Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Tako nesto mi treba taman da stane u kutiju i me vidi se nista...

Djeluje aplikacija solidna?

Moze link?
Mozes i da rastavis, jos je manje i ako hoces mozes rele da skines. Rele ti sluzi samo da mozes iskljuciti i iskljuciti uredjaj a mjerenje ide i bez njega. Evo ti i slika kako to izgleda.

Prilozi

• Screenshot_2023-11-26-12-56-29-477_com.whatsapp.jpg
    Screenshot_2023-11-26-12-56-29-477_com.whatsapp.jpg
    61.6 KB · Pregleda: 79
Njemu treba pre svega neki ovlaživač vazduha, da podigne vlažnost u prostoriji gde radi klima, jer koliko sam shvatio žali se na "suv" vazduh.
Da, da ovlazivac
I kod mene, celu noć. To ti je defrost. Krene da krcka i čuje se ispuštanje gasa. Čuje se neki specifičan zvuk, kao kad inje krene da krcka. Meni je Daikin za celu noć odradio bar 5-6 defrosta.
Nemoguce da Daikin radi 5-6 dF. Ipak je to japanac. Jk

Nego gde zivis pa je uradila toliko dF?

Nemoguce da Daikin radi 5-6 dF. Ipak je to japanac. Jk

Nego gde zivis pa je uradila toliko dF?
Borča. Čuo sam je sinoć nekoliko puta da ispušta gas, nekoliko puta je stajala sa grejanjem, ponovo se zaletala, pa pretpostavljam da je bio u pitanju defrost.

Tako nesto mi treba taman da stane u kutiju i me vidi se nista...

Djeluje aplikacija solidna?

Moze link?
Imaš i Shelly module, isti princip, meni je jedan 1PM u modulu kod bojlera, drugi kod klime.

Sinoc -1-4c, danas 0-3c...ukupno 2 defrosta na LN-u.

Poceli prijatelji, rodbina... da zovu za savete u vezi klima, kazu ti si strucnjak za klime 😃 ( u sebi ako sam ja strucnjak onda....). Prijatelju treba klima za 45m²,prostor je iz jednog dela, PVC stolarija, sledece godine radi izolaciju 10cm, da li da uzme 12 ili 18, koju marku, model, budzet oko 100000rsd ali nije zakucano :).
Ako je kuća a ne stan, za 45kvm bez izolacije mora 18-ca. 12-ca SAMO uz izolaciju, i to dobra 12-ca.

Да ли је реално да бројите колико је пута клима радила дефрост?
Kad krene za to vreme da bude malo neprijatno-hladnjikavo i te kako ljudi krenu da broje. Defrost je nesto sto najvise mrzim od kada sam poceo da se grejem na klimu, a grejem se vec 4 godine i pojma nisam imao da to ume toliko da iritira, smeta jer nekad joj treba skoro 10 min da odradi, a ako krene da ulazi na svakih sat vremena kao meni danas onda cu da je brojim a mozda i izlupam na kraju koliko me iritira.Lako je ovima sto se u stanovima greju na klimu gde je svaki zid ususkan, kuca je nesto sasvim drugo jer i pored solidne izolacije meni se gubi toplota. Bez kamene vune gore izgleda nista.. Dzabe stiropor, pvc...

Ako klima radi defrost na sat vremena znaci da je slaba za taj prostor.
Neki se cude zasto ja imam 5 klima na 90m2, eto zato, nijedan pravi defrost jos nije bio da traje 10+ minuta, bio je jedan kontrolni u kuhinji kada je poceo sneg danas i 2C je. Svi izmenjivaci bez leda a napolju vlaga 95%.

Neki se cude zasto ja imam 5 klima na 90m2, eto zato, nijedan pravi defrost jos nije bio da traje 10+ minuta, bio je jedan kontrolni u kuhinji kada je poceo sneg danas i 2C je. Svi izmenjivaci bez leda a napolju vlaga 95%.
Ja se samo cudim kad si vec ulozio neke vece pare da uradis grijanje da valja.

Klime su sviranje onoj stvari u odnosu na centralna/etazna grijanja, bilo plin, drvo, pelet, struja itd.

Ja imam dve na 80 pa mi se cude 😂😂😂😂 mogu misliti kako se tek tebi cude 😂😂😂😂

Fujitsu 18kmta bi se dobro snašla i sa i bez izolacije, samo mu probija budžet. Minimum u grejanju 300W, za 45kvm to je odlično
Ako se vec radi izolacija onda hladno 12ka bez ikakvih problema moze. 300w min je lose, bice puno paljenja i gasenja, bice nezadovoljan. Evo primjera na 80m2 kuca i dobra izolacija. Prva je zima pa kako ce dalje vidjecemo ali za sada radi na leru sto bi se reklo. Potrosnja je od juce posto danas jos nije gotov dan ali vidi se koliko je i do sad potrosila. A evo i temparatura kako se krecu.

