Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Daikin FTXF35D nema nikakav dodatni filter, samo mrežice. Mislim da to nema neku funkciju, jer pokriva samo malo deo, možda grešim.

Ja sam bacio ova dva komada filtera, jednostavno su prljavi i raspali se od 2 pranja, a i treba 100 godina da se osusi. Nalaze se ispod mrezastog filtera na neka dva predvidjena mjesta. Djeluju mi da se i ne peru, samo zamjena. Bolje i da ne stoje tu, nego da stoje prljavi.

Ne vjerujem da su od nekog Bog zna kakvog znacaja (ultra mega giga filtriranje, dim, bakterije, bio, karbon, ion, ovo ono 😁), ne vidim neku veliku ulogu, ima standardan filter sa mrezicom kao i na svim klimama, koji se lako pere pod vodom i susi.

Kakva su misljenja?

Midea All Easy Pro
to se baci prije prvog paljenja klime :)
ne brini skoro svi smo to pobacali, nigdje veze s vezom

Nije doslo na filteru kad je klima kupljena vec u onoj kesi odvojenoj. Monteri stavili pri montazi kad je vec doslo. Zaboravio sam, mozda su i oni spomenuli kao kad budem cistio filter mogu to skiniti.

Mislim da je plasticna mrezica kao i kod svih klima, sasvim dovoljno.

Dobra stvar sto je filter na magnet, skine se odozgo za 2 sekunde i za 2 sekunde vrati posle pranja.

Hvale je za odrzavanje, da se komplet rasturi i izvadi sve brzo, vidjecemo kad dodje vrijeme za 'remont'.

PS. Kad sam sad ocistio filter posle 2 mjeseca (sitna prasina) i bacio ta dva komadica, kao da bolje radi klima. Cisticu ga 2x mjesecno.

Zavisno od toga koliko i kada imas prasine, treba minimum jednom mesecno, a negde i jednom nedeljno da se cisti.

Pozdrav,
Kupio sam klimu
Proizvođač: Mitsubishi Electric
Unutarnja jedinica: MSZ-AP50VGK
Vanjska jedinica: MUZ-AP50VG
Koristenje je primarno grijanje, klima je non stop upaljena.
Kada su bili minusi od -5 do -2 klima non stop prekida saradom, svakih cca 30 minuta prekine grijanje i za 10 minuta ponovo proradi.
Molim vas imate li iskusta zasto i sta bi moglo biti?
Ovu klimu sam kupio iskljucivo zbog pouzdanosti i dobrog kompresora, jel ovo normalno ponasanje za ovaj brend?

Nije normalno. Previse cesto ulazi u defrost ako zbog toga prekida rad. Ili je preopterecena ili nema gasa ili...To je 18-tica?! U koliko kvm radi, na koliko je podesena i koju temperaturu ostvaruje u prostoriji?!

Ne, ako radi defrost ispod 45min, znaci da nesto nije ok.
Dakle, morala bi minimum 45min da ti radi bez gasenja, gde se onda odledjava tih 10ak minuta.
Koliki prostor grejes i kakva je izolacija, koju temp odrzavas?

50 kvadrata otvorenog prostora,
23 stepena je u prostoriji.
Non stop je na 31 stepen, samo se smanjuje jacina puhanja jer nema opciju da se automatski gasi kada postigne 23(ili vec neku zadanu temperaturu na daljinskom)
Stolarija 7 komora pvc
Siporex i 5cm stiropor.

Ne kapiram, 31 stepen ti je setovano, ona odrzava 23 tako sto ti smanjujes protok vazduha?
Kako mislis da nema opciju da se automatski gasi kada postigne 23?

Tebi klima u sustini stalno na max radi i trosi, samo ti smanjis duvanje, pa se prostorija ne ugreje cela?

Лоше подешено грејање, очигледно преоптерећена и иде пречесто у дефрост. Треба обавезно проверити и инсталацију, та АП серија је прилично танка, али 50 би требало без проблема да греје такав простор.

За почетак подеси 'нормалну' температуру, нпр. 23-24 степена, и вентилатор на ауто, па јави како се понаша.

Stavi u mod grejanje na 25 i ventilator na auto pa se javi sutra u ovo vreme da podneses raport. Dotle ne pipaj daljinski!

Нити треба да дува врео ваздух нити да се гаси кад постигне температуру. Треба да одржава подешену температуру и да дува онолико јако и топло колико јој треба за то.
То је добра клима, не треба да ради као калорифер од пар хиљада динара.

