Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Za koji novcanik pricas, Metamask?

Pa recimo...

Ustvari, da budem iskren, nije direktno metamask nego miner... nisam hteo svaki dan da prebacujem sredstva sa minera na metamask, zbog fee, nego čekam da se nakupi.... i tako, inače miner mi je bio na kompjuteru, ali bez obzira pun pristup sam imao i na androidu,,, taman se skupe neki koini, cap, pokupe ih, i tako nekoliko dana...

A u cemu je poenta hodlovanja? Od hodlovanja se ne zivi. Nikada nisam razumeo ljude koji samo hodluju do beskonacnosti. I da BTC dodje do 100k sta onda? Ja cu ih prodavati kada mi bude trebao kes ili kada mislim da je ok cena za to. Zelim da uzivam u blagodetima ovozemaljskog zivota a hodleri neka ponesu BTC u zagrobni. 😀😀

Zato što nismo tu svi iz istih pobuda. Nismo tu svi da se bolesno obogatimo već da prosto štedimo u najčvršćem novcu ikada i da sami čuvamo plodove svoga rada bez da nam ih obezvređuju centralni bankari i jer ne želimo da više učestvujemo u pljačkaškom finansijskom sistemu koji je potpuno zanemario običnog čoveka i njegove interese. Ko razume BTC - 10% od plate svakog meseca i biće mu sasvim ok kao što i istorija pokazuje. Kada mu kupovna moć ušteđevine naraste - potroši na nešto što ranije nije mogao da priušti. To je sasvim dovoljno i dostižno za većinu ljudi koji vode normalne porodične živote jer ne može se svako baviti kripto trejdingom maltene full time kao ti i rizikovati životnu ušteđevinu na STRAX I BONK. Ko je rekao da su hodleri isposnici i askete i da će odneti BTC u grob? Ostaće našoj deci koja neće biti siromašna.

100k nije isto za sve ljude, neki će i na 50k moći da finansiraju bolji životni stil jer se razlikuju cene na kojima je svako uložio i količina novca. Nekome je dovoljan i rast sa 20k na 40k, a neko čeka sa 30k na 100k. Neko je završio posao još 2017. sa $1000 na 19.000 i nastavio da akumulira u sledećem ciklusu. Pasivna akumulacija i HODL je sigurica za većinu strpljivih i disciplinovanih ljudi koji ne mogu da priušte da izgube ono što imaju.

Fin pad. MACD se još uvek drži iznad targeta, Ichimoku još uvek izgleda dobro za sada. Rano je pričati o nekom većem dumpu.

Moja prognoza je da će da se vuče cele godine u stranu... ima da zarobim sredstva i to je to...

Ja ne znam kako može postojati neko ko misli da ovaj čovek ima zrnce kredibiliteta posle svega. Jedva čekam njegove memoare kada će bude smeo da piše šta zapravo misli.

Ja ne znam kako može postojati neko ko misli da ovaj čovek ima zrnce kredibiliteta posle svega. Jedva čekam njegove memoare kada će bude smeo da piše šta zapravo misli.

Pazi on je stara garda, a oni se vode politikom "Ako nije lopata nije posao" (Ako nije opipljivo fizicki nije valuta/novac).Donekle ga razumem, ali da li je ispravno pricati tako nije.Svaka "novina" uvek nailazi na otpor, to je neminovno.Jedino sto je ispravno rekao je da treba biti pazljiv sa kriptom generalno. Kroz njihovu istoriju se pokazalo da oni sto ken*aju mnogo, uglavnom ne vuku nikakve konce, od preCednika, do ministra finansija, a bilo ih je od 80tih do danas koliko hoces ovakvih govornika na visokim pozicijama.To im je kultura u US.Postao je odavno "senzacija" kao Tramp.Mim materijal.

