Nama je dovoljno. Kada sam kupovao mala je bila razlika u ceni 8 i 10 kW. Imamo u prizemlju puno staklenih površina pa time i više gubitaka nego što bi zaključio po kvadraturi.Tako mi je projektant rekao da na ytong blok od 37.5cm nije potrebna dodatna izolacija.
Hvala na odgovoru. Jel je 10kW dovoljno za toliku kvadraturu?
U vezi hlađenja, jel se hladite putem fan coilera? Ovde je neko spomenuo da TP nije dobra opcija za hlađenje, tj. da je puno ekonomičnije da se uzme pored nje inverter klima, tako da razmišljam da li da uzmem jednu ili dve inverter klime pošto svakako dobri fan coileri koštaju skoro kao jedna inverter klima.
Zvucna izolacija?Dodatna izolacija nije potrebna ako imaš 37 Ytong. Mi ćemo je staviti iz drugih razloga.
Nama je dovoljno. Kada sam kupovao mala je bila razlika u ceni 8 i 10 kW. Imamo u prizemlju puno staklenih površina pa time i više gubitaka nego što bi zaključio po kvadraturi.
Hladimo se plafonskim hlađenjem (alupex cevi u plafonu, bez fan coilera). Imamo dodatnu klimu i tako rešavamo telativnu vlažnost vazduha.
Dodatna izolacija nije potrebna ako imaš 37 Ytong. Mi ćemo je staviti iz drugih razloga.
Folije pomažu kod staklenih površina. Može duplo da se stavi ako smatrate da nije dovoljno samo jedna. Staklo je loš izolator u odnosu na plastiku tj foliju.Jasno. Takođe imam i ja po projektu velike staklene površine (2 portala u prizemlju i veliki svetlarnik koji prati stepenište).
Sada samo da se još pumpa izabere, razmatram viessmann ili daikin.
Daikin, topla preporuka.Jasno. Takođe imam i ja po projektu velike staklene površine (2 portala u prizemlju i veliki svetlarnik koji prati stepenište).
Sada samo da se još pumpa izabere, razmatram viessmann ili daikin.
Ugrađivali smo mi više sistema od 8kW, na 140 i 160m2. Sve savršeno radi. Ali to nije reper. Već MORA da se izračuna koliko kW je potrebno u realnim uslovima i tako se dimenzioniše. Nema tu palac metode niti prepisivanja od komšije.Da li je neko stavio od 8kw tp i na koju kvadraturu?
@dzhoni
Slažem se sa ovim što je don_776 napisao. Možeš otprilike da znaš šta ti treba, ali nećeš sigurno otprilike kupovati. Kupi ono što tebi treba. Izračunaj toplotne gubitke i onda na osnovu toga odluči se šta ćeš pazariti. Da košta 500€ pa da nije problem i ako pogrešiš. Ali za 10x više para sigurno ne treba da kupuješ nešto što odgovara nekom drugom.
Za našu kuću sam sam izračunao šta bi mi trebalo. Poklopilo se i sa mišljenjem servisera. Nismo pogrešili. Grejemo se do 40°C temperature vode i računi su sam dosta niski (i u skladu sa proračunima koje sam pravio). Samo jednom TP nije uspela da postigne zadatu temparaturu, kada je bio jači minus, dosta vetrovito, a imali smo zbog nekih radova možda veće gubitke zbog provetravnja. I nije bilo ništa strašno. Zadata temp je bila noću 23°C, a imali smo, mislim, 21°C tih nekoliko noći. Preko dana smo imali zadatih 24°C.
Mislim da smo dobro dimenzionisali za naše potrebe.
Koliko sam ja shvatio sto vise para das na uredjaj za grejanje, jeftinije ces proci u grejnoj sezoni. Ja da imam sad nekih 15-20k€ kupio bi tp i solarne ploceNaravno, nije to televizor ili osveživač vazduha pa da se ne udubuljujem u to šta uzimam. Sam si rekao, nije 500 evra već mnogostruko veća investicija. Drugo, sa time se rešava jedno od najbitnijih (ako ne i najbitnije) pitanja, a to je pitanje grejanja. Treće, kako sad izaberem-tako će mi biti narednih nekoliko decenija.
Radio sam proračun preko kalkulatora koji je istaknut ovde na temi, ali svakako bih isto pre ugradnje uzeo nekog ko se time bavi da opet izračuna.
Samo sam hteo još jednom da se uverim da li TP ili neki drugi vid grejanja.
