Šta je novo?

Toplotna pumpa

Tako mi je projektant rekao da na ytong blok od 37.5cm nije potrebna dodatna izolacija.

Hvala na odgovoru. Jel je 10kW dovoljno za toliku kvadraturu?
U vezi hlađenja, jel se hladite putem fan coilera? Ovde je neko spomenuo da TP nije dobra opcija za hlađenje, tj. da je puno ekonomičnije da se uzme pored nje inverter klima, tako da razmišljam da li da uzmem jednu ili dve inverter klime pošto svakako dobri fan coileri koštaju skoro kao jedna inverter klima.
Nama je dovoljno. Kada sam kupovao mala je bila razlika u ceni 8 i 10 kW. Imamo u prizemlju puno staklenih površina pa time i više gubitaka nego što bi zaključio po kvadraturi.
Hladimo se plafonskim hlađenjem (alupex cevi u plafonu, bez fan coilera). Imamo dodatnu klimu i tako rešavamo telativnu vlažnost vazduha.
Dodatna izolacija nije potrebna ako imaš 37 Ytong. Mi ćemo je staviti iz drugih razloga.

@Animan
Ma privuklo mi paznju sto imas ventilisanu fasadu (burzujcino 😂) pa sam se posle smorio kad sam skontao da si u stanu, vec sam hteo da ti trazim slike. Posto i ja hocu kod sebe da stavim, na ytong 37.5cm zidovi, oko 120m2 grejne povrsine.

Nama je dovoljno. Kada sam kupovao mala je bila razlika u ceni 8 i 10 kW. Imamo u prizemlju puno staklenih površina pa time i više gubitaka nego što bi zaključio po kvadraturi.
Hladimo se plafonskim hlađenjem (alupex cevi u plafonu, bez fan coilera). Imamo dodatnu klimu i tako rešavamo telativnu vlažnost vazduha.
Dodatna izolacija nije potrebna ako imaš 37 Ytong. Mi ćemo je staviti iz drugih razloga.

Jasno. Takođe imam i ja po projektu velike staklene površine (2 portala u prizemlju i veliki svetlarnik koji prati stepenište).
Sada samo da se još pumpa izabere, razmatram viessmann ili daikin.

Jasno. Takođe imam i ja po projektu velike staklene površine (2 portala u prizemlju i veliki svetlarnik koji prati stepenište).
Sada samo da se još pumpa izabere, razmatram viessmann ili daikin.
Folije pomažu kod staklenih površina. Može duplo da se stavi ako smatrate da nije dovoljno samo jedna. Staklo je loš izolator u odnosu na plastiku tj foliju.

Da li je neko stavio od 8kw tp i na koju kvadraturu?
Ugrađivali smo mi više sistema od 8kW, na 140 i 160m2. Sve savršeno radi. Ali to nije reper. Već MORA da se izračuna koliko kW je potrebno u realnim uslovima i tako se dimenzioniše. Nema tu palac metode niti prepisivanja od komšije.

@dzhoni
Slažem se sa ovim što je don_776 napisao. Možeš otprilike da znaš šta ti treba, ali nećeš sigurno otprilike kupovati. Kupi ono što tebi treba. Izračunaj toplotne gubitke i onda na osnovu toga odluči se šta ćeš pazariti. Da košta 500€ pa da nije problem i ako pogrešiš. Ali za 10x više para sigurno ne treba da kupuješ nešto što odgovara nekom drugom.
Za našu kuću sam sam izračunao šta bi mi trebalo. Poklopilo se i sa mišljenjem servisera. Nismo pogrešili. Grejemo se do 40°C temperature vode i računi su sam dosta niski (i u skladu sa proračunima koje sam pravio). Samo jednom TP nije uspela da postigne zadatu temparaturu, kada je bio jači minus, dosta vetrovito, a imali smo zbog nekih radova možda veće gubitke zbog provetravnja. I nije bilo ništa strašno. Zadata temp je bila noću 23°C, a imali smo, mislim, 21°C tih nekoliko noći. Preko dana smo imali zadatih 24°C.
Mislim da smo dobro dimenzionisali za naše potrebe.

