Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja sam sa kaminom a pelet, puhalicom 5 godina grijao stan, od 70 kvadrata, trosio 3 tone da bi u stanu preko dana bilo 23 stepena, preko noci se gasilo.

Zadnje 2 godine grijem na 2 klime na 24 stepena i hladnije mjesece rade i preko noci tako da je komforno 24/7 a struje na klime dajem otprilike koliko sam placao jednu tonu peleta.

Ako temperatura u prostoru opadne znacajno dok traje defrost tu je onda izolacija i stolarija bas očajna (a vrlo vjerovatno se i ne isplati grijati na klimu).

Medjutim veca je sansa i problem sto ljudi tako pozicioniraju klimu da manje ili vise puše u ljude dok se sjedi (neko iz neznanja a neko zbog moranja) i onda kada prestane puhati topao vazduh cini se kao da je zahladilo iako temperatura u prostoru ne bi nikako smjela opasti za tako kratak period, pogotovo ne toliko da se osjeti.

Malo koja klima je necujna (ima ih ali su skupe ili rijetke ili oboje) prilikom zagrijavanja i hladjenja - mislim na pucketanje plastike. Kod defrosta donekle isto. Ja zato spavaću sobu grijem indirektno sa dvije pomenute klime.
Kod jedne (u dnevnoj i kuhinji) je sistanje bas glasno kada se ispusta gas prilikom defrosta i sigurno bi me budilo da tu spavam, dok kod druge u djecijoj sobi defrost je potpuno bescujan u svakom smislu (hisense energy pro plus)

Ugl hocu reci da ako je prostor iole zahvalan sa rasporedom i prostorije nisu strogo odvojene dugackim hodnicima, ako se ima bar neka osnovna izolacija i solidna stolarija, sa dobrom klimom ili 2 do 3 (u mom slučaju 2) se moze bas povoljno i lijepo grijati, ako se dobro odabere i pozicionira pravilno

Ako 12-tica ne moze da ugreje 50kvm.na nuli onda klima nije jeftin a dobar vid grejanja.
Зависи која 12 и којих 50 квадрата. Код мене 12+9 греју 100 и кусур квадрата, изолација слаба кућа из 70их година, а и клима 12 из 2010 је далеко од убедљиве за данашње појмове.

Да ли је реално да бројите колико је пута клима радила дефрост?
Nisam brojao, pogledao u grafikon potrosnje i imao 2 skoka, a nisam ih ni primetio, igrao igru 9 sati, jos se drekenjam na mikrofon sa drugarom...
Gledao bi i ti da si u prostoriji sa 6 prozora sa 2 spoljasnja zida bez izolacije na otvorenom prostoru gde siba vetar, a ni sa strane druga 2 zida se ne greje(tek sam danas upalio i neka odrzava 20c do kraja zime).
Luca mi je po ovom vremenu isla na svakih sat i po, pa kada je najgore, cak i na 45min u defrost na 8-10min, kada mi bude hladno, pogotovo sto mi je komp na cosku 2 spoljasnja zida.
Nijedna se ne cima, obe rade/radile sa ~300Wh, greju ~19m2, ali na 25c.

A pitacu i tebe da li ces da ispratis kako ti radi klima kada budes kupio novu :)

Poslednja izmena:
Meni je malo čudno što mi je sinoć Daikin tako često išao u defrost. Ne znam tačno koliko puta jer sam pokušavao da spavam, ali onako otprilike bih rekao da je najmanje 5-6 puta išla tokom noći. Čudno mi je s obzirom da se radi o spavaćoj sobi veličine možda nešto malo više od 10 kvadrata, što bi Daikin 9ka trebalo bez ikakvog suvišnog naprezanja da ugreje. Setovao sam 21 ili 22 stepena i namestio na silent mode. Džaba sve to, jer kad krene da ispušta gas probudi me. Manje više to, nego posle kad se zaleti ceo jebeni zid vibrira i trese se, i to tako traje možda minut-dva i onda krene da se vraća u tihi rad. Sve to je sasvim dovoljno da me potpuno razbudi. Na kraju ću morati da je isključujem noću.

