Šta je novo?

Toplotna pumpa

Oko 100m2 grejne povrsine, sprat, kuca jako dobro izolovana i zidovi i pod i plafon/tavanica. Podno grejanje+fan coil. Koju jačinu toplotne pumpe uzeti i da li je monoblok bas toliko problematičan? Jedan mi nudi 9kW Samsung, drugi Ariston 11kW.
Nije monoblok problematican (bar nisu svi), ali ako ides na varijantu sa kapacitetom npr 4kw sto je spomenuto iznad, split sa pomocnim grejacima ti mozda dodje kao bolja varijanta. Periodicno se desi da dodje ovaj hladan talas sa -10+ sto stize u Srbiju za koji dan, a onda bi ti trebalo malo pomoci od tih grejaca eventualno.

1704440684855.png

Poslednja izmena:
Nije monoblok problematican (bar nisu svi), ali ako ides na varijantu sa kapacitetom npr 4kw sto je spomenuto iznad, split sa pomocnim grejacima ti mozda dodje kao bolja varijanta. Periodicno se desi da dodje ovaj hladan talas sa -10+ sto stize u Srbiju za koji dan, a onda bi ti trebalo malo pomoci od tih grejaca eventualno.

Pogledajte prilog 421753
Da li to znaci da ako uzimam topl.pumpu manjeg kapaciteta da trazim split sa pomocnim grejacima, odnosno da ako uzimam monoblok da uzmem nesto jaceg kapaciteta bas zbog tih hladnijih dana?

I još jedno pitanje. U čemu se za nas korisnike ogleda razlika između monofaznih i trofaznih topl. pumpi istog kapaciteta?

Svakako kapacitet tp treba da ti pokrije 70ak procenata godine, grejaci su tu za ove dane sa vecim minusina da nadomeste pad kapaciteta spoljnje jedinice.. Ne bih mogao da ti potvrdim ili opovrgnem da je 4kW prava mera, ima strucnijih ljudi ovde i daleko iskusnijih u proracunima tog tipa.

Da li to znaci da ako uzimam topl.pumpu manjeg kapaciteta da trazim split sa pomocnim grejacima, odnosno da ako uzimam monoblok da uzmem nesto jaceg kapaciteta bas zbog tih hladnijih dana?
Davno smo pisali, TP se ne bi smjela prodavati bez grijača, e sad kod nas sve može. Po mom mišljenju Vama bi trebala TP snage 5-6 kW, ali najbolje je da stručnjaci izračunaju, jer najlakše se igrati tuđim novčanikom.

Interesuje me zbog čega ovo kažete?
Da li postoje neki posebni razlozi?
Puferi kao i hidraulične skretnice nisu preporučljive u sistemima sa TP. Pufer je posljedica samo predimenzionisanih TP. Kada odvojite TP od objekta sa puferom dolazi do smanjivanja protoka, presjecate vezu između TP i objekta a samim tim TP dolazi u problem. Može se pufer staviti u nekim prilikama ali tada se sonda sa TP mora staviti na pufer da bude kao mjerno mjesto.

@Duka149

Ubaci približno parametre kuce u kalkulator

Spoljna -7, unutra +24

https://microma.rs/kalkulator/

Posalji sta ti izbaci za gubitke

1000025892.jpg

Bitno da shvaits da 9kw i 11kw je previše za tebe, platis skuplje i moguce da ces imati vece račune

@Duka149

Ubaci približno parametre kuce u kalkulator

Spoljna -7, unutra +24

https://microma.rs/kalkulator/

Posalji sta ti izbaci za gubitke

Pogledajte prilog 421810

Bitno da shvaits da 9kw i 11kw je previše za tebe, platis skuplje i moguce da ces imati vece račune
Prosto mi je neverovatno koliko se instalateri frljaju sa procenama oko jačine TP. Verovatno su navikli da ko ima lovu za TP, ima lovu za bacanje, pa kao ajde da šišamo ovce. Tražim ponude, pa kad vidim iole jednog da u obzir uzme činjenicu da sam dosta novca uložio u izolaciju i da mi shodno tome odredi jačinu TP, njega ću angažovati.