@dzhoni
Slažem se sa ovim što je don_776 napisao. Možeš otprilike da znaš šta ti treba, ali nećeš sigurno otprilike kupovati. Kupi ono što tebi treba. Izračunaj toplotne gubitke i onda na osnovu toga odluči se šta ćeš pazariti. Da košta 500€ pa da nije problem i ako pogrešiš. Ali za 10x više para sigurno ne treba da kupuješ nešto što odgovara nekom drugom.
Za našu kuću sam sam izračunao šta bi mi trebalo. Poklopilo se i sa mišljenjem servisera. Nismo pogrešili. Grejemo se do 40°C temperature vode i računi su sam dosta niski (i u skladu sa proračunima koje sam pravio). Samo jednom TP nije uspela da postigne zadatu temparaturu, kada je bio jači minus, dosta vetrovito, a imali smo zbog nekih radova možda veće gubitke zbog provetravnja. I nije bilo ništa strašno. Zadata temp je bila noću 23°C, a imali smo, mislim, 21°C tih nekoliko noći. Preko dana smo imali zadatih 24°C.
Mislim da smo dobro dimenzionisali za naše potrebe.

Naravno, nije to televizor ili osveživač vazduha pa da se ne udubuljujem u to šta uzimam. Sam si rekao, nije 500 evra već mnogostruko veća investicija. Drugo, sa time se rešava jedno od najbitnijih (ako ne i najbitnije) pitanja, a to je pitanje grejanja. Treće, kako sad izaberem-tako će mi biti narednih nekoliko decenija.
Radio sam proračun preko kalkulatora koji je istaknut ovde na temi, ali svakako bih isto pre ugradnje uzeo nekog ko se time bavi da opet izračuna.
Samo sam hteo još jednom da se uverim da li TP ili neki drugi vid grejanja.

Subotica je takav šupak sveta da ni ne postoji u kalkulatoru, mnogo manja mesta postoje koje ni nemaju status grada
Naravno, nije to televizor ili osveživač vazduha pa da se ne udubuljujem u to šta uzimam. Sam si rekao, nije 500 evra već mnogostruko veća investicija. Drugo, sa time se rešava jedno od najbitnijih (ako ne i najbitnije) pitanja, a to je pitanje grejanja. Treće, kako sad izaberem-tako će mi biti narednih nekoliko decenija.
Radio sam proračun preko kalkulatora koji je istaknut ovde na temi, ali svakako bih isto pre ugradnje uzeo nekog ko se time bavi da opet izračuna.
Samo sam hteo još jednom da se uverim da li TP ili neki drugi vid grejanja.
Koliko sam ja shvatio sto vise para das na uredjaj za grejanje, jeftinije ces proci u grejnoj sezoni. Ja da imam sad nekih 15-20k€ kupio bi tp i solarne ploce

Poslednja izmena:
Taj sam radio, ispada da je ukupni gubitak toplote 8,1 i potreban kapacitet toplotnog izvora 9-11kW(mada još uvek ne znam precizno ni tip stolarije ni tačnu površinu stolarije na objektu).
Subotica je takav šupak sveta da ni ne postoji u kalkulatoru, mnogo manja mesta postoje koje ni nemaju status grada

Koliko sam ja shvatio sto vise para das na uredjaj za grejanje, jeftinije ces proci u grejnoj sezoni. Ja da imam sad nekih 15-20k€ kupio bi tp i solarne ploce

Ne nužno, ali naše tržište je nažalost preplavljeno jeftinim proizvodima. Želeo sam Vaillant, ali koliko vidim cene ispada da je preskup. Tako da će vrv izbor biti Daikin.
U odnosu na solare, sačekaću kraj sledeće godine, ako uspem do tada da dobijem upotrebnu dozvolu i upišem objekat u katastar kako bih povukao onu subvenciju lok. samouprave za energetsku efikasnost gde ti daju 50%.