U pravu si. Tek sad vidim koliko grejanje na klimu ima mana, u odnosu na centralno grejanje. Sve ima svoju cenu. Isključio sam se sa CG jer mi nije odgovaralo to što greju koliko hoće i kad hoće, a kod grejanja na klimu mi izuzetno smeta defrost, to što mi nikad nije toplo na nogama i to što uvek neprijatno duva, bez obzira koliko joj smanjio izduv. Kod defrosta smeta ako spavaš u istoj sobi gde je klima, pa kad krene da ga radi na svakih sat vremena, neminovno je buđenje jer taj proces nije tih. Čuje se šištanje gasa, pa ponovno pokretanje kompresora, puckanje plastike i to je tako na svakoj klimi pa i na ovom Daikinu koji imam.
Kompromisi. Malo ulaganje i jeftino grijanje po cijenu komfora.
Imas ti i klime koje griju(koliko toliko) i tokom defrosta ali kostaju ko desni bubreg plus 3 kamena u lijevom. Izgooglaj Panasonic Heatcharge. Pre serije su koristile toplotu kompresora, dok kod novijih uskace grijac.

Ako hoces benefite jeftinog grijanja uz komfor centralnog onda se vec moras protegnut za toplotnu pumpu zrak voda. Pod uslovom da se sve poklopi(izolacija, pravilno dimenzioniranje itd)

Poslednja izmena:
Ко воли да му је топло у спаваћој соби довољно да убаци панел-грејалицу да надокнади тих степен-два-три која би се изгубила без грејања, уколико клима греје околни простор. Тихо, прецизно и без значајне разлике у цени.

Meni je malo čudno što mi je sinoć Daikin tako često išao u defrost. Ne znam tačno koliko puta jer sam pokušavao da spavam, ali onako otprilike bih rekao da je najmanje 5-6 puta išla tokom noći. Čudno mi je s obzirom da se radi o spavaćoj sobi veličine možda nešto malo više od 10 kvadrata, što bi Daikin 9ka trebalo bez ikakvog suvišnog naprezanja da ugreje. Setovao sam 21 ili 22 stepena i namestio na silent mode. Džaba sve to, jer kad krene da ispušta gas probudi me. Manje više to, nego posle kad se zaleti ceo jebeni zid vibrira i trese se, i to tako traje možda minut-dva i onda krene da se vraća u tihi rad. Sve to je sasvim dovoljno da me potpuno razbudi. Na kraju ću morati da je isključujem noću.
Koji model je kod tebe? Ja imam FTXF35D i apsolutno se ne cuje sistanje gasa prilikom prebacivanja u defrost. Samo se cuje napolju ventil kako klikne ali se ne cuje gas. Moja dugo ceka od prestanka rada do momenta gasenja ventila napolju, tako da se pritisak izjednači. Sto se tice zaletanja posle defrosta, moja ode na nekih 700W i nakon pola minuta spusti. Nema nekih vibracija, inace u spavacoj sobi je. Doduse ne radi nocu ali kad bude ispod -5 onda je ostavim. Stvarno je mirna iako je spoljna montirana uz vrata od francuskog balkona. Pokusacu da uhvatim defrost veceras pa da snimim.

Ae GTech meni jos uvek ide kreni-stani. Raspon izmedju 630-730w. Zadata 23.5 i standardno kada prebaci za 2 stepena ona se ugasi. Spoljasnja je trenutno 0 po aplikaciji ali je vrvtno stepen vise.
Grejac vidim da nije upaljen po potrosnji
Evo danasnje potrosnje i par dana unazad.
Otvoreno sve u stanu. Na drugom kraju radi 09LMCE koje je na 22 podesena. Pirka kontrolnom brzinom i povremeno zarola kompresor i pirka toplo zli ne pojacava turbinu. Drzi u stepen a potrosnju ne pratim jer je standardno 280-340w. Kada startuje zarola do 700w i odmah spusti