Taj sam radio, ispada da je ukupni gubitak toplote 8,1 i potreban kapacitet toplotnog izvora 9-11kW(mada još uvek ne znam precizno ni tip stolarije ni tačnu površinu stolarije na objektu).
Subotica je takav šupak sveta da ni ne postoji u kalkulatoru, mnogo manja mesta postoje koje ni nemaju status grada
Koliko sam ja shvatio sto vise para das na uredjaj za grejanje, jeftinije ces proci u grejnoj sezoni. Ja da imam sad nekih 15-20k€ kupio bi tp i solarne ploce
Stavi mesto koje je najblize.Subotica je takav šupak sveta da ni ne postoji u kalkulatoru, mnogo manja mesta postoje koje ni nemaju status grada
Koliko sam ja shvatio sto vise para das na uredjaj za grejanje, jeftinije ces proci u grejnoj sezoni. Ja da imam sad nekih 15-20k€ kupio bi tp i solarne ploce
Nije ni to baš isplativo. Ni solarni sistem ni toplotna pumpa ne traju večno. Izračunaš TCO i vidiš da li se isplati investirati odjednom toliki novac, ili davati više za grejanje svake godine. Meni je solarni sistem na granici isplativosti pošto ne želim da budem prosumer. Ako mogu da dobijem 50% od cene koju bi sam dao, a da ne potpisujem ništa sa EPS-om, onda uzimam. Drugačije moram dobro da razmislim.Koliko sam ja shvatio sto vise para das na uredjaj za grejanje, jeftinije ces proci u grejnoj sezoni. Ja da imam sad nekih 15-20k€ kupio bi tp i solarne ploce
I ja sam za ovo. Pasivno je uvek u prednosti. Izolacija je uvek u prednosti. Jedino što je to teško odraditi kod stolarije. Na zidove i krov možeš da nakrkaš izolacije koliko god želiš. Nije čak ni skupo. Ali ako hoćeš pasivnu stolariju, moraš jako dobro da se potrudiš i puno para da pripremiš.Ja bi pre isao na izolaciju i slabiju TP tj da bude sto pasivinije.
Koja ti je temperatura staklene povrsine spolja, a koliko unutra kada je npr napolju 2C i unutra 22C?Meni je povrsina 2-3 stepena razlike u odnosu na prozor bez folije.. Merio sa spoljne strane.
Jedino da ti javim kada se steknu usloviKoja ti je temperatura staklene povrsine spolja, a koliko unutra kada je npr napolju 2C i unutra 22C?
8,29KW na 177KVM.Da li je neko stavio od 8kw tp i na koju kvadraturu?
Imam par pitanja, ako vam nije mrsko da mi odgovorite. Lagano dostigne željenu temperaturu u kuci? Koliko vam je stepeni. Zadovoljni ste, nije trebala jaca, znate mozda koliko vam je pumpa potrosila u najhladnijem mesecu, koliko vam je bio najveci racun?8,29KW na 177KVM.
Tačnije - Viesmann S200 ima 7KW plus još 1,29KW kada se uključe dodatni grejači pri jakom mrazu.
Izolacija? Prozori?8,29KW na 177KVM.
Tačnije - Viesmann S200 ima 7KW plus još 1,29KW kada se uključe dodatni grejači pri jakom mrazu.
Interesuje me zbog čega ovo kažete?TP + bafer = nije dobro.
Legionela?Za 4-članu porodicu 300L grejano toplotnom pumpom je prava mera. I da se greje samo noću, po jeftinoj struji, na malu temperaturu (45-50). Jednom mesečno raspaliti grejače da se pobije legionela. Ako se bojler greje samo na struju, 150-200L je više nego dovoljno, kad se greje samo noću
Imam trenutno Elit Inox Talas od 150L sa izmenjivačem za solar. Za nas četvoro dovoljno. Grejač od 3kW se pali isključivo po jeftinoj struji
Lagano dostiže temperature. Sada je (ovih dana kada je oko 10 stepeni napolju), oko 30 stepeni u polaznom vodu. Otprilike - nisam zagledao, ali je negde tu, možda stepen gore ili dole.Imam par pitanja, ako vam nije mrsko da mi odgovorite. Lagano dostigne željenu temperaturu u kuci? Koliko vam je stepeni. Zadovoljni ste, nije trebala jaca, znate mozda koliko vam je pumpa potrosila u najhladnijem mesecu, koliko vam je bio najveci racun?
Namesteno mu je da kontroler radi kao sobni termostat.
23 nije prolaz vode , nego temperatura koja pumpa treba postici prema termostatu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari