Šta je novo?

Zimske gume

Kad se vec pominju obozavaoci letnjih guma, malopre kod vulkanizera covek sa hyundai tucson kaze menjaj mi ovo mnogo se kliza. Stoje letnje gume i to lepo poderane. Pao mali sneg u gradu i jutros sve poledilo. Nejasno mi je sta je u glavama tih ljudi, donekle mogu da razumem da te briga za druge ucesnike u saobracaju (ovo kazem jer su ljudi blago receno bezobrazni sto se tice saobracaja), ali da ti ne mislis o svojoj glavi. Vozis auto od 15k eura i stekas se za gume koje su 400-500e. Luda nacija.

Nažalost, kupio je Tucsona na kredit/lizing, a izuzetno ga opterećuje visina mesečne rate, zbog čega nije u mogućnosti da odvoji sredstva za nabavku zimskih guma :)
Često se dešava da većina ljudi u Srbiji vozi automobile koji realno prevazilaze granice njihovih finansijskih mogućnosti, što značajno utiče na njihov budžet i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju.

Nije to samo naš izum

yeyy.jpg

Može da ide i u temu smešne slike ....

Zapravo nije tako tačno., Mnogi voze zimske pneumatike cele godine, čak znam dobar broj onih kojima to ne predstavlja finansijski problem.
Manji deo su totalni id**i koji voze ćelave letnje ne gledajući koje je aktuelno godišnje doba.

Citam, pa se pominju i all season gume.
Licni primer.
Kupio Miselinke, odvalili me sa cenom i toliko sam bio zadovoljan da sam stavio Tigar zimske. Za duplo manje para mnogo manje problema i to po gradu.
Strah me da zamislim nesto ozbiljnije
Mene strah ko je sve na ulicama, sa Tigar Winterom.

Nažalost, kupio je Tucsona na kredit/lizing, a izuzetno ga opterećuje visina mesečne rate, zbog čega nije u mogućnosti da odvoji sredstva za nabavku zimskih guma :)
Često se dešava da većina ljudi u Srbiji vozi automobile koji realno prevazilaze granice njihovih finansijskih mogućnosti, što značajno utiče na njihov budžet i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju.
Kad se vec pominju mogucnosti, masa vozaca sa skupljim automobilima sipa za 1000, a do skoro sam vidjao i za 500. Balkanski sindrom da se 'leba ne jede a da se fura iphone i markirana garderoba.

Mene strah ko je sve na ulicama, sa Tigar Winterom.
Te gume se ne proizvode već godinama, mada ima onih koji se voze na uplastičenim prastarim primercima.
Ako si mislio na novi model (Mišlen/klon), te gume su neopravdano napljuvane na domaćem netu, baš na osnovu ''stare slave'' tih Wintera koje su bile totalni krš.

Зимске гуме лети су погрешан избор и на мокром и на сувом и топлом асфалту, посебно поменуте Винтере. Ем је генерално далеко дужи пут кочења, ем могу да проклизе лако у критичним ситуацијама, а барем у Београду не мањка Лауда и Шумахера које треба избегавати...

Podrazumeva se da se koriste u odgovarajućoj sezoni. Ozloglašene Wintera gume se više ne proizvode, ove nove Mišlen-klon gume uopšte nisu katastrofalno loše, zapravo su ok i u skladu su sa cenom i klasom, bolje od većine kineskih.

Zanima me test kočenja sa tom transformers šarom, ako igde ima na internetu neki rezultat, i da se uporedi sa CC2.

Au, terminologija hejta pomenute gume sa poznatog domaćeg auto foruma..
Nisam siguran da je moguća objektivna diskusija u ovom slučaju.

Da ne dužim - CC2 je bolja guma u svakom smislu od Mišlen zimskih klonova, u nekim uslovima drastično bolja. CC2 jedino nije bolja u najtežim zimskim uslovima (planina, usponi, dubok sneg, led, blato), i ovo potpisujem na osnovu ličnog iskustva.
Ovo ne treba da čudi jer je CC2 AS guma, a Mišlen-klon klasična zimska. Dakle, za većinu vozača i uslova CC2 je bolja guma u bar 90% situacija, jednostavno to je premijum AS guma i to je to.

Da li ovo znači da je klon zimska guma katastrofalno loša? Ne, ako neko (iz bilo kog razloga) mora ili i želi da kupi zimske gume te cene i klase, onda je bolje da to bude pomenuta guma, nego Kama, Petlas ili neproverene kineske.
Problem je što ih mnogi voze cele godine, čak i na teškim, skupim i moćnim automobilima, a mnogi od njih i ne znaju da to nije AS guma (nije mali broj onih koji M+S tumače na neki od dobro poznatih komičnih načina, i ne znaju šta predstavlja 3PMSF oznaka).

Ланци нису обавезни ни у Норвешкој нити сам чуо да их је неко користио на обичним колима док сам овде. Обавезна је зато обука за вожњу по снегу и леду да се стекне утисак шта возаче чека кад је клизав пут.
Ako sam dobro razumeo: Lanci nisu obavezna zimska oprema u kolima u Norveškoj?

Добро си разумео, нису обавезна зимска опрема.

Pa sta ce im lanci kad su dozvoljene gume sa ekserima :ROFLMAO:

A kad smo kod kineza, drugar je uzeo sad za novog Qashqai 4x4 neke triangle, ubedise ga ovi iz kemoimpexa sa 5 godina garancije i da nema potrebe za njegove destinacije ( ne mrda covek iz Bgd, eventualno do NS), doduse nije ni moguce naci sad 4 gume u toj dimenziji a da nisu 250 eura po gumi, a posto moja gospodja vozi istog ja sam njoj stavio kleber krisalp hp3 pa cemo bas da uporedimo, naravno koliko uslovi budu dozvoljavali...

Ne biste verovali koliki broj automobila ''iz uvoza'' stiže sa Triangle i sličnim gumama. Jeste da su neke namerno montirane na ''turskim'' placevima u AT/DE/CH, ali sam viđao i klasične turiste, čak i porodice koje turistički dolaze u SRB, na niskobudžetnim gumama.

Au, terminologija hejta pomenute gume sa poznatog domaćeg auto foruma..
Terminologija je možda bitna jer čovek napisa da je transformers bolji po gradu od CC2.
Osim ako je mislio na Winter1 vs CC, što je opet nonsens jer svi znamo kakva je W1 bila.

Te gume se ne proizvode već godinama, mada ima onih koji se voze na uplastičenim prastarim primercima.
Ako si mislio na novi model (Mišlen/klon), te gume su neopravdano napljuvane na domaćem netu, baš na osnovu ''stare slave'' tih Wintera koje su bile totalni krš.
Imaju dva tipa winter guma. Kako sam čuo, stari tip se proizvodi samo u malim dimenzijama.
Juče kod klijenta stigla u prodavnicu oba tipa.

@Heinz
Sad tek vidim na koji post si mislio. Slažem se, nema šanse da su bolje od CC2 u tim uslovima, u stvari u bilo kojim osim u teškim zimskim uslovima na planini.
Možda se iznervirao jer je mnogo platio CC2, a generalno je zadovoljan sa Tigar gumama, pa je zbog toga napisao sve to.

Inače, ovo je jedan od retkih dostupnih testova Mišlen zimskih klonova, vidi se ozbiljan napredak u odnosu na prve Wintera (posebno u ''wet'' testovima):
https://alltyretests.com/kormoran-snow-test-review/

Zanimljivo je da se u nekim testovima malo bolje pokazala od Barum, Laufenn i Toyo guma, i to drastično bolje od Laufenn i Toyo (wet braking).
Meni je najzanimljivije to što se bolje pokazala pri kočenju na mokrom i suvom, s obzirom na zastarelu šaru, koja podseća na miks reli i zimskih guma od pre 20 godina. S obzirom na takvu šaru, iznenađujuće su umereno bučne.

