Grejem sobu od 23-24m2. Kuća je bez izolacije sa starom stolarijom, nažalost. Kada je bilo toplije je dizala krilca često, sada ne. Čini mi se da se prilično muči da održi temperaturu kada je hladno, plus potrošnja skače. Fan je obično na auto, mada probao sam i na 80% i 100%. Evo upravo je podigla krilca jer je dostigla zadatu temperaturu od 20C.Verovatno kontrolni kao sto kolega napisao. Mozda je i meni odradila do sad taj kontrolni ali nisam je uhvatio da radi.
Kod keve jesam, bilo je 7C, i samo ispisalo dF. Otisao sam bas napolje da vidim kakva je spoljna. Na njoj nista nije bilo, cak nista nije ni curilo.
Nema potrebe da brines.
Sta grejes i koliko? Kako ti radi temp/fan?
Imam i Mideu, šta ćeš sad?Sreca nije neka kineska vox vivax klima inace bi vas neki ljudi sa foruma narednih 6 meseci prozivali što ste kupili kineze.. Ovako kada je daikin nije strasno 😊
Generalno nije preporuceno ali bolje nego nikakva.Grejem sobu od 23-24m2. Kuća je bez izolacije sa starom stolarijom, nažalost. Kada je bilo toplije je dizala krilca često, sada ne. Čini mi se da se prilično muči da održi temperaturu kada je hladno, plus potrošnja skače. Fan je obično na auto, mada probao sam i na 80% i 100%. Evo upravo je podigla krilca jer je dostigla zadatu temperaturu od 20C.
Nisam je uhvatio da je radila DF sem tog kontrolnog koji se u par navrata javljao. Sad sam se uverio koliko je teško grejati se bez izolacije u kući (barem u mom slučaju) koja je poprilično hladna i ne greje se cela.
450-500w je sinoć vozila. Ako spustim na 22° maltene popolovi se potrošnja.@alibeg Kolika ti je potrosnja , to je bitno
Opušteno.. Nisi shvatio poentu poruke..Imam i Mideu, šta ćeš sad?
Slažem se, zato iz ove perspektive mogu da pohvalim ali i kudim, jer imam i kineza i "japanca". Daikin jeste tiši u odnosu na kineze, konkretno mislim na tu Mideu, ali kada se zaleti posle defrosta nije baš prijatno za uši.Opušteno.. Nisi shvatio poentu poruke..
Previse ljudi pljuje kineze i hvale daikin i ostatak kompanije a u suštini ni kinez nije kao sto je bio a ni jači brendovi nisto kao sto su nekad bili..
nije to do klime ....Ja u spavacoj imam Vox i spavamo bez problema.
I to što kažeš, i te kako ima smisla taj banalan primer. Nisam pri parama, ali ako ovo ne postavim onda ću sledeće godine desetku.Nije idealno ali bolje nego nista. Barem 50 posto su manji gubici sa 5 cm stiropora nego bez ikakve izolacije. Evo provuci kroz kalkulator toplotnih gubitaka(vrijednosti su priblizne)
https://microma.rs/kalkulator/
Banalan primjer, ostavi tablu stiropora par sati vani na minusu. Isto to uradi sa ciglom. Probaj sjesti na jedno pa na drugo nakon toga
Samo ako odradis iz unutra izolaciju, cesce provjetravaj prostoriju zbog povecane vlage
Sve je moguce 😁nije to do klime ....![]()
Vidjao sam ovde po gradu nekoliko klima u zastakljenim terasama. To ti predstavlja problem samo leti, a zimi i ne bas, cak je zaštićena od direktnog spoljnog uticaja vremenskih (ne)prilika. Leti ima da nabije temperaturu na terasi, dok zimi ce da bude nesto hladnije posto izduvava hladan vazduh.Probacu jos jednom da pitam- ako neko ima iskustva sa spoljasnom jedinicom na zastakljenoj terasi znacilo bi mi da podeli svoja iskustva.
Konkretno me zanima da li bi bilo dovoljno da se nasuprot klime otvori samo jedan prozor? Da li bi bio dovoljan protok vazduha?
bilo bi dovoljno da otvoris prozor, bitno je samo da nije zatvorenoProbacu jos jednom da pitam- ako neko ima iskustva sa spoljasnom jedinicom na zastakljenoj terasi znacilo bi mi da podeli svoja iskustva.
Konkretno me zanima da li bi bilo dovoljno da se nasuprot klime otvori samo jedan prozor? Da li bi bio dovoljan protok vazduha?
A i sve je relativnoSve je moguce 😁
I meni je bilo cudno i smetala mi je (malo) u pocetku ali vremenom se mozak navikne na zvuk i sada kad dodje prolece i lepo vreme onda mi cudno sto ne radi. Nije iritirajuci zvuk, defrost jeste nesto glasniji naravno na Vox-u placenom 30k nego na Fujitsu ali manje krcka
Moraces 2 otvora jedan za ulaz jedan za izlaz vazduha.Vidjao sam ovde po gradu nekoliko klima u zastakljenim terasama. To ti predstavlja problem samo leti, a zimi i ne bas, cak je zaštićena od direktnog spoljnog uticaja vremenskih (ne)prilika. Leti ima da nabije temperaturu na terasi, dok zimi ce da bude nesto hladnije posto izduvava hladan vazduh.
Liči na fasadu, na šta bi ličilo.Mogu misliti na šta ti liči fasada sa tih 5 klima.
Jedino gdje mi ima logike je u onim masivnim podzemnim garazama sa ogromnim volumenom vazduha. Na poslu gdje parkiram bas je ogromna msm preko 300 auta moze komotno stati. I primjetio sam par vanjskih jedinica ali nisam zagledao iz bliza sta su.(msm da su VRF i cini mi se da je Carrier)Ne moze spoljasnja jedinica klime u zatvoren prostor. Moze samo ako se taj prostor greje...
Klima radi tako sto vadi toplotu iz vazduha i vazduh koji izadje iz klime bude hladniji nego onaj koji je usao u klimu.
Vazduh mora da se smenjuje ili da se podgreva, pa neko ko ima neko jako pasivno grejanje(ne znam gde bi to moglo postojati) i stalno moze da nadoknadi gubitke koje klima izvuce, moze u zatvorenom prostoru da je drzi.
Tu drugu imam, greje 20 kvm direktno, ukupno 30 kvm, isto stiropor 5, za sad idealno, ali nije prosla bar 1 zimu, pa mi se ne da da preporucim. Za tu prvu zaista ne znam, nemam info.Pozdrav forumaši,
uzimam klimu za grejanje i sveo sam priču na dve klime prva https://www.coolshop.rs/mitsubishi-klima-uredjaj-dxk-12-z5-s-i-dxc-12-z5-s i druga https://www.coolshop.rs/fujitsu-inverter-klima-uredjaj-asyg-12-llce. Treba da grejem prostoriju od 15m2 u kojoj će biti klima i da ugrejem koliko se može prostoriju od 13m2 koja je od prve podeljenje zidom na kome imaju samo vrata. Kuća ima izolaciju stiropor peticu i drvenu stolariju koja je pristojna mada u budućnosti je u planu pvc. Što se tiče finansija ovo je krajnja granica. Pitanje je da li je ovo najbolja solucija za ove pare i da li imate neki pametniji savet? Provedoh noći čitajući forume po benchmarku.
Hvala unapred.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari