je teža za 0,3kg.
  • deklarisan je na P Design od 2500w (300w više) u odnosu na AEYIs (mlađeg brata koji se proizvodi od 2022-e) čiji je deklarisan P Design na 2200w.
  • unutrašnja jedinica nema ugrađen WiFi ali se dobija USB Wifi modul uz klimu (AEYIs ima već ugražen WiFi).
  • skuplja je za 4.000 dinara.
  • zadnji model proizveden je 2021-e godine, posle toga izlazi sadašnji AEYIs.

Pitanje je:
da li model AEYI vredi razlike u ceni?
Skuplji je a i stariji bar dve (2) godine ako ne i više, pošto još neznam koja je godina proizvodnje ove u ponudi...
I ako su u svemu ostalom, što nije navedeno, potpuno iste u opcijama i u izgledu. (samo da dodam da UOPŠTE nije primarno kako spoljna i unutrašnja jedinica izgleda/ju).

Šta je vaša subjektivna i/ili objektivna preporuka...?

PS: Slike su od pre pet godina, sa foruma "elitemadzone", i u pitanju je rasklopljen AEYI model....

Ne vezano za moje pitanje u tekstu iznad, samo za one koje zanima ovaj model klime kako stariji tako i mlađi, dodaću info na koji sam do sada našao...
Ko je od koga ovde šta ukrao ili platio da se stavi njegovo ime na isti klima uređaj... ?????

DakleM: naišao sam na zanimljivosti da su sledeće navedene klime potpuno iste po svim, zvaničnim, samo kataloškim, opisima iz stranih kataloga i ni po čemu se tehnički ne razlikuju, koliko sam ja saznao tj. istražio.
A to su:
  • već odavno poznata Midea Oasis Plus, a sad sa najnovijim modelom Midea Oasis Nordic je ista AEYIs po svemu iz kataloga.
  • Cooper & Hunter Supreme do skoro (sad im je Supreme model isti Gree Amber (kod nas poznat kao Premium ili Ultra, a negde ih trgovci nazivaju Amber Premium Ultra).
SAMO DA ZNATE GREE AMBER ZALJUBLJENICI... Amber se u nekim zemljama EU vodi pod imenom zvanično sa Gree sajtu "Gree Amber Royal" (nema ove naše ultra i/ili premium dodatke).
  • Carrier Oasis Plus 3D, nemam info da li je ostalo samo na Vivaxovom AEYI ili se i on nadogradio sa novim AEYIs-om.
  • i naravno Vivax AEYI i najnoviji AEYIs
-e, da, sa najnovijim modelom u svim navedenim imenima brendova koji imaju isti urežaj u prodaji od 2022-e na ovamo se više ne nalazi 9-kao kao opcija, ili ja bar nisam naišao na nju do sada. Ako neko jeste neka okači link ili šta je već u mogućnosti.
Pozdrav Branko. Imas li neke informacije za model AEYI?Interesuje me da li jos uvek postoji u prodaji i kolika je razlika u jacini grejanja u odnosu na AEYI-s model?Hvala

Pa nije bas tako.
Kada greje, hocu da duva ka meni(kod nogu, ne da mi duva u facu :)) i sto veci prostor da pokrije, a kada hladi, hocu da nikada ne duva ka meni.
Ja barem koristim 2 lokacije u sobi, a klima mi je na sredini, pa ne moze bez pomeranja uvek da bude ok.
Svakako, bolje imati nego nemati :D
Pa kad ti mali prostor u sobi 😁

Za sobe od 9m2 i 12m2, sveo sam izbor na sledeće modele:
  • Fujitsu 09LMCE - 66k
  • Daikin FTXC25C - 75k
  • Daikin FTXF25D - 86k
  • Daikin FTXP25M - 112k
Čekam da mi jave cenu za Fujitsu 09KMCC, pošto ne nađoh nigde javno dostupnu informaciju.

Da li vredi ići na XF25 u odnosu na XC25? XP25 mi deluje malo preterano skuplja od 09LM i XC25.

Ako se odlučim za povoljniju varijantu, da li je bolje ići na 09LM ili XC25?

Ili da uzmem dve 12KGTE, što bi bio težak overkill, i nek' ide život? 😆
Fujitsu KGTE možeš slobodno i 7-cu, spoljašnja je veća nego kod 80% 12-ca na tržištu. Dakle biće tiha i retki defrost.
Slobodan
Za sobe od 9m2 i 12m2, sveo sam izbor na sledeće modele:
  • Fujitsu 09LMCE - 66k
  • Daikin FTXC25C - 75k
  • Daikin FTXF25D - 86k
  • Daikin FTXP25M - 112k
Čekam da mi jave cenu za Fujitsu 09KMCC, pošto ne nađoh nigde javno dostupnu informaciju.

