Šta je novo?

Preporuka za gasni kotao

• Začetnik teme Začetnik teme Vokac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I nisu neki argumenti. Više su paušalne procene.

Oko cene, moramo porediti odgovarajuće modele. Kod modela do 150.000 dinara, razlika je maks 200eur. Meni to zvuči opravdano, za uređaj koji "reciklira" sopstveni otpad.

Redovno održavanje isto košta. Vreme će pokazati za pouzdanost i neke popravke van garantnog roka.

Većina ljudi koje poznajem, uključujući i mene, imamo predimenzioniran broj grejnih tela od nekog prethodnog sistema grejanja, a to može samo da pomogne za grejanje na nižoj temperaturi.

Sačekaću da prodje cela grejna sezona, uporediti prosečne mesečne temeperature prošle i ove godine i onda uporediti potrošnju. Nakon mesec dana na novom kotlu, prvi utisak je "zašto sam čekao da stari crkne, da bih ga zamenio?!".

Nekome su dobri argumenti, nekome nisu, cve na volju...

Uglavnom, ima jedan pozitivan aspekt - na našem tržištu, još uvek, može da se kupi, valjan, obični kotao...

U eu više ne, cvi moraju biti unapređeni modeli.

Ti si u istoj problematici kao i ja , dovoljno ti je 40-50c temp vode za grejanje a to je za kotao mucenje i gusenje, kad se kotao lozi po propisu na 70..80 i vise celzijusa onda u kuci ne mogu da zivim od toplote i imam osecaj da uzaludno bacam drva/ugalj... Kotao ti jeste prejak ali manje od 20-22kw mislim da ni nema nigde u ponudi? To se lako resava dodatnim komponentama u kotlarnici.. Bafer , mesajuci ventili itd itd ali na zalost to toliko kosta da se postavlja pitanje koliko to finansijski ima smila.. Gas je po meni tu ipak superiorniji ... grejanje "na dugme" , podesavas temp. grejanja koja ti odgovara (pa mozes bez brige i na podno i na radijatore sta god ti volja) , kotao sam modulira snagom koja je tebi potrebna a komfor u vidu ne moranja da se cepaju i slazu drva/ugalj je samo bonus..
Upravo tako, sumanuto trošenje drva na postizanje temperature od 70-80 stepeni u kotlu koja realne primjene za grijanje nema. Jer bude pretoplo. Loženje kotla na 80 dovodi do prevelike temperature u prostoru što dalje traži otvaranje prozora radi rashlađivanja, odnosno postizanja optimalne temperature u prostoru. Ispada da ložiš da bi se rashlađivao. Grijanje sa vodom temperature 50+ mi se čini sumanutim i ekonomski neopravdanim, jer se potroši ogromna količina drva/uglja.

Što se tiče kotlova na čvrsto, naravno da je velika većina instaliranih kotlova predimenzionisana, a čak i kada nije, uzevši u obzir činjenicu da je kontrola sagorevanja skoro nikakva - vrlo je teško, ako ne i nemoguće, ostvariti komforno grejanje.

Jedan od načina, verovatno i najbolji, je dodavanje relativno velike količine vode u sistem, u vidu bafera.
Princip je da se kotlom zagreje voda u posudi, a iz posude se voda šalje u radijatore ili druga grejna tela.
Benefiti - manji broj loženja, optimalno iskorišćenje goriva, manje habanje kotla, povećan komfor grejanja.
Mane - zahteva pare i prostor.
Nije istina da ne postoji kontrola sagorijevanja, postoji klapna i regulator promaje, sa kojima se reguliše temperatura na kojoj kotao radi. Da to ne postoji, bio bi stvarno problem loženja, jer bi stalno morao da nadgledaš kotao i otvaraš i zatvaraš vratanca.
Što se benefita tiče i pored regulatora promaje, opet loženje ide na 3/4/5 sati, a što je u svakom slučaju daleko od deklarisanih 10-12 koliko se sjećam, kao trajnožarećeg kotla sa tri promaje.
Zato i gledam da pređem na plin i da se ratosiljam drva više. Dosta mi je 40 godina cijepanja, voženja, slaganja i opet nošenja, pa loženja, a onda i čišćenja peći i zayebavanja sa žarom i pepelom, zapravo - gubljenja vremena.