Nisam znao da može da bude ovoliko dosadno kad uložiš, sredstva su ti u downu, HODLuješ i čekaš da prođe godina da uzmeš crkavicu

Ali OK, BTC cepaj, padni na 15k... pokupi kajmak... hihihi

Pazi on je stara garda, a oni se vode politikom "Ako nije lopata nije posao" (Ako nije opipljivo fizicki nije valuta/novac).Donekle ga razumem, ali da li je ispravno pricati tako nije.Svaka "novina" uvek nailazi na otpor

Kako ja čitam, upravo je njegov glas presudio da SEC odobri ETF-ove. Nije hteo da se više natežu sa sudovima, pustio nek svi dobiju u isto vreme dozvolu, da nema favorita.

Ovim ti je efektivno SEC klimnuo glavom da je BTC novac i da neće više da se natežu oko njega. Nije problem što BTC nije fizički, problem je što je beskorisan. U ovom svetu gde je sve Ponzi, najzad smo de facto dobili i Ponzi novac. Ajde da hajpujemo baze podataka, pa kako drugi poveruju i hajpuju dalje, našim tokenima skače vrednost.

Okreni se oko sebe, svuda na isto nailaziš. Penzioni sistem, hajde da otimamo novac mladima i dajemo starima, pa kad oni ostare, otimaćemo od mladih i za njih. Šta je to nego Ponzi? Države izdaju nove obveznice da bi mogle da plate obveznice koje prispevaju na naplatu, čist Ponzi. Primera koliko voliš, 70 godina mi nemilosrdno krademo od budućnosti. I onda se mlad Amerikanac sad zapita, kako je moj deda kao vodoinstalater mogao da priušti veliku kuću i da izdržava ženu i petoro dece, a ja sad sa fakultetskom diplomom ne mogu da priuštim da se odselim od roditelja?

Tako da Ponzi šeme stalno dobijaju nove i nove oblike, ali uvek ostaje da ne mogu da traju večito. Kada sadašnje piramide krenu da se urušavaju, biće kuku lele.

Nije beskorisan, jedna od primarnih svrha mu je da na najbolji način način čuva kupovnu moć u odnosu na sve fiat valute. Na početku je 100.000 jedinica gotovo svake fiat valute mogao da kupi skoro celu Bitkoin mrežu, a danas najjače svetske valute sa svojih 100.000 jedinica ne mogu da kupe ni 3 BTC. Takav je slučaj bio u prvih 15 godina. Već odbrojavamo narednih 15 godina pa ćemo videti da li će se taj trend nastaviti i gde će 2039. godine biti fiat valute, a gde Bitkoin.

shot-2024-01-13_18-01-01.jpg

@morbius , nije BTC beskorisan... nekada je i zlato bilo beskorisno pa opet lepo ljudi počeli da ga skupljaju... znaš ono, dva pećinska čoveka se sretnu, jedan vidi svetlucavi kamen, uzme,,, ovaj drugi hoće isto i eto sukoba :))

Šalim se malo... Ali BTC je porastao i raste još više... evo jedne koristi, kad se sav fiat novac pretvori u digitalni, bilo BTC, coini ili kartice... to će biti odvraćajući faktor za velike užase, ratovanja, nuklearne napade... eto to na primer...

Kad ljudi postanu toliko zavisni od svih tih digitalno-internet puteva,,,, neće smeti da ih ruše,,,, jer neće moći da koriste svoje digitalno blago,,,, koje je povezano sa svim tačkama na planeti...

Nije beskorisan, jedna od primarnih svrha mu je da na najbolji način način čuva kupovnu moć u odnosu na sve fiat valute.

Ako ti toliko želiš Bitcoin, ti najbolje lepo kloniraj Bitcoin Core git repo, ubaci novi seed, pa fino iskompajliraj sopstveni Bitcoin. Možeš i da mu staviš ukupno manji broj novčića, pa će time on biti još oskudniji i time još vredniji nego Satošijev Bitcoin! Kako može da ne vredi kad je to bit po bit isti Bitcoin?

Dakle nemoj filozofirati u prazno, Bitcoin baza vredi samo po dogovoru, kao školjka u "Gospodaru muva". Zato ako si normalan, drži se novca sa intrinzičkom vrednošću, on vredi i kad nikakav dogovor u društvu ne može da se postigne.