Prilozi

• Screenshot_2023-11-26-17-52-23-863_com.miui.weather2.jpg
    Screenshot_2023-11-26-17-52-23-863_com.miui.weather2.jpg
    43.1 KB · Pregleda: 62
  • Screenshot_2023-11-26-17-49-16-723_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-11-26-17-49-16-723_com.coolkit.jpg
    66.3 KB · Pregleda: 58
Kad krene za to vreme da bude malo neprijatno-hladnjikavo i te kako ljudi krenu da broje. Defrost je nesto sto najvise mrzim od kada sam poceo da se grejem na klimu, a grejem se vec 4 godine i pojma nisam imao da to ume toliko da iritira, smeta jer nekad joj treba skoro 10 min da odradi, a ako krene da ulazi na svakih sat vremena kao meni danas onda cu da je brojim a mozda i izlupam na kraju koliko me iritira.Lako je ovima sto se u stanovima greju na klimu gde je svaki zid ususkan, kuca je nesto sasvim drugo jer i pored solidne izolacije meni se gubi toplota. Bez kamene vune gore izgleda nista.. Dzabe stiropor, pvc...
U pravu si. Tek sad vidim koliko grejanje na klimu ima mana, u odnosu na centralno grejanje. Sve ima svoju cenu. Isključio sam se sa CG jer mi nije odgovaralo to što greju koliko hoće i kad hoće, a kod grejanja na klimu mi izuzetno smeta defrost, to što mi nikad nije toplo na nogama i to što uvek neprijatno duva, bez obzira koliko joj smanjio izduv. Kod defrosta smeta ako spavaš u istoj sobi gde je klima, pa kad krene da ga radi na svakih sat vremena, neminovno je buđenje jer taj proces nije tih. Čuje se šištanje gasa, pa ponovno pokretanje kompresora, puckanje plastike i to je tako na svakoj klimi pa i na ovom Daikinu koji imam.

Non stop ista prica ljudi bi da se greju na kiselu vodu, svi su me gledali kad sam kupio Micu i dao 180K sa nosacem izolacijom i montazom izasla je na 205k. Moj otac mi je uvek govorio nisi bogat da kupujes jeftine stvari . I upravu je, zato sad modulacija na 450W, DF samo dva puta od nocas, ako je to merodavno.

Poslednja izmena:
vivax 18 aeri 850e ili fujitsu 18 kmta 1330e
neizolovan prostor 35-40kv, prevashodno za grijanje. da li se isplati doplatiti razliku od 500e za fujitsu ili ce i vivax zavrsavati posao?

kuca je nesto sasvim drugo jer i pored solidne izolacije meni se gubi toplota
Да имаш солидну изолацију не би приметио губитак топлоте. Не обраћам пажњу на дефросте, не сметају, а ни простор не може да се охлади приметно за то време.

Bio sam u pravu. Sinoc je softver zezao, jednostavno je zakovala na 950W i ni makac nize, temp oko -2.

Situacija od malopre, 0c, Spustila do 680W i odjednom digla na 790W i ugasi se par sekundi nakon prekida snimanja..

Ako se vec radi izolacija onda hladno 12ka bez ikakvih problema moze. 300w min je lose, bice puno paljenja i gasenja, bice nezadovoljan. Evo primjera na 80m2 kuca i dobra izolacija. Prva je zima pa kako ce dalje vidjecemo ali za sada radi na leru sto bi se reklo. Potrosnja je od juce posto danas jos nije gotov dan ali vidi se koliko je i do sad potrosila. A evo i temparatura kako se krecu.
Kakvu to izolaciju imaš kad 80kvm greješ sa ~200W? I kako to da preko dana (kad je dosta toplije) troši više struje nego u jutarnjem minusu?

Poslednja izmena:
Meni Amber premium radi defrost na sat vremena snega ima 30-40cm vlaznost vazduha 100% temperatura nije usla danas u plus.Grejem 120m2.Drzi temperaturu tacno zadato je 23 u prostoriji 23,2 klima pokazuje da je 24 Nebi se slozio da defrost radi na svakih sat vremena zbog toplotnih gubitaka vec zbog vremenskih uslova napolju obzirom da sneg pada ceo dan i temperatura je bila -1

Kakvu to izolaciju imaš kad 80kvm greješ sa ~200W? I kako to da preko dana (kad je dista toplije) troši više struje nego u minusu?

Drug, sve po p.s uradjeno. Vidi se potrosnja po satu tako da nema lazi. Temp je u prosjeku izmedju 22c i 23c
Unutar kuce imaju stepenice i ispod su roditelji tako se ponekada otvore vrata a i djeca stalno vamo tamo...
U kuci je uradjeno grijanje a klima je postavljena prvenstveno zbog hladnja ali za sada radi klima posao. Takodje prostor je otvoren dosta i jednostavno za grijanje.
Kao sto rekoh prva zima sa klimom i druga zima u kuci tako da je svakako pitanje kako kad budu pravi minusi.

Prilozi

• Screenshot_2023-11-26-18-28-17-151_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp.jpg
    Screenshot_2023-11-26-18-28-17-151_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp.jpg
    68.8 KB · Pregleda: 61
Pitam za izolaciju, jer sam jutros pogledao i bilo je 212W na održavanju 23°C, a grejem duplo manju kvadraturu (40kvm) sa 12LT. Na toj strani imam 8cm demit fasadu i 10cm vune na plafonu.

Druze ja za 5 klima treba da ulozim 5.000e.Pa za taj novac ugradicu kotao na pelet i spojiti dve kuce i grejati ukupno 100 kvadrata i svuda toplo. Ako 12-tica ne moze da ugreje 50kvm.na nuli onda klima nije jeftin a dobar vid grejanja.

Vrh Dno