Da li vredi ići na XF25 u odnosu na XC25? XP25 mi deluje malo preterano skuplja od 09LM i XC25.

Ako se odlučim za povoljniju varijantu, da li je bolje ići na 09LM ili XC25?

Ili da uzmem dve 12KGTE, što bi bio težak overkill, i nek' ide život? 😆
Slobodno uzmo 07KGTE, ima spoljašnju veću od 90% 12-ca na tržištu, tj ravno 30kg neto. SEER=9.2, SCOP=5.2; Trebalo bi da je tiha, štedljiva i da retko ide u defrost

Grejem se sa vox klimama, kum ima mideu od 2012 god, drugar vox ivu 1 18 ca i jos jedan drugar hajsens 18 cu. Ovo pisem sto su sve kinezi i niko se od nas nije zalio niti jurio majstora zbog kineza. Japanci kostaju kao svemirska tehnologija od malo cevi, elektronike i kompresora. Mislim da nije realno i kinezi zavrsavaju posao za 5.god garancije, ali ko ima novaca i hoce brend pozdravljam i postujem. Ps cerka kupila ajfon 15pro 1500 i kusur eura, htela srcka da me strefi. 😭😭
Druže, nisi u pravu nikako. Dok kinez suče 200W u stend-baju, meni ovog trenutka 12LTCA greje 40kvm sa 265W!

Hvala na odgovoru.
Razumem da je fuji kao marka pouzdaniji i da njihovi skuplji modeli imaju puno preporuka, ali gledam njihov najjeftiniji model, nisam sigurna da je bolje rešenje od skupljih modela lošijeg brenda (midea)..
Koliko para toliko muzike, po pitanju kvaliteta. Noviji uređaji ti omogućavaju kontrole preko wifi aplikacija, fensi izgled, itd. LLCE ima zastareli dizajn, ali je robusna sprava. Ako je do dizajna, pogledaj LMCE

Ako se ne varam, Mideina spoljna jedinica je teža (preko 30 kg, dok je kod Daikina 26 kg). Unutrašnja jedinica kod Daikina je manja u odnosu na Mideu. To je što se tiče fizičkog dela.
Masa spoljašnje ne mora da znači ništa ukoliko ne znamo broj redova i kolona cevi u spoljašnjem izmenjivaču. Ako je jednoredni (a kod Daikina dvoredni) i ako ta Midea nema EEV, onda je tih 30kg inferiorno u odnosu na Daikinovih 26kg. Ne znam za tu Mideu, ali je recimo Mission imala jednoredni izmenjivač i nije imala EEV. A tu se pravi velika razlika u kapacitetu grejanja na minusima
Meni amber greje 40+ kvadrata sa 184w ovog momenta napolju 3c, unutra 23c😁
Ja živim u kući, na vetrometini 😁

I ja u kuci . Na spratu istu kvadraturu greje nonsense nordic 12 i na spusta ispod 390w. Prema tome ima i ok kineza i onih koji su njesra. Japanci su zakon ali i iz budzet segmenta, mislim na kineze, moze po nesto da se probere.🙂

Gde da nađem 07KGTE ili 09KGTE kod nas?
Piši uvozniku, Viacom. Ako je cena slična ili ista kao za 9 ili 12, onda nema svrhe uzimati 7-cu. Od onih gore nabrojanih, kmcc/kmta ti je bolje rešenje u odnosu na lmce, jer niže moduliraju, što je korisno u manjoj prostoriji. Kmcc može i 12-ca, nisko modulira, a kid otvorenih vrata od sobe imaće dovoljno snage da greje i hodnik
I ja u kuci . Na spratu istu kvadraturu greje nonsense nordic 12 i na spusta ispod 390w. Prema tome ima i ok kineza i onih koji su njesra. Japanci su zakon ali i iz budzet segmenta, mislim na kineze, moze po nesto da se probere.🙂
Ooo, pa ti greješ sprat. Ja sam u prizemnici, a na tavanu šunke, temperatura spoljašnja 😂

Poenta je bila u onom grejaču od 200W. A imam i ja dva VOX-a IHD12, samo nikako da završim kuću, stoje neraspakovani😂

Nazad
Vrh Dno