Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Sledece je odjebavanje drzave od strane naroda, pa da vidimo kome ce sta da oporezuju kad ostane stanovnistvo 70+
Zainteresovali ste me za klime opasno, oko potrosnje i to. E da, da li ima neko od vas problema sa budji s obzirom da vruc vazduh ide od gore a ne od dole?
Budj se pojavljuje na hladnim mostovima, ne zavisi od grejanja. Ja sam grejao jednu prostoriju sa šporetom i ako se nesto kuva na njemu a vrata su otvorena, prozor u najudaljenijoj sobi bude skroz mokara. Krpama skupljam vodu ispod njega, naravno u toj sobi sam imao budj po ćoskovima. Ako se prostor ravnomerno greje sa vise strana, najbolje svaka prostorija jedno grejno telo i da se obavezno luftira bar tri puta na dan po 5 minuta, onda nema budji.

Kako jedan kolega reče grijači tacne i wifi moduli koji dolaze po defaultu sa klimom su uglavnom marketinški trikovi za kupovinu istih obzirom da se uglavnom radi (ne uvijek) o klimama upitnog kvaliteta.

Grijač tacne se doda na svaku klimu za par eura.

Uglavnom i dalje Daikin suh. Nema kapi vode. Jutros -7° vani, unutra 24°, ako ovako nastavi ni jedna vreća peleta neće da se potroši ove zime.

Jutros u 5 sati na -7 skoro 100% vlage: Mitsubishi troši 700w/h a Fujitsu 450. Sada na -6 troše isto po 500w/h. Mitsu setovan na 24 a Fujitsu na 23. Izvesno je zatvaranje rupa za odvod na obe klime ali mislim da je vent visoko i da je bezbedan ali povremeno mora da se prati.
Ovakve uslove ne pamtim, gore je nego kad je onomad bilo -16 tada sam vrata od kola otvorio bez problema a ova tri dana jok, inače su premazana sa wd40.
Gde brate prskaš vrata sa wd 40. to sadrzi derivat nafte koji izbacuje vodu,ali je to trenutno dejstvo. namazi to obicnim glicerinom i miran si mesec dana... Kako setujes klime na 24 a napolju je -16 stepeni. to ej ogromna razlika. MI u stanu na 23 stepena idemo u kratkim rukavima... kako je na 24?!!!

Trenutno sam u fazi uvođenja centralnog grejanja (sa kondenzacionim kotlom na gas) u kuću od cca 100m2 i htedoh samo da podelim da to zadovoljstvo košta proprilično više od pomenutih 300k 😁
Tako da grejanje na klime i dalje ima svoju matematiku...a mislim da će imati i ubuduće.

Divno, noge bose, kratke nogavice, kratki rukavi, ako uopste treba majica :)

Ma da ne pregoriš. Solarijum je to.... Za pigment predlazem čvarke home made, rakicu šljivu ali samo stariju od 6 godina i vunene čarape. Off topic, izvinjavam se moderatorima i svim ostalima. Ali brate to toploooo...

Gde brate prskaš vrata sa wd 40. to sadrzi derivat nafte koji izbacuje vodu,ali je to trenutno dejstvo. namazi to obicnim glicerinom i miran si mesec dana... Kako setujes klime na 24 a napolju je -16 stepeni. to ej ogromna razlika. MI u stanu na 23 stepena idemo u kratkim rukavima... kako je na 24?!!!
Mazali su vrata i glicerinom pa pokidali gume na vratima.
Kakve veze ima koliko je napolje, nama prija kada je unutra 23. A te niskoenergetske pričice o sedenju u kratkim rukavima na 23°C jednostavno ne verujem. Ako ti je klima setovan na 23, koliko je u sobi? 22. Na 22 niko ne sedi u kratkim rukavima, jel ti ideš ujesen u kratkim rukavima kad je napolje 22? Ja bi zabranio uvoz tih kineskih termometara....
Tako i Švajcarci kažu može na 20 da se sedi...pa kad odemo kod njih u goste oni sede al u đemperima i papučama. Meni žena kad spusti klimu na 20 ja tačno znam šta sledi, Sve je to subjektivno i na osnovu potreba.

Bio odsutan par dana, ostavio klimu na 16C cisto da odrzava neku temperaturu. Gresku sam napravio jer su zidovi bas ohladili, nisam racunao na ovakav minus da ce biti. Sinoc po povratku zateknem 15C sobnu temperaturu dok je vanjska bila -13C uz gustu maglu. Ukljucio sam odmah "super" rezim na Hisense da postigne sto pre neku sobnu temperaturu. Trebalo je dobra 3h na max. da dostigne 22 stepena sobne u nekih 20ak kvadrata prostora, s tim da je losa izolacija i stara stolarija. To je po meni ok. Bas su bili uzasni uslovi za rad, gusta magla uz visoku vlagu na ozbiljnom minusu.

Klima na svakih sat vremena palila DF koji je trajao nekih 5 min i zatim brzo nastavlja sa radom.
Na spoljnoj jedinici nema tragova leda, DF radi odlicno posao uz fabricki ugradjen grejac tacne. Skinuo sam lulicu pre odlaska na put da ne bi smrzlo slucajno posto odvod ide u oluk pored.

Ja sam zadovoljan sa ovom Hisense Energy Pro Plus 12-kom, radi korektno posao i pri tome je bas tiha kako unutrasnja tako i spoljasnja jedinica.

Na slikama ispod prosek neke potrosnje iz Hisense applikacije i 2 screenshot od pametne uticnice - jedan od sinoc kada je radila na max. i trenutna potrosnja.

Trenutno je podesena na 25C., napolju i dalje minus.

Prilozi

• IMG_2162.png
    IMG_2162.png
    57.2 KB · Pregleda: 42
  • IMG_2160.png
    IMG_2160.png
    233 KB · Pregleda: 42
  • IMG_2165.png
    IMG_2165.png
    229.8 KB · Pregleda: 43
Mazali su vrata i glicerinom pa pokidali gume na vratima.
Kakve veze ima koliko je napolje, nama prija kada je unutra 23. A te niskoenergetske pričice o sedenju u kratkim rukavima na 23°C jednostavno ne verujem. Ako ti je klima setovan na 23, koliko je u sobi? 22. Na 22 niko ne sedi u kratkim rukavima, jel ti ideš ujesen u kratkim rukavima kad je napolje 22? Ja bi zabranio uvoz tih kineskih termometara....
Tako i Švajcarci kažu može na 20 da se sedi...pa kad odemo kod njih u goste oni sede al u đemperima i papučama. Meni žena kad spusti klimu na 20 ja tačno znam šta sledi, Sve je to subjektivno i na osnovu potreba.
Severni rođače, ako je sa glicerinom pokidao kedere onda nesto nije dobro uradio.Uvek,ali uvek kupim u apoteci obican glicerin za 130 din. namazem keder, on odbija vodu, jer voda kad zaledi zalepi vrata,cista fizika... Hajde o temp da ne pricamo uvek postoji subjektivni osecaj,ali kad dodje leto kad obuces majcu umesto dzempera...Na 35 stepeni ili vec na 25 st. Ono što želim reći je ta razlika unutra spolja... Ako ti sa 26 stepeni izadjes na - 16... koji je to udar za organizam, jutros bilo -9 nozdrve mi se ledile... osim ako ne izlaziš iz kuće do proleća to je ok. ali...

Kako setujes klime na 24 a napolju je -16 stepeni. to ej ogromna razlika. MI u stanu na 23 stepena idemo u kratkim rukavima... kako je na 24?!!!
Ako je stan sa dobrom izolacijom dovoljno je i 23c. Brat ima stan oko 40m2 greje sa jednim norveskim radijatorom, račun zimi veći za 2000. Čim udjem odmah se skidam u majicu, a temperatura 23c, ali greju komsije odozdo, odozgo sa dve bočne strane, svi zidovi su 23c i pod i plafon, i bez grejanja ne pada ispod 20c. Kod mene kuća, dole garaže, gore poluotvorena ploča bez izolacije. U prostoriji je 25c, zidovi 23c, pod i plafon 21c. Dok je bilo u plusu drzao sam na 23c, kako se približavalo nuli podigao na 25c. Podove ne mogu više da izolujem ali plafon ću sigurno uskoro sa 10cm vune i gips.