Prilozi

• IMG_1276.png
    IMG_1276.png
    171.1 KB · Pregleda: 56
  • IMG_1277.png
    IMG_1277.png
    39.2 KB · Pregleda: 56
Ко воли да му је топло у спаваћој соби довољно да убаци панел-грејалицу да надокнади тих степен-два-три која би се изгубила без грејања, уколико клима греје околни простор. Тихо, прецизно и без значајне разлике у цени.
Tacno tako mitre, ja sam vadio racunicu i za malu spavacu se ne ispati uzeti klimu da ispomaze glavnu klimu.

Meni ta 2-3 stepena razlike dnevna-spavaca ispegla konvektorska grijalica od 800 w. I to radi uglavnom po jeftinoj tarifi navecer od 22 do 08 ujutro(22 do 07 je jeftina kod mene zimi), i od 13 do 16h.

Gruba matematika kaze:
-Grijalica 50 eura
-potrosnja struje sezonska oko 100 eura(nije toliko ali siljim za klimu)
-prednost nikakva buka, nema defrosta itd

Radni vijek nek bude 5 godina. Kod klime cemo racunat idealnih 15 godina.

-klima nek je investicija 750 eura sa ugradnjom.
-potrosnja nek bude 4 puta manja, tj 25 eura sezona

Znaci grijalica: za 15 godina 3 grijalice 150 eura. 1500 eura potrosnja. Bez defrosta servisa itd. Znaci 1650 eura.

Klima: 750 eura. Servisi nek su 250. Potrosnja struje 375 eura. 1375 eura.
300 eura razlike u idealnim uslovima za klimu na 15 godina po cijeni defrosta, buke, puhanja itd.
Meni licno(vjerujem da se neki nece slozit) se ne isplati u tom omjeru uzimati klimu

Koji model je kod tebe? Ja imam FTXF35D i apsolutno se ne cuje sistanje gasa prilikom prebacivanja u defrost. Samo se cuje napolju ventil kako klikne ali se ne cuje gas. Moja dugo ceka od prestanka rada do momenta gasenja ventila napolju, tako da se pritisak izjednači. Sto se tice zaletanja posle defrosta, moja ode na nekih 700W i nakon pola minuta spusti. Nema nekih vibracija, inace u spavacoj sobi je. Doduse ne radi nocu ali kad bude ispod -5 onda je ostavim. Stvarno je mirna iako je spoljna montirana uz vrata od francuskog balkona. Pokusacu da uhvatim defrost veceras pa da snimim.
Daikin FTXC25C (devetka). Kod mene se čuje itekako. Radila je sinoć, ali večeras bogami neče. 🤣 Doduše, danas ceo dan je prošao bez dF. Možda večeras i neće ići jer nije velika vlažnost.

Daikin FTXC25C (devetka). Kod mene se čuje itekako. Radila je sinoć, ali večeras bogami neče. 🤣 Doduše, danas ceo dan je prošao bez dF. Možda večeras i neće ići jer nije velika vlažnost.
To je Malezijski model ako se ne varam. Verovatno su nesto u softveru izmenili.

Jeste.

Prilozi

• IMG_20230603_091615.jpg
    IMG_20230603_091615.jpg
    88.2 KB · Pregleda: 49
  • IMG_20230603_091622.jpg
    IMG_20230603_091622.jpg
    87.1 KB · Pregleda: 54
Uzeh Hisense Hi Comfort 12 pre mesec dana, koristio sam je 6,7 puta do sada i nijednom nije radila 24h (slabo sam je palio jer je u kuhinji gde provodim najmanje vremena) , pre dva dana je upalim sa ciljem da konacno radi ceo dan, radila je mozda pola sata normalno i tiho, i onda je odjednom pocela da bruji unutrasnja jedinica kao zvuk mesalice na gradjevini, isti taj zvuk.. Verovatno je taj ventilator unutra sto vrti, ja je ugasim i ostavim pola sata, upalim je i opet krene raditi tiho desetak minuta i nakon toga opet krene da bruji toliko da odzvanja u celom stanu.. Ugasim je i kad su krilca krenula da se spustaju pogledam unutra i kao da sam video da je na dva,tri mesta zavarnicilo jer sam video bljeskove..Iscupao iz struje kabel i prijavio firmi u kojoj sam uzeo da nesto ne valja, rekli mi da donesem racun i papire od klime pa ce poslati servis da vidi sta je , jer je klima u garanciji.. Ne znam da li je samo kod mene ovako ili je cela serija takva "lako kvarljiva" 😁