Nije istina da ne postoji kontrola sagorijevanja, postoji klapna i regulator promaje, sa kojima se reguliše temperatura na kojoj kotao radi.
Ovo donekle moze da ti funkcionise samo sa drvima jer ona mogu da sagorevaju po principu koliko vazduha toliko zara pa je ta kontrola temperature sa termostatom dosta azurna-agilna da se tako izrazim.. Ali evo iz licnog iskustva ti mogu reci da sa kamenim ugljem kontrola kotla na malo nizim temperaturama je prava nocna mora.. Otvoris malo klapnu vatra se razgori , termostat zatvori ali dzaba kamen kad se uzari on greje jos pola sata-sat i onda iako je klapna zatvorena mi se u kuci znojimo... Posle sat vremena posto nema vazduha ugalj se utunjavi skroz i pocne da se pretvara u sljaku, termostat otvori klapnu al dzaba kad je tad u lozistu belo-crvena sljaka koja nece da sagoreva vise... Kad naidje malo jaca zima ugasim klime i podpalim kazan, svako jutro kad cistim kazan imam osecaj da pola ogreva bacim.. Pola izgori a pola izadje napolje u vidu sljake... Tu je resenje kao sto je vec spomenuto gore ogroman bafer i dodatna oprema pa lozis pec kako Bog zapoveda na 90c i imas podpuno sagorevanje energenta a sav visak toplotne energije se skladisti u bafer pa to posle koristis kad se vatra ugasi... Samo na zalost to kosta. Da ne skrenemo sad puno sa teme gas je tu tata mata. Kolko mu tamo kliknes na termostatu on ti tolko da..Tolko platis kad stigne racun.. nema lazi , nema prevare.. A ni bespotrebnog luftiranja

Ne znam za ugalj jer mi nikad nije ni bio u opciji za loženje, zato što jednostavno nemam gdje da ga držim, a ni sam ne vih ložio ono što se svuda izbacuje.
Bafer i planiram da stavim kada se bude uvodio plin, a i razmišljam o uključenju solarnih panela u priču, pa da onda grijanje (bafera) ide solar -> plin -> drva.

Možda, ali računam da će biti neophodan kad ovih mojih 5 upišulja odraste i krene pirkanje i pirlitanje 3x dnevno…
A solar je bitno samo da smanji zavisnost i račun od EPSa…

Ti misliš na bojler za sanitarnu vodu?

Kada kažeš bafer, misli se na rezervoar za vodu koja se vrti kroz grejna tela (radijatore, cevi) i ostaje u zatvorenom sistemu.

Da, na to mislim, vjerovatno se nisam dobro izrazio.

Za drva samo bafer u zatvorenom sistemu, potpuno sagorevanje ogreva na 80-90% nazivne snage kotla (tu je najefikasniji), i onda mešni ventil kontrolisan automatikom šalje u radijatore tek koliko treba za održavanje temperature u kući.

Da, ali onda bafer koji ne koristim džaba grijem, zar ne?

Ne. Ovako to otprilike izgleda na brzaka. Kotao greje bafer, a u radijatore ide onoliko koliko si podesio elektronikom. Dva kruga.
Protocni AT.png

Nakon mesec dana na novom kotlu, prvi utisak je "zašto sam čekao da stari crkne, da bih ga zamenio?!".
Ekonimika preduzeca zvanog Srbija. Sta ces, naviknuti smo da teramo nesto do kraja iako nam se na licnom nivou cesto ne isplati.
Evo ja licno sam cekao da rikne set kvacila iako je auto bio zreo za zamenu pre 2 godine...no kako je investirano u njega, sto redovni servisi sto sitnice, pa mi sad "zao para", opet po ekonomici preduzeca, vozicu ga bar jos 2 godine jer je eto limarija zdrava, dobar motor, sve uredno odrzavano pa mi prirastao srcu.

Nije stari kotao riknuo, ali je pravio probleme u radu. Da ne pišem ponovo.

Ovaj decembar ispade za mrvu topliji od prošlog, ali prošlog decembra 4 dana nije bilo nikoga u objektu, a gore pomenuti problemi u radu su doveli do potpunog gašenja kotla, pa je temperatura pala ispod 17C.
Anyway decembar 2022. stari kotao 432m3
Decembar 2023. novi kotao 297m3.

Sa trenutnom cenom gasa, preko 8.000 dinara razlike. Videćemo koliko će razlika da bude kada zahladi.

Pozzz. U Decembru sam poceo da se grejem na gas, kotao Bosch gaz 6000,24 kw. Kako sam citao on ima neku modulaciju i mislio sam uzeti modulacioni termostat ali me je serviser odgovorio, jer kaze da on samo ima modulacioni ventilator, nema pravu modulaciju, pa mi ugradio obican on - off termostat.Pa me zanima, ko je u pravu?

spreman da se odreknem modulacije na osnovu sobne temperauture. Da bi mi Bosch serviser, koji je pustio sistem u pogon, rekao "pa radiće modulaciju na osnovu polaznog voda". Što je meni od samog početka bilo i logično (dobro, ja sam pominjao razliku temperauture polaznog i povratnog voda), ali mi više ljudi reče da to ne može tako.

Podesio sam temperaturu kotla na 51C, do 42-43 dodje jako brzo, onda počne da usporava, od nekih 46-47 počne da se utišava, a na 49-50 kotao postaje veoma tih. I onda održava temperaturu na oko 51, dokle god ga sobni ne isključi ili povrat dostigne istu temp kao polazni.
Meni ovo izgleda (zbog brzine promene temperature polaznog voda) i zvuči (zbog zvuka koji kotao proizvodi) kao modulacija.
pa jel na kraju radi modulacija na osnovu polaznog i povratnog voda, da li bi ovo radilo samo sa sobnim Q7 termostatom ili mora i senzor spoljasne temperature?
sta ako recimo stavimo 23 stepena na sobnom termostatu, max tem. polaznog voda 50 stepeni, kotao dostigne u povratu 47-48 stepeni a unutra je 22,5 stepeni, da li će kotao modulirati ili ne?

Da li se magnetni sakupljač nečistoća postavlja i na vod za grejanje i za sanitarnu vodu ili je dovoljan jedan?

Dirtmag nije za sanitarnu vodu.

Pozdrav forumasi,

eto i ja sam odlucio da se prebacim na gas. Stan 85 kvadrata, pvc , cigla/ izolacija . Kontam da mi je kotao 24kW sasvim dovoljan. Isao bih sa kondenzacionim kotlom.
Imate neku preporuku , koji proizvodjac, ili nekog majstora za ugradnju jos bolje . Stekao sam utisak da Bosch nije los izbor.

24kw je totalni overkill za toliki prostor (i kod mene je na 160m2), ali nema manje, pa se uzdaš u modulaciju.

Nakon prve sezone, veoma tople, ja sam Bošom zadovoljan. Videćemo kad ozbiljno zahladi.

Godinama trošim ~100k dinara za gas po sezoni. Ove godine je bilo toliko toplo, da je nakon svih poskupljenja i promene načina obračuna sa m3 na kw toplotne energije, sezona izašla na 66k. Doduše, promenio sam i kotao, pa je možda i to malo doprinelo.

24kw je totalni overkill za toliki prostor (i kod mene je na 160m2), ali nema manje, pa se uzdaš u modulaciju.

Nakon prve sezone, veoma tople, ja sam Bošom zadovoljan. Videćemo kad ozbiljno zahladi.

Godinama trošim ~100k dinara za gas po sezoni. Ove godine je bilo toliko toplo, da je nakon svih poskupljenja i promene načina obračuna sa m3 na kw toplotne energije, sezona izašla na 66k. Doduše, promenio sam i kotao, pa je možda i to malo doprinelo.
Kakva je potrosnja po mesecima (okvirno u kubicima gasa), cisto da imam neku predstavu?
Kuca mi je takodje 160 kvadrata, odlicno izolovana. Kotao takodje 24kW, ovo ce mi biti prva sezona grejanja na gas.

@rhaccess
I ja se ozbiljno razmišljam o boschu, prvo sam hteo iz rumunije donosi čovek 200e jeftinije ali nemaš garanciju i nisu isti modeli pa sam odustao.
U bc group je 104000 s dimovodom što je izuzetno povoljno.
Pitanje za moderatora pj, kako se kotao ponaša sa zagrevanjem sanitarne vode da li ima oscilacija u temperaturi ili je konstantna? Znam da ga ne koristiš za sanitarnu ali eto ja cu sanitarnu koristiti u 2 kuhinje i 1 kupatilo.

