Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Gree Amber Ptemium Ultra posisa za 24h 25kwh, ali zato greje 70 m2 u kući bez izolacije i sa starom stolarijom. Sad se baš oseti nedostatak bolje stolarije i izolacije. U sobi 23-24 stepena, ali kod zidova osetno hladnije.

To ti je kao kod mene na vikendici. Nema izolacije, stolarija tanka, nema plocu nego vuna na gredama. Kad odem zimi ceo dan mi treba da lozim cvrsto dok se ne zagreju zidovi, a i tada u najudaljenijim coskovima je primetna razlika u temp. zida.

Da li mogu da podele iskustva ljudi koji imaju 18-ice, kolika im je potrošnja sad u ovom periodu, a i inače 😃
(i koje modele imaju)

Da li mogu da podele iskustva ljudi koji imaju 18-ice, kolika im je potrošnja sad u ovom periodu, a i inače 😃
(i koje modele imaju)
Vox iva1 18btu,ovih dana greje odlično 45 kvadrata,spoljna vrata stiropor 5cm. Nemam merac potrošnje. U novembru 7800 din račun. Jedina zamerka je bučna unutrašnje jedinice. Da sad kupujem verovatno bi gledao jači brend samo zbog toga.

Drugaru se dešava da mu ovih dana zaledi onaj "levak" na spoljnoj jedinici, i sam početak creva za kondenz. Kad dođe do zaleđivanja krene da pršti na sve strane voda na spoju levka i same spoljne jedinice. Da li je to normalno?

Vox iva1 18btu,ovih dana greje odlično 45 kvadrata,spoljna vrata stiropor 5cm. Nemam merac potrošnje. U novembru 7800 din račun. Jedina zamerka je bučna unutrašnje jedinice. Da sad kupujem verovatno bi gledao jači brend samo zbog toga.
To je ukupan racun za struju za celo domacinstvo?

Logično jeste, ali to što krene da prska ga buni, da li će napraviti neki veći problem daljim radom...
Kako prska, ne teče ta voda pod pritiskom. Može se preljevati preko ruba tacne kada lulica zamrzne i lagano kapati.

Ili neka ugradi grijač u tacnu i odvodno crijevo ili neka skine lulicu i sve otvore na dnu klime oslobodi.

Napravio neki pad, i doveo sam crijevo blizu oluka, da se ne smaram vise sa kantama na terasi, ali nesto 'ne smijem' da ga busim i uvedem crijevo! Ima li kakvih nus pojava, da nesto smeta i sl. kakva su iskustva?

Nema, dok ne smrzne voda ide u oluk i to je to. Kad smrzne kapa okolo kao i ranije.

Jedna od mana jeftinijih klima, losiji defrost pa se na dnu nakupi led, VOX IVA5-12JR. Generalno ona radi sve ok ali eto cisto da znate, ona je ovo nakupila kada je bila vlaga i onaj sneg, sada je suvo i veci minus ali dok ne dodje plus (ili dzezva 😁) ovaj led tu ostaje. Dole je skinuta lula i nije zapusena rupa, voda moze da otice. Kod Fujitsu ovoga nema, sve je otopljeno.
Greje spavacu 12m2, zato je i ne preporucujem za vise od 20m2 jer bi jacim radom i ovaj led bio veci.

Prilozi

• IMG_20240110_145702.jpg
    IMG_20240110_145702.jpg
    108 KB · Pregleda: 116
  • IMG_20240110_145643.jpg
    IMG_20240110_145643.jpg
    138.7 KB · Pregleda: 116
Kolege, imam tri voxa na dve ispod leda ima solidno, a treca koja ima grejac nema leda nigde. Izgleda da taj grejac bas radi dobar posao. Ko uzima klimu neka gleda da kupi sa grejacem obavezno. Pozz

Kakva su vam iskustva sa Lg s12eq kako geeje na ovim minusima koliko cesto ide u defrost?

Današnji raport, dnevna temperatura nije isla preko -3c. Daikin radi oko 300W. Gree šara, spusti do 520W (440W + grejači 80W) pa skonta da postaje hladno u prostoriji jer ne može da održi zadanu temp i onda grune na 900W pa polako spušta i opet tako u krug. Daikin radi kratke kontrolne defroste nešto češće od Gree, ali obe su suve kao barut. Ni kapi da izadje iz njih. Čini mi se da je Gree jedan uradila danas dok je Daikin išla na svakih par sati.
Kazi mi jel tvoj Daikin kada zavrsi defrost ide na nekih 600 - 800w pa onda na tih 300w, kod mene ide u df na svaki sat vreme i kad zavrsi df onda vuce malo vise struje nego obicno, tako posle svakog defrosta, napolje nekih -3,-4

Auuuuuu, večeras magluština plus -5 stepeni, ima da radi dF celu noć.

Sve mi se cini vi molite situaciju da nema magle i vlage koji imate klimu. Bezveze. Koji inverter boli cosak za vremenske uslove da tu gledam?!

Kazi mi jel tvoj Daikin kada zavrsi defrost ide na nekih 600 - 800w pa onda na tih 300w, kod mene ide u df na svaki sat vreme i kad zavrsi df onda vuce malo vise struje nego obicno, tako posle svakog defrosta, napolje nekih -3,-4
Zavisi od prostorije koju greje i od toplotnih gubitaka. Recimo moja u najčešćem slučaju posle defrosta zaleti do 600W i bukvalno odmah spušta na snagu na kojoj je radila pre dF kao da ništa nije bilo. I tako ostane u slučaju da temperatura u prostoriji nije opala. Ukoliko opadne temperatura u prostoriji tokom defrosta, radi isto što sam napisao i malopre ali ubrzo shvati da treba da dogreje pa polako pojačava. Tako radi sad kada su ovi minusi, mada evo danas nije uradila nijedan defrost.
Sve mi se cini vi molite situaciju da nema magle i vlage koji imate klimu. Bezveze. Koji inverter boli cosak za vremenske uslove da tu gledam?!
Svakoj klimi smeta magla, velika vlaga, i temperature oko nule. Tada su defrosti najčešći i tu pomoći nema.

Jedna od mana jeftinijih klima, losiji defrost pa se na dnu nakupi led, VOX IVA5-12JR. Generalno ona radi sve ok ali eto cisto da znate, ona je ovo nakupila kada je bila vlaga i onaj sneg, sada je suvo i veci minus ali dok ne dodje plus (ili dzezva 😁) ovaj led tu ostaje. Dole je skinuta lula i nije zapusena rupa, voda moze da otice. Kod Fujitsu ovoga nema, sve je otopljeno.
Greje spavacu 12m2, zato je i ne preporucujem za vise od 20m2 jer bi jacim radom i ovaj led bio veci.
Kod mene se nakupilo na Daikin FTXF35D ali nije iz tacne nego odozgo sto se otapalo sa vrha klime pa se tu slilo. Tacna nema nista od leda samo ovaj cosak i iz rupe visi ledenica.
Tako radi sad kada su ovi minusi, mada evo danas nije uradila nijedan defrost.
Moja danas nijedan i onda oko 18h odradi jedan od 5 minuta i u 18:40 isto.
Neko je pisao ranije na forumu da postoji model Mitsubishi Electric Heating klime koji greje i dok radi defrost, ima neki pomoćni grejač i ne prestaje sa grejanjem nikad. Ne znam da li se prodaju kod nas, uglavnom su za hladnije krajeve. Kod nas mi izlazi samo ovaj model ali nisam siguran da li je to taj. https://klimatizacija.hr/mitsubishi-electric-heating-inverter-35-kw-proizvod-2694/
Meni u toku noci isla do 1200w posle defrosta, pa spustala do 500-600w na 45m2 i spoljna -6c, unutra 25c.

Prilozi

• IMG_20240110_153815.jpg
    IMG_20240110_153815.jpg
    201.5 KB · Pregleda: 95
Kod mene Daikin suh ko barut, postavio sam sliku, ali uradi kratki kontrolni defrost od 5 min sa vremena na vrijeme. Ovi uslovi blagih minusa i suhog zraka su odlicni za rad klime.

Kod tebe vjerovatno klima misli da nema potrebe ni za takvim defrostima. Uglavnom sve je to u redu.
Daikin je to

Nemojte da kupujete Venting klime, iako pise da su inverter, nisu...
Jedno leto i ova zima mi je dovoljno da izvucem taj zakljucak.. wallmeter kaze da kod istih postoje 3 moda rada: off (5-10W), ON (>1KW) i 500W.
Nema nista izmedju.
Ili drnda, ili duva, ili je ugasena. A kada se pali kompresor, 4-5 rihtera te budi....
Cak nisu mnogo ni jeftinije od midee WIK ili breezelessa... a razlika je, ne ogromna, nego nebo i zemlja. Kao on/off klima i inverter.
Varijabilni kompresor 100W-1KW+ mnogo znaci, ne ide u off mode, kao ovo... , da se ne izrazavam, dobro znate

Poslednja izmena:
Sinoć gledam KMTA18 potpuno zaledila. Probudim se noćas u 3 i razmišljam o spoljnoj jedinici kako li se bori. Jedva zaspah, šta ti je preopterećenost povezana sa neiskustvom. Jutros ustanem, trk do spoljne, ona i dalje okovana ledom. Dole gde je skinuta lulica, zaledio otvor, ostalo jedva par milimetara još da nije skroz zatvorena rupa. Unutrašnja greje normalno. Razmišljam da li joj treba pomoć, da li mogu nekako da joj pomognem, da li je sve to normalno? Ili ništa ne opipati dok god unutrašnja greje i radi normalno? Baš teški uslovi, imam je tek nešto preko mesec dana, nemam dovoljno iskustva, ali da brinem-brinem.

Sinoć gledam KMTA18 potpuno zaledila. Probudim se noćas u 3 i razmišljam o spoljnoj jedinici kako li se bori. Jedva zaspah, šta ti je preopterećenost povezana sa neiskustvom. Jutros ustanem, trk do spoljne, ona i dalje okovana ledom. Dole gde je skinuta lulica, zaledio otvor, ostalo jedva par milimetara još da nije skroz zatvorena rupa. Unutrašnja greje normalno. Razmišljam da li joj treba pomoć, da li mogu nekako da joj pomognem, da li je sve to normalno? Ili ništa ne opipati dok god unutrašnja greje i radi normalno? Baš teški uslovi, imam je tek nešto preko mesec dana, nemam dovoljno iskustva, ali da brinem-brinem.
xaxa, zezaš se jel da?! Ostavi to biće sunčan dan i otopice rupicu tj prosirice je... a ako ne ima i drugih rupica za siguricu... i samo relax... voli te ona bez obzira na sve.

Nazad
Vrh Dno