Pozdrav ljudi, imam jedno pitanje 😃
Kao sto vidite na slici radi se o jednom manjem hodniku iz kojeg se ulazi u dve spavace sobe, a sa suprotne strane je dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom (otvoren prostor)

Da li je moguce staviti Midea Breezeleess klimu tako da bude uperena u dnevnu sobu a levo i desno da duva u sobe, to je neka moja zamisao, s tim da je ona siroka skoro metar a ovde je sirina zida 1,20, ali procitao sam ovde na forumu da duva pod uglom od 45 stepeni uperena blago na dole pa bi mi to odgovaralo
Ili je mozda moguce spustiti klimu malo vise od preporucenih 15-20cm zbog soba (ako tako uopste moze da radi) 😃

Prilozi

• IMG_20240116_182514.jpg
    IMG_20240116_182514.jpg
    64.5 KB · Pregleda: 40
Uredu. Sad sam na netu pronasao kako da se stabi u auto mod.
Hvala na savjetima.
Javit cu iskustvo

Kao sto vidite na slici radi se o jednom manjem hodniku iz kojeg se ulazi u dve spavace sobe, a sa suprotne strane je dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom (otvoren prostor)

Da li je moguce staviti Midea Breezeleess klimu tako da bude uperena u dnevnu sobu a levo i desno da duva u sobe, to je neka moja zamisao, s tim da je ona siroka skoro metar a ovde je sirina zida 1,20, ali procitao sam ovde na forumu da duva pod uglom od 45 stepeni uperena blago na dole pa bi mi to odgovaralo
Ili je mozda moguce spustiti klimu malo vise od preporucenih 15-20cm zbog soba (ako tako uopste moze da radi) 😃
Nema od toga nista! Sobe su preblizo mestu gde hoces da postavis klimu!
Hvala na savjetima.
Javit cu iskustvo
Ne u auto mod!
Stavi u mod grejanja a temperaturu npr 25. Ventilator stavi u auto mod!

Ako stavim 23 stepena na daljinskom, iz klime ne puse vruc zrak i nikada se nece automatski ugasiti kada postigne tu temperaturu.
Npr. Na midea klimi imam opciju da stavim auto 23 stepena.
Klima kada postigne tu temperaturu ugasi se.
Nije to kinez da uvijek duva vrelo kako si ti navikao i da se gasi kad pregrije. Nekad i hladnjikavo duva ali održava 23 koje setuješ. Kakav crni 31 stepen. Znači 23 stepena podesi i stavi auto fan. Daljinski baci u smeće.

Druze, klima ce ti grejati dnevnu super ali sobe ce biti hladnije u zavisnosti od vremenskih uslova. Mislim da ako imas mogucnosti uzmi jeftinije klime za svaku prostoriju, nemoj praviti gresku koju sam ja napravio. Postavio sam jednu klimu u dnevnu i jednu u hodnik i to sljaka kad nije puno hladno ali kad zazimi sobe dosta hladnije. Pravljenje kompromisa samo ako moras, ja cu svakako na leto ispraviti gresku. Pozz

Nije to kinez da uvijek duva vrelo kako si ti navikao i da se gasi kad pregrije. Nekad i hladnjikavo duva ali održava 23 koje setuješ. Kakav crni 31 stepen. Znači 23 stepena podesi i stavi auto fan. Daljinski baci u smeće.
Pa ni kinez ne duva uvijek vrelo. 🫢

A znam da ima ljudi koji misle da ako mu ne grije kao pec na drva uvijek , nije ispravno, licno imao iskustva 😆

Hvala na savjetima.
Javit cu iskustvo
Temperaturu meri odvojenim termometrom, klima ne treba da se gasi, vec ona smanjuje snagu i radi na recimo na 300W umesto na 1000 ili 1500W kada duva jako toplo.
Slobodno namesti 23c i fan bih ja stavio na minimum 3, a jos bolje ako ti ne smeta buka da bude na 4 ili 5.
Veci ti je prostor za jednu klimu, pa treba svuda vazduh da dogura.
Sto ti se vise vazduha smenjuje, to ce ti klima biti preciznija.
Mozda ti se nekada ugasi, ali ce vecinu vremena u tom prostoru duvati, kao sto i treba.
Kada se ugasi skroz i cujes neke cudne zvuke, to znaci da klima radi odledjivanje spoljne jedinice, koje je takodje normalno, a kada namestis normalnu temp i fan, taj defrost ce biti dosta redji nego kada ti je klima na max temp setovana.

Ako stavim 23 stepena na daljinskom, iz klime ne puse vruc zrak i nikada se nece automatski ugasiti kada postigne tu temperaturu.
Npr. Na midea klimi imam opciju da stavim auto 23 stepena.
Klima kada postigne tu temperaturu ugasi se.
I ne treba da se gasi, ako se stalno gasi onda tek nije u redu…Stavi to na 23-24 stepena, ventilator na auto, a daljinski sakrij sam od sebe…Gasis samo kad cistis filtere.

Kako po noci podesite klimu? Do sad sam gasio, kontam da ne treba, da se ne hlade zidovi...

Klimu u spavacoj nocu smanjim 1c i odrzava oko 23. U prizemlju ne diram, odrzava 23c, a ujutru od 6h do 9h podigne na 24 preko aplikacije. Volimo da bude toplije kad ustanemo.🙂
Probao sam to sa gasenjem ali struja sto je ustedis se potrosi ujutru dok stabilizuje temperaturu i nadoknadi gubitke. Nema poente gasiti nocu.

Nazad
Vrh Dno