Šta je novo?

Toplotna pumpa

Ако није тајна, колико сте потрошили киловата у Децембру? Чисто да видим јесам ли најгори са 348 досад😂.
Meni očitavaju struju 5 u mesecu. Od tada do sada sam potrošio na TP oko 200 kWh. Ali ne možeš da porediš nekog ko ima dobru izolaciju i 100 m2 sa nekim sa lošom izolacijom i 300m2.

Kuća gubi toplotu. TP greje kuću. Potrošim struje onoliko koliko TP mora da zagreje kuću.

Mi grejemo 140m2, relativno dobro izolovane kuće, sa puno prozora gde gubimo toplotu. I eto potršili smo za 10 dana 200kWh. Ako nastavimo ovako do nove godine će biti 600kWh potrošeno za grejanje. Dakle 4,3 kWh po kvadratu.

@component Мислио сам чисто ради неке компарације, наравно да је немогуће да сви имамо исте услове за потрошњу. Али колико видим на твом примеру слична је ситуација и код мене, грејем нешто више око 150 квадрата, са доста прозора, коректна изолација и грејем приземље и први спрат. Што се потрошње тиче мислио сам само ТП колико потроши, пошто ја то пратим у апликацији која показује од 1. до 1. по месецима, не везано за рачун од струје.

@Чичарито
Onda smo tu negde :) Do kraja meseca ćeš potošiti još toliko (ako se vreme ne promeni previše). Dakle oko 4,6 kWh po m2.
Sad kad razmislim, možda je najbolja računica kWh/m2 pošto možeš da računaš za životni prostor koliko ti je potrebno energije za grejanje. I ja bih voleo da čujem ostale. Koliko kWh/m2 troše. Ja bih mogao da izvučem podatke za svaki mesec u poslednjih 5 godina otkako imam TP.

1-15.12 200kWh za sad, 84m2 24h 24c. U odnosu na proslu godinu oko 10% povecanja, ali je i hladniji Decembar.

Može biti ventilaor, tj ležaj na njemu, ili zujanje kompresora, ili vibracije koje se prenose na oplatu. Ako nije 100% vidoravno postavljeno, može doći do buke... ili jednostavno nema zvučne izolacije na uređaju.
Šta znači ovo nema zvučne izolacije? To može naknadno da se stavi?

Inače, fenkoili (namerno po Vuku) su fantastična stvar, rade na nižoj temperaturi izlaza, brže mešaju vazduh u prostoriji ali imaju malu manu, umaju malo da se čuju. Ne čuju se baš uvek ali se s vremenom navikneš.

Razmišljam se za leto da se hladim na fancoile ili na klime, bitno mi je da snižavaju vlažnost vazduha, pošto imam problem sa vlagom u kući. Šta biste od ta 2 preporučili? Na poštojeću hisense pumpu serviser mi je rekao da može fancoil da se stavi naknadno.

Prilozi

• viber_image_2023-12-15_13-42-53-777.jpg
    viber_image_2023-12-15_13-42-53-777.jpg
    46 KB · Pregleda: 80

Razmišljam se za leto da se hladim na fancoile ili na klime, bitno mi je da snižavaju vlažnost vazduha, pošto imam problem sa vlagom u kući. Šta biste od ta 2 preporučili? Na poštojeću hisense pumpu serviser mi je rekao da može fancoil da se stavi naknadno.
Ako planiras da se hladis na fancoil moras uzeti u obzir da cevi moraju biti izolovani zbog kondenza. (mislim na to da naprimer sad bi da zamenis neki radijator)... plus koliko ti trosi TP . Kako sam pre napisao naprimer 3 klime ti trosi kao TP(ako hladjenje mozes da uradis sa dve klime ,onda ti je jeftinija klima). A nisu ni jefrini fancoilevi.

Fenkoil može da hladi ali sam ubedjen da ti je klima mnogo bolja. Klima ima opciju odvlaživanja tj. Da vadi vlagu iz vazduha i sigurno manje struje troši.

Ne može da se stavi izolacija. Ako je uređaj unutra "go", tako ga je proizvođač napravio.

Moze neka domaca radinost, tipa da ga oblepim stiroporom? 🙂
Siropor nije zvučna izolacija, on ne upija vibracije. Zvučna izolacija u toplotnoj pumpi podrazumeva penu, tj izolacioni materijal oko kompresora, između oplate i pokretnih delova, antivibracione podloške, usmerivače vazduha i sl... uređaj se testira u laboratoriji da se odredi šta i gde najviše rezonuje kako bi se uradila valjana izolacija, tj spustili decibeli.

Nije tema, ali indirektno i jeste, pošto planiram da postavim toplotnu pumpu.

Naime imam 2 brojila. Jedno je od kuće, a drugo od lokala koji ne radi već 10 godina. Sada dobijam ovaj papir.

Šta je najpametnije da uradim? Želeo bih da koristim to brojilo i dalje.

Prilozi

• IMG_20231216_135616.jpg
    IMG_20231216_135616.jpg
    55.2 KB · Pregleda: 50
  • MVIMG_20231216_135531.jpg
    MVIMG_20231216_135531.jpg
    254.5 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
Jedan zanimljiv video. Ovi momci dosta snimaju, neke stvari nisu primenljive za naše podnevlje, većina jeste, ko ima vreme neka pogleda.

Hvala, postavio sam tako i za sada pogadja izmedju 24-25c sobnu temperaturu. TP se otprilike ne gasi uopste, ne znam koja je potrosnja nemam tu posebno kontrolno brojilo, inace je u pitanju vaillant tp prikacen na stari sistem sa samo alu radijatorima, ali su oduvek bili predimenzionisani pa reko aj da probam da ide polaz preko krive.