Stavi mesto koje je najblize.

Ja bi pre isao na izolaciju i slabiju TP tj da bude sto pasivinije.

Prosao bi kucu sa nekom termal kamerom

I video gde curi.

Nije ni to baš isplativo. Ni solarni sistem ni toplotna pumpa ne traju večno. Izračunaš TCO i vidiš da li se isplati investirati odjednom toliki novac, ili davati više za grejanje svake godine. Meni je solarni sistem na granici isplativosti pošto ne želim da budem prosumer. Ako mogu da dobijem 50% od cene koju bi sam dao, a da ne potpisujem ništa sa EPS-om, onda uzimam. Drugačije moram dobro da razmislim.

Ja bi pre isao na izolaciju i slabiju TP tj da bude sto pasivinije.
I ja sam za ovo. Pasivno je uvek u prednosti. Izolacija je uvek u prednosti. Jedino što je to teško odraditi kod stolarije. Na zidove i krov možeš da nakrkaš izolacije koliko god želiš. Nije čak ni skupo. Ali ako hoćeš pasivnu stolariju, moraš jako dobro da se potrudiš i puno para da pripremiš.
Ispada da je najbolje da imaš male otvore koji dihtuju što bolje, ali to nama nije odgovaralo. Želeli smo veliku staklenu stenu prema terasi, velike prozore na što više zidova. I sada su nam toplotni gubici 50% na stolariji. Ni trostruko staklo sa argonom i premazom tu ne može puno da pomogne. Zid od 37,5 cm će biti mnogostruko bolji izolator od 4 cm prozora.
Tako da neki teret mora i toplotna pumpa da podnese.

Sve ove folije su namenjene prvenstvo za smanjenje uticaja sunčevog zračenja na zagrevanje objekta. Kada je napolju hladno, nema te folije koja će sprečiti toplotne gubitke na prozorima. Tek malo je viša temperatura na površini folije mereno unutra zbog refleksije dela spektra zračenja koji dolazi iz zatvorenog prozora.
Ja ih imam na prozorima...

To je jedno rešenje koje postoji za prozore pogotovo ko ima velike površine.

Druga opcija je zamena prozora kvalitetnijim.

Meni je povrsina 2-3 stepena razlike u odnosu na prozor bez folije.. Merio sa spoljne strane.

Davno sam ih radio tražio sam tada najveću zaštitu ogledalo folija.

8,29KW na 177KVM.
Tačnije - Viesmann S200 ima 7KW plus još 1,29KW kada se uključe dodatni grejači pri jakom mrazu.
Imam par pitanja, ako vam nije mrsko da mi odgovorite. Lagano dostigne željenu temperaturu u kuci? Koliko vam je stepeni. Zadovoljni ste, nije trebala jaca, znate mozda koliko vam je pumpa potrosila u najhladnijem mesecu, koliko vam je bio najveci racun?

8,29KW na 177KVM.
Tačnije - Viesmann S200 ima 7KW plus još 1,29KW kada se uključe dodatni grejači pri jakom mrazu.
Izolacija? Prozori?
Sprat ili jedan nivo?

Tebi je kao i meni.. Sve na jednom vodu.. Radijatori i podno, jedino sto ja imam manje % podnog

Negde napisah već sve to i poprilično je velik post. Ne bih da se ponavljam, ali pokušaću da ukratko napišem.
Kuća ima 177kvm. Prizemlje i sprat.
Spolja je izolacija od 10 cm stiropora, pod krovom ima 20 cm mineralne vune, pa je na spušten plafon (kuća nema betonsku ploču iznad prvog sprata), postavljeno još 10 cm mineralne vune i postavljena je paropropusna folija.
PVC stolarija je iz Peštana, neka recimo 5-o komorna, stakla su neka sa argonom između što je valjda i standard danas.
Gde god su pločice na podu (hodnici, predsoblja, garderoberi i kupatila) postavljeno je podno grejanje i kajem se što ga nisam stavio svuda. To je oko 40% površine kuće možda. Proverio i stavio na papir, bogme je to oko 30+% površine (oko 54 kvm). Još manje nego što sam mislio, pa se izvinjavam.
Sobe, kako dnevna tako i spavaće kojih ima 4 su pokrivene sa 10 panelnih radijatora.