@morbius , nije BTC beskorisan... nekada je i zlato bilo beskorisno pa opet lepo ljudi počeli da ga skupljaju... znaš ono, dva pećinska čoveka se sretnu, jedan vidi svetlucavi kamen, uzme,,, ovaj drugi hoće isto i eto sukoba :))

Šalim se malo... Ali BTC je porastao i raste još više... evo jedne koristi, kad se sav fiat novac pretvori u digitalni, bilo BTC, coini ili kartice... to će biti odvraćajući faktor za velike užase, ratovanja, nuklearne napade... eto to na primer...

Kad ljudi postanu toliko zavisni od svih tih digitalno-internet puteva,,,, neće smeti da ih ruše,,,, jer neće moći da koriste svoje digitalno blago,,,, koje je povezano sa svim tačkama na planeti...
Zlato nikad u istoriji nije bilo beskorisno, za ostalo ze slazem doduse.

Morbi se javio, valjda se malo oporavi BTC sad xD

Ako ti toliko želiš Bitcoin, ti najbolje lepo kloniraj Bitcoin Core git repo, ubaci novi seed, pa fino iskompajliraj sopstveni Bitcoin. Možeš i da mu staviš ukupno manji broj novčića, pa će time on biti još oskudniji i time još vredniji nego Satošijev Bitcoin! Kako može da ne vredi kad je to bit po bit isti Bitcoin?

Dakle nemoj filozofirati u prazno, Bitcoin baza vredi samo po dogovoru, kao školjka u "Gospodaru muva". Zato ako si normalan, drži se novca sa intrinzičkom vrednošću, on vredi i kad nikakav dogovor u društvu ne može da se postigne.
Morbiuse, ti vrlo dobro znaš da Nikke nije isto što i Nike i da Adibas nije isto što i Adidas i da smo već imali prilike da vidimo kako su "Bitkoinovi Adibasi i Nikkei" u vidu BCH-a i BSV-a prošli protiv originalnog brenda. Za sve što postoji na svetu je neophodan društveni dogovor, pa sama država Srbija je društveni dogovor njenih stanovnika i bez tog dogovora nema ni države. "Intrinzičku" vrednost ima sve oko mene gde god se okrenem poput ovog monitora u koji gledam i tastature koju koristim pa ih niko ne koristi kao novac jer nema društvenog dogovora o tome. Društveni dogovor je neuporedivo vredniji i bitniji nego tzv. intrinzička vrednost. Zapravo, za zlato odavno ne postoji društveni dogovor da se koristi kao novac jer hajde nabroj mi države u kojima je zlato "legal tender"? Možda samo u Zimbabveu od skoro. Naravno, uvek ćeš naći nekoga ko će od tebe prihvatiti zlato ali isto važi i za Bitkoin pošto sam prilično siguran da ćeš naći nekoga ko će ga prihvatiti u bilo kojoj zemlji. Ali nisam baš siguran da ćeš moći da uđeš sa zlatom u Maxi, Ideu, Lidl ili Sklavenitis i kupiti bilo šta sa zlatom. Nema društvenog dogovora. "Intrinzičku" vrednost ima - ima je i deterdžent u Sklavenitisu.

Hoćeš da kažeš da energija utrošena u sigurnost mreže ne vredi ništa? Jel moguće da si toliko neuk?

Za sve što postoji na svetu je neophodan društveni dogovor, pa sama država Srbija je društveni dogovor njenih stanovnika i bez tog dogovora nema ni države. "Intrinzičku" vrednost ima sve oko mene gde god se okrenem poput ovog monitora u koji gledam i tastature koju koristim pa ih niko ne koristi kao novac jer nema društvenog dogovora o tome. Društveni dogovor je neuporedivo vredniji i bitniji nego tzv. intrinzička vrednost.

Vidiš, upravo ovde je koren tvog naopakog razmišljanja. Država Srbija je društveni dogovor, tačno. Srpski dinar je takođe društveni dogovor. I šta se dešava kada vlast države Srbije tajno počne da krši društveni dogovor, monetizuje svoje dugove i proizvodi inflaciju, efektivno kradući kupovnu moć srpskog dinara? Ti narodu predlažeš Bitcoin, drugi fiat novac koji vredi samo po društvenom dogovoru?

Zato ja tebi pominjem "Gospodara muva". Otpadnici pokušavaju da ukradu nešto iz kampa, jedan dečak naivno veruje da oni pokušavaju da se domognu školjke koja vredi po drštvenom dogovoru, onaj koji drži školjku govori, drugi slušaju. Oni međutim pokušavaju da ukradu naočare, jer njima može da se zapali vatra, čime imaju intrinzičku vrednost.

Možemo mi da se zezamo sa kriptom, špekulišemo, cedimo pare, radio sam to i ja, radiću sigurno i ubuduće. Ali pre dve godine i nešto sam počeo da kupujem zlato, jer ovaj nivo kršenja društvenog dogovora mora da rezultuje ozbiljnom krizom. Krize su sastavni deo ljudskog društva, one UVEK moraju da dođu. Otkad je fiat sistem krenuo, države jednostavno ne mogu da koriste zlatnu podlogu za novac, jer time je država samo besplatni čuvalac zlata, svi bi razgrabili njen novac i država ne bi uopšte mogla da ima ekonomiju. Ali kad pogledaš šta centralne banke rade, one gomilaju zlato i to sve većom brzinom. Ne gomilaju dolar, ne gomilaju Bitcoin, već zlato. To treba da ti kaže nešto.

Hoćeš da kažeš da energija utrošena u sigurnost mreže ne vredi ništa? Jel moguće da si toliko neuk?

DA! Upravo to hoću da kažem. Ima u engleskom izraz "polishing the turd" da opiše neku besmislenu aktivnost, to najbolje opisuje šta Bitcoin mreža radi.

Što se zamumuljeno zove "rudarenje" je zapravo prebacivanje grupe brojeva sa jedne adrese u bazi podataka na drugu adresu u bazi podataka, elementarna aktivnost koju jedna baza traba da izvede. Dok druge distribuirane baze podataka danas to rade brzo i efikasno, kod Bitcoin baze ta operacija se vrši na najgluplji, najsporiji i najneefikasniji mogući način, čime se stvara iluzija vrednosti. Nije taj koncept ništa novo, recimo često možeš da vidiš da proizvođač ponosno ističe da je njihov proizvod ručni rad, a u stvari mašina bi ga napravila i brže i bolje. Time što je nešto napravio čovek, iako nije bilo realne potrebe, treba da se stvori iluzija vrednosti.

I tako navodno jedan Bitcoin vredi, jer je za njegovo dobijanje sprcano 18 tona uglja, a šta je u stvari rađeno, polirano je go*no. Cilj svake aktivnosti je finalni proizvod, a proizvod ovde je razmena brojeva u bazi podataka, digitalno ništa.

Ti nam morbiuse samo reci koliko te izlevatili sa Bitcoinom i kriptom generalno da napokon napravimo neku analizu i dijagnozu odakle taj dubok hejt? Pošto ispada da su svi neuki, glupi, ne znaju ništa ljudi i samo ti i neka manja grupa je najpametnija na svetu pa zna sve bolje, ali ipak 1 BTC vredi preko $40k, pa kad će taj ispolirani TURD ( :poop: ) da stigne na nulu onda?

Ti nam morbiuse samo reci koliko te izlevatili sa Bitcoinom i kriptom generalno da napokon napravimo neku analizu i dijagnozu odakle taj dubok hejt? Pošto ispada da su svi neuki, glupi, ne znaju ništa ljudi i samo ti i neka manja grupa je najpametnija na svetu pa zna sve bolje, ali ipak 1 BTC vredi preko $40k, pa kad će taj ispolirani TURD ( :poop: ) da stigne na nulu onda?