Koliko ti je izbacio kalkulator?

Nekako je postalo standard da na prvu idu na duplo vecu snagu 😁

Da li jedino meni taj microma kalkulator nema smisla? Uvek prikazuje mnogo manje nego što bi trebalo. Pošto koristim TP više godina znam koliko trošim i znam koliki su mi gubici. Imam svoje proračune koji su prilično tačni. Ovi od microme maše ihahaj. Ne znam da li ima smisla navoditi nekoga da ih koristi.

@component koji je drugi izbor?

Ima taj i ustedaenergije.rs

1000025915.jpg
Vratio sam ovaj datum kada gledam na aplikaciji i microma.rs tu je približno.. Sajt mi pokaze za 24h 130kw

10-15% ima odstupanje koliko sam video.

Ali bolje i to nego da ljudima uvaljuju 9-11kw pumpe na 100m2 sa jakom izolacijom
Microma x2= potrebna snaga
Pretera ga 😅

Znaci na 10kw toplotnih gubitaka na -7 treba 20kw TP
Zavisi od kuće jer kalkulator nije detaljan uopšte da bude precizan. Ali nema puno izbora online niti je ko voljan da gubi vreme da radi to ručno za džabe ljudima na forumu, kao smernica je ok po meni

Poslednja izmena:
@Duka149 Ljudi greju te kvadrature sa 2-3 kvalitetne 12-ice klime ako imaju dobru izolaciju, kakvih 9-11kw TP

Baci oko na https://www.midea.es/wp-content/uploads/2021/05/ErP_MHC-V4W-D2N8-BE30.pdf pa poricaj sa instalerima sta misle o tome.

i na https://www.aircon.panasonic.eu/RS_sr/model/kit-wc05j3e5-wh-sdc0305j3e5-wh-ud05je5/

Obe imaju EL grejace pa i na velikim minusima nece biti problema
Radio bi meni odličan posao i neki solidan multi-split, za duplo manje para, ali kapiram da je komfor mnogo veći sa podnim grejanjem, imam malo dete i nekako gledam da na duže staze rešim pitanje grejanja. Takođe, bilo bi mi žao da ne uradim sada podno grejanje, jer je kuća u procesu izgradnje, ako stavim košuljicu bez cevi to je to. Nekog sam mišljenja da nema loših toplotnih pumpi, sve su to ozbiljne firme, samo je pitanje optimalnog proračuna energije i načina ugradnje. Radim sa ljudima, i naučio sam da je 9 od 10 površno u svemu, stoga moja preterana opreznost prilikom odabira tehnologije.

@frrka I da napomenem, pravnik sam, duduk za prirodne nauke, ali ajde neka mi neko objasni šta će mi sušač u kupatilu kada će TP raditi u niskotemperaturnom režimu rada na 30ak Celzijusa.Imam sušač u roditeljskoj kući, gde je temp. vode iz kotla na gas 55-60C i on greje i jelte, suši peškir. A šta će ovaj da suši na temp vode od 30C?
Majstor koji mi uđe u kuću ne shvata da lupa gluposti, glumi i trudi se da deluje kao da je završio MIT ili ETF, odmah je otpisan.

Ja ga imam. Meni je voda od 30-40 ove zime. U suštini osuši neke manje stvari koje su vlažne. Peškir posle kupanja moze isto ali ako ostane preko noći. Nije kao na kotlu pa bude suv posle sat dva 😁
Ako uzimas za kupatilo uzmi što veci, biće ti toplije u kupatilu a žene to obožavaju. Moj slucaj konkretno ne bih podneo slusanje svaki dan da joj je zima u kupatilu na 24c, ovako je uvek za 1-2c veca nego u hodniku tj dnevnoj..

Nisam ga ni uzimao u računicu koliko izbavuje W toplote jer u svakom slučaju mora da bude toplije nego u ostalim prostorijama inače odmah kreće razgovor sa rečenicom... "da li radi grejanje? "

Radio bi meni odličan posao i neki solidan multi-split, za duplo manje para, ali kapiram da je komfor mnogo veći sa podnim grejanjem, imam malo dete i nekako gledam da na duže staze rešim pitanje grejanja. Takođe, bilo bi mi žao da ne uradim sada podno grejanje, jer je kuća u procesu izgradnje, ako stavim košuljicu bez cevi to je to. Nekog sam mišljenja da nema loših toplotnih pumpi, sve su to ozbiljne firme, samo je pitanje optimalnog proračuna energije i načina ugradnje. Radim sa ljudima, i naučio sam da je 9 od 10 površno u svemu, stoga moja preterana opreznost prilikom odabira tehnologije.
Vidi samo promer cevi, ako nisi vec ugradio. Mislim da je manja greska da se stavi veći nego da se stavi manji promer.

@component koji je drugi izbor?

Ima taj i ustedaenergije.rs

Taj drugi na ustedaenergije mi je bolji.

Da se ispravim za microma kalkulator:
Uspeo sam da dobijem približno šta bi trebalo. Zabuna je bila leva i desna strana stranice, kao i COP 6 koji računaju za svoje geotermalne toplotne pumpe. Po njihovom račun za struju bi trebalo da mi bude ispod 9.000 dinara za celu sezonu, a meni je oko 45.000 (sa novim cenama).
U glavnom, naučio sam: desnu stranu ignorisati i posmatrati samo "Ukupni toplotni gubici".

@frrka I da napomenem, pravnik sam, duduk za prirodne nauke, ali ajde neka mi neko objasni šta će mi sušač u kupatilu kada će TP raditi u niskotemperaturnom režimu rada na 30ak Celzijusa.Imam sušač u roditeljskoj kući, gde je temp. vode iz kotla na gas 55-60C i on greje i jelte, suši peškir. A šta će ovaj da suši na temp vode od 30C?
Majstor koji mi uđe u kuću ne shvata da lupa gluposti, glumi i trudi se da deluje kao da je završio MIT ili ETF, odmah je otpisan.
Susi peskir i kada je manja temperatura u sistemu, i ugreje kupatilo odlicno.Doduse na 30c nisam probao ali od 35C pa do 45C radi poso.

Pretera ga 😅

Znaci na 10kw toplotnih gubitaka na -7 treba 20kw TP
Zavisi od kuće jer kalkulator nije detaljan uopšte da bude precizan. Ali nema puno izbora online niti je ko voljan da gubi vreme da radi to ručno za džabe ljudima na forumu, kao smernica je ok po meni
Malo, ali si lijepo rekao : zavisi od kuće ili ti izolacije. U mom slučaju ne bih se oslanjao na njega nikako. Olovku u ruke i polako računam.

Ni u mom slucaju, nisu blizu ni jedan ni drugi kalkulator. Zato se i nisam oslanjao na njih.

Pozdrav drustvo, srecne praznike svima.
Treba mi vas savet i mislenje za situacija kod prijatelja.
Dakle, covek ima Gree Versati 3 monoblock 12kw topotna pumpa. Grije nekih 120-130m2 sa radijatore, na prvi sprat dnevni boravak od nekih 70m2 i na drugi sprat 3 spavace sobe od po 20m2.
Racuni za struju su mu previsoki a nikako da se ugrije kako treba. Prosli mesec platio 300eur za struju a dnevni boravak mu ima temperaturu od 21 stepen.
Predlozio sam mu izolacija tavanice ali kad sam danas video kako je sablon kuce, on bi dobio od to samo toplije spavace sobe. Opet ce biti problem u dnevni boravak. Valjda ...
Kuca je izolovana sa stiropor na zidove i ima dobra stolarija.
Ne znam dali mu je instalacija pumpe dobra, jer koristi ekstra pumpa za kruzenje voda u sistem. Stavio sam par slika.
U dnevni boravak ima 3 panelne radijatore , duzina nekih 7-8 metara.
Danas, pri vanska temperatura od 10stepeni , on mora da ima temp vode od 42 stepeni da bi imao u dnevni boravak temp od 22step.