Ako ti sa 26 stepeni izadjes na - 16... koji je to udar za organizam, jutros bilo -9 nozdrve mi se ledile... osim ako ne izlaziš iz kuće do proleća to je ok. ali...
Ne izlaziš go nego u jakni, pa nema šoka za organizam. Odeća je izolacija i održava te toplim. U Jakutsku i Oimjakonu u Rusiji izlaze i na -50c, a u kućama im je +30c. Radnice u Lidlu po ceo dan ulaze sa +20c u hladnjaču od -20c.

Zato je klima za stan ja bi rekao. Za kucu je problematicno osim ako nije nova totales i uradjena perfektno. Pa naravno da u starijoj kuci 30+ godina ima hladnih mostova. Za svaku prostoriju mora klima, to kosta nenormalno za ugradnju.
Pa nekih 2500eur za 100kvm. Za te pare ne možeš da uvedeš plin i kupiš dobar gasni kotao. A gde su radijatori, cevni razvod, ruke majstora... I još se greješ 60% jeftinije nego na gas
Pogledajte prilog 422891Pogledajte prilog 422892
Ima li ko od vas kineza jedan grejac tacne viska na zajam, vracam kad okopne!
To je ništa. Ja ne smem da slikam LT, pojedinci bi se uspaničili od količine ledenica. Al' tako je svake godine kad se nadoveže par ledenih dana u konstantnom minusu. Isprva sam mislio da kupim grejni kabl, a onda sam odustao. Stvarno nema potrebe

Poslednja izmena:
Cudna situacija sa vox iva1 18btu. Ni jedan defrost do 9 uvece,izmenjivac cist. Posle podlozim kotao da ugrejem sobe za spavanje. Novembra vise išla u defrost. Izgleda da joj temperature do -5 odgovaraju.

Grijač tacne se doda na svaku klimu za par eura.
На климама на којима је изведен како треба долази и комплетно управљање повезано са дефрост циклусом, а то не може да се дода за пар евра.

За грејање у захтевнијим условима итекако значи, код мене је нпр. стегло озбиљно још средином децембра (руска зима), најављено два дана у плусу сад за викенд, и онда нова тура захлађења (арктичка зима).

Moram da pohvalim Mideu Xtreme 12, za ovih par dana koliko su niske temperature odlično održava temperaturu u prostoriji. Podešena je na 23 stepena, autofan i nema većih oscilacija, uglavnom je između 23 i 24 stepena u sobi (spoljna temperatura je išla do -7). Defrost odradi s vremena na vreme i to veoma brzo, ne duže od 5 minuta. Već posle 2 minute od uključivanja dF spoljna jedinica je čista.

Daikin takođe održava temperaturu bez problema, jedino što su kod njega dF česti u odnosu na Mideu i dosta su bučni.

E Mitre u tom grmu i leži zec, većina misli da stavi kineski kabal od 200w i rešio problem.
A problem potrošnje ne vide. U ledenim danima taj kabal potroši 5kw/h struje pa recimo ako su kao kolega djalf sa 5 klima? Ode 25kw/h dnevno....svakog dana. Slažem se da bez neke bar osnovnog upravljanja nema smisla. Ili seljačka varijanta na prekidač pa kad ti treba upali i ugasi kad ti ne treba.

Moram da pohvalim Mideu Xtreme 12, za ovih par dana koliko su niske temperature odlično održava temperaturu u prostoriji. Podešena je na 23 stepena, autofan i nema većih oscilacija, uglavnom je između 23 i 24 stepena u sobi (spoljna temperatura je išla do -7). Defrost odradi s vremena na vreme i to veoma brzo, ne duže od 5 minuta. Već posle 2 minute od uključivanja dF spoljna jedinica je čista.

Daikin takođe održava temperaturu bez problema, jedino što su kod njega dF česti u odnosu na Mideu i dosta su bučni.
Daikin beše u manjem prostoru nego midea?

На климама на којима је изведен како треба долази и комплетно управљање повезано са дефрост циклусом, а то не може да се дода за пар евра.

За грејање у захтевнијим условима итекако значи, код мене је нпр. стегло озбиљно још средином децембра (руска зима), најављено два дана у плусу сад за викенд, и онда нова тура захлађења (арктичка зима).
Grijač vezan sa defrost funkcijom? Prvi put čujem za to. Koja to klima ima funkciju grijača tacne vezanu za defrost?

Frozzini obicna klima stara oko 15 koliko bruji i zavija na -11 -12 ja sam mislio da ce se razleteti u vazduh koliko je glasna :ROFLMAO: jako cudno da ova klima nema defrost ciklus.

Frozzini obicna klima stara oko 15 koliko bruji i zavija na -11 -12 ja sam mislio da ce se razleteti u vazduh koliko je glasna :ROFLMAO: jako cudno da ova klima nema defrost ciklus.

Moja stara Midea on/off je znala nekad da pobrljavi i ne ode u defrost nikako (pritom bude okovana ledom) a nekad ide svakih 50min.

Taj grejač što se pominje za naknadno montiranje sigurno nije "par eura", već jedno 50-70e sa montažom, verovatno i više. Danas majstori ne rade za kikiriki, već masno naplaćuju (ne ovi za klime već svi generalno).
Osim ako nećete sami da ga montirate, ali u tom slučaju sigurno gubite garanciju (doduše gubite garanciju vrvtno i u prvom slučaju). A i pitanje hoće sve to raditi kako treba..

Taj grejač što se pominje za naknadno montiranje sigurno nije "par eura", već jedno 50-70e sa montažom, verovatno i više. Danas majstori ne rade za kikiriki, već masno naplaćuju (ne ovi za klime već svi generalno).
Osim ako nećete sami da ga montirate, ali u tom slučaju sigurno gubite garanciju (doduše gubite garanciju vrvtno i u prvom slučaju). A i pitanje hoće sve to raditi kako treba..
Grejač ima dva metra za 750 dinara. Nema sta da se montira samo se polozi po dnu tacne ili odvoda i uključi se u struju. Jedino ako neko hoće da ga stavi na napajanje od klime ali ni onda se ne gubi garancija, jer ga skines pre dolaska majstora, on nikako ne može da zna da je nešto tu bilo nakačeno. E sad koliko je to sve efikasno ne znam. Meni je slivnik f50 zamrzao, a klima nije. Samo po coskovima gde se sliva sa vrha klime sneg koji se topi, pa dok stigne do tacne on zamrzne u cosku ali samo tu se zadrzava, nigde više. Mislim da bi neka nadstrešnica rešila taj problem.

Znači ovako..
Prvo rasturiš spoljnu jedinicu, bez skidanja iste. Ako je pristupačna, možda i odradiš. Možda. Da je skineš ne možeš zbog cevi, freona...
Onda položiš i polepiš taj grejač u tacnu. Trebalo bi obuhvatiti i par cm izmenjivača, ali ajd da kažemo da može i bez toga.
Eventualno možeš sa donje strane spolja sve to da odradiš-zbudziš, ali pitanje je hoće li raditi i stojati
Onda to sve sklopiš kako je bilo i taj grejač uključiš tačno gde? Vučeš kabl negde kroz prozor, ili bušiš rupu u zidu hiltijem, ili kačiš na napajanje SJ? Ili imaš neku utičnicu spolja pa razvučeš 5m produžnog kabla? Nije mi jasno stvarno...
I to onda čak i da priključiš će da radi stalno i vuče 200w ili ćeš staviti prekidač pa loviti defroste i onda kliktati?
Ja bih onda pre, par puta dnevno, ulio preventivno u SJ par dzezvi vrele vode. Deluje mi jednostavnije i jeftinije 😁

Ulivo sam ja vodu,kad ima leda ne vrijedi ni to🤣
Mislim da se stavi neki prekidac koji pali kabal na 0 stepeni,bar sam tako vidjao slike na nekom forumu

I opet se svodi kao i uvjek na isto. Netreba naj, naj, ali zlatna sredina je pozeljna. U nasem slucaju kupnja jeftine klime samo donosi razno razne probleme pa i cesto dodatne investicije koje opet na kraju ne dovedu do nekog znacajnijeg poboljsanja. Tako je i sa alatom i sa svim danas, pogotovo stvari koje se svakodnevno koriste.

Ulivo sam ja vodu,kad ima leda ne vrijedi ni to🤣
Mislim da se stavi neki prekidac koji pali kabal na 0 stepeni,bar sam tako vidjao slike na nekom forumu
Stvar je u tome da to 99,5% korisnika ne ume da uradi, niti da je to jednostavo onako kakvim se ovde predstavlja ;)
Ako mislite da će vam trebati grejač, kupite klimu sa grejačem.
Klima od 300e neće raditi kao klima od 1000, pa da joj ubacite kalorifer.

Nazad
Vrh Dno