Sve je na jednom polaznom vodu (tako je pravljeno grejanje jer nisam ni planirao TP u startu, pa nisam razmišljao).

TP pored kuće, zagreva i sanitarnu vodu u Termorad bojleru koji se nalazi u garaži i ima 200L. Takođe, TP kontroliše i recirkulacionu pumpu za toplu vodu.

Napisah gore već u nekom postu, do danas nikako da kupim jedan termostat i postavim ga na zid pa da se TP tako kontroliše. Priznajem neodgovorno i glupo sa moje strane.
Uselili smo se 16.10., ona godina kada je napolju bilo do -20 u januaru mesecu. Ima već 7 ili 8 godina, ne mogu da računam koliko.
Prvih nekoliko meseci sam svaki dan u 19:00 išao do brojila za struju i slikao stanje potrošnje, a ujedno sam eksperimentisao sa podešavanjima.
U prelaznom periodu je potrošnja na dnevnom nivou za CELU kuću bila do 40KW (novembar recimo). Decembar je išao i više, a januar sa debelim minusom i do 144KW dnevno!
Taj januar sam platio račun od 27.500 RSD! Ušli smo u crvenu zonu.
Ali... u kući je konstantno bio 23-25 stepeni i video sam da TP to može da izgura bez problema pa sam prestao da proveravam potrošnju od tada. Najveća temperatura u polaznom vodu mi je bila oko 43 stepena, kada je napolju bilo oko -20 nekih 7 dana za redom. U kući je bilo oko 22 stepena.
Tih dana je TP radila podešena na 22 stepena, a kako nemam termostat, ona je konstantno pokušavala da dođe do te temperature i zato i trošila više pa smo ušli u crvenu zonu. Termostat bi to rešio isključivanjem na vreme verovatno.

Ali... za celu tu grejnu sezonu, od polovine oktobra do kraja maja meseca, na grejanje sam potrošio oko 520€!

Od tada, poučen iskustvom kada i koliko podesiti TP, svi računi su mi uglavnom bilo znatno manji. Cela prošla godina me je koštala oko 440€ recimo, za period oktobar-kraj maja.

Svakako planiram ove godine termostat, čisto da malo pomognem TP da poživi duže (ona radi bez prestanka već 7 godina), što grejući kuću, što leto grejući toplu vodu u bojleru. Verovatno bih mogao i neki bafer da uzmem i tako još malo rasteretim TP.

Negde na Benchmark forumu imate moje slike potrošnje za celu godinu recimo, sa slikama računa za struju, ukoliko neko ne veruje i misli da pričam bez pokrića.

Svakako - uvek mogu da ugostim i dobrodošao je svako ko želi da se uveri kako sve radi. Sada je pravo vreme da se sve to lepo proveri pošto je zima u toku. :)

Za dodatna pitanja izvolite slobodno, ali svakako izlistajte moje komentare na temi za TP i grejanju na struju od ranije da se ne bih baš ponavljao, i smarao sve ovde.