Problem je što ti kao NPC ne možeš da shvatiš razliku između pojmova "cena" i "vrednost". Ti vidiš veliki broj kao cenu, odmah kapiraš da nešto vredi. Akcije Lehman Brothers dan pre bankrota su ukupno imale cenu od oko 60 milijardi dolara, ali njihova vrednost je bila nula.

Kripto ima malu vrednost kroz te neke finge upotrebe i takođe ima vrednost kao sredstvo špekulacije, za šta je izuzetno podoban. Kako je ekonomija dugo godina hranjena poplavom novca koji je dolazio kroz quantitative easing, što je drugo ime za monetizovanje dugova, cene špekulativnih aseta su otišle jako visoko. Njihova dalja sudbina zavisi od toga koliko će biti lakog novca u budućnosti, al to je već monetarna politika, nema razloga da se opterećuješ time. Ti si NPC, ti si tu da se ložiš.

A koja je vrednost muzike? na primer? Svira violina, neko da 500 dinara neko okači 100 evra... a šta je muzika, samo pretvaranje nota u zvuk... ništa...

On i Peter Schiff, dva druga nerazdvojna iz vojske. Morbius ga toliko voli da čeka da ovaj nešto kaže pa tek onda on ponavlja to isto. Neće bez njega ništa.

A koja je vrednost muzike? na primer? Svira violina, neko da 500 dinara neko okači 100 evra... a šta je muzika, samo pretvaranje nota u zvuk... ništa...

Cena i vrednost su dva odvojena pojma. Neka pesma te podstakne nešto da osećaš, to tebi ima neku vrednost. Ili ljubav recimo, nema cenu, al svakako ima vrednost.

Problem je što ti kao NPC ne možeš da shvatiš razliku između pojmova "cena" i "vrednost". Ti vidiš veliki broj kao cenu, odmah kapiraš da nešto vredi. Akcije Lehman Brothers dan pre bankrota su ukupno imale cenu od oko 60 milijardi dolara, ali njihova vrednost je bila nula.

Kripto ima malu vrednost kroz te neke finge upotrebe i takođe ima vrednost kao sredstvo špekulacije, za šta je izuzetno podoban. Kako je ekonomija dugo godina hranjena poplavom novca koji je dolazio kroz quantitative easing, što je drugo ime za monetizovanje dugova, cene špekulativnih aseta su otišle jako visoko. Njihova dalja sudbina zavisi od toga koliko će biti lakog novca u budućnosti, al to je već monetarna politika, nema razloga da se opterećuješ time. Ti si NPC, ti si tu da se ložiš.
Kao i uvek, nikad odgovor na pitanja samo teraš svoje i nazivaš ljude NPC-jem, nisam te pitao da mi objašnjavaš vrednost, cene i pojam o novcu nego koliko su te izlevatili da si toliki hejter? Pošto toliko mrziš i hejtuješ kripto zašto si pre pričao da si od ovog toliko uzeo, imao i onaj i ovaj coin, itd? Mislim ako je toliko beskorisan i sutra može biti velika nula onda što bi ti veliki pametan morbius držao bilo kakav fiat novac u ovaj "polished TURD"?

Nazivaš ljude NPC-jem, potcenjuješ, itd i toliko si pristrasan da svakog ubediš da je BTC i kripto generalno jedna velika 0 i "polished turd" ali ne znam zašto? Ne vidim da u temi zlata i plemenitih metala idu kripto fanatici ili čak i normalni korisnici da bi ubedili njih da prodaju svoje zlato i sve ulože u kripto. Jednostavno lakše je da se toliko strastveno brineš i pričaš o stvarima koje preferiraš i veruješ toliko umesto da potcenjuješ ljude da su svi NPC, glupanderi, itd.

Možda si ti kodiran i programiran NPC na ovom forumu tj. "bot" jer godinama guraš isti hejt i priču na forumu, ljudi te već znaju napamet i više njih batalili diskusije tu zbog takvih kao što si ti.

Vrh Dno