@Der Schnitter Da li je taj ruter koji se nalazi na centralnoj lokaciji tvoj ili provajderov? Da li si od provajdera dobio All-in-One rešenje ONT/Ruter/Switch/AP ili imaš posebno ONT ili?
Ja imam na tri lokacije net (jedna je kancelarija). Naj komplikovanija i najveća mreža mi je kući u Pirotu. Izuzetno mi je bitno da svi desktop računari budu povezani kablom, što zbog ostvarivanja pune brzine interneta, što zbog multi-gigabit veze između računara i NAS/Ruter/Hypervizor mašina. Wifi je tu za telefone, laptopove (kad nisu dock-ovani).
Smatram da moderna kuća / stan u današnje vreme mora da ima kako električnu, vodovodnu, kanalizacionu, tako i mrežnu i coax infrastrukturu, a da ljudi koji razmišljaju za budućnost već imaju bužire u zidovima u kojima će lako zameniti UTP/STP/FTP kablove sa multimode / single mode optikom.
Kod mene kući imam iz hodnika na spratu (gde je NAS, mrežni switchevi, x86 ruter, mts ont...), preko tavana pa kroz vertikale (bužire) puštene do 7 soba u kući - po dva CAT6 FTP kabla i po dva RG6 koaksijalca. U svakoj sobi po modularnu 4M zidnu utičnicu (trenutno 2xF konektor + 2xRJ45), što se na drugoj strani u ormaru završava na 14 (od 24) portova na patch polju. Ostali portovi su za dva kabla ka lokacijama wireless AP-ova na plafonu u hodniku na spratu i u prizemlju, kao i lokacijama za 2 AP-a napolju (koja pokrivaju dvorište).
Plan je da do radne sobe uskoro jedan od koaksijalaca (jer tu i nemam TV) zamenim multimode fiber vezom za 10Gbps mrežu.
I u Nišu imam (doduše prostiju) mrežu razvedenu, a u kancelariji - nisam hteo da bušim - nije moj objekat, pa sve ide dole nisko - tik iznad pločica kroz plastične kanalice, a iznad njih naizdne modularne utičnice. Sve povezano na ormarić sa mrežnom opremom i NAS mašinom u ostavi
Kabl je kabl, wifi je za telefone - i po nekad laptopove. Celokupan setup je poprilično fleksibilan, može i kablovska, i obična dvb antena, i satelitska, i iris, i internet (1, 2.5, 10Gbps)... Šta god mi bude trebalo - bez dodatnog bušenja.