Kormoran-Snow-test-6.jpg

Kormoran-Snow-test-1.jpg

Ipak, testovi su jedno, meni je bitno da su to prve Tigar gume sa kojima sam bio zadovoljan, i koje zaslužuju prelaznu ocenu i preporuku u niskobudžetnoj klasi. A na starom R4 sam imao te prve Wintera (pre skoro 20 godina), koje su bile očajne za sve osim za sneg.
Sve ovo se odnosi i na ostale podbrend klonove, ne samo na Tigar.
Imaju dva tipa winter guma. Kako sam čuo, stari tip se proizvodi samo u malim dimenzijama.
Juče kod klijenta stigla u prodavnicu oba tipa.
https://passenger-car.tigar-tyres.com/our-products/#passenger-car

Prve, stare Wintera gume su bile očajne, samo po snegu su bile ok, u suvim uslovima loše, po kiši čak i opasne.
Ove Winter 1 su malo novije, postoje kao klon (Riken ekvivalent i ostali) i takođe nisu za preporuku.

''Transformers klon'' su prve zimske gume izašle iz Tigar fabrike, koje su za preporuku ali samo u niskobudžetnoj klasi i kada neko nema/ne želi da izdvoji više novca (da ne ulazimo sad u razloge zašto i ne širimo priču).
Zaključak - ako neko mora da kupi zimsku gumu te klase/cene, Mišlen klonovi su provereniji, bolji, sigurniji izbor od jedva poznatih kineskih modela, tipa LL. Isto tako su bolje na mokrom, suvom i pri malo višim temperatura od Kama guma, koje su tipične RU gume.

Poslednja izmena:
Добро си разумео, нису обавезна зимска опрема.
Onda nije čudno što nisi video da ih je neko koristio. Kako se onda postupa kada vozač naiđe na deo puta na kom je obavezna upotreba lanaca? Da li se privremeno zatvara deonica za saobraćaj?
/volim da gledam Ice Road Rescue na NG/

Srbija:
Pre 6-7 god., čini mi se da je bio januar, ispred zgrade je prošao auto sa lancima. Bilo je dosta snega i temp -5 ili niža par dana.

@hsv.stoned
Koji model je ''Transformers klon''?

DothhC6.jpg

Kako se onda postupa kada vozač naiđe na deo puta na kom je obavezna upotreba lanaca? Da li se privremeno zatvara deonica za saobraćaj?
/volim da gledam Ice Road Rescue na NG/
Не постоји обавеза коришћења ланаца за путничка возила, само за теретна. Законски су обавезне зимске гуме и то је то, подразумева се да човек са дозволом уме да процени да ли су му гуме адекватне за пут. Ако се заглавиш ту је помоћ на путу коју приказују серије која ће вас коштати и пара и времена и стреса.
Иначе путеви се редовно затварају због мећава, многи су стандардно затворени целу зиму, постоји варијанта преласка у колони коју сам срећом успешно избегавао до сад. Камиони праве највише проблема и највише се контролишу, возачи из Пољске и балтичких држава са ћелавим гумама су редовна појава.

Ево најуредније могуће зимске варијанте, ово је главни пут Осло - Берген, сликано пре неки дан кад сам прелазио.
20231126_150558.jpg
Код мене у селу је све смрзло, сипали мало ризле и то је то.
20231127_092835.jpg

Tigar gume ni dzabe,inace imam dve Riken AllSeason,to je komedija u poredjenju sa Linglong.

Juce sam provozao corsicu po krivinama sa riken AS. Defintivno nije guma za neki veci i tezi auto, plese malo po krivinama. Put je bio suv.

Drug bio ogranicen budzetom tako da je njih uzeo, on vozi skolski tako da sa normalnom voznjom ce biti sasvim ok guma.

Nemojte mešati zimske i AS, Mišlen AS klon gume su lošije ocenjene u svojoj klasi od zimskih klonova, i ne treba ih kupovati jer za isti novac (ili malo više) postoje bolje AS gume (što očigledno ne sprečava mnoge da ih montiraju na luksuzne SUV ili sportske automobile).

Sa zimskim su napravili bolji posao i te su jedine za preporuku u okviru te klase.

Eto jos jedna potvrda moje price.
Čije priče, pošto kažete da više vas piše sa tog naloga, i da imate više različitih guma.
I šta je zaključak uopšte, Mišlen/Tigar = đubre, kupujmo domaće, kupujmo samo kvalitet, kupujmo LingLong :D

Poslednja izmena:
Linglong još uvek nema proizvodnju u Srbiji :D Kao ni Toyo
Btw, imamo i Continental ... 😁

Na Linglong stoji Made in China,tako da je uvoz.
Te tigar/michelin klepaju u Pirotu.

Vrh Dno