Poslednja izmena:
TP + bafer = nije dobro.
Interesuje me zbog čega ovo kažete?
Da li postoje neki posebni razlozi?
Za 4-članu porodicu 300L grejano toplotnom pumpom je prava mera. I da se greje samo noću, po jeftinoj struji, na malu temperaturu (45-50). Jednom mesečno raspaliti grejače da se pobije legionela. Ako se bojler greje samo na struju, 150-200L je više nego dovoljno, kad se greje samo noću

Imam trenutno Elit Inox Talas od 150L sa izmenjivačem za solar. Za nas četvoro dovoljno. Grejač od 3kW se pali isključivo po jeftinoj struji
Legionela?
Dajte ljudi nemojte da se zamajavamo. Legionela će se pojaviti ukoliko vode stoji i ne koristi se jedno 7 dana ili više. U bojleru koji koristite za tuširanje to nije slučaj jer se svakog dana neko tušira i voda se zanavlja. Uzmete bojler od 200L i lepo podesite temperaturu na 55 stepeni najviše. Biće u njemu malo niža, ali je dovoljno. Nas petoro se tuširalo sa bojlerom od 200L i bilo je dovoljno vode za sve.

Na mom bojleru su zbog nekorišćenja grejaći istruleli i otpali su nakon godinu dana. Izvadio sam ih, očistio bojler lepo od kamenca koji se pojavio na njima i pojeo ih i napred sve zatvorio šlajfnom koja je vodonepropusna. Nemam uopšte više električne grejače u bojleru i nikada mi nisu ni bili potrebni od kada koristim TP.

Poslednja izmena:
Imam par pitanja, ako vam nije mrsko da mi odgovorite. Lagano dostigne željenu temperaturu u kuci? Koliko vam je stepeni. Zadovoljni ste, nije trebala jaca, znate mozda koliko vam je pumpa potrosila u najhladnijem mesecu, koliko vam je bio najveci racun?
Lagano dostiže temperature. Sada je (ovih dana kada je oko 10 stepeni napolju), oko 30 stepeni u polaznom vodu. Otprilike - nisam zagledao, ali je negde tu, možda stepen gore ili dole.
Kako se bude spuštala temperatura, spoljni senzor će povećavati rad TP pa će i ona tako pratiti svojim radom i povećavati temperaturu u kući.

Podno grejanje se oseti - lepo je i mlako, maksimalno na 34 stepena. Radijatore sada kada dodirneš jedva da su mlaki.
Ali imaju svoju namenu i dobro je što su kod mene na jednom polaznom vodu i podno i radijatori.

Podno grejanje je inertno, slabo će ispratiti nagle promene temperature. Ali zato radijatori odmah prihvate. Čim padne temperatura napolju, radijatori lepo prihvate promenu i zagreju dodatno kuću u tom periodu. Taman su kod mene lepo dimenzionisani pa je sve kako bi trebalo.

Sobni termostat ti u principu i ne treba.
Celu jednu sezonu sam namerno bez njega grejao objekat. Bio je tu, ali samo da vidim kolika je temperatura u sobi.
Sva podešavanja sam obavljao tako sto sam podesavao temperaturu vode u sistemu gledajući kakva je spoljna temperatura tih dana.
Nije praktično priznajem, ali je na nivou cele sezone potroseno nekih 10% kwh u odnosu na neke prosek do tada, ali su i temperature u kuci bili vise za 0.5 - 1°.
Naravno, ja u mom slučaju koristim on/off tp voda/voda. Cisto da se zna sa cim radim.

Namesteno mu je da kontroler radi kao sobni termostat.
23 nije prolaz vode , nego temperatura koja pumpa treba postici prema termostatu.

Ovo je super varijanta ako sam lepo shvatio.. Veće oscilacije temperature kompezuje preko vremena ali kada se približi zadatoj temp radi prema termostatu..

Probaću da vidim kako ce kod mene raditi

Oko 100m2 grejne povrsine, sprat, kuca jako dobro izolovana i zidovi i pod i plafon/tavanica. Podno grejanje+fan coil. Koju jačinu toplotne pumpe uzeti i da li je monoblok bas toliko problematičan? Jedan mi nudi 9kW Samsung, drugi Ariston 11kW.

Nazad
Vrh Dno