Druze ja za 5 klima treba da ulozim 5.000e.Pa za taj novac ugradicu kotao na pelet i spojiti dve kuce i grejati ukupno 100 kvadrata i svuda toplo. Ako 12-tica ne moze da ugreje 50kvm.na nuli onda klima nije jeftin a dobar vid grejanja.
Druze, 5 klima sa ugradnjom je bilo 2300e i to nisu kupljene odjednom. Ne treba ti klime po 1000e, ne znam odakle ti to. Ako imas radijatore najvise se isplati gas ili toplotna pumpa.
12tica ne moze da ugreje 50m2 osim ako nije vrhunska izolacija (15+ cm fasada/tavan) i vrhunska stolarija. Pricam za kucu, stan mozda i moze.
Takodje, po 1000-ti put, kao sto ne mozes da grejes sa dva radijatora 90m2 isto tako ne moze ni dve klime lepo to da ugreju. Ne greje se kroz vrata i hodnike.
Klima je toplotna pumpa i najpovoljnije je grejanje u odnosu na sve ostale vidove grejanja.
Mali off - ljudi gledaju cenu struje a zaboravljaju, svaki put kad struja poskupi i pelet poskupljuje jer je neophodna za proizvodnju peleta.
Ja se samo cudim kad si vec ulozio neke vece pare da uradis grijanje da valja.

Klime su sviranje onoj stvari u odnosu na centralna/etazna grijanja, bilo plin, drvo, pelet, struja itd.
Nisam ulozio odjednom, imao sam dve klime za do -5C da nemoram da lozim jer je pokojni otac stavio 35kW kotao za kucu od 115m2 bez izolacije a ja posle uradio izolaciju pa je bio pakao.
Plus mi se zeznula kicma i vise nisam mogao da lozim (ugalj), muka me naterala. Sad da radim isao bi na TP sigurno uz subvenciju i to bi bilo extra. Jos je to u planu.
Klime su extra za grejanje jer je odrzavanje lako pogotovo ako umes sam, sve ostalo trazi vise obaveza. A sviranje ili ne, ako ti se ne svidja ne znam sta trazis u ovoj temi, imas druge teme pa tamo sviraj.
Ja imam dve na 80 pa mi se cude 😂😂😂😂 mogu misliti kako se tek tebi cude 😂😂😂😂
Prosto, skoro svaka prostorija ima svoju klimu, vrata se zatvaraju zbog komfora.

Poslednja izmena:
Malo utisaka za Mitsubishi 25zsw...kako sam vec pisao, 2 su postavljene u 2 prosorije od 20 i 27 kvadrata, spojene sa prolazom od recimo 2x2 m (pisao sam takodje da ima jos jedna prostorija od 12 spojena ali trenutno nije u upotrebi pa je ignorisem). Ovih 20 je deo postojece kuce tako da ima samo jedan spoljni zid sa 5 cm izolacije, 27 ima samo izolaciju na krovu tipa 10 cm kamene vune i ima balkonac 3x2m. Na podu su plocice u obe prostorije, stolarija sva nova. Radile par dana na 24 setovane i auto fan, nisam boravio u prostoru. Za to vreme su se zidovi napili toplotom koliko sam osetio. Par puta sam ulazio cisto da vidim sta se desava, atmosfera prijatna samo tako. Juce, postavio konacno nosac za tv i krenuo da koristim prostor. Cisto radi experimenta, ugasio sam klimu u "izolovanijem" prostoru. Temepratua se odrzavala bez da sam primetio neko opadanje, defrosti na odokativno 3,4 sata (aj recimo po 5 min, mozda i manje). Duva na jacim brzinama, ima malo krckanja plastike kada se zaleti posle defrosta. Potrosnju nisam merio mada ne ocekujem nista wow jer je prsotor dosta neizolovan, za sada. Sve u svemu, ja vise nego zadovoljan. Eh da, kada se poveca temperatura, ne reaguje instant sa duvanjem, ima neki lag od 10-20 sec. Nova Pazova, temperatura oko nule-par stepeni plusa, kisa, vetar.
Premoren sam pa se izvinjavam na malo nabacanim mislima/recenicama.......

Evo jedne zanimljive situacije oje sam primetio kod AEYIs. Spoljasnja temp 0c, trenutna seta 300-350w, klima setovana na 23C high fan. Defrosta jos nema, radi konstatno klima.

Posto sedim u dnevnoj, radim na laptopu klima mi je ispod prozora i dok je u modulaciji ne cujem je. Medjutim na svakih recimo sat-dva cujem da kompresor ubrza na nekih 10 - 15 sekundi i onda se smanji nazad gde ga ne cuje mvise kao kad je u modulaciji.

Pratim potrosnju, iz dosade da se razumemo, modulacija kao sto sam napisao, i onda na sat-dva skoci trenutna potrosnja na 700-800w na nekih 10-15s sekundi i posle toga spusta na 300-350w. UJ se ne gasi, ne dize krilca, ne preestaje sa duvanjem toplote, sve isto samo potrosnja skoci na tih par sekundi.

Da li su ovi resili da smanje dF na ovakav nacin ne znam, ali mogu reci da za sad nije usla u dF ni jednom. Da je ne ureknem...pu,pu,pu....

Znam da jos jedan kolega uzeo AEYIs ovde na foruma pa me bas zanima kako kod njega radi moram da vidim.

temperatura u prostoru opadne znacajno dok traje defrost tu je onda izolacija i stolarija bas očajna

Evo kog zanima kako izgleda to :)

Evo od juce pre nego sto je pao sneg i vlaznost otisla u nebo, a takodje i struja je bila nestala na 12h, ali tu su radijatori/drva.

Druga slika leva strana je kada jos nije pao sneg, oko 3,4 poceo da pada sneg i u 7 AM je uradjen prvi defrost i kasnije oko 3. I onda je u 9pm nestala struja do 9 AM jutros, od jutros je drzim na "Fast modu" i u medjuvremenu radi defrost, ali kasnije cu je spustiti na 25-26c
Ovaj dole grafikon od 25 Novembra je drzana na 25-26c.

Prilozi

• 1701035853115.png
    1701035853115.png
    355.8 KB · Pregleda: 42
  • 1701036019006.png
    1701036019006.png
    147.5 KB · Pregleda: 33
  • 1701036294040.png
    1701036294040.png
    228 KB · Pregleda: 30
  • 1701036308996.png
    1701036308996.png
    187.4 KB · Pregleda: 29
  • 1701036320449.png
    1701036320449.png
    153.4 KB · Pregleda: 44
@fatza evo kako moja Daikin radi defrost. Uhvatio je malopre, temp -3. Nema velikog zaletanja posle df, i ubrzo nakon prekida snimka je i spustila snagu.

Pošto sam video da dosta novih forumaša koji se od ove sezone prvi put greju na klimu, ne znaju kako izgleda defrost tj kako ga prepoznati, evo taman ovaj video da se iskoristi kao primer.

Trebao si blic da upalis na telefonu dok smimas i vidis koliko se zaledila.

@fatza evo kako moja Daikin radi defrost. Uhvatio je malopre, temp -3. Nema velikog zaletanja posle df, i ubrzo nakon prekida snimka je i spustila snagu.