Koristio nekoliko puta. Odličan. Kao da ima neki baffer. Prva topla voda se čeka 14 sekundi (oko 2m cevi), kao na štetom Vailantu, ali ako zatvorim slavinu i pustim opet, mnogo brže je tu i nije toplija od podešene. Na starom kotlu je bio prvi mlaz hladne, pa na krsto vrela voda i tek onda podešena mešavina.

Deluje mi da je i pritisak vide nešto bolji. Nije kao iz bojlera, ali sasvim dovoljno, kao kada je maaalo niži pritisak iz mreže.

Kako bi bilo na više točionih mesta, ideju nemam.

@rhaccess
I ja se ozbiljno razmišljam o boschu, prvo sam hteo iz rumunije donosi čovek 200e jeftinije ali nemaš garanciju i nisu isti modeli pa sam odustao.
U bc group je 104000 s dimovodom što je izuzetno povoljno.
Pitanje za moderatora pj, kako se kotao ponaša sa zagrevanjem sanitarne vode da li ima oscilacija u temperaturi ili je konstantna? Znam da ga ne koristiš za sanitarnu ali eto ja cu sanitarnu koristiti u 2 kuhinje i 1 kupatilo.
Evo ti potrošnja po mesecima. Slična situacija kao kod tebe, 160m² i sanitarna za 2 kuhinje i 1 kupatilo. Cene su u dinarima (1€≈117 rsd). Nekoliko poskupljenja je bilo u međuvremenu.
PS: kotao je Bosch 2300 (24/30kw).

Prilozi

• Screenshot_20240602-200114.png
    Screenshot_20240602-200114.png
    213.6 KB · Pregleda: 50
Ovo mi je korisna info. Ispade da si imao svega oko 10k manji trošak za poslednju grejnu sezonu, nego za prethodnu?

Meni je trošak manji za preko 30% (a bila su sva ta poskupljenja). Računao sam da je godina bila mnogo toplija, ali je izgleda i zamena kotla pomogla.

Konačno uvedeno centralno u celoj kuci, stavljen bosch kondenzacioni kotao. Na spratu sam ostavio peć za etazno na drva alfa plam rustik koji ću još jedne zime koristiti jer mi je ostalo drva. Majstor je odvojio krug grejanja prizemlje od sprata prosto i jednostavno s 2 ventila. Kad budem potrošio drva otvorim ventile na spratu i cela kuća se greje na gas. Takođe cu i probati s etažnom da grejem bar jednu prostoriju dole u prizemlju da vidim kako ce to raditi u slučaju da iz nekog razloga nema gasa. Za pripremu sanitarne vode za 5 ukućana i kuvanje na gas je za jedan dan okrenuo 1.3 kubika. Sanitarna voda je postavljena na 40 stepeni. Znači da će mesečno odlaziti oko 50 kubika na satiranu vodu i kuvanje. Pustili smo grejanje sve radi kako treba. Bio je problem kad smo trebali da napunimo sistem vodom, da 0.9 bara je max bilo iz vodovoda pa je morala eksterna pumpa da radi da naguramo pritisak na 1.5 bara. Za sada sam prezadovoljan. Videcu kad krene grejna sezona moji će se u prizemlju grejati na gas, biće to odlično. Promenio sam i 2 ivar ventila s termoglavom, stavio sam svuda caleffi ventile i termoglave. Zanimljivo je da se i dalje čuje šum kod klinca u sobi kada je termoglava na 5 i kad je grejanje samo na spratu. Kad pustim ventile i u prizemlju šuma kod klinca uopšte nema, pretpostavljam zbog većeg broja radijatora.

meni se iskoplikovalo sa gasom, tako da trazim alternative, Toplotne pumpe se namecu ali su cene u najmanju ruku šok.

Ko nema mogućnosti grejanja na gas odlična alternativa su inverter klima uređaji, pročitao celu temu jeftine klime i vivax aeri ti je najbolja za grejanje od jeftinijih modela jer ima grejac tacne. Svaka Soba klimu i bog da te vidi.

Ovo mi je korisna info. Ispade da si imao svega oko 10k manji trošak za poslednju grejnu sezonu, nego za prethodnu?

Meni je trošak manji za preko 30% (a bila su sva ta poskupljenja). Računao sam da je godina bila mnogo toplija, ali je izgleda i zamena kotla pomogla.
Koju kontrolu kotla si na kraju sproveo? Modulacioni termostat u sprezi sa sondom spoljašnje temperature ili nešto treće?

Nazad
Vrh Dno