Odlicno, mada je meni 25 vec pretoplo, uspeo sam da se izborim sa supugom za 23-24 😅

Grejna povrsina 175m2, radijatorsko grejanje, izolacija 10cm stiopor, stolarija neka stara pvc (ne bas dobra). Temperatura svuda 24-25.5 24h. Potrosnja za novembar 560 kwh, 1.do 16.12 450kwh. T Da li je to ok (meni deluje da jeste kada se uporedi sa cenama ostalih energenata)? Prva godina koriscenja TP.

Grejna povrsina 175m2, radijatorsko grejanje, izolacija 10cm stiopor, stolarija neka stara pvc (ne bas dobra). Temperatura svuda 24-25.5 24h. Potrosnja za novembar 560 kwh, 1.do 16.12 450kwh. T Da li je to ok (meni deluje da jeste kada se uporedi sa cenama ostalih energenata)? Prva godina koriscenja TP.
Svaka kuća je priča za sebe. Skoro mi je jedan klijent slao njegovu potrošnju.
Kuća, dve etaže, 280m2, radijatori, izolacija zidna 10cm, krov vuna 10cm, AL stolarija. Nema podne izolacije. Temp u kući 24'C. Lokacija Požarevac. Grejanje i 200l sanitarni bojler. Novembar total potrošnja 540kWh.

Koja toplotna pumpa? Kod mene slicna situacija ,oko 180m2 ,10cm stiropor i dobra alu stolarija.. Temeratura oko 23-24. Potrosnja od 1 do 16.12 510kwh.

Znaci ipak brand pumpe imaju bolji cop .. :)
Ne mora uvek da to bude tako, ima i skupuh pumpi koje nisu mnogo efikasnije od jeftiniji. Više stvari treba da se poklopi.
Na ovom konkretnom slučaju se vagalo da li Viessmann ili Bosch. Klijent je insistirao na nemačkom brendu. Odlučile su performanse i cena. Za sada sistem radi jako lepo. Obučen je korisnik kako pravilno da rukuje uređajem, vođenje je prema krovoj grejanja u odnosu na spoljašnju temperaturu, i rezultati su jako dobri.

@avsoft.za @isutarov

Kao i kod mene to su velike pumpe za tu površinu. Mislim da je tu mogla i niza potrošnja sa manjom pumpom.

Mada ja planiram da napravim potkrovlje tj još oko 60-80m2 na ovih 200.

Ima u operation parameters kojom snagom trenutno radi pumpa. Nisam uspeo za sada da vidim ni 12kw 11 je bilo max do sada.

1000024899.jpg
Ovo sto pise HP capacity.

@avsoft.za @isutarov

Kao i kod mene to su velike pumpe za tu površinu. Mislim da je tu mogla i niza potrošnja sa manjom pumpom.

Mada ja planiram da napravim potkrovlje tj još oko 60-80m2 na ovih 200.

Ima u operation parameters kojom snagom trenutno radi pumpa. Nisam uspeo za sada da vidim ni 12kw 11 je bilo max do sada.

Pogledajte prilog 418937
Ovo sto pise HP capacity.
Jeste prejaka ,samo jednom sam primetio da isporucuje oko 10kw. Ali super modulira na 15% od svoje snage.

Prilozi

• Screenshot 2023-12-18 015733.png
    Screenshot 2023-12-18 015733.png
    275.6 KB · Pregleda: 40
  • Screenshot 2023-12-18 015820.png
    Screenshot 2023-12-18 015820.png
    273.7 KB · Pregleda: 35
Prateći vaše postove kao i kvadrature, izolacije i snage TP, sve predimenzionisano, ali nije to do Vas. Najbitnije je da rade i da ste vi zadovoljni ali uvijek može bolje.

Da li neko zna odprilike cenu snimanja termovizojom kuce spolja za BG?

Zima je neko idealno vreme da vidim gde curi toplota pa da znam u kom pravcu da idem.

Da li neko zna odprilike cenu snimanja termovizojom kuce spolja za BG?

Zima je neko idealno vreme da vidim gde curi toplota pa da znam u kom pravcu da idem.
Vidi sa izolaterima ko im propisuje debljinu izolacije. Imaš u Bgd Izostop, u Pazovi MS instalacije i još gomilu firmi koji rade i analizu, bude to čitav elaborat.
Kad budeš video gde curi gledaj samo da ne kreneš pravac Kovina.

Jedan zanimljiv video. Ovi momci dosta snimaju, neke stvari nisu primenljive za naše podnevlje, većina jeste, ko ima vreme neka pogleda.

Znaci ista situacija i kod njih.. Korisnik mora da ima znanje nekog šegrta za TP da bi imao iole kupljeno/urađeno kako treba..

Svidja mi se kod njih (heat geek) sto voli da izbaci nepotrebne stvari. I u ovom videu prica o tome da li je uopšte potrebna dodatna pumoa ako postoji pumoa u TP
Vidi sa izolaterima ko im propisuje debljinu izolacije. Imaš u Bgd Izostop, u Pazovi MS instalacije i još gomilu firmi koji rade i analizu, bude to čitav elaborat.
Kad budeš video gde curi gledaj samo da ne kreneš pravac Kovina.
Ne treba mi elaborat.. Samo 5 slika.
4 strane kuće i tavan.

Jer ako i oni rade elaborat kao instalieri za TP...neka sam cu da računam sta mi treba 😅

Nazad
Vrh Dno