Prilozi

• 410046805_1022194778872160_5124973579381790271_n.jpg
    410046805_1022194778872160_5124973579381790271_n.jpg
    407.5 KB · Pregleda: 68
  • 410099070_1047126099905415_1949397058943066886_n.jpg
    410099070_1047126099905415_1949397058943066886_n.jpg
    156.9 KB · Pregleda: 70
  • 410285153_2490719044444079_6213164435332832005_n.jpg
    410285153_2490719044444079_6213164435332832005_n.jpg
    174.8 KB · Pregleda: 76
  • 410759636_1018690915867088_4700426867133801467_n.jpg
    410759636_1018690915867088_4700426867133801467_n.jpg
    133.6 KB · Pregleda: 71
  • 410771822_699437868946491_6868272100554363908_n.jpg
    410771822_699437868946491_6868272100554363908_n.jpg
    116 KB · Pregleda: 60
@isutarov koja je temp radijatora? Neka njih izmeri. Ako je temp radijatora ok tj slicna kao na izlazu iz TP (gledaj na manometru na TP koji je izlaz ili izmeri rucno)
Ako su oni ok, onda izracunaj koliko oni daju W po rebru, mozda su mali. Ako je to ok, neka nadje nekoga za 50e da mu snimi kucu sa termovizijom da vidi mozda mu negde ima hladne mostove.

Sto se tavanice tice neka uradi gde moze, gde nije moguce neka spusti plafon sa gipsanim plocama i tu popuni sa izolacijom.

@isutarov koja je temp radijatora? Neka njih izmeri. Ako je temp radijatora ok tj slicna kao na izlazu iz TP (gledaj na manometru na TP koji je izlaz ili izmeri rucno)
Ako su oni ok, onda izracunaj koliko oni daju W po rebru, mozda su mali. Ako je to ok, neka nadje nekoga za 50e da mu snimi kucu sa termovizijom da vidi mozda mu negde ima hladne mostove.

Sto se tavanice tice neka uradi gde moze, gde nije moguce neka spusti plafon sa gipsanim plocama i tu popuni sa izolacijom.
Hvala na odgovoru druze. Budem izmerio pa javim. To sam i ja mislio predloziti, u dnevi boravak da postavi izolaciju plafona kamenom vunom. Mada su tavani i onako niski, mozda 2.3m.
Sto se tice kako je povezana pumpa , jel to u redu?

Pozdrav drustvo, srecne praznike svima.
Treba mi vas savet i mislenje za situacija kod prijatelja.
Dakle, covek ima Gree Versati 3 monoblock 12kw topotna pumpa. Grije nekih 120-130m2 sa radijatore, na prvi sprat dnevni boravak od nekih 70m2 i na drugi sprat 3 spavace sobe od po 20m2.
Racuni za struju su mu previsoki a nikako da se ugrije kako treba. Prosli mesec platio 300eur za struju a dnevni boravak mu ima temperaturu od 21 stepen.
Predlozio sam mu izolacija tavanice ali kad sam danas video kako je sablon kuce, on bi dobio od to samo toplije spavace sobe. Opet ce biti problem u dnevni boravak. Valjda ...
Kuca je izolovana sa stiropor na zidove i ima dobra stolarija.
Ne znam dali mu je instalacija pumpe dobra, jer koristi ekstra pumpa za kruzenje voda u sistem. Stavio sam par slika.
U dnevni boravak ima 3 panelne radijatore , duzina nekih 7-8 metara.
Danas, pri vanska temperatura od 10stepeni , on mora da ima temp vode od 42 stepeni da bi imao u dnevni boravak temp od 22step.
Ako je kuca dobro izolovana bas trenutna spoljna temperatura ne bi trebalo mnogo da utice na unutrasnju temperaturu kuce,ali utice na rad TP. Nadam se da ne igra tu igru da varira sa unutrasnjom temperaturom (iskljuci preko dana,noci) . 42 stepena izlazna temperatura vode je okej ako se drzi konstano na toj temperaturi (ali zavisi od kuce.)
hvatac necistoce tako montiran na vertikalu je bas bezveze

Vrh Dno