Pošto sam video da dosta novih forumaša koji se od ove sezone prvi put greju na klimu, ne znaju kako izgleda defrost tj kako ga prepoznati, evo taman ovaj video da se iskoristi kao primer.

Odlican snimak i lepo objasnjeno 💪

Hvala ti! Ovako otprilike zvuči i kod mene, i to je upravo ono što me probudi i što me nervira. 😂 Zamisli da ti to radi na svakih sat vremena, da poludiš! 🤣 Još kod mene nije betonski zid nego cigla, pa kad krene kompresor da radi i ventilator da vrti krenu i stakla na prozoru da vibriraju. 😂 Sem ovoga što si snimio, u unutrašnjoj jedinici se čuje gas kako izbacuje. Večeras ako krene da me maltretira isključiću je. 🤣 Ionako mi noću ne treba. Živim u zgradi, ispod mene je stan, iznad je stan, pored mene stan, tako da nema potrebe da radi, ali hajde, testiraću je noćas baš da vidim hoće li ići u dF. Danas uopšte nije išla, a da sam primetio. Trenutna temperatura je 2 stepena i vlažnost oko 70%.

Hvala ti! Ovako otprilike zvuči i kod mene, i to je upravo ono što me probudi i što me nervira. 😂 Zamisli da ti to radi na svakih sat vremena, da poludiš! 🤣 Još kod mene nije betonski zid nego cigla, pa kad krene kompresor da radi i ventilator da vrti krenu i stakla na prozoru da vibriraju. 😂 Sem ovoga što si snimio, u unutrašnjoj jedinici se čuje gas kako izbacuje. Večeras ako krene da me maltretira isključiću je. 🤣 Ionako mi noću ne treba. Živim u zgradi, ispod mene je stan, iznad je stan, pored mene stan, tako da nema potrebe da radi, ali hajde, testiraću je noćas baš da vidim hoće li ići u dF. Danas uopšte nije išla, a da sam primetio. Trenutna temperatura je 2 stepena i vlažnost oko 70%.
Meni je prosto neverovatno da ti se toliko cuje unutra. Ja na svojoj uopste ne primetim defrost ako ne skontam da je ugasila turbinu. Niti se čuje gas ni zujanje itd, doduše zna nekad da se čuje blago žuborenje unutra od protoka freona ali skroz u normali. A još spoljna odmah do balkonskih vrata, i to loša drvena stolarija.

Meni je prosto neverovatno da ti se toliko cuje unutra. Ja na svojoj uopste ne primetim defrost ako ne skontam da je ugasila turbinu. Niti se čuje gas ni zujanje itd, doduše zna nekad da se čuje blago žuborenje unutra od protoka freona ali skroz u normali. A još spoljna odmah do balkonskih vrata, i to loša drvena stolarija.
Čuje se itekako. Spoljna otprilike kao tvoja, možda za nijansu manje, ali ne mogu ovako preko snimka da uporedim precizno. Moja unutrašnja i šušti i pucketa. Sve čujem zato što mi je u spavaćoj sobi, klima mi je bukvalno na dva metra od mene, zid takođe, i baš opasno deluje kad krene da se zaleće posle odrađenog defrosta, ali na svu sreću to traje kratko. :)

Ako klima radi defrost na sat vremena znaci da je slaba za taj prostor.
Neki se cude zasto ja imam 5 klima na 90m2, eto zato, nijedan pravi defrost jos nije bio da traje 10+ minuta, bio je jedan kontrolni u kuhinji kada je poceo sneg danas i 2C je. Svi izmenjivaci bez leda a napolju vlaga 95%.
Mogu misliti na šta ti liči fasada sa tih 5 klima.

Sinoć najhladnija noć ove godine, -5° cijelu noć, klima podešena na 24°, auto fan. Da se razumijemo ovaj senzor je udaljen od klime 5 m, na visini 1.2 m.

Poslednja izmena:
Vrh Dno