Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Verovatno kontrolni kao sto kolega napisao. Mozda je i meni odradila do sad taj kontrolni ali nisam je uhvatio da radi.

Kod keve jesam, bilo je 7C, i samo ispisalo dF. Otisao sam bas napolje da vidim kakva je spoljna. Na njoj nista nije bilo, cak nista nije ni curilo.

Nema potrebe da brines.

Sta grejes i koliko? Kako ti radi temp/fan?
Grejem sobu od 23-24m2. Kuća je bez izolacije sa starom stolarijom, nažalost. Kada je bilo toplije je dizala krilca često, sada ne. Čini mi se da se prilično muči da održi temperaturu kada je hladno, plus potrošnja skače. Fan je obično na auto, mada probao sam i na 80% i 100%. Evo upravo je podigla krilca jer je dostigla zadatu temperaturu od 20C.
Nisam je uhvatio da je radila DF sem tog kontrolnog koji se u par navrata javljao. Sad sam se uverio koliko je teško grejati se bez izolacije u kući (barem u mom slučaju) koja je poprilično hladna i ne greje se cela.

Grejem sobu od 23-24m2. Kuća je bez izolacije sa starom stolarijom, nažalost. Kada je bilo toplije je dizala krilca često, sada ne. Čini mi se da se prilično muči da održi temperaturu kada je hladno, plus potrošnja skače. Fan je obično na auto, mada probao sam i na 80% i 100%. Evo upravo je podigla krilca jer je dostigla zadatu temperaturu od 20C.
Nisam je uhvatio da je radila DF sem tog kontrolnog koji se u par navrata javljao. Sad sam se uverio koliko je teško grejati se bez izolacije u kući (barem u mom slučaju) koja je poprilično hladna i ne greje se cela.
Generalno nije preporuceno ali bolje nego nikakva.

Koja tabla stiropora 3, mrezica i ljepilo i rofix. Zasuces rukave i za dan odradis tu sobu(vanjske zidove) za mozda 200 eura. To ce ti se vec ovu zimu otplatit. Plus ce ti klima puno bolje radit

Slažem se, imam već neku peticu stiropora od 50-ak kvadrata, ali opet mi to deluje poprilično "tanko" da bih radio izolaciju. Svakako bi bolje bilo, jer ovako su veliki gubici i klima se muči pa diže potrošnju. Definitivno nije do nje.

Nije idealno ali bolje nego nista. Barem 50 posto su manji gubici sa 5 cm stiropora nego bez ikakve izolacije. Evo provuci kroz kalkulator toplotnih gubitaka(vrijednosti su priblizne)

https://microma.rs/kalkulator/

Banalan primjer, ostavi tablu stiropora par sati vani na minusu. Isto to uradi sa ciglom. Probaj sjesti na jedno pa na drugo nakon toga :)

Samo ako odradis iz unutra izolaciju, cesce provjetravaj prostoriju zbog povecane vlage

Видео сам у Гигатрону пре пар дана неки од тих јефтиних Даикина, пластика на поклопцу унутрашње је јаднија од најјефтинијег кинеза. Улазни модели имају своје додатне мане без обзира на бренд.

Opušteno.. Nisi shvatio poentu poruke..

Previse ljudi pljuje kineze i hvale daikin i ostatak kompanije a u suštini ni kinez nije kao sto je bio a ni jači brendovi nisto kao sto su nekad bili..
Slažem se, zato iz ove perspektive mogu da pohvalim ali i kudim, jer imam i kineza i "japanca". Daikin jeste tiši u odnosu na kineze, konkretno mislim na tu Mideu, ali kada se zaleti posle defrosta nije baš prijatno za uši.

Nije idealno ali bolje nego nista. Barem 50 posto su manji gubici sa 5 cm stiropora nego bez ikakve izolacije. Evo provuci kroz kalkulator toplotnih gubitaka(vrijednosti su priblizne)

https://microma.rs/kalkulator/

Banalan primjer, ostavi tablu stiropora par sati vani na minusu. Isto to uradi sa ciglom. Probaj sjesti na jedno pa na drugo nakon toga :)

Samo ako odradis iz unutra izolaciju, cesce provjetravaj prostoriju zbog povecane vlage
I to što kažeš, i te kako ima smisla taj banalan primer. Nisam pri parama, ali ako ovo ne postavim onda ću sledeće godine desetku.

nije to do klime .... :)
Sve je moguce 😁
I meni je bilo cudno i smetala mi je (malo) u pocetku ali vremenom se mozak navikne na zvuk i sada kad dodje prolece i lepo vreme onda mi cudno sto ne radi. Nije iritirajuci zvuk, defrost jeste nesto glasniji naravno na Vox-u placenom 30k nego na Fujitsu ali manje krcka plastika od LLCA na primer. Kada je bila nova Vox krckala je vise i onda je prestala skroz, kao da se plastika razradila, nemam pojma.
Plastika na Voxu inace mi lici na Daikin onaj 12tica ne znam oznaku sto ima ruznu mat plastiku.
Inace Vox greje 12m2 pa zavisno od zime ja ako uhvatim da cujem 3 defrosta za sezonu, tako je bilo do sada.

Probacu jos jednom da pitam :) - ako neko ima iskustva sa spoljasnom jedinicom na zastakljenoj terasi znacilo bi mi da podeli svoja iskustva.
Konkretno me zanima da li bi bilo dovoljno da se nasuprot klime otvori samo jedan prozor? Da li bi bio dovoljan protok vazduha?

Probacu jos jednom da pitam :) - ako neko ima iskustva sa spoljasnom jedinicom na zastakljenoj terasi znacilo bi mi da podeli svoja iskustva.
Konkretno me zanima da li bi bilo dovoljno da se nasuprot klime otvori samo jedan prozor? Da li bi bio dovoljan protok vazduha?
Vidjao sam ovde po gradu nekoliko klima u zastakljenim terasama. To ti predstavlja problem samo leti, a zimi i ne bas, cak je zaštićena od direktnog spoljnog uticaja vremenskih (ne)prilika. Leti ima da nabije temperaturu na terasi, dok zimi ce da bude nesto hladnije posto izduvava hladan vazduh.

bilo bi dovoljno da otvoris prozor, bitno je samo da nije zatvoreno

Sve je moguce 😁
I meni je bilo cudno i smetala mi je (malo) u pocetku ali vremenom se mozak navikne na zvuk i sada kad dodje prolece i lepo vreme onda mi cudno sto ne radi. Nije iritirajuci zvuk, defrost jeste nesto glasniji naravno na Vox-u placenom 30k nego na Fujitsu ali manje krcka
A i sve je relativno :) tj navike ljudi su čudo. Ipak, moramo da uzmemo u obzir i cenu ovakvog grejanja, neki kompromis mora da postoji, naravno, zavisi i u odnosu na šta se poredi.

Evo, meni je ovo prvih nekoliko dana u životu da se grejem na klimu kad je baš hladno, do sada su to sve bili neki neuspešni pokušaji sa raznoraznim no-name/on-off klimama u prelaznom periodu koje bi trokirale posle 15tak min pirkanja toplog vazudha pa nisam nikad ni smatrao da je ozbiljnije grejanje izvodljivo klimom, očigledno se nisam previše ni bavio istraživanjem cele tematike.

Za sad se još navikavam na činjenicu da postoji huk (i sama promaja tj protok vazduha) iz unutrašnje jedinice koja mora da duva konstantno, naročito nije zanemarljivo kada pojača na 2. ili 3. brzinu, ali to je prosto neminovnost.
Kod hlađenja je drugačije jer je tu dovoljna i prva brzina, nemam previše direktnog sunca i lako održava temperaturu uz skoro nečujan rad, uz to i jako blag osećaj strujanja hladnog vazduha.

Stan je specifične orijentacije, kačio sam već i ranije sliku, ~65kv za grejanje, nemam izolaciju, samo NBG beton je u pitanju, pošto postoji centralno grejanje u zgradi, deluje mi da će skoro pa uspeti Mica sama da se izbori na ovim temperaturama oko nule.
Shelly log pokazuje kako je podigla potrošnju kada sam juče zadao 25 stepeni u dnevnoj ne bi li probao da dobacim i do drugog kraja stana. Nekoliko sati je gurala na 700-800w i uz baš jak izduv i onda je krenula da obara.
Trenutno je na oko 300w negde oko prve brzine i temp u najudaljenijoj sobi je ~23,5 stepeni, moglo bi moooožda za nijansu toplije da bude, ali priznajem i da sam navikao godinama da se uvek sedi u kratkim rukavima pored centralnog grejanja pa sam verovatno tu malo i razmažen po pitanju sobne temperature.

Verovatno bi morala da se gurne u jači izduv da bi podigla i u najdaljoj sobi, ali to će baš da napravi saunu u hodniku ka kojem duva, u dnevnoj je ok temperatura, ali bi jači konstantni izduv već smetao.
Da ima izolacije na spoljnim zidovima, bilo bi dosta lakše da održava željenu temp. U slučaju nekog debljeg minusa, cenim da već ne bi funkcionisalo, ali tu može ili još jedna klima u najdaljoj sobi ili pre neki mali panelni radijator da uskoči.
To je i dalje nekoliko dana godišnje, a neka se spoji i ceo mesec u minusu, bolje i 200e za jedan mesec na struju nego 8000+ svakog meseca za centralno x 12 meseci...
Kapiram da nije baš solidarno i kad bismo se svi tako grejali, ne bi ni kalkulacija bila ista, ali da ne idemo u tu diskusiju. :)

Sve u svemu - u poređenju sa centralnim grejanjem u stanu, definitivno minus zbog konstantnog duvanja toplog vazduha, dizanja prašine i donekle buke, ali u zavisnosti od kvadrature, može da se otplati već za 1-2 sezone grejanja umesto centralnog koje se plaća cele godine.

U poređenju sa kućom, pošto sam ložio zimu 2021 na 2022, nema šta ni da se poredi - lakše, čistije, komfornije, na stranu što može da izađe i povoljnije, ali da ne idem ni u tom smeru, već odužih.

Prilozi

• 2023-11-27_14-55-29-853.jpg
    2023-11-27_14-55-29-853.jpg
    66.4 KB · Pregleda: 28
Vidjao sam ovde po gradu nekoliko klima u zastakljenim terasama. To ti predstavlja problem samo leti, a zimi i ne bas, cak je zaštićena od direktnog spoljnog uticaja vremenskih (ne)prilika. Leti ima da nabije temperaturu na terasi, dok zimi ce da bude nesto hladnije posto izduvava hladan vazduh.
Moraces 2 otvora jedan za ulaz jedan za izlaz vazduha.

Količinu vazduha koju izbaci mora da dodje.. Ako nemas drugi otvor pritisak ima da ti vraća vazduh nazad kroz taj isti prozor.

Ne moze spoljasnja jedinica klime u zatvoren prostor. Moze samo ako se taj prostor greje...
Klima radi tako sto vadi toplotu iz vazduha i vazduh koji izadje iz klime bude hladniji nego onaj koji je usao u klimu.
Vazduh mora da se smenjuje ili da se podgreva, pa neko ko ima neko jako pasivno grejanje(ne znam gde bi to moglo postojati) i stalno moze da nadoknadi gubitke koje klima izvuce, moze u zatvorenom prostoru da je drzi.

Ja ih cesto vidim po podzemnim garazama a imam jednu u krugu firme koja se nalazi u podrumu na prozoru i sa vanjske strane je resetka ali u koso pa se nevidi skoro. Vise puta sam vidio da su klime na takvim mjestima.

Ne moze spoljasnja jedinica klime u zatvoren prostor. Moze samo ako se taj prostor greje...
Klima radi tako sto vadi toplotu iz vazduha i vazduh koji izadje iz klime bude hladniji nego onaj koji je usao u klimu.
Vazduh mora da se smenjuje ili da se podgreva, pa neko ko ima neko jako pasivno grejanje(ne znam gde bi to moglo postojati) i stalno moze da nadoknadi gubitke koje klima izvuce, moze u zatvorenom prostoru da je drzi.
Jedino gdje mi ima logike je u onim masivnim podzemnim garazama sa ogromnim volumenom vazduha. Na poslu gdje parkiram bas je ogromna msm preko 300 auta moze komotno stati. I primjetio sam par vanjskih jedinica ali nisam zagledao iz bliza sta su.(msm da su VRF i cini mi se da je Carrier)
Ta garaza je ljeti maksimum 20 stepeni, a zimi nikad ispod 7 nebitno koliko je vani minus. Ako sensor od auta ne laze.

Tek sad izvaljujem koliko vetar moze uticati na rad ( potrosnju ) klime.
Vec par dana kod mene u Krusevcu siba neki ludacki vetar, i ovo zaista ne pamtim da je ovako bilo.
Bude to pola dana, dan, i to par dana u godini, ali preko toga....mozda je bilo, ali meni nije u memoriji.
Sad, vodjen iskustvom od prosle zime, ( od tad se grejem na inverter ) koliko odprilike klima vuce na kojoj temperaturi, bio sam se istripovao da je uredjaj geknuo ( iscureo gas, ili ko zna sta )
Prema nekom mom poredjenju, pri istoj spoljnoj temp, ako je jak vetar, potrosnja je ugrubo oko, i preko 30 % veca.
Ebg, vetar mi je novo iskustvo, prvo je bilo - wow, pa palio powerfull, da vidim dal klima ima dusu jos uvek :) dok nisam skontao...
Koristice mozda nekom zabrinutom novajliji, kao i meni, jel, pa da zna u cemu je stvar.

Ako vetar frontalno udara u ventilator naravno da može da smanji kapacitet klime ali to treba da bude baš jak vetar.

Ветар потхлађује објекат и повећава губитке и потребе за грејањем. Додатно може да смањи капацитет климе ако је директно на удару. Први део је основни разлог за већу потрошњу.

Ja sam vise imao na umu da vetar generalno podhladjuje celu kucu ( probija izolaciju prosto receno ) Naravno, i na ventilator ima uticaja.
Mitar me prestize

Poslednja izmena:
Pozdrav forumaši,
uzimam klimu za grejanje i sveo sam priču na dve klime prva https://www.coolshop.rs/mitsubishi-klima-uredjaj-dxk-12-z5-s-i-dxc-12-z5-s i druga https://www.coolshop.rs/fujitsu-inverter-klima-uredjaj-asyg-12-llce. Treba da grejem prostoriju od 15m2 u kojoj će biti klima i da ugrejem koliko se može prostoriju od 13m2 koja je od prve podeljenje zidom na kome imaju samo vrata. Kuća ima izolaciju stiropor peticu i drvenu stolariju koja je pristojna mada u budućnosti je u planu pvc. Što se tiče finansija ovo je krajnja granica. Pitanje je da li je ovo najbolja solucija za ove pare i da li imate neki pametniji savet? Provedoh noći čitajući forume po benchmarku. :)
Hvala unapred.

Evo sad nema vetra, i potosnja, shodno spoljnoj tempraturi se, skoro u wat gadja sa onom koju sam prosle godine mijerio. Zakljucak bi bio, nema vetra - coveka - nema problema.
Pozdrav forumaši,
uzimam klimu za grejanje i sveo sam priču na dve klime prva https://www.coolshop.rs/mitsubishi-klima-uredjaj-dxk-12-z5-s-i-dxc-12-z5-s i druga https://www.coolshop.rs/fujitsu-inverter-klima-uredjaj-asyg-12-llce. Treba da grejem prostoriju od 15m2 u kojoj će biti klima i da ugrejem koliko se može prostoriju od 13m2 koja je od prve podeljenje zidom na kome imaju samo vrata. Kuća ima izolaciju stiropor peticu i drvenu stolariju koja je pristojna mada u budućnosti je u planu pvc. Što se tiče finansija ovo je krajnja granica. Pitanje je da li je ovo najbolja solucija za ove pare i da li imate neki pametniji savet? Provedoh noći čitajući forume po benchmarku. :)
Hvala unapred.
Tu drugu imam, greje 20 kvm direktno, ukupno 30 kvm, isto stiropor 5, za sad idealno, ali nije prosla bar 1 zimu, pa mi se ne da da preporucim. Za tu prvu zaista ne znam, nemam info.

Poslednja izmena:
1701158201489.png
Док смо код ветра, пирка лаган северац и осећај је да је далеко хладније него што показује температура, у преводу - време за дуге гаће :p. Да су ми сад овде они што тврде да се теже греје око 0 него на минусу